Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Na sádle osmažíme pokrájenou cibuli, přisypeme papriku a přilijeme studenou vodu. Poté přidáme na kostky nakrájené maso, oloupané a nakrájené brambory... více o Slovinský guláš
Z masa nakrájíme medailonky, které zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Necháme v lednici alespoň 3 hodiny odležet. Pak nakrájíme... více o Kondelíkův špíz
Plátky naklepeme a osolíme a opepříme. Poklademe je různou zeleninou podle barvy jak chceme mít mozaiku barevnou, zavineme a sepneme párátkem nebo... více o Vepřová mozaika
Maso z kýty a jater pokrájíme na nudličky, dáme do misky a smícháme s rozšlehaným vejcem, škrobovou moučkou a pepřem. Uložíme asi na jednu hodinu do... více o Maso dvou barev
Rohlíky nakrájím na kolečka a rozmočím v menším množství mléka. Játra buď nakrájím na malé kostičky, nebo umelu. Cibuli nakrájím nadrobno a osmažím do... více o Játrová nádivka na pekáč
Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a vydatně opepříme. Položíme na dno vymazaného pekáče. Poté na kotlety navrstvíme cibuli, tvrdý a měkký... více o Babiččiny kotlety
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky a namočíme do vody s citronovou štávou. Na rozpáleném oleji orestujeme kuřecí stehna, osolíme, opepříme a... více o Kuře na kari s jablky
Kuře rozdělíme na 4 porce a osolíme a opepříme jej, osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova a přidáme na ni porce kuřete a opečeme jej po všech stranách.... více o Plzeňské kuře
Medailonky z vepřové panenky (osolené a opepřené) opečeme na sádle, přidáme pórek, lehce orestujeme, přidáme smetanu a tavený sýr, povaříme, než se... více o Žlutá panenka
Z části vajec uděláme náplň s hráškem a na kostky nakrájenou klobáskou. Kuřecí prsa naklepeme, dáme plátek šunky, na ni dáme vaječnou směs a na vrch... více o Kuřecí řízek Bonapart II.
Maso nakrájíme na plátky, nasypeme rychlosůl, promícháme v míse, dáme do lahve z umělé hmoty od octu, utlačíme vařečkou. Otevřené dáme do ledničky na... více o Domáca šunka
Všechno pomele,nebo rozmixujeme, osolíme, dobře promícháme. Plníme do malých sklenic, vodu nalejeme do výšky 1/3 sklenic, dobře uzavřeme a dáme na 2... více o Paštika z vepřové pečeně
Na plechu rozložíme kuřecí stehna a na stejné kousky pokrájenou zeleninu. Stroužky česneku necháme celé, pouze mírně rozmáčkneme. Smícháme ingredience... více o Natálčino kuře St. Tropez
Nejprve nakrájíme cibuli na kostičky a dáme restovat na trochu oleje na pánev, potom přihodíme nasekaný česnek (určitě je lepší nasekaný než... více o Kuřecí paličky ve špagetové omáčce
Vepřové řízky po obvodu několikrát nařízneme, naklepeme, osolíme a po obou stranách opečeme na másle a oleji. Rajčata nařízneme, ponoříme na chvíli do... více o Kořeněné vepřové řízky v alobalu
V kastrolu mícháme na kostky pokrájené sádlo od bůčku až zesklovatí. Potom přidáme cibuli pokrájenou na kostičky, necháme zpěnit. Přidáme játra také... více o Rychlá játrová paštika
Brambory uvaříme skoro do měkka, pak je slijeme, pokrájíme a ve velké (nejlépe těžké litinové, ale není podmínka) pánvi dozlatova opečeme. Přendáme na... více o Játra na slanině a tymiánu
Velké množství cibule usmažíme na oleji do sklovata, přidáme mletou papriku a chili (pokud pokrm nechcete ostrý, vynechejte pálivé koření, ale pravé... více o Kuře po etiopsku
Námi použité maso řádně omyjeme, osušíme. V následujícím kroku maso po vláknech uprostřed skrz prokrojíme dlouhým nožem. Do utvořených otvorů vsuneme... více o Pečené maso s očima
Oloupané cibule a nakrájíme na čtvrtky a půlku množství vložíme do pečící misky společně se slaninou. Maso důkladně obalíme v koření a vegetě a... více o Hornická roštěná
Vepřové maso nakrájíme na kostky nebo na plátky, osolíme a opepříme. Do rozpáleného oleje přidáme krystalový cukr a na mírném plameni necháme... více o Vepřové maso v karamelu
Kuře zbavíme kůže, vykostíme, pokrájíme na čtvrtky, posolíme, jemně posypeme směsí červené papriky pálivé a sladké a položíme na pekáč vymašťěný... více o Kuře v peřině
Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Potom je přemícháme s majoránkou, česnekem, troškou soli, špetkou kmínu, pepře a dvěma... více o Babské kuře
Kuřecí prsa lehce naklepeme a naložíme alespoň přes noc do směsi: provensálské koření, sójová omáčka a česnek (vše podle chuti). Druhý den prsa... více o Cardova kuřecí prsa
Maso nakrájíme na kostičky a osmahneme (posypané asi lžící solamylu) na másle do zlatova. Přidáme koření, trochu sojové omáčky a lžíci cukru, který do... více o Kuře a la Stroganov II.
