Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Srdíčka uvaříme v tlakovém hrnci v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením. Cibuli nakrájíme najemno, na oleji usmažíme do měkka, zaprášíme... více o Srdíčka na smetaně
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme. Rozšleháme vejce s 1 lžící Solamylu a 1 lžící oleje a do této směsi maso min. na 1 hodinu naložíme.... více o Subuta
Z konzervy vyjmeme obsah pokud možno bez tuku, rozmačkáme vidličkou, přidáme 1 vejce, zahustíme jemnými vločkami (event. strouhankou) podle potřeby a... více o Levné masové placičky
Králíka rozporcujeme, porce osolíme a opepříme. Cibuli nakrálíme, česnek rozmačkneme a pokrájíme, kapustu nakrájíme na čtverečky. Do pekáče (používám ... více o Králík na kapustě
Na sádle opražíme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme mletou papriku a rajčatový protlak, chvíli orestujeme. Potom přidáme na kostky... více o Kotlíkový guláš II.
Kuřecí prsa nakrájet jako rybu, uvnitř posolit, posypat červenou paprikou, pepřem a vložit plátek uzené slaniny. Sepnout jedním, dvěma párátky (jehlou... více o Vycpaní orli
Na trošce oleje opražíme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a opražíme ho. Přidáme papriku, masox a podlejeme vodou tak, aby maso... více o Lahůdkový guláš s fazolkami
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a po obou stranách opečeme na oleji. Řízky přeložíme do pekáčku, zakryjeme propláchlou rýží promíchanou s... více o Hovězí řízky s rýží
Srdíčka uvaříme do měkka ve vodě (asi 1,5 l) se solí, rozpůlenými cibulemi, kořením a kouskem citronové kůry. Potom je vyjmeme a vývar přecedíme. Z... více o Vepřová srdíčka v omáčce
Roštěnec nařízneme, tence naklepeme, opepříme, dáme do misky, posypeme petrželkou, polijeme vínem a olejem a chladíme tak 3 hodiny. V kastrolu... více o Závitky plněné houbami po italsku
Kuře omyjeme a osušíme, aby se udělala kůrčička a vetřeme sůl do kůže i dovnitř. Pečeme v otevřeném pekáčku či ohnivzdorné misce na roštu, případně na... více o Poctivé pečené kuře
Stehno si rozložíme popř.upravíme na plát. Z obou stran osolíme a posypeme kořením, srolujeme jako roládu a svážeme nití. 1. varianta: rolku potřeme... více o Krůtí na způsob zvěřiny
Kuřecí maso očistíme, opláchneme studenou vodou, nakrájíme na nudličky, nakonec obalíme ve lžičce solamylu. Na oleji zpěníme cibulku a prudce osmažíme... více o Čínské nudle s kuřecím masem
Osmahneme cibulku a česnek, přidáme sušené koření a pražíme na mírném ohni, aby se ne připálilo. Přidáme kousky kuřete a opečeme je ze všech stran.... více o Kuřecí kari
Vše kromě prsíček dle návodu dát do mísy a pořádně promíchat (kdo používá mix fix, do kterého se tato dávka skvěle vleze doporučuji, protože se to v... více o Kuřecí řízky v jogurtové marinádě na gril
Česnek, cibuli, polovinu cukru a lžíci rybí omáčky dáme do mixéru a rozmixujeme, zředíme šálkem vody. Kuřecí maso nakrájíme na proužky, napícháme na... více o Kuřeci sataj na grilu
Játra odblaníme a umeleme, sádlo rovněž umeleme. Oboje smícháme a přidáme dle chuti koření. Směs plníme do malých skleniček (např. od přesnídávky s... více o Paštika z kuřecích jater
Na tuku orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek, přidáme na kolečka nakrájené špekáčky. Když lehce zčervenají, přidáme na větší kostky... více o Zahradnický pekáček
Brambory oloupeme, nakrajíme na na malé kousky, nasypeme do hrnce, přidáme sůl a kmín a uvaříme. Mezitím na pečící pánvi necháme rozpustit máslo,... více o Brambory s kuřecím masem a žampiony
Maso, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, vodu a strouhanku smícháme a vytvoříme zhruba 28 kuliček velikosti vlašského ořechu. Vhodíme do... více o Knedlíčky z mletého masa v omáčce na dva způsoby
Naklepané kotlety osolíme, lehce potřeme namačkaným česnekem, okmínujeme a zprudka osmahneme na tuku. Poté maso vyjmeme, na výpeku zesklovatíme... více o Kotlety po segedínsku
Králíka naporcovat do pekáče, potřít hořčicí, okořenit. Navrch poklást špek nakrájený na plátky. Rozpustit koustku másla a vše máslem zalít. Přikryté... více o Pikantní králík II.
Veku nakrájíme na kostky, v mléce rozkvedláme žloutky, osolíme, ochutíme muškátovým květem a nalijeme na veku, přidáme nakrájenou šunku, zelenou... více o Kuře v nádivce II.
