Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Špek nadrobno nakrájený necháme restovat do sklovata, přidáme porce králíka, restujeme po obou stranách až má zlatavou barvu, ještě na pánvi porce... více o Králík na houbách (žampionech)
Na pánvi rozehřejeme tak centimetrový plátek másla, na něm orestujeme cibulku nakrájenou na větší kousky. Přidáme okořeněné maso s česnekem, později... více o Kuřecí se žampiony
Maso omyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky dle libosti. Marinádu smícháme a namočíme do ní maso a šup s tím do lednice. Za 24 hodin si rozpálíme gril... více o Gurmánské medajlonky
Maso osolíme, opepříme a dáme opékát na pánev s rozpáleným olejem. Opečeme z obou stran, aby maso bylo téměř hotové, poté přímo na maso dáme plátky... více o Sýrové kuřecí řízečky
Maso našpekujeme (v případě kýty), posypeme steakovým kořením, podlejeme vodou a vcelku pečeme téměř do měkka. Smícháme všechny ingredience na krustu ... více o Vepřová pečeně s petrželkovou krustou
Maso uvaříme (část vepřového nechat syrové, lépe to váže a sekanina se nerozpadá) pokrájíme na kousky, nakrájené rohlíky navlhčíme vývarem z masa, z... více o Velikonoční sekanina
Troubu rozpálíme na 200 °C. Stehýnka omyjeme a osušíme. Vetřeme do nich sůl a pepř. Kůžičku na stehýnkách nakrojíme a vsuneme pod ni po lístku bazalky... více o Bazalková kuřecí stehýnka s voňavou ratatouille
Řízky dáme do mísy, nasolíme, okořeníme kari kořením, přidáme trochu divokého koření, tabasco a sojovou omáčku. Necháme přes noc takto naložit. Druhý... více o Kuřecí řízky Avery Island
Kuřecí stehna (porce), cibuli nakrájenou na čtvrtky a na normální kusy nakrájené brambory dáme na velký hluboký plech. Citronovou štávu, vodu, vývar a... více o Aténské citronové kuře
Stehýnka očistíme, osolime. Smícháme med s vodou, posypeme jestě jemně skořicí a položíme do pekáče, polijeme olejem a pomažeme medem s vodou.... více o Kuřecí stehýnka na medu II.
Cibule oloupeme a nakrájíme na hrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Půlku cibule dáme na dno pekáčku. Poté nařízneme několikrát kolena... více o Pečené vepřové koleno na zelí
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, zasypeme asi 3/4 sáčkem Barbecue koření a zalijeme trochou oleje. Přidáme 4 stroužky prolisovaného česneku a vše... více o Skvělé barbecue špízy v alobalu
Kuřecí čtvrtky osolíme a jemně zakapeme citrónovou šťávou. Mezitím nakrájíme cibuli a nadrobno i česnek. Rozehřejeme hlubší pánev nebo kastrol,... více o Kuře Garam másala
Prsíčka naklepeme, osolíme a opepříme. Položíme (každý zvlášť) na alobal. Dáme sýr, slaninu, cibuli a kousek másla, zakapeme sojovou omáčkou. Okraje... více o Kuře v alobalu
Čínské nudle připravíme podle návodu. Upečené kachní maso nakrájíme na kousky (možno i s kůžičkou). Nakrájíme cibuli (větší množství, asi 1 cibule na... více o Čínské nudle s kachnou
Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na plátky. Marinujeme v oleji s pepřem a bylinkovou solí nejméně jednu hodinu. Mezitím si nakrájíme zeleninu a... více o Výborné špízy
Kuřecí prsa rozkrojíme, naklepeme, osolíme, opepříme, naplníme polovinou hermelínu, přeložíme a upevníme párátkem. Naplněná prsa poprášíme hladkou... více o Kuřecí prsa plněná hermelínem
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. Pórek omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka (celý i s natí), může se přidat cibule, pokud je pórek malý. Hořčici,... více o Pivní placičky
Vepřové řízky omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Osolíme, opepříme, ochutíme sójovou omáčkou (nemusí se šetřit) a zprudka osmahneme na pánvi.... více o Provoněné vepřové
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme mletou papriku a kuřecí maso nakrájené na větší kousky, koření na gyros, osolíme, trochu podlijeme a... více o Kuřecí maso na řecký způsob
Propláchnuté a předem namočené fazole zalijeme vodou tak, aby byly potopené. Uvaříme téměř doměkka, scedíme a vývar odložíme. Maso nakrájíme na kostky... více o Fazolový perkelt
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme podravkou. Pánev vyložíme nakrájenámi měsíčky cibule asi centimetr vysoko, poklademe okořeněným masem a... více o Vepřové maso se sýrem
Vepřové maso nakrájíme na nudličky, cibuli na kousky, papriku na nudličky, posolíme, připdáme sójovou omáčku a pepř, dáme do hrnce s olejem a... více o Vepřové nudličky zase jinak
Maso 1x pomeleme, přidáme cca 1 dl mléka a rukou s roztaženými prsty mícháme pokud mléko nezmizí a maso se nerozdělí z nudliček, dáme odpočinout do... více o Sekaná s kuskusem
Omytou a osolenou kachnu osolit vně i zevnitř, okořenit zázvorem a ml. pepřem. Vložit do pekáče, přidat nakrájenou cibuli, kuličky jalovce, podlít... více o Kachna po myslivecku
Nejdříve připravujeme omáčku. Základ tvoří bešamel - rozpustíme máslo, za stálého míchání metlou přisypáváme hladkou mouku a potom za stálého míchání... více o Kuřecí maso s kari omáčkou
Droždí rozpustíme s cukrem v polovině vody, necháme při pokojové teplotě stát cca 10-20 minut, než na povrchu budou výrazně viditelné bubliny. Mouku... více o Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza
Na oleji osmahneme po obou stranách maso a na chvilku odstavíme, nebo ztlumíme. Na vedlejší pánvi a na trošce oleje orestujeme zeleninu a cibuli. Vše... více o Hovězí guláš se zeleninou II.
