Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Vejce rozšleháme s mlékem a moukou, přidáme prolisovaný česnek, papriku, sůl, strouhaný sýr a prášek do pečiva. Do této směsi ihned namáčíme kuřecí... více o Kuře v uzeném těstíčku
Bůček nakrájíme na tenké nudličky, přidáme cibuli nakrájenou na kostičky, sůl, papriky, kari, pepř, solamyl, vejce a vše dobře promícháme a necháme... více o Placičky z bůčkové směsi
Kotlety nakrájíme na plátky, zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Polovinu brambor urovnáme do pekáče, trochu... více o Maso se šlehačkou
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji. Přidáme nakrájený pórek a 5 minut restujeme. Dále přidáme nivu a mícháme, až... více o Vepřové nudličky s nivou
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Na oleji zpěníme na jemno pokrájenou cibulku, přidáme maso, osolíme a podusíme do měkka. Zalijeme smetanou,... více o Kuřecí na smetaně s bazalkou
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, na másle zpěníme na jemno pokrájenou cibulku, přidáme maso, sůl a kari koření. Když maso pustí šťávu, přidáme... více o Kuřecí na smetaně s ananasem
Nakrájíme cibuli na drobno, osmažíme do růžova, přidáme na kostičky nakrájené kuřecí řízky, osolíme a osmahneme do měkka. Přidáme na nudličky... více o Zapečené bramborové noky s kuřecím masem
Kotlety nebo kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme jakýmkoliv oblíbeným kořením. Nakrájíme cibuli na kolečka, na ni položíme maso, na... více o Plátky se sýrem
Kuře naporcujeme, ostatní přísady smícháme (můžeme naředit vodou) a směsí potřeme naporcované kuře. Pečeme při 200 °C asi 30-45 minut.... více o Kuře na Jeníkuv způsob
Maso nakrájíme na kostky a hodíme do rozpáleného hrnce (bez tuku), aby se zprudka opeklo a zatáhlo. Poctivě mícháme, to že se maso přichytává na dně... více o Guláš od mámy
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme z obou stran. Po jedné straně potřeme rozmačkaným česnekem. Ze zelí vymačkáme přebytečný lák a rozložíme... více o Plněné pikantní řízečky
Připravíme si kuřecí prsíčka. Pořádně je opláchneme pod tekoucí vodou a dobře osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou. Lehounce je naklepeme, potom... více o Kuřecí rolky se šunkou
Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme do zlatova. Poté přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, které osolíme a okořeníme, přidáme sojovou omáčku a... více o Bílá kuřecí omáčka se žampiony
Cuketky nakrájíme na kostičky nebo kolečka dle libosti a polovinu dáme na pekáč. Osmažíme cibulku, přidáme mleté maso a opékáme, než se vydusí na tuk.... více o Musaka z cuket
Všechny suroviny na přípravu pasty korma důkladně rozmixujeme na velmi hladkou pastu. Kousky kuřecího masa smícháme v míse s pastou korma tak, aby... více o Kuřecí korma
Krůtí prsa osolit, opepřit, na rozpáleném oleji zprudka osmahnout, odložit do zakryté nádoby (pustí šťávu). Očistit brambory a pokrájet na kolečka.... více o Krůtí prsa na pomerančích
Řízky mírně osolíme (vegeta v zálivce je slaná) a jemně vklepeme strouhanku, namáčíme v rozšlehaných vejcích a osmažíme dorůžova na oleji. Skládáme... více o Kuřecí mňam řízky
Králíka rozporcujeme, z trupu připravíme vývar. Pokud nemáme celého dáme kýta, hřbety a podlejeme vodou. Porce osolíme, opepříme a opečeme na... více o Králík - slintající soused
Kuře naporcujeme a osolíme, podlejeme vodou a dáme na hodinu až hodinu a půl do trouby péct. Mezitím dáme rozpéct do hrnce nakrájenou anglickou... více o Kuře na rajčatech
Kotlety naklepeme, osolíme, jemně okořeníme kari a po obou stranách je zprudka na oleji opečeme. Vyjmeme je z pánve a uchováme v teple. Na zbylém... více o Vepřové kotlety s kari a žampiony
Plátky krkovičky nasolíme, opepříme a vložíme do ohnivzdorné skleněné mísy a zalejeme šlehačkou. Pečeme v troubě cca 75 minut při teplotě 220 °C. V... více o Krkovička na smetaně
Maso nakrájíme na větší kostky. Zeleninu, česnek i cibuli oloupeme. Zeleninu nakrájíme na větší kusy. Cibuli nekrájíme (případně maximálně čtvrtíme).... více o Bosenský hrnec
Naporcované kuře osolíme, opepříme drceným pepřem, orestujeme na másle s olejem. Přeložíme do remosky (trouby), zalijeme vínem a pečeme do měkka. Do... více o Kuře na ementálu
Z nastrouhaných brambor slejeme přebytečnou vodu, přidáme sůl a rozetřený česnek (obojí dle chuti), vajíčka a polohrubou mouku a dobře rozmícháme. V... více o Vepřové řízky v bramboráku
Kuře opeču (tak jak máme rádi), až je měkké, vytáhnout. Do štávy z kuřete přidám rajčata (oloupaná), papriku - vše pokrájené na větší kousky a chvíli... více o Kuře v rýži
Cibuli osmahnour na oleji, přidat na kostičky nakrájené maso, orestovat, přidat kari (dost), zalít smetanou, dle potřeby množství přidat mléko, 1... více o Kuře na kari s kukuřicí
Bůček umeleme, vložíme do větší misky a přidáme vymačkané housky, které jsme před tím nakrájeli na kostičky a máčeli v mléce. Přidáme jemně... více o Roláda z mletého bůčku II.
