Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Prsíčka osolíme, opepříme a zprudka opečeme. Poté vymažeme zapékací mísu máslem a vložíme do ní osmahnutá prsa. Z vajec oddělíme bílky a žloutky dáme... více o Kuřecí oči
Vepřovou pečeni pokrájíme po vláknu ve velký plát (vytvoří se obdélník) asi 1 cm vysoký, mírně naklepeme osolíme a opepříme. Na plát masa dáme... více o Vestfálská roláda
Hovězí maso nakrájíme na plátky a mírně naklepeme, osolíme a opepříme. V pekáčku rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli necháme zesklovatět.... více o Hovězí na jablkách II.
Plátky kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme sojovou omáčkou a posypeme vegetou. Prudce opečeme na pánvi z obou stran. Vyjmeme a vložíme na... více o Záhorácké maso
Kuřecí stehno upečeme nebo uvaříme v osolené vodě, obereme přidáme nakrájenou cibulku, zakysanou smetanu, hořčici, majolku, nakrájené na kostičky... více o Kuřecí salát V.
Játra pokrájíme na malé kousky a dáme na pánev se zpěněnou cibulí, přidáme zeleninu nebo lečo, koření a dusíme, až je šťáva hustá. Nejchutnější jsou... více o Přátelská játra
Šunku a cibuli nakrájím na drobno a orestuji společně se žampiony. Směs odstavím a nechám vychladnout. Mezitím si naklepu kotlety, osolím a opepřím.... více o Zapečené kotlety III.
Cibuli pokrájenou na drobno zpěníme na tuku a chvíli smažíme. Potom shrneme stranou a opečeme nakrájené kousky krůtího masa. Přidáme papriku, pepř,... více o Guláš z krůtího masa
Nakrájíme vepřové přes vlákno na tenounké plátky a ty opět nakrájíme na tenké nudličky, jako sirky. V míse zkombinujeme víno, cukr a škrob, přidáme... více o Čínské vepřové s jarní cibulkou
Maso nakrájíme na nudličky a dáme do misky. Přidáme sůl, pepř podle chuti, asi lžíci sojové omáčky, dvě lžice kečupu a dvě lžíce oleje. Žampiony... více o Byzonský tymbál
Očištěné kuře potřeme uvnitř i vně olejem ochuceným směsí koření, příp. můžeme dosolit. Upevníme ho na rožeň a zvolna opékáme ze všech stran. Při... více o Pikantní kuře na rožni
Vezmeme tu největší pánev nebo kastrol, co máme a minutu po rozehřívání na něj nalijeme olej, aby pokryl dno. Kuřecí stehna po obou stranách... více o Karibská kuřecí stehna
Plátky masa jemně naklepeme a osolíme. Na pánev si dáme rozehřát olej a osmahneme maso, přidáme nakrájenou cibuli, žampiony bez nálevu, na plátky... více o Biftek alá Kašpárek
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, zakápneme sojovou omáčkou a necháme uležet. Mezitím pórek nakrájíme na tenká kolečka a na... více o Kuřecí Kung-Pao za 5 minut
Maso rozkrojíme na plát, naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem. Uložíme na něj plátky šunky, posypeme nahrubo nastrouhaným rokfórem,... více o Krůtí roláda s ořechovou náplní
Na oleji orestujeme cibulku, přidáme játra nakrájená na menší kousky, 1 lžíci gulášového koření. Podlejeme vodou, dáme masox a 10 minut dusíme.... více o Drůbeží jatýrka se smetanou
Cibuli nakrájíme na kolečka a opečeme prudce na oleji do křupava. Přidáme trochu cukru, aby cibule zkaramelizovala a zhnědla. Dáme stranou. Roštěnky... více o Vídeňské roštěnky
Játra nakrájíme na nudličky, orestujeme, uděláme šťávu z kečupu, přidáme kápie a žampiony, mírně povaříme, dochutíme. Příloha rýže.... více o Loupežnická játra
Roštěnku nakrájíme na nudličky, orestujeme, přidáme játra, kápie, žampiony nakrájené, pak přidáme kečup, chilli koření a vývar nebo vodu, podle... více o Pikantní směs
Řízky naklepejte, po obvodu je místy nařízněte, aby se při smažení nekroutily, osolte a opepřete je. V pánvi rozehřejte tuk a maso z obou stran prudce... více o Malé překvapení
V Papinově hrnci na rozpuštěném sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso a osmahneme. Přidáme kmín, pepř, papriku... více o Hovězí "hospodský" guláš
Na rozpáleném oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky (1,5x1,5 cm) nakrájené maso a orestujeme. Poté přidáme obsah ... více o Špagety Ragutáty
Namočíme na 24 hod. rozinky. Dáme do 2,5 l vody vařit na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a přidáme koření. Necháme asi tak 5 minut povařit. Do... více o Bavorská svíčková
Kuřecí prsa a vepřovou pečeni nakrájime na nudličky, asi tak 3 cm dlouhé a 1 cm široké, dáme do misky. V oleji rozmícháme česnek, sůl a gyros koření a... více o Vestfálský měšec
Vejce našleháme a postupně přidáváme hořčici, sojovou omáčku, worchestr, papriku, kukuřičný škrob, utřený česnek a sůl vše pořádně promícháme. Kuřecí... více o Nakládané řízky
V misce smícháme kuřecí prsa nakrájená na kostičky, cibuli nakrájenou na větší kousky, worchesterskou omáčku, pepř, kari a adamova žebra. Smažíme na... více o Kuřecí kousky "mé oči"
