Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Na másle zpěníme trošku bílé salátové cibulky (není tak čpavá jako obyčejná cibule), přidáme rozkrájený plátek hovězího, to zlehka opečeme, podlijeme... více o Batolecí stroganoff
Maso nakrájíme na malé medailonky a lehce naklepeme. Smícháme všechny ingredience (množství koření lze uzpůsobit individuální chuti), maso ve směsi... více o Biftečky
Vnitřnosti dobře omyjeme a zasyrova rozkrájíme s výjimkou jazyka. Na másle osmažíme cibulku, přidáme vnitřnosti, celý rozkrájený citrón (případně také... více o Maminčin "pajšl"
Vykostěné krůtí horní stehno nožem upravíme do plochého plátu nebo několika plátů, vhodných k zavinutí. Osolíme, naneseme nádivku a zabalíme roládu ... více o Krůtí roláda IV.
Řízky osolíme, naklepeme, obalíme v mouce a dáváme na kopeček na sebe. Vezmeme do prstů hořčici (místo klasiky vajíčka) a rozetřeme po celé ploše... více o Mazané řízky
Vepřové maso nakrájíme na kostky asi 1 cm silné, osolíme, opepříme, posypeme paprikou. Osmahneme na rozpáleném sádle. Zelí vyklopíme do cedníku a... více o Závin Pusta v červeném zelí
Řízky přes fólii jemně naklepeme. Na každý řízek položíme plátek pršutu, čtvrtku mozzarely, osolíme, opepříme a svineme. Závitky ovineme rozmarýnem.... více o Telecí závitky
Kuře rozčtvrtíme a obalíme ve směsi mleté papriky, mouky, soli, pepře. Opečeme ze všech stran na oleji dozlatova a vyjmeme. Na výpeku opečeme nadrobno... více o Uherské kuře
V hlubší pánvi rozpálíme olej, kousky masa opečeme, vytáhneme, do oleje dáme nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidáme nadrobno nakrájená rajčata,... více o Z jedné pánve
Na troše oleje orestujeme cibuli pokrájenou na kolečka, přidáme scezený salát a houby, na to poklademe osolené kuře a podlejeme vodou, dáme přikryté... více o Magdino kuře
Prsíčka lehce naklepeme a opečeme na tuku. Během opékání osolíme, posypeme tymiánem a přidáme ostatní koření. Ke konci vložíme kostičky cibule (maso... více o Kuřecí prsíčka na divoko s višňovou omáčkou
Kuřecí stehna osolíme a opepříme, povrch potřeme rozpuštěným máslem a na každý položíme plátek anglické slaniny. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a... více o Kuřecí stehna na bílém víně
Maso osolíme, opepříme a orestujeme s klobásou na oleji. Až je maso skoro hotové, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a papriku, směs dorestujeme, příp.... více o Vepřové po uzenářsku
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran hořčicí, dáme tak na 4 hodiny uležet do chladna. Na rozehřátý olej dáme plátky cibule,... více o Vepřové po dijonsku
Kuřecí křidélka rozprostřete do velkého pekáče. V misce smícháme zbývající suroviny kromě sezamu a nalijeme na křidýlka. Pečeme 30 min. na 180 °C,... více o Kuřecí křidélka se zázvorem
Maso nakrájíme na nudličky, mouku, sůl a pepř smícháme a maso v něm obalíme. Oloupané cibule nakrájíme na tenká kolečka. V kastrolu zahřejeme máslo,... více o Jaňulino labužnické soté v tomatové omáčce
Vykostěné kotlety naklepeme, po obou stranách osolíme a okořeníme sladkou i pálivou paprikou. Důkladně. Plátky masa musí být po obou stranách červené.... více o Ementálská pečeně II.
Kuřecí řízky lehce naklepeme, potřepeme hořčicí a posypeme kořením na steak. Osmažíme z obou stran jako přírodní řízek. Ještě než bude steak zcela... více o Kuřecí prsa s česnekem
Maso osolíme a opepříme. Předehřejeme troubu. Očistíme feferonky, vyřízneme semeník, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Ostrým nožem maso propícháme a... více o Vepřová pečeně po balkánsku
Plátky krkovičky naklepeme, opepříme, osolíme a z obou stran opečeme na oleji. Vyjmeme ji a na výpeku opečeme na kostičky nakrájenou šunku a nakrájené... více o Zapečená krkovička II.
