Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Květák uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Zatím si vymastíme a strouhankou vysypeme zapékací misku. Květák pokrájíme na menší kousky, přidáme... více o Květákový nákyp
Mleté maso osmažíme s nakrájenou cibulí, rajským protlakem a sladkou paprikou, polijeme vývarem, ponecháme 10-15 minut, pak osolíme, opepříme, přidáme... více o Bulharská musaka
Filé pokapeme citronem, osolíme, posypeme zázvorem, pokapeme medem a vložíme do zapékací mísy. Do smetany rozmáčkneme tři stroužky česneku, nasypeme... více o Rybí filé podle Mayi
Játra a bůček umlet, přidat koření a vejce, promíchat plnit do skleniček a sterilovat 2 hodiny pro 100 °C. Nejlépe dělat při zabijačce.... více o Paštika
Buřty nařežeme posypeme pepřem a chilli a položíme do hrnce (nějaký větší je ideální). Nakrájíme na kolečka cibuli, česnek, rajčata a papriku (já... více o Buřty na pivu se sýrem a zeleninou
Plátky masa naklepeme, nařízneme, posolíme, popeříme a rychle osmahneme na pánvi z obou stran. Maso vyjmeme, do výpeku vložíme česnek nakrájený na... více o Pikantní vepřové II.
Žebírka naporcujeme, můžeme osolit (nemusíme), vložíme do pekáče. Na plotně na větší pánev(nebo do hrnce) dáme hoisin omáčku, med, sladkou chilli... více o Lahodná lepivá vepřová žebírka
Kotlety naklepeme, okořeníme, já dávám kari, grilovací koření, orientální koření, gyros, osolím. Zprudka opečeme v pánvi a přidáme nakrájený pórek ... více o Kotlety na pórku
Prsa naklepeme a nařízneme tak, aby se nám v nich vytvořila "kapsa". Maso posypeme grilovacím kořením, a pořádně rozetřeme prsty, aby koření dobře... více o Plněná kuřecí prsa
Cibuli nakrájíme, dáme na olej a trochu osmahneme. Na cibulku dáme osolené maso, dáme na něj bobkový list a nové koření, pepř a trochu tymiánu a... více o Králík ze Štítné
Játra nakrájíme na 0,5-1 cm plátky. Poprášíme paprikou, kořením a sušenou kořenovou zeleninou. Cibulku nakrájíme na kolečka. Jednu část opražíme na... více o Modranská játra
Naklepeme plátky, osolíme, opepříme a posypeme zázvorem. Zpěníme cibulku a orestujeme připravené plátky masa po obou stranách. Až maso změní barvu,... více o Vepřové maso na zázvoru
Připravíme volské oko, které posypeme solí a sladkou paprikou. Hamburgery nebo housky rozkrojíme, uvnitř potřeme kečupem a horčicí, položíme omytý... více o Domácí hamburger II.
Z vejce, mouky a strouhanky připravíme těstíčko. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, slabě potřeme hořčicí, položíme na ni plátek sýra, opět slabě... více o Trojité řízky
Z panenky uděláme 4 plátky po 150 g, které naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením z obou stran. Na maso dáme plátek šunky, sýra,... více o Plněná panenka dle Bohuslava Martinů
Maso dáme po kouscích do umytých zavařovacích sklenic. Do každé sklenice dáme malou lžičku soli a 1,5 dcl vody. Pokud máme kousek kůže, dáme na maso.... více o Zavařené maso na dovolenou
Kuřecí čtvrtky opláchneme a osušíme. Na oleji zprudka ze všech stran opečeme a přendáme na talířek. Do omastku dáme 1 lžíci másla, cibulku nadrobno... více o Kuře na kokosu
Na vymazaný pekáč vložíme plátky anglické slaniny. Na ně klademe okořeněná a lehce naklepaná kuřecí prsa, opět pokryjeme slaninou. Necháme zapéci 15... více o Kuře v temnotách
Naporcované, osolené kuře dáme na dno pekáče, na to rozložíme kyselé zelí (my dáváme 2 sáčky) trochu zředíme kysanou smetanu vodou a vše zalijeme.... více o Kuře na zelí jinak
Rohlíky i maso nakrájíme na kostky, petržel nasekáme, přidáme namleté koření, sůl a vejce a zlehka promícháme. Dáme na dno pekáče vymaštěného máslem.... více o Kuře na nádivce
Řízky rozřízneme tak, abychom zvětšili jejich plochu, ty kousky prsou, které z nich trčí odřízneme a jemně nasekám na kaší (nakutrujeme). V kastrůlku... více o Kuřecí rolky v páře
Salám nebo špekáčky pokrájíme na drobné kousky, stejně tak i rajčata, sýr nahrubo nastrouháme, cibuli posekáme, dost osolíme a opepříme a spojíme... více o Buřtový salát
Na sádle orestujeme cibulku. Vypneme, přidáme červenou papriku. Přidáme osolené kousky králíka, zalijeme vodou a necháme zavřít. Přidáme bobkový list ... více o Omáčka z králíka
Do zapékácí mísy dáme olej, přidáme rajčata a brambory nakrájené na čtvrtky, cibuli na kolečka, papriku na nudličky. Vše okořeníme oregánem, bazalkou,... více o Kuře na italský způsob
Na trošce másla zpěníme cibulku, přidáme na malé kousky nakrájené kuřecí maso, koření, zeleninu, podlijeme troškou vody a 5 minut mícháme. Obdělanou... více o Dietní a přesto výborné rizoto
Kuřecí maso nakrájím na kostičky, smíchám se solí, pepřem a kořením (dávám grilovací, trochu kari, papriku a podle toho, co mám doma), přidám lžíci... více o Rychlá kuřecí pochoutka II.
