Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Cibuli nakrájíme na kostičky. Kuřecí řízky omyjeme, osolíme a opepříme. Zapékací mísu vymažeme máslem. Na dno dáme cibuli a na ni pokladame maso.... více o Kuře s tatarkou
Vepřové maso nakrájíme na kostičky spolu se špekáčky, cibulí i slaninou a střídavě napícháme na špejle. Připravíme marinádu smícháním všech... více o Medové špízy
Králíka osolíme, posypeme větším množstvím sladké papriky, přidáme celou neloupanou cibuli a česnek. Dáme péct dokud není maso měkké. Podáváme s... více o Paprikový králík rodinný
Maso si nakrájíme na asi 5cm dlouhé a široké kusy, naklepeme jej a z obou stran osolíme a okořeníme chilli kořením (jak kdo má rád, ale v KFC jsou... více o Twister jako z KFC
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, osolíme a orestujeme na trošce olivového oleje, přidáme brusinkový kompot a jogurt. Za stáleho míchání prohřejeme.... více o Kuřecí prsa v brusinkovo-jogurtové omáčce
Cibuli nakrájenou na kostičky necháme zpěnit, přidáme naklepané maso nakrájené na nudličky a všechno koření. Necháme podusit. Vepřové maso můžeme... více o Azu po česku
Krůtí prsa nakrájíme na nudličky, stejně jako lilek a papriku. Krůtí nesolíme, ale zlehka obalíme v kukuřičném škrobu a zprudka opečeme na rozpáleném... více o Krůtí na zázvoru s medovou glazurou
Smícháme sojovou omáčku, med, prolisovaný česnek, chilli a sůl, vložíme paličky a necháme marinovat (nejlepe přes noc). Grilujeme doměkka, hnědé... více o Pikantní grilované kuřecí paličky
Játra nakrájíme na nudličky obalíme v mouce smíchané s paprikou a orestujeme na rozpáleném oleji. Přisypeme na kostičky pokrájenou cibuli a podusíme.... více o Staropražská játra podle Vlasty Buriana
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Pekáček vymažeme máslem a vyložíme plátky brambor (i okraje), osolíme. Na brambory klademe řízky, které jsme... více o Smetanový pekáček
Maso nakrojíme ze strany a jemně opepříme a osolíme, můžeme mírně posypat grilovacím kořením. V míse si připravíme z uvedených surovin marinádu,... více o Grilovaná krkovice v medové marinádě
Naporcovaného králíka osolíme, opeříme, potřeme rozdrceným česnekem a hořčicí a opečeme zprudka na oleji. Poté ho vyjmeme a vložíme do zapékací mísy... více o Králík na víně II.
Maso nakrájíme na nudličky, orestujeme na olivovém oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, pórek, červenou papriku-kapii, hrášek, kukuřici,... více o Čínské rizoto
Kuřecí prsa si nakrájíme na kostičky či nudličky. Na rozehráté pánvi si opražíme cibuli a vzápětí k ní dáváme kuřecí maso, které lehce promneme.... více o Kuřecí specialita po moravsku
Králíka vložíte do pekáče, osolíte, trošku opepříte, posypete sladkou paprikou, může být větší množství aby chytl barvu. Vložíte celou cibuli... více o Nejlepší králík a velice jednoduchý
Na oleji zpěníme nakrájenou větší cibuli. Potom přidáme napůl nakrájená a očištěná kachní srdíčka a očištěné na třetinky nakrájené kachní žaludky.... více o Kachní guláš pro brněské chlapy
Maso nakrájíme na malé proužky, jemně osolíme a opepříme a opečeme na oleji do zlatova. Po opečení vložíme do salátové mísy. Přidáme na kostky... více o Kuřecí salát mix
Očištěnou a omytou kachnu rozdělíme na porce a osolíme. Slaninku necháme v hrnci zesklovatět, vložíme na ni porce kachny a po všech stranách ji... více o Kachna na víně
Krkovičku mírně nasolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. V míse si smícháme utřený česnek, nakolečka pokrájenou cibulí , kečup a ostrou... více o Krkovice v ohnivé marinádě
Kuře uvaříme, až se rozpadá na vlákna. Ve vývaru, do kterého přidáme hrst oregana, celou cibuli a kostku bujónu, nejlépe v papiňáku, uvaříme rýži.... více o Kuře s rýží – Kostarika
Hovězí maso uvařit hodně do měkka, až se rozpadá na nudle, v papiňáku. Při vaření přidat zeleninu: celer, mrkev, petržel, čerstvý koriandr. Potom maso... více o Hovězí maso Kostarika
Stehna omyjeme, okořeníme trochou soli, červenou paprikou a kmínem, (můžeme lehce posypat směsí Grilované kuře s bylinkami, nebo samotnými bylinkami).... více o Kuře se smetanovobylinkovou omáčkou
Zapneme troubu na 250°C. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na plotýnce v železném pekáči nalijeme olej a zprudka opečeme maso. Vyndáme, nakrájíme... více o Roštěná mé babičky
Maso lehce naklepeme, osolíme a vložíme na čtyři pláty alobalu potřené olejem. Každý plátek pokapeme sójovou omáčkou, navršíme na něj pórek pokrájený... více o Vepřové plátky v alobalu II
Omyté očištěné kuře prosolíme, posypeme sekanými bylinkami a položíme na pekáč vyložený pečícím papírem. Obložíme je oloupanými a nakrájenými brambory... více o Kuře s bramborami pečené v troubě
