Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme. Jednu cibuli osmažíme na na polovině tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme... více o Segedínský guláš maďarské babičky
Kuře nejprve uvaříte na polévku, ale pozor, ne do naprostého změknutí... (aby se nerozpadlo). Pak jej vyjmete, vložíte do zapékací mísy s trochou... více o Nadívaný vrabec
Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme na oleji. Přidáme na kostičky nakrájené papriky a maso a opékáme asi 5 minut. Vsypeme rýži a necháme ji... více o Rýžový dort s krůtím masem
Do plátu umytého a osušeného masa vetřeme sůl a pepř, stočíme do rolády a převážeme. Na pekáč dáme trochu oleje a maso ze všech stran opečeme.... více o Pivní roláda
Stehenní řízky osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi. Potom je vložíme do vymaštěného pekáčku, na každý řízek naneseme vrchovatou lžíci jemně... více o Kuřecí lahůdka
Kuřecí prsíčka rozřízneme tak, jako bychom chtěli udělat 2 tenčí řízky, ale nedořízneme, rozevřeme, jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý plát... více o Rolky s uzeným lososem
Smíchat, plnit do tlačenkového papíru, vařit 2 hodiny. Po půl hodinách obracet, za studena krájet. (Pokud nejsou vajíčka, umím to trochu ošidit, dám o... více o Mortadela
Kuřecí prsa pokrájená na 3 cm kostky necháme 30 minut marinovat v soli a směsi Tandoori. Chilli papričky nasucho opražíme a rozdrtíme. Smícháme koření... více o Kuře Vindaloo (aneb Pořádnej indickej vypalovák)
Játra omyjeme, odblaníme a nakrájíme na plátky. Ty obalíme v trojobalu a důkladně osmahneme z obou stran na oleji. Poté osolíme a opepříme. Podáváme... více o Játra jako řízek
Maso po obvodu několikrát nakrojíme. Naklepeme, osolíme a obalíme v mouce. Vložíme na rozehřátý olej a opečeme po obou stranách. Řízky vyjmeme, na... více o Kuřecí řízky na pepři
Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, sójovou omáčku a necháme cca 3 hodiny v chladničce uležet. Pak... více o Zbojnická mladosť
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okraje nařízneme, pokud s kostí, uděláme zářez u kosti. Potřeme česnekem, proložíme do nakládací mísy s cibulí a... více o Maso na gril
Do kastrůlku dáme všechny suroviny, kromě kuřete a vaříme zvolna asi 10 minut. Vychladíme. Očištěné a jemně nasolené kuře potřeme marinádou zvenku i... více o Kuře na grilu
Omyté kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky. Vložíme do mísy, zalijeme lžící oleje, promícháme. Posypeme cca lžíci koření gyros a promícháme, až... více o Kuřecí nudličky gyros
Troubu předehřejeme na 200 °C. Játra umyjeme, nadrobno nasekáme, žampiony a cibuli očistíme a nadrobno nakrájíme. Žampiony opečeme na másle, přidáme... více o Gratinovaná játra
Maso nakrájíme na plát, osolíme, okořeníme. Švestky nakrájíme, promícháme s lupínky, skořicí a majoránkou. Směs natřeme na plát masa. Stočíme roládu a... více o Krůtí roláda II.
Králíka vykostíme, maso umeleme a zvážíme. Připravíme si stejné množství uzeného masa, které také umeleme. Do masové směsi přidáme asi 2 vejce a... více o Králičí vídeňský pudink
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, potom pokrájíme na hrubší nudličky a opražíme v rozehřátém sádle do zlatova. Osolíme, okořeníme mletým černým... více o Vepřové maso na víně II.
Odstraníme nať z fenyklu. Fenykl rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Osmahneme maso na oleji, přidáme fenykl. Potom podlejeme bujónem a pomerančovou... více o Vepřové s fenyklem
Tortilly: z mouky a vody vypracujeme tuhé těsto, vyválíme tenké placky, které opékáme na plotýnce nebo na sucho na pánvi. Náplň: maso a dýni nakrájíme... více o Dýňové tortilly
Kuřecí maso nadrobno nasekat. Cibuli, petrželku, řapík celeru a chilli papričku (kdo má rád ostrá jídla, nechá semínka, jinak vyhodit) nakrájet... více o Pikantní kuřecí karbanátky
Opláchnuté a osušené řízky naklepeme přes fólii a z jedné strany je potřeme směsí s prolisovaného česneku, soli a oleje. Na každý řízek položíme... více o Balkánské závitky
Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Poté svaříme vodu a bujon, do toho přidáme kečup a promícháme. Přidáme nastrouhané česneky a... více o Kuře v kečupu II.