Pekáč vymažeme máslem a navrstvíme jemně nakrájenou cibuli. Na ni položíme porce osoleného, opepřeného a okmínovaného masa. Trochu podlejeme a... více o Králík s uzeným sýrem
Očištěné a omyté kuře osušíme a rozdělíme na 4 porce. Mouku smícháme se solí a pepřem a tuto směs vetřeme do porcí kuřete. Osmažíme je po obou... více o Kuře po myslivecku III.
Dáme uvařit čočku. V jiném hrnci na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli. Rýži propláchneme v teplé vodě a okapanou ji přisypeme ke smažící se... více o Šťavnaté rizoto s čočkou
Krůtí prsa nakrájet na nudličky, osolit a chvíli nechat odpočinout. Cuketu nastrouhat na hrubém struhadle, brokolici a česnek nasekat. Rozpálit woka ... více o Krůtí mňamózus
Kuskus připravíme podle návodu na obalu. Osmažíme na nudličky pokrájené kuřecí maso, přidáme na větší kusy nakrájenou cibulku, grilovací klobásy a... více o Kuskus II.
Maso a cibuli pokrájíme jako na guláš, osmahneme, osolíme okmínujeme, poparikujeme a dusíme, když je skoro hotové, přidáme na kostičky nakrájené... více o Kapustový eintopf
V pekáči na kousku másla osmažíme prolisovaný česnek. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a naskládáme na česnek... více o Zapékaná krkovice
Kuřecí maso nakrájené na nudličky osolíme a osmahneme s nakrájenou cibulí na oleji. Pak přidáme chilli, kmín, sojovou omáčku, rajský protlak a oregano... více o Kuřecí prsa Cantate Napolitano
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku po obou stranách do zlatova osmažíme. Vyšší... více o Kuřecí řízek po švýcarsku
Vepřové kotlety naklepané,osolené a napepřené orestujeme na pánvi a odložíme na talíř bokem. Do předem vymazaného pekáče vložíme vrstvu předem... více o Zapečené vepřové kotlety na smetaně
Maso naložíme do koření a necháme přes noc v chladu. Houby, česnek a cibuli jemně nasekáme. Maso osmahneme a do zbylého oleje přidáme máslo, nasekané... více o Kotlety z Anjou
Naklepané maso opepříme, osolíme a zprudka opečeme. Pak vyrovnáme do zapékací mísy. Na oleji, ve kterém jsme maso opékali, podusíme větší kousky... více o Zapékané medailonky s omáčkou Mornay
Do pekáčku naskládáme kuřecí špalíky, které okořeníme grilovacím kořením nebo vegetou a bazalkou. Zakápneme olejem. Přidáme na kostičky nakrájenou... více o Kuřecí špalíčky s nivou
Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky nebo můžeme nastrouhat na hrubo a rozložíme ji v míse na maso i s kořením. Vodu svaříme s octem a po vychlazení... více o Hovězí na divoko
Prsíčka osolíme, opepříme, opečeme a studené nakrájíme na kostičky. Přidáme kukuřici, na kousky nakrájený ananas, hořčici, tatarku nebo majonézu.... více o Kuřecí salát s kukuřicí
Drobně pokrájenou cibuli a česnek zpěníme na lžíci sádla, přidáme maso pokrájené na proužky a orestujeme, až se zatáhne. Přidáme 2-3 drobounce... více o Mexické tortillas
Řízky naklepeme, okořeníme drceným kmínem (trochu osolit, opepřit podle toho jak je slaný Poličan a jestli přidáme nakládaný pepř), lehce poprášíme a... více o Řízky "no nazdar"
Smícháme všechny ingredience na marinádu a do ní nejlépe na dva dny naložíme kuře, krůtu nebo králíka. Maso potom naskládáme buď do ohnivzdorné mísy s... více o Kuře, krůta nebo králík v marinádě
Prsíčka nakrájíme na malilinkaté nudličky, zprudka osmahneme na trošce oleje, opepříme a osolíme. Přidáme lečo a necháme podusit. Vyrobíme bramboráčky... více o Kuřecí lečo s bramboráčky
Kuřecí prsa mírně naklepeme, potřeme rozdrceným česnekem, posypeme mletou paprikou a oregánem a opečeme (nejlépe na sucho na grilovací nebo nepřilnavé... více o Zapékaná kuřecí prsa s ananasem a oregánem
Krůtí prsa očistíme a mírně naklepeme. Z uvedených surovin připravíme marinádu, vložíme do ní prsa a necháme alespoň 1 hodinu uležet. Připravíme si 4... více o Krůtí prsa v alobalu
Kuřecí řízky pokrájíme na kostičky a smícháme s nastrouhanou nivou (lepší najemno, ale záleží na Vás). Tuto směs necháme v ledničce přes noc uležet.... více o Vynikající a rychlé kuřecí placičky s nivou