Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Maso nakrájíme na kostičky a osolíme. Pórek nakrájíme na kolečka, papriku na tenké proužky, česnek na plátky, cibuli na půlkolečka. Na pánvi podusíme... více o Huboto
Rozmícháme přísady na těsto a upečeme z něj na pánvi 4 placky. Necháme vychladnout. Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme... více o Špenátovo-masové rolky
Plátky krkovičky naklepeme, osolíme, opepříme, z obou stran hodně potřeme rozdrceným česnekem. Plátky naložíme do mléka tak, aby byly ponořené,... více o Česneková krkovička naložená v mléce
Maso nakrájíme na kostky (špíz) nebo plátky (steak). Do misky nalijeme 1/2 malé skleničky oleje, přidáme 1-2 lžíce magi, pepř, sůl,1 lžici oregána a... více o Mňamka - špíz či steak
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a orestujeme. Potom přidáme pórek nakrájený na půlměsíčky (množství nechám na vás), kari a mletou... více o Kuřecí nudličky na kari
Nejprve připravíme marinádu. Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme najemno. Přidáme kečup, hořčici, vegetu, víno, olej a mraženou zeleninu. Porce... více o Králík Co dům dal
Na sádle zpěnit cibuli, na ni nechat zatáhnout maso, okořenit, osolit, podlít vodou a dusit do měkka. Vmíchat rajský protlak, zahustit hladkou moukou... více o Strejdova omáčka na špagety
Chřest opereme a odřízneme asi 2 cm dřevnaté konce, stonky nakrájíme na čtyřcentimetrové kousky, mrkev nakrájíme na tenké nudličky a rajčata na plátky... více o Kuře s chřestem v alobalu
Osmahneme cibuli do sklovata, přidáme kuřecí maso, kari, masox a podusíme. Poté přidáme na tenké plátky nakrájenou mrkev, po chvilce i pórek.... více o Nudle a la Číňan
Kuře vykostíme a nakrájíme na kousky (tak 3x3 cm), obírači kuře nevykosťují, pouze rozsekají na kousky. Lze použít bezpracnou variantu: prsa a... více o Kuřecí kousky k sežrání
Plátky naříznout na několika místech, zlehka naklepat, popepřit, poprášit hladkou moukou. Na rozpáleném oleji rychle opéci, osolit dle chuti, podlít... více o Hovězí roštěná tradiční
Do zapékací mísy dáme 2 lžice česnekové pasty (česnek se solí a trochu sádla), 5 lžic sladkého kečupu, 1 Moravanku i s nálevem (cibulky a okurčičky... více o Králičí stehna Moravanka
Do mléka rozdrobíme kostky bujonu, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, sůl, pepř, majoránku a nakonec přilijeme pivo a vodku. Játra omyjeme a... více o Opilá kuřecí jatýrka
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, slaninu a část sekaného česneku (česnek jen krátce ke konci, aby nám nezhořkl). Přidáme kostky masa, přisypeme... více o Bramborový guláš na pivu
Suroviny na burgery promícháme a necháme odležet. Krupice není nutná, dá se nahradit strouhankou, ale připadá mi to pak takové těstovité. Ochutíme... více o Skvělé hovězí burgery na gril
Kuřecí maso naklepeme, osolíme, opepříme, přidáme kari koření a zprudka orestujeme na oleji (já používám olivový). Maso trochu podlijeme a podusíme... více o Kuřecí medailonky na kari s pórkem
Porce kuřete osolíme, dáme do pekáčku, přidáme namočené sušené houby, nakrájené (oloupané a spařené) mandle, máslo a dáme péct. Asi po půl hodině dáme... více o Kuře na pomerančích
Porce kuřete osolíme a posypeme karí kořením. Dáme do pekáčku, posypeme spařenými, oloupanými mandlemi (můžou být i nakrájené) a na proužky nakrájenou... více o Kuře na mandlích
Nejdříve uvaříme těstoviny v osolené vodě. Můžeme je propláchnout vlažnou vodou. V míse je promíchame s 1-2 lžícemi rostlinného oleje a trochou soli.... více o Smíchovský Maršflek
Sušené houby přelijeme vařící vodou, necháme chvíli odstát, vodu slejeme a zalijeme ještě jednou vařící vodou a opět scedíme. Na pánvi rozehřejeme... více o Kuře na houbách II.
Maso nakrájíme na nudličky, obalíme v solamylu a necháme chvíli uležet (stačí 10-20 minut). Maso zprudka opečeme na oleji, zalijeme omáčkou (soj.... více o Kuře kung-pao IV.
Plátky jemně naklepeme, nařízneme, osolíme, potřeme oběma druhy hořčice a paprikou. Na tuku zpěníme pokrájenou cibuli. Až zesklovatí, vložíme roštěnky... více o Hovězí roštěná
Zelí smícháme s drobně nakrájenou cibulí, nahrubo nastrouhaným jablkem a cukrem. Dvě třetiny směsi rozprostřeme do pekáčku. Kousky kuřete posolíme,... více o Kuře v závěji dělovými koulemi
Maso rozřízneme podél kosti, osolíme. Obalíme v trojobalu (do strouhanky přidáme parmazán). Osmažíme. Brambory uvaříme ne úplně doměkka. Cibuli... více o Kuřecí stehýnko - špíz
Vykoštěná, osolená a karí okořeněná prsíčka naložíme do oleje a necháme asi hodinu marinovat. Na pánvi opečeme maso doměkka, vyjmeme z pánve a... více o Kuřátko na kokosu
Na celý pekáč položíme alobal a na jedne straně necháme tu samou velikost alobalu volnou, kterou se později pekáč zakryje. Alobal na pekáči potřeme... více o Vepřové kotlety v alobalu
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a na sádle osmažíme dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené maso, vyčištěnou, spařenou a na plátky nakrájenou... více o Zabijačkový guláš II.