Maso nakrájíme na větší kousky. Osolíme, potřeme česnekem, vložíme do mísy a zalijeme pivem. Necháme v chladničce odležet alespoň 1 hodinu. Potom maso... více o Pivní vrabci
Na pánvi rozpálíme 4 lžíce olivového oleje a zprudka orestujeme maso nakrájené na nudličky. Až bude maso orestované osolíme, opepříme a přidáme česnek... více o Čínský pokrm podle mě
Cibuli a mrkev nakrájíme nadrobno, orestujeme na oleji a přidáme nakrájenou zeleninu. Chvíli dusíme. Přidáme stehna osolená a okořeněná. Dáme do... více o Kuře na paprice po babičce
Do pekáče přidáme lžíci sádla a másla, necháme rozplynout a přidáme na středně hrubo nakrájenou cibuli a osmažíme do sklovata. Přidáme všechno koření... více o Kuře s hruškou - PEARCH
Naklepané, osolené a opepřené medailonky obalíme lehce v hladké mouce a na oleji chvilku osmahneme (cca 2-3 min.) z obou stran, potom přiklopíme a... více o Přírodní vepřové s brusinkami
Játra se nakrájí na nudličky a dájí se alespoň na 20 minut do nálevu. Játra zprudka osmažíme, pak přidáme nastrouhaný celer, který zakapeme ještě... více o Játra s celerem
Každé kuřecí prso si rozkrojíme (dostaneme 8 plátků) Do misky si dáme: sůl, pepř, sladkou papriku, grilovací koření podle své chuti, protřepeme a... více o Kuřecí prsíčka od Jirky Troubila
Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji zpěníme, na cibulku dáme prsíčka a necháme zatáhnout a udusit do poloměkka. Pak je vyndáme a dáme zeleninu... více o Kuřecí prsíčka na zelenině
Kuře naporcujeme na menší kousky, osušíme a opečeme na másle. Když už je pěkně do zlatova přidáme na plátky nakrájenou cibuli, pepř, sůl a rajčata... více o Kuře po Katalánsku
Kotlety naklepeme, posolíme, potřeme česnekem. V misce smícháme na kostičky nakrájené salámy a cibuli a poklademe na kotlety. Přidáme eidam, hrst... více o Zasněžené kotlety
Vepřovou panenku potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. K ní přidáme na kroužky nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, brambory na... více o Pečená vepřová panenka se zeleninou
Pokud použijeme čerstvý špenát spaříme ho a necháme okapat. Mražený necháme povolit při pokojové teplotě. Smetanu rozšleháme s rozdrobenou nivou,... více o Krůtí řízky se špenátem
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a zakapeme trochou sojové omáčky. Na olejí maso trochu opečeme, ale ne do zlatova, maso by mělo být světlejší.... více o Kuřecí nudličky na kari III
Maso si nejdříve naložíme den předem, kýtu nakrájíme na větší kostky, dáme do mísy, osolíme, přidáme 4 lžíce cukru, 5 - 6 lžic octa, 2 lžíce glutasolu... více o Honkong
Kuřecí maso (nezáleží na tom, z jaké části pochází) uvaříme, obereme a nakrájíme na libovolnou velikost (čím menší, tím se jídlo rychleji uvaří). Na... více o Kuřecí oběd
Kuře omyjeme, vložíme do pekáčku, posolíme dostatečnou dávkou soli, opepříme, poklademe žampiony, pokryjeme alobalem a při 200 stupních v el. troubě... více o Kuře podle Šárky
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a dáme na pánev, poté, co pustí tuk, přidáme jednu na jemno nakrájenou cibulku. Až zesklovatí, přidáme na drobno... více o Zapékaná mísa na způsob šunkafleků
Krůtí prsa nakrájíme na kostky (asi 1,5 cm), osolíme. V misce si rozšleháme vejce s olejem, přidáme protlak, sojovou omáčku a pepř, do směsi vložíme... více o Senzační raraši
Kuřecí řízky zbavíme tuku, pokud jsou vysoké, seřízneme po délce, lehce osolíme a narovnáme do máslem vymazaného pekáče. Opepříme a zasypeme souvislou... více o Kuřecí řízky pod sýrovou peřinou
Cibuli nakrájíme na kolečka a poklademe na dno pekáčku. Uzené maso vcelku potřeme lisovaným česnekem, hořčicí, a vložíme do pekáčku. Podlijeme pivem a... více o Uzené maso na pivě
Maso rozklepej na tenké plátky, pozor na díry aby nevytekl sýr. Naklepané maso okořeň solí, pepřem, majoránkou, cukrem a celým kmínem . Klobásu a... více o Zrnková kýta plněná sýrem a klobásou
Do kuřecích prsou na širším konci uděláme nožem kapsičku do které dáme špalíček nivy (hermelínu), spíchneme párátkem a osolíme. Každý kousek obtočíme... více o Kuře v anglické slanině
Kuře omyjeme a osolíme zevnitř i zvenku. Položíme do pekáče prsy dolů. Nožem probodáme stehýnka a místa, kde má kuře nejvíce tuku (během pečení tak... více o Kuře na cibuli III
Kuřecí řízek opláchneme, osolíme, opepříme a posypeme kari. Lehce rozklepeme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi opékáme na kostičky nakrájenou slaninu... více o Kuřecí rychlovka
Na kůži vytvoříme mřížový řez, aby se nám pekně tuk vyškvařil a zbyla křupavá kůrčička. Prsa osolíme, opepříme a pečeme na pánvi (čas neudávám, každý... více o Kachní prsíčka na pomerančovém džusu