Olej v misce smícháme s grilovacím kořením a do něj na menší kousky nakrájíme kuřecí prsíčka a dáme odležet do lednice. Stačí hodina, ale lepší je to... více o Falešné tortily s kuřecím masem
Makrely zbavené ploutví a vnitřností umyjeme, usušíme, posypeme pepřem, solí, pokapeme citrónem a necháme chvíli odležet. Mezitím na másle do růžova... více o Opilé makrely
Oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky, dáme do mísy a smícháme s prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Kuřecí maso pokrájíme na malé... více o Zapečené brambory se smetanou II.
Nakrájíme na jemné nudličky cibuli, papriku a salám a promícháme s hranolky. Dáme do zapékací mísy, okořeníme, zalejeme vejcem a upečeme v troubě.... více o Nejrychlejší zapékané brambory
Ušleháme sníh z bílku a smícháme s nasekanými bylinkami. Nasolené filety ponoříme do bílkové směsi a ihned po vyjmutí do nasekaných mandlí. Pořádně... více o Platýz s mandlovou krustou
Z konzervy vylejeme vodu, do mísy dáme tuňáka, zakapeme olivovým olejem, pokapeme citronem, přidáme jemně nasekanou cibulku (já používám elektrické... více o Tuňáková pomazánka IV.
Na olej dáme pokrájenou cibuli a polovinu nakrájeného pórku. Na to dáme maso nakrájené na kostky, přidáme lžíci thajského grillu a necháme dusit ve... více o Masové kostky na thajském grillu
Maso omyjeme. Asi 2 cm plátky karé zlehka naklepeme a nakrájíme z nich 1/2 cm silné a 4 cm dlouhé nudličky. Vložíme je do nádoby, osolíme, opepříme a... více o Košovská specialita
Krabí tyčinky a vejce nakrájíme na kousky, tvrdý sýr nastrouháme nahrubo a petrželovou nať nakrájíme najemno. Krabí tyčinky zakápneme citronovou... více o Krabí salát s vejci
Rozpis je na 2 ks zadních nohou. Do kastrůlku dáme rozpustit máslo a opečeme na něm porce králíka z obou stran. Pak přisypeme nadrobno nakrájenou 1/2... více o Králík na pivu
Zapékací mísu vymažeme máslem, syrové brambory nakrájíme na plátky a úhledně je narovnáme do pekáčku, posypeme žampiony (1 plechovka, čím větší tím... více o Nejlepší kuře
Na vyškvařené slanině zpěníme drobně pokrájenou cibuli a přidáme máslo. Vepřové maso nakrájíme na malé kostky a osmahneme na cibuli dozlatova. Pak... více o Srbské rizoto II.
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř, trochu mouky a promícháme (připravíme těsto jako na bramborák,... více o Chlumecký řízek
Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku, nasekaný česnek. Přidáme mleté maso, sůl, pepř, kari a oregano, můžeme přilít trochu vody a dusíme. Ke konci... více o Masový koláč s brokolicí
Maso nakrájíme na nudličky a spojíme s bílkem, solamylem a vodou. Rozehřejeme pánev s olejem a maso na mírném ohni osmahneme. Musí se míchat, aby se... více o Čína s česnekovými výhonky
Do pekáčku na alobal dáme vrstvu usmažených hranolků, poklademe plátky nivy, zase hranolky a niva. Navrch zakryjeme plátky anglické slaniny,... více o Hranolky s nivou
Na pánvi osmahneme cibuli, petržel a česnek v olivovém oleji, až cibule zesklovatí. Přidáme šafrán, na kostičky nakrájené kuřecí prsíčka a pepř,... více o Ještě jedna paella
Maso nakrájíme na nudličky, naložíme do směsi oleje, chilli koření, vegety, pepře, plnotučné hořčice a rozmačkaného česneku (popř. česnekové marinády)... více o Upírova smrt
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a vložíme do marinády, kterou připravíme z výše uvedených ingrediencí. Tymián je třeba hodně rozdrtit v dlaních,... více o Vepřové plátky v tymiánu
Chlilli papričku očistíme, zbavíme jader a nasekáme nadrobno. Dijonskou hořčici rozmícháme s medem a usekanou chilli papričkou. Poté medovou hořčici... více o Vepřový jazyk s medovou hořčicí
Vinnou klobásu omyjeme a osušíme. Zaškrcením ji rozdělíme na 8 menších částí. Každý kousek klobásy svineme do tvaru šneka a upevníme párátky. Papriku... více o Vinné klobásy grilované se zeleninou
Těstoviny uvaříme dle postupu na obalu. Kuřecí maso pokrájíme na malé kousky a osmažíme na pánvi. Poté necháme vychladnout na talíři. Na stejné pánvi... více o Těstovinový salát s kuřecím masem II.
Den předem nakrájíme kuřecí maso na kousky, posypeme grilovacím kořením, zakapeme citronovou šťávou a přidáme trochu oleje. Směs promícháme a dáme... více o Kuřecí bašta
Mražené makrely rozmrazíme v osolené vodě a důkladně omyjeme a odstraníme nečistoty (vykucháme). Namícháme si kořenící směs podle chuti a přidáme sůl... více o Ožralé makrely