Prsa nakrájíme na kostky, ochutíme pepřem, kari, osolíme, pokapeme pivem a necháme 2-3 hodiny odležet. Cibuli nakrájíme na kolečka, slaninu na plátky... více o Kuřecí špíz s pivem
Do kastrolku dáme olej a med a zahřejeme. Přidáme hořčici a pepř. Promícháme a touto směsí potíráme maso a obalíme ve strouhance. Uložíme do... více o Kachní prsa v medovém těstíčku
Oloupané banány namočíme na 2 hodiny do rumu a trošky kokosu. Na naklepané, osolené, opepřené a kari kořením posypané řízky položíme šunku, plátek... více o Kokosový závitek
Cukr se solí převaříme v 1,5 l vody a necháme vychladnout. Slepici nakrájíme na porce, vložíme do mísy a zalejeme připravenou vodou. Necháme stát v... více o Nakládaná slepice s ananasem
Do pánve wok dáme čajové lístky, sušenou bazalku a tymián. Když začnou dýmit, vložíme dřevěný rošt (šikovný manžel ho vyrobí za pár minut) a na něj... více o Uzená kuřecí prsa
Brynzu rozmícháme s prolisovaným česnekem, na drobno nakrájenými olivami, osolíme, opepříme. Kotlety nakrájíme tak, aby vznikly kapsy, naplníme... více o Kotlety plněné brynzou II.
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, natřeme hořčicí a lehce obalíme moukou. Narychlo osmahneme na pánvi, aby se maso zatáhlo. V hrnci na oleji... více o Znojemské vepřové plátky
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády. Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a já... více o Nejúžasnější jogurtové řízky
Vše nakrájíme na plátky a začneme skládat nejlépe do misky z varného skla. Začínáme okořeněným masem, potom přidáme tři kolečka cibule, jeden bobkový... více o Špíz bez špejle
Syrové maso pomeleme a dobře promícháme. Přidáme vejce, nasekané kopřivy, osolíme a opepříme. Opět dobře promícháme. Pečeme zvolna v dobře vymaštěném... více o Nádivka šumavská - starodávná
Maso nakrájíme na nudličky (ze dvou prsou cca 15-20 nudliček), promícháme s prolisovaným česnekem, podle chuti koření na pečené kuře a necháme do... více o Kuřecí "placičky" na česneku
Koleno vykostíme, trochu rozklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepřime, potřeme ostrou hořčicí a necháme v chladu 1-2 dny odležet. Pak koleno... více o Vepřové koleno marinované
Koleno nakrájíme na kostky, přidáme ostatní ingredience, osolíme, opepříme. Mouky dáme tolik, abychom měli polotuhou masu. Uložíme ji do vymazaného... více o Velikonoční nádivka II.
Maso tence naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na každý hovězí plátek plátek vepřový. Obalíme v mouce, zbylou mouku sklepneme a dobře přitlačíme.... více o Dvojbarevné rolky
Hořčici, zázvor, cukr, sůl a 1/2 lžíce kari vymícháme na pastu a potřeme maso. Vložíme do pekáče, okolo rozložíme nakrájený ananas a kolečka cibule.... více o Vepřové uzené s ananasem
Maso rozkrojíme na plát, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, posypeme na nudličky nakrájenou šunkou a slaninou. Vejce rozmícháme se solí a... více o Vepřová roláda II.
Nejprve si připravíme marinádu. Olej smícháme s hořčicí, kořením, solí a na kousky polámanými bobkovými listy. Maso nakrájíme na plátky, ty jenom... více o Živáň ala Alenka
Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidámě nastrouhanou nivu a necháme jí rozpustit. Ochutíme novým kořením (nepřeháníme) a bílým pepřem,... více o Kuřecí plátky s nivou a bramborovými dukátky
Naklepeme řízky, osolíme, posypeme ďábelským kořením (nebo mexickým atd.) a obalíme v hladké mouce. Na oleji prudce opečeme z obou stran. Vložíme do... více o Šťavnaté řízky v moravance
Všechno koření nasypeme do pečícího sáčku a protřepeme. Bůček rozřízneme na 2-3 díly a každý díl obalíme v sáčku kořením. Naskládáme vedle sebe, sáček... více o Bůček v sáčku
Uzeninu nebo maso nakrájíme na malé kousky. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso. Po chvilce přidáme zeleninu a česnek. Okořeníme kari kořením,... více o Míchaná vajíčka se zeleninou a masem
Smíchejte česnek, cukr, limetkovou šťávu a chilli papričky. Přidejte rybí či sójovou omáčku. Salátové lístky promíchejte s okurkou a ředkvičkami,... více o Orientální salát ze svíčkové
Ve velkém hrnci rozpusťte 25 g másla a dozlatova na něm osmažte nakrájenou cibuli. Kuře s vývarem dejte do hrnce, přidejte sůl a pepř. Přikryjte... více o Perské kuře na bylinkách
Kuřecí prsa nakrájíme na větší kousky a společně s játry naložíme do marinády. Necháme přes noc v lednici uležet. Cibuli a rajčata nakrájíme na... více o Popradský špíz
Smícháme maso, namočený a vymačkaný rohlík, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, nať, vejce. Z přísad na těsto vypracujeme těsto. Asi 1/3 těsta... více o Velikonoční masový chlebíček
Rajčata na sekáme na hrubo. Oloupeme mango. Mango krájíme od stonku na delší kousky, potom rozkrájíme na proužky asi 1 cm silné. Sloupneme "nitku" z... více o Mango kuře s mandlemi
Maso naklepeme, osolíme, posypeme kořením. Naskládáme na pekáč a každou porci posypeme hrstí nahrubo nastrouhaného sýra. Podlijeme šlehačkou a necháme... více o Krkovička podle Jindřišky