Bůček omyjeme, osušíme a zhusta prošpikujeme půlkami nebo čtvrtkami stroužků česneku. Vaříme v páře cca 1 hodinu (ale dá se uvařit i v papiňáku nebo... více o Židovský bůček
Kuřecí stehna pečeme podlité a okořeněné podle libosti na 200 °C (předehřátá trouba) po zhruba 20 min. k nim přidáme brambory. Dopékáme asi hodinu na... více o Kuřecí stehýnka se špenátovou omáčkou
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme vejce, máčený škrob a glutasol (nebo sůl). Odležené prudce opečeme, do pánve přidáme postupně nudličky cibule,... více o Bramboráky s masovou směsí II.
Maso nakrájíme a smícháme s vejcem a solamylem. Zeleninu podusíme na cibulce jako při přípravě leča a ochutíme kečupem. Maso osmažíme na malém... více o Bramboráky s masovou směsí I.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Pekáček vytřeme olejem a naskládáme do něj vrstvu brambor, osolíme. Maso naklepeme, posypeme kořením a... více o Zapečené masíčko
Játra omyjeme, osušíme, zbavíme bílých blanek a rozdělíme na jednotlivá jatýrka. Ta vložíme do misky, posypeme kořením dle vlastního výběru -... více o Kuřecí játra co "nemaj chybu"
Kotlety opepříme a osolíme. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme nadrobno nakrájenou cibulí. Kotlety vložíme do pekáčku a dáme do předehřáté trouby. Cca... více o Kotlety ve šlehačce
Kuře nařízneme podél páteře a ostrým nožem snímáme maso ze žeber. Vykostíme křídla a stehna a na jejich kůži uděláme uzel, aby nádivka nevytékala. Na... více o Kuřecí roláda V.
Kuře osmahneme ze všech stran, osolíme, přidáme celý pepř, rozsekanou cibuli a dusíme asi 15 minut. Potom rozmícháme pivo s kečupem a octem a vlijeme... více o Kuře na pivní omáčce
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky osolíme opepříme, vložíme na rozpálený olej, orestujeme, přidáme nakrájené žampiony, přidáme sójovou omáčku a... více o Kuřecí pošušňání
Prsíčka si naklepeme, osolíme, opepeříme a rozřízneme tak, aby nám vznikla kapsa. Tuto kapsu vymažeme kečupem a hořčicí a naplníme po jednom plátku... více o Plněná kuřecí kapsa s broskví
Kuřecí prsa nakrájíme na větší nudličky a smícháme se sójovou omáčkou. Necháme odležet a zatím si připravíme těstíčko. Vajíčka rozšleháme s trochou... více o Kuřátková pochoutka
Vykoštěná stehna nakrájíme zhruba na 4 větší kousky (každé) a ty pak naložíme do těstíčka, jehož ingredience jsme si předem všechny smíchali (najednou... více o Pivní rarášci
Kuře naporcujeme, osolíme a opepříme. Jednotlivé díly opékáme dozlatova na oleji ve větším hrnci, lépe ve velké a hluboké pánvi. Když máme opečené... více o Kuře na oreganu
Kuřecí stehna omyjeme, osolíme a dáme péci do pekáčku. Podlejeme troškou vody. Nivu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme provensálské koření dobře... více o Kuře žiguli
Plátek z kýty naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, hořčicí a přidáme plátek šunky, na talířek rozklepneme vejce, rozšleháme a v něm maso obalíme z... více o Švýcarský řízek
Kuře a žaludky uvařit, před koncem varu přidáme játra. Vše scedíme. Kuře obereme (bez kůže), kuře, játra i žaludky nakrájíme na kousky, dáme do... více o Kuřecí nákyp Monča
Těsto: smícháme vařicí vodu se solí a olejem. Směs vlijeme do mouky a rychle zamícháme. A těsto je hotové. <BR>Náplň: jemně nakrajíme cibuli a... více o Čebureky
Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, jemně naklepeme a nakrájíme na nudličky. V míse rozšleháme vejce, sojovou omáčku, solamyl, kari, pepř, sůl,... více o Vepřové s majoránkou po čínsku
Řízky osolíme, opepříme, posypeme kořením a potřeme rozmačkaným česnekem a bazalkou. Maso vložíme do mísy do které jsme vyleli obě piva a necháme... více o Grilování - Řízky na pivu
Roštěnky naklepeme, osolíme, popepříme, mírně potřemě hořčicí a poklademe nudličkami klobásky, okurky, slaniny, špeku, cibule a kůrky z chleba.... více o Španělské ptáčky po moravsku
Roštěnky naklepeme, osolíme, popepříme, potřeme hořčicí a obalíme v mouce. Na sádle mírně osmažíme nakrájenou cibuli a opečeme plátky roštěnky dost... více o Roštěnky na hořčici
Prsa na nakrájíme nudličky, osolíme, opepříme a okořeníme chilli. Přidáme sójovou omáčku, solamyl a bílé víno, promícháme. Necháme alespoň 2 hodiny... více o Bombajské kuřecí masíčko