Maso nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji s cibulí nakrájenou na tenká kolečka, přidáme česnek nakrájený na plátky, sůl, mletou papriku a pepř.... více o Vepřový gulášek s paprikami
Hovězí plátky naklepeme a okraje nařízneme. Maso opečeme po obou stranách na sádle a odložíme na talíř. Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli,... více o Hovězi plátky se šunkou a sýrem
Maso nakrájíme na malé kostky, opečeme na části sádla, podlijeme vývarem a podusíme. Přidáme kmín, nasekané chilli papričky (i sterilované), sůl,... více o Pravé chilli con carne
Brambory nastrouháme na struhadle na jemné plátky, které zabalíme do utěrky a necháme uschnout. Poté je navršíme do pekáče, osolíme. Prsíčka naklepeme... více o Modré z nebe
Nejdříve kuřecí prsa očistíme a naklepeme, nejlépe jen rukou, aby se nerozpadávala, takhle připravené maso osolíme, opepříme a posypeme kořením steak... více o Kuřecí maso se sýrovou omáčkou
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, nivu nastrouháme na hrubo a kuličky hroznového vína nakrájíme na půlky a nasypeme do misky. Na pánev nalijeme olej... více o Torteliny s nivovou omáčkou
Cibuli zesklovatíme na pánvi v másle a v posledním okamžiku před dohotovením přidáme koření, aby se nespálilo. Přendáme do mixéru. Ve výpeku opečeme... více o Paštika s koňakem
Rohlíky nakrájíme na kostky, pokapeme mlékem nebo vývarem a necháme rozmočit. Poté je přidáme k buřtíkům nakrájeným na kostičky, přidáme bylinky,... více o Velikonoční bůčková kapsa
Uděláme bramborovou kaši v separátné míse. Rozehřejeme máslo ve větší pánvi. Osmažíme cibuli do sklovata a a přidáme maso, které smažíme až do doby,... více o Pastevcovo tajemství
Na olivovém oleji osmahnout prsa nakrájená na tenké proužky (5 minut), pak přidat na koso nakrájené šalotky i s natí, mrkev na tenké proužky a... více o Kuřecí mandlová polévka
Krůtí prso osolíme, opepříme, prošpikujeme česnekem a zabalíme do anglické slaniny, spíchneme párátky. Do pekáče dáme kousky másla, rozložíme zeleninu... více o Krůtí prso jedna báseň
Rýži natural uvaříme dle návodu, nasypeme do mísy a smícháme s rozdrobeným feta sýrem, přisypeme pšeničné klíčky a promícháme. Omytá kuřecí prsa,... více o Plněné papriky jinak - bio nebio, lehce a dietně
Kuřecí prsa pokrájíme na menší kousky, okořeníme, osolíme a obalíme je v solamylu a vajíčku. Cibuli a papriky nakrájíme na hrubší kostičky, pórek ... více o Kuřecí směs
Na kostičky pokrájená prsa smísíme s bílkem, škrobem rozmíchaným v malém množství vody a solí. Vložíme do rozehřátého oleje, osmahneme a výjmeme. Do... více o Čínská kuřecí prsa s mandlemi
Maso a zeleninu nakrájíme na proužky asi 2 cm silné, maso dáme do mísy a osolíme, zakápneme sojovou omáčkou a zamícháme, potom přidáme solamyl a znovu... více o Čína
Nádivka: na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájená játra, žampiony a chvílku orestujeme. Osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou... více o Kuřecí prsíčka plněná kuřecími játry
Na vyškvařeném špeku se nechá zpěnit nadrobno usekaná cibulka, přidá se 1/2 klobásek (pokrájených na kolečka či měsíčky), osmahneme, přidáme česnek,... více o Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob
Uvaříme rýži. Uvaříme zelí bez zahuštění. **Příprava masa:** (jako na guláš) na sádle zpěníme cibuli, česnek, kmín, přidáme maso nakrájené na kostičky... více o Mňamka rýže se zelím
Kysané a sterilované zelí můžeme pokrájet a dáme i s lákem vařit s utřenými (nebo prolisovanými) stroužky česneku se solí, okořeníme houbovým kořením... více o Čumáčkův jarní budíček
Kuřecí prsa jemně naklepeme, jemně osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na pánvi rozehřejeme asi 50-70 g másla a prsa prudce opražíme do zlatova z... více o Kuřecí na ananasu s karamelovou omáčkou
Maso omyji a nakrájím na plátky 2 cm. Dám je do mísy a přidám šťávu z limetky nebo citronu, cukr, chilli, sůl, skořici, kůru z limetky, oregano,... více o Mexická kapsa
Kuřecí maso nakrájené na nudličky naložíme do marinády z olivového oleje, hruškovice, asi půl hrnku ananasového džusu, špetky soli, půl lžíce masaly a... více o Kuře na karibské omáčce ala Lucinka
Rozporcovaného králíka okořeníme - česnek, sůl, kmín, podlijeme a dáme péct. Mezitím si připravíme peřinu: rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme... více o Králík v peřině
Kuřecí stehna osolíme a necháme 15 minut odstát. Očištěné brambory nakrájíme na čtvrtky. Smetanu smícháme s mletou sladkou červenou paprikou a se solí... více o Pečená kuřecí stehna
Očištěná, omytá a usušená kuřecí játra nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme, obalíme do tenkých plátků anglické slaniny a napichujeme na jehlu... více o Kuřecí játra na jehle
Do vymazaného pekáče krájíme na tenká kolečka syrové brambory; vrstva brambor, vrstva cibule (na kolečka) prosypat polévkovým kořením a kari dle chuti... více o Lyonské brambory
Do pekáče nasypeme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a pokrájená rajčata z konzervy, posypeme oregánem. Rozložíme porce kuřete, pokapeme sojovou... více o Kuře s rajčaty
Rozmixujeme ingredience na marinádu a naložit do ní maso nakrájené na 2,5 cm plátky a nechat v ledničce přes noc. Vyjmout plátky masa z marinády a... více o Gyros po řecku s českým masem
Řízky naklepat, jemně osolit a potřít směsí láku. Nechat odležet, poté opražit zprudka z obou stran na pánvičce. Poprášit moukou, nechat ji krátce... více o Kuře na falešných houbách
Kuřecí stehna omýt, osušit, stáhnout z kůže ("kůži" vytvoří sýr), prosolit (v závislosti na množství koření, použiju-li nivu jen jemně nebo vynechat),... více o Kuřecí stehna se sýrovou krustou