Kuřecí čtvrtky rozpůlíme, posypeme grilovacím kořením. Na pánev nalejeme olej, vložíme cibuli na čtvrtky, mrkev na kolečka a zprudka opečeme, pak... více o Kuře v cibulovém hrnci
Kuře naporcujeme a naložíme na 12 hod. do mléka se solí a muškátovým oříškem. Plátky slaniny usmažíme dokřupava a vyjmeme, na výpeku, do kterého... více o Kuře na francouzský způsob
Kuřecí prsíčka nakrájíme na řízky, naklepeme a okořeníme grilovacím kořením. Na druhé pánvi orestujeme na malé kousky nakrájená kuřecí játra a přidáme... více o Ukryté kuřecí plátky
Brokolici rozebereme na malé růžičky, košťálky oloupeme a pokrájíme na plátky. Maso překrájíme na menší kousky a potřeme směsí nastrouhané cibule,... více o Kuřecí plátky s brokolicí
Kuřecí řízky nakrájíme příčně na plátky. Tyto "medailonky" osolíme a obalíme ve směsi mouky a solamylu (napůl mouka a solamyl) a potom ve směsi... více o Janiny kuřecí medailonky
Maso nakrájíme na hrubší proužky a orestujeme zprudka na oleji, osolíme a opepříme. Zalijeme vodou, přidáme masox a dusíme. Když je maso téměř měkké,... více o Vepřové maso s hráškem na smetaně
Na vymazaný plech máslem, vysypaný strouhankou položíme lehce naklepané kotlety. Posolíme, popepříme, potřeme kečupem. Nato položíme silnější vrstvu... více o Zapečené kotlety II.
Řízečky vložíme do mísy a promícháme s marinádou, tu připravíme smícháním vajec, moučky, prolisovaného česneku, soli, pepře a majoránky. Česneku a... více o Naložené kuřecí řízečky
Z mouky, vajec a vody připravíme tuhé těsto, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme půl hodiny odpočinout. Mezitím připravíme masovou náplň. Kuřecí maso... více o Kuřecí tortellini s rajčatovou šťávou a bazalkou
Kuře naporcujeme na malé porce. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme, petržel nasekáme a všechno smícháme. 1/2 této směsi dáme na dno zapékací... více o Pratchýnino kuře
Zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme na ni maso nakrájené na kostky a prudce opečeme, pak osolíme, opepříme, zakapeme sójovou a worchestrovou omáčkou,... více o Hovězí na rajčatech
Brambory nastrouháme, přebytečnou vodu slijeme, přidáme mouku, vejce, jemně nasekanou cibuli, na drobné kostičky nakrájenou slaninu, prolisovaný... více o Trenčínský řízek
Řízky naklepeme, osolíme. 3 jablka oloupeme, nakrájíme na kolečka a na oleji krátce opečeme. Na jablka uložíme řízky, přidáme kečup, víno a podlejeme... více o Hovězí na jablkách
Maso naklepeme, osolíme a obalíme v mouce, v žloutcích rozmíchaných s mlékem, ve strouhance a nakonec ve sněhu z bílků. Pomalu smažíme v horkém tuku.... více o Vepřové řízky ve sněhu
Kuřecí prsa nakrájíme na malé nudličky/kostičky a osolíme. Na rozpálený olej hodíme maso a mícháme ho, dokud nechytí bílou kůrku úplně všude (1-2... více o Božsky vínové maso
V mléce dobře rozšleháme všechny ingredience, a naklepané řízky do něj ponoříme. Druhý den můžeme smažit na tuku. Podáváme s brambory, rýží nebo jen s... více o Cikánská pečínka
Mleté maso rozmícháme se všemi ingrediencemi. Cuketu podélně v jedné třetině nakrojíme a vydlabeme vnitřek. Cuketu naplníme masovou směsí, dáme na... více o Cuketa plněná
Polovinu cibule rovnoměrně rozložíme na dně plechu, na cibuli pokládáme kotlety (kotlety naklepeme a z obou stran posolíme, popepříme). Na kotlety... více o Vynikající vepřové kotlety s cibulí a sýrem
Omyté, naporcované a osolené kuře vložíme do pekáče nebo remosky, přidáme celé brambory, na kolečka nakrájené cibule, posypeme oregánem a přidáme... více o Kuře podle Anči
Smícháme přefiltrovanou šťávu z citronu s půl hrníčkem oleje, petrželí, majoránkou, drceným česnekem, solí a pepřem. Do marinády naložíme maso... více o Marinovaná kuřecí prsa
Vepřové maso uvaříme vcelku doměkka. Na oleji dáme zesklovatět cibulku, přidáme uvařené maso nakrájené na malé kostičky, bešamel, vejce, celou... více o Mušle II.
Kuřecí prsa položíme mezi 2 kusy plastické fólie a rozklepeme je na dvojitou velikost. Sýr, sušená rajčata, tymián a citronovou šťávu smícháme pořádně... více o Kuřecí roláda II.
Maso lehce naklepeme, potřeme marinádou a necháme odležet. Z alobalu určeného na grilování si připravíme 4 obdélníky, potřeme olejem, rozložíme syrové... více o Balíček na gril
Nejprve vymažemé zapékací mísu tukem, poté do ní vložíme první vrstvu brambor nakrájených na kolečka a tyto posolíme. Poté přidáme nakrájenou cibuli a... více o Zapečené brambory s nivou a broskví
Polozmraženou kýtu (proto, aby se nám dobře krájela) nakrájíme na asi 0,5 cm nebo méně široké plátky, po vlasu (omlouvám se za ten výraz, ale nejsem... více o Carne asada - maso na grilu i doma
Maso nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme na půlkolečka a osmažíme. Přidáme maso, zprudka orestujeme, vsypeme nakrájenou zeleninu, zakapeme... více o Krůta v zahradě
Skopové nekrájíme na kostičky dáme do hrnce a přehoupneme ho ve 3 vodách jako držďky, tím se zbavíme zbytků loje, co nešel vykrájet a maso není tolik... více o Skopový guláš