Syrový ovar (podbradek), plecko nebo krkovice, játra, vnitřní sádlo. Ovar uvaříme v osolené vodě, plecko či krkovici osolíme, opepřime, přidáme kmín a... více o Domácí vepřová paštika
Den předem uvaříme vývar, který necháme přes noc uležet - opravdu důležité! Druhý den na oleji zpěníme cibuli, orestujeme na kostky nakrájenou mrkev s... více o Vánoční rajská omáčka
Do pekáče rozložíme králíka, osolíme a posypeme směsí cibule a mrkve, pokmínujeme a poklademe plátky másla. V rozehřáté troubě necháme zapéct a... více o Podblanický králík
Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a rozhodíme kousky na velký hluboký plech. Kolem něj nasypeme 3 hrnky suché syrové rýže, nakrájené proužky cibule... více o Řecké kuře v peřince
Kuřecí prsíčka uvaříme ve vodě. Mrkev nastrouháme na jemno, bramboru na hrubo. Kuřecí uvařená prsíčka nakrájíme na kostky a orestujeme na olivovém... více o Bezlepková rychlovka
Vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme, zaprášíme moukou a zprudka osmahneme na tuku. Zlehka posypeme oreganem. Přidáme na plátky nakrájené... více o Vepřové nudličky na žampionech
Chystáme chuťový koncert na čtyři doby, příprava hudby bude důkladná, výkon minutkový. Nejprve naladíme špagetový salát.Uvařené špagety scedíme, v... více o Kotlety na čtyři doby se špagetovým salátem
Smícháme 2/3 džusu a 1/3 sójové omáčky a takto připravenou omáčku nalejeme na naporcované kuře a necháme macerovat nejméně přes noc. Nejlépe v... více o Kuře na džusu
Maso nakrájíme na silnější proužky, osolíme, opepříme. Na rozehřátém oleji orestujeme prolisovaný česnek, vložíme maso a restujeme. Hotové maso... více o Kuře s hořčičnou omáčkou
Bůček nakrájíme na plátky, naklepeme, z obou stran osolíme a posypeme grilovacím kořením, na to dáme 1/2 papriky nakrájené podél na proužky, asi 1/4... více o Zapečené bůčkové závitky
Maso osolíme, prudce opečeme na rozehřátém tuku a vyndáme. Na tuku osmažíme na plátky (!) nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, znovu lehce osmahneme a... více o Bratislavské plecko pro Aničku
Na sádle osmažit cibuli, přidat maso osolené, pokmínované a obalené ve strouhance. Orestovat, podlít pivem a dusit. Pak přidat česnek a hořčici,... více o Pivní guláš II.
Maso pomeleme nebo nakrájíme na malé kostičky a podusíme na oleji s cibulí do měkka. Ochutíme vegetou. Špenát podusíme, přidáme mléko nebo smetanu,... více o Špenát trošku jinak
Kotlety zbavíme kostí a tuku a naklepeme. Osolíme, opepříme. Na oleji zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli, jednu lžíci syrové odložíme. Osmaženou... více o Zaplátované kotlety
Nakrájíme cibulku a osmahneme na másle přidáme porce králíka a všechno koření. Pěkně až do hněda vysmahneme, zalijeme vodou, ne moc a dusíme do měkka.... více o Králík (zajíc) na černo
Řízky naklepejte, osolte, opepřete, potřete hořčicí, kysanou smetanou, položte slaninu a celé vejce. Zamotejte a připevněte párátky. Rozpalte olej a... více o Famózní ale velmi rychlé závitky
Kuřecí prsíčka omyjeme, nakrájíme na nudličky, osolíme a orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme pepř, notnou dávku kari a vše zahustíme moukou s... více o Studentské kuře na kari
Kuře vykostíme, rozložíme na plát, osolíme, opepříme, potřeme a utřeným česnekem a hořčicí, poklademe plátky anglické slaniny. Na oleji osmažíme... více o Pikantní kuřecí roláda
Maso pokrájíme na kostky a osmahneme na oleji s cibuli. Osolíme, podlijeme a dusíme v troubě. Když je maso měkké, přidáme nové koření a brambory... více o Zapékané vepřové maso po finsku
Játra nakrájíme na kousky a obalíme je v hladké mouce. Orestujeme cibuli na troše oleje a přidáme játra. Osolíme a zalijeme mlékem tak, aby byla játra... více o Kuřecí játra
Kuře vykostíme a upravíme na plát (podrobnější popis viz. Kuřecí roláda s vepřovými jazyky) - ve speciálních prodejnách drůbeže to již udělají za Vás.... více o Kuřecí roláda Heleny Růžičkové (s nivou)
Kuře vykostíme a upravíme na plát (podrobnější popis viz. Kuřecí roláda s vepřovými jazyky) - ve speciálních prodejnách drůbeže to již udělají za Vás.... více o Vánoční kuřecí roláda s paštikovou náplní
Hovězí nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme. Poklademe lečo a zabalíme do rolek, které zprudka opečeme. Na zbylém tuku vysmažíme slaninu, poté... více o Hovězí rolky pro chlapy!
Scedíme rajčata (štávu dáme stranou) a posekáme. Rozehřejeme olej a jemně osmažíme cibuli a česnek. Potom přidáme rajčata i se šťávou a zbytek přísad.... více o Klokaní s rajčatovo olivovou omáčkou