Řízky naklepeme opepříme, dle chuti okořeníme, posypeme hladkou moukou a na oleji opečeme z každé strany 2 minuty. Přendáme do zapékací misky, šťávu... více o Řízky pana faráře
Kotlety naklepeme a osolíme. Do pekáčku dáme máslo, na to kotlety, okolo oloupaná a na 1/4 nakrájená jablka a česnek. Nepřikryté dáme do trouby a... více o Kotlety s jablky a česnekem
Na oleji zpěníme med se sójovou omáčkou. Přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme, přidáme kari a necháme zatáhnout. Poté přidáme... více o Banánové kuře po čínsku
Kuřecí maso nakrájíme na drobné kostičky, přidáme zbývající suroviny, vše dobře zamícháme a v lívanečníku pečeme placičky. Podáváme s bramborovou kaší... více o Kuřecí placičky paní Alenky
Kuřecí maso nakrájíme na menší nudličky a naložíme do směsi, do které dáme 1 vejce, solamyl, kari, koření na čínu, sojovku, pepř a česnek. Dáme přes... více o Moje kuřecí čína
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, rozložíme na dno pekáčku a osolíme. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, rozložíme na brambory a opět... více o Králík na šalvěji s hermelínem
Naklepeme maso naložené den předem do marinády z oleje, medu, sladké papriky, sojové omáčky, soli, pepře a utřeného česneku. Jablka omyjeme a... více o Kotlety s jablky
Kuřecí maso důkladně opláchneme a dobře očistíme. Potom ho opékáme na rozpáleném oleji ze všech stran, dokud nezezlátne. Stehna vyndáme na talíř. Na... více o Stehýnka s koprovou omáčkou
Na oleji orestujeme cibuli na půlkolečka i s česnekem, ten nadrobno, až začne vonět. Přidáme opláchnutá játra a restujeme. Jakmile zhnědnou, přidáme... více o Mexická kuřecí jatýrka
Kuřecí prsa naklepeme na nudličky, posypeme kořením gyros a promícháme. Pak si nakrájíme cibulku na měsíčky a osmahneme ji doměkka na pánvičce. Poté... více o Kuřecí nudličky
Roštěnky rovnoměrně naklepeme a naložíme asi na 4 hodiny do oleje. Pak je nařízneme, aby se nám nezkroutily, osolíme a okořeníme. Na pánvi rozpálíme... více o Roštěnky na pivu
Špek nakrájíme na malé kostičky, až se vypeče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme koření, orestujeme maso, zeleninu a... více o Svratecký guláš
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a naložíme do směsi oleje a koření, jak kdo má rád, např. grilovací koření, česnek atd. Listové těsto... více o Vepřové plátky v listovém těstě
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme. V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat minimálně 1... více o Kuřecí řízek s hořčicí
Připravíme brambory na kaši. Oloupeme je, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory slijeme, přidáme horké mléko, máslo,... více o Masový koláč II.
Cibuli nakrájíme na kostičky a podusíme, nakrájíme vepřové maso na kostičky, polejeme trochu worchestrem a sojovou omáčkou. Pak přilejeme celou... více o Samuraj po Patokryjsku
Kuře naporcujeme, osolíme a vložíme do pekáčku, nakrájíme cibuli na kolečka a obložíme kuře, pak vyklopíme plechovku malou žampionů, celou moravanku ... více o Kuře na zelenině
Játra nakrájíme na slabé plátky a vhodíme je do vroucí vody, ihned vyndáme a necháme okapat. Pak je obalíme v solamylu a opečeme do křupava v oleji.... více o Houbová játra
Připravené kuřecí maso nakrájíme na kousky. Švestky vypeckujeme a namočíme. Maso opečeme na tuku a přidáme nasekané cibulky. Pak přisypeme okapané a... více o Kuře na sušených svěstkách
Ořez z vepřové krkovičky upečeme. Měkké maso dáme na prkénko přikryjeme mikrotenovou folií a paličkou na maso roztlučeme. Maso vložíme do mísy přidáme... více o Francouské škvarečky
Smícháme koření v poměru 1:1:0,5, přidáme sůl a naporcované kuře ve směsi obalíme. Vložíme do pekáče, pokud koření zbyde, nasypeme k masu. Na každou... více o Pečené kuře á la čína
Cibulku osmahneme na oleji dozlatova, přidáme na kousky nakrájená játra a orestujeme (cca 10 min. - až "sešednou"). Přidáme celou Moravanku (i s lákem... více o Játra s Moravankou
Zpracujeme těsto na tortilly. Rozdělíme asi na 10 kousků. Vyválíme co nejtenčí placky (na velikost pánve). Rozpálíme teflonovou pánev (bez oleje) a... více o Plněné domácí tortilly s thajskou omáčkou