Zpěníme cibulku, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, posypeme kari kořením. Podlijeme, necháme dusit. Až bude maso měkké zahustíme hladkou... více o Kuřecí prsa na kari (minutka)
Kuře osolíme dáme do pekáče a zasypeme houbami tak, že není vidět. Masox rozpustíme ve skleničce vody a nalijeme na kuře, přidáme asi 3 lžíce másla ... více o Kuře na houbách
Kuřecí řízky nakrájíme na větší kousky a osolíme. Vložíme do pekáčku, přidáme pokrájené žampiony a na kolečka nakrájené banány, tymián a zalijeme... více o Africké kuře
Plátky vepřového masa naklepeme, osolíme, opeříme a opaprikujeme. Na každý plátek masa položíme kopičku vymačkaného kysaného zelí, srolujeme a sepneme... více o Vepřové se zelím
Vše promícháme, maso nakrájíme na nudličky a necháme v lednici uležet 24 hodin. Pak pečeme na pánvi s olejem asi 20 minut. Podáváme s hranolkami.... více o Námořnické maso
Nejraději dělám v remoskové misce - na dno pokladu slaninu (aby nebylo vidět dno), na ni mírně naklepané, osolené a opepřené stehenní řízky (aby... více o Vyzrazené rodinné tajemství
Kuře vykostíme a nakrájíme na kousky, nebo řízky na kostičky. Zpěníme cibuli s plátky česneku na oleji, přidáme kostičky masa a osmahneme. Pak přidáme... více o Kari kuře
Játra lehce opláchneme a rozložíme na větší prkénko. Jemně z každé strany poklepene nožem (jako bychom chtěli naklepat). Pozor, ať moc neporušíme a... více o Játra naprudko
Mleté maso se smíchá s vegetou a tekutou šlehačkou, pořádně se promíchá a nechá se nejméně 24 hodin odležet v chladu. Z tohoto "těsta" se udělají... více o Šlehačková sekaná
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji z obou stran. Dáme je stranou vychladnout. Listové těsto vyválíme a vytvoříme z něho 4 obdélníky... více o Pikantní řízky v župánku
Maso osmahnout na oleji, potom je vařit v hrnci s tabascem a papričkami 30 minut. Přidat zbylé přísady kromě mouky, vařit 45 minut, sebrat tuk.... více o Chilli con Carne II.
Maso osolíme, okmínujeme a dáme na rozpálený olej opéci. Opékáme ze všech stran až je maso pěkně zlaté. Pak ho podlijeme troškou vody a dusíme.... více o Dušené vepřové v zelí
Na rozehřátý olej se dá pokrájená cibule a na kostičky nakrájené maso. Zadusí se a po chvilce se přidá červená paprika, pepř, sůl, podlije se vodou a... více o Džuveč II.
Kuřecí maso nakrájíme na malé kostičky, okořeníme vegetou a pepřem, osmahneme na oleji do zlatova přidáme krevety, rozmražený špenát, žampiony, pórek... více o Kuřecí ala Christian
Kuřecí plátky osolíme, položíme na ně 1/2 broskve, plátky sýra, vše zabalíme a spojíme párátky. Obalíme ve žloutku a kokosové moučce, mírně pokapeme... více o Kalifornské závitky
Kuřecí prsa celá nebo nakrájená na nudličky posolíme a na oleji dáme péci do trouby. Rozmícháme smetanu s hořčicí (dle chuti můžeme přidat pikantní... více o Kuřecí prsa v hořčičné omáčce
Naporcovaného králíka osolíme a opepříme, brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do pekáče vysypeme celý obsah sklenice naložené cibule s paprikami... více o Babiččin králík
Rýži vaříme podle návodu na obalu, do vody přilejeme kokosové mléko. Pak přimícháme nakrájený fenykl, cibuli a zelí. Osolíme, přidáme špetku šafránu,... více o Kokosová rýže s kuřetem
Plátky masa naklepat, osolit, opepřit. Naklást do vymaštěného pekáčku, posypat pokrájenou cibulí, strouhaným sýrem, strouhankou. Na každý plátek masa... více o Vepřové plátky se sýrem
Rozpustíme v kastrolu asi 1/8 másla a přidáme prolisovaný česnek. Maso nakrájíme na plátky, posolíme z obou stran. Nejprve zprudka opečeme a pak... více o Hovězí jen na česneku
Houby namočíme na 5-10 minut do teplé vody, potom scedíme. Roštěnku nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, oblalíme v hladké mouce.... více o Hovězí na houbách
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, okořeníme. Na každý plátek masa položíme šunku, sýr, chřest, nivu a vše zabalíme do závitku. Na pánvi rozehřejeme olej... více o Kuřecí závitek
Vepřovou panenku nakrájíme, naklepeme, osolíme, okořeníme a na rozehřátém oleji opečeme z obou stran. Když je panenka opečená, vyjmeme ji, poklademe... více o Zapečená vepřová panenka s chřestem
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, cibuli zpěníme na oleji a přidáme nakrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme a opečeme do měkka. Když je maso měkké... více o Kuřecí prsa Kalifornie
Vařené brambory oloupeme a prolisujeme, játra odblaníme, nožem dobře utřeme nebo 2x umeleme na masovém strojku (v současné době rozmixujeme). Obojí... více o Bramborová paštika (1922)