Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Kuřecí řízky pokrájíme na plátky. Použít můžeme i tenčí plátky vepřového karé nebo panenky. Mírně osolíme a vložíme do kašičky umíchané ze žloutků,... více o Řízečky v bílkovém kabátku
Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, vložíme do misky a okořeníme rozmarýnem, pepřem a solí. V lednici necháme odležet alespoň 30 minut, ideálně přes... více o Červené fazole s kuřecím masem
Dejte do pánve wok přibližně 150 ml kokosového mléka a na středním plameni zahřívejte, dokud se mléko nezredukuje na průsvitný olej. Přidejte kari... více o Paneng kai
Kuřecí stehna zbavíme kůže, vykostíme, osolíme, opepříme a zaprášíme z obou stran mouku. Pórek s řapíkatým celerem pokrájíme na plátky nebo nudličky.... více o Dušená kuřecí stehna na řapíkatém celeru s pórkem
Kůži kachních prsou pokrájíme do mřížky. Prsa osolíme, opepříme a dáme osmažit do rozpálené pánve bez tuku osmažit. Smažíme nejprve kůží dolů, cca 4-5... více o Kachní prsa s fenyklem a brusinkami
Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů a vezměte si k ruce pekáček tak velký, aby se do něj kuřecí maso vešlo natěsno. Velké mezery mezi kuřecími... více o Kuře se zelím a bramborem
Z plátku masa odřízněte zbytky tukového krytí, má-li nějaké. Pro delší pečení by byly báječné, na rychlé jídlo z pánve ho bohužel nepotřebujete.... více o Vepřová čína
Z vykostěných králičích nebo kuřecích stehen nakrájíme menší kusy (velké asi jako dlaň), vyšší části masa můžeme přes fólii naklepat. Řízky osolíme,... více o Řízečky k obědu i na cesty
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky, které osolíme, opepříme, posypeme hladkou moukou a dobře promícháme. Pak nudličky nasypeme do hrnce s... více o Pórkové nudličky se žampiony
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky, pokapeme troškou oleje, ochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem a necháme alespoň půl hodinky odležet... více o Masové nudličky s fenyklem
Kuřecí prsa pokrájejte na proužky, dejte do mísy a přidejte sójovou omáčku, prolisovaný česnek, kokosové mléko a koření. Promíchejte a nechte půl... více o Kuřecí satay s arašídovou omáčkou
Nudle dejte do velké mísy a zalijte je studenou vodou. Na kořenicí pastu nasekejte nahrubo česnek, zázvor, kurkumu, šalotky, chilli, citronovou trávu... více o Laksa s krůtou a brokolicí
Troubu rozehřejte na 180 °C. Kůži na kachních prsou nařežte do kříže. Rozpalte pánev a vložte do ní prsa kůží dolů. Opékejte při střední teplotě 8... více o Kachní prsa s nudlovým salátem
Plátky krkovice potřete olejem, zasypte čerstvě mletým pepřem a lístky tymiánu a nechte při pokojové teplotě odležet alespoň 15 minut. Do mixéru dejte... více o Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou
Nejprve si kuřecí prsa uvaříme ve vodě tak, aby byla dokonale měkká. Poté je přemístíme na talíř nebo prkénko a roztrháme vidličkou na vlákna. Ve... více o Tacos
Nejprve připravte marinádu. Kokosový cukr dejte do pánve se silným dnem a na středním plameni začněte zahřívat. Ve chvíli, kdy se cukr rozpustí,... více o Com Tam – Rýže se zeleninou a marinovanou krkovicí
Maso dejte asi na půl hodiny do mrazáku, aby se vám lépe krájelo. Pak ho nakrájejte na tenké plátky. V míse smíchejte rybí omáčku, nasekaný česnek,... více o Bun Bo Nam Bo – Nudle s hovězím a zeleninou
Z libovějšího vepřového boku bez kůže a kostí nakrájíme tenčí nudličky, které dáme do mísy, přidáme olej, sojovku, jemně nastrouhaný zázvor a česnek,... více o Bůčkové nudličky s pórkem
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo másle dosklovata. Kuřecí maso pokrájíme na nudličky nebo kostky, které přidáme k cibuli, osolíme a... více o Kuřecí guláš s fazolkami
Drobně pokrájený špek dáme do hrnce, přisypeme na kostičky pokrájenou cibuli a smažíme dozlatova. Během smažení maso pokrájíme na větší kostky,... více o Hovězí kostky na špeku
Z jednoho citronu vymačkejte šťávu, z druhého nastrouhejte kůru a poté ho pokrájejte na plátky. Kuřecí prsa očistěte, potřete z obou stran olejem,... více o Citronová kuřecí prsa s rajčaty a olivami
Z krůtích prsou nakrájejte 4 plátky asi 0,5 cm silné, ty pak podélně rozkrojte, ale nedokrojte, na polovinu. Když je rozložíte, získáte pruhy masa... více o Krůtí závitky se zeleninovým bulgurem
Řízky naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Vejce vyšleháme se solí dle... více o Sládkovy řízky (pivní těstíčko)
Libovější vepřový bok pokrájíme na kostky a dáme do misky. Přidáme olej, zázvor, česnek, worcester, pepř a trošku osolíme. Vše dobře promícháme a... více o Dušený pikantní bůček s kedlubnou
Telecí maso osolíme a opepříme, pokud budeme používat plec, která nemusí být kompaktní, zpevníme ji provázkem a pokud použijeme sušší část masa (kýtu)... více o Telecí na divoko
Telecí řízky naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se při smažení nekroutily, osolíme, opepříme a poprášíme (nebo obalíme) hladkou moukou. Vejce... více o Pařížské telecí řízky
Z telecího masa nakrájíme plátky, které po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily. Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v... více o Šťavnaté telecí řízky se sýrem
Odstraníme blánu žeber, žebra následně omyjeme a osušíme kuchyňskými utěrkami. Následně žebra osolíme a opepříme ze všech stran a takto připravená... více o Pečená žebra v Cole podle Brunety v kuchyni
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme cibuli lehce dozlatova. Během smažení pokrájíme na větší kostky libovější vepřovou krkovici nebo bůček. Pokud jsme... více o Vepřové (skopové) kostky na majoránce
Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Krátce před koncem vaření naskládáme na brambory růžičky brokolice a vše... více o Brambory a řízky s brokolicí se sýrem
Maso a jarní cibulky pokrájejte na větší kousky a dejte do food processoru. Přidejte vejce, polovinu svazku koriandru (nahrubo nasekané listy i stonky... více o Krůtí karbanátky s koriandrem
Kuřecí prsa pokrájejte na menší kostky, asi 2 x 2 cm. Dejte je do mísy, zakápněte olivovým olejem a ochuťte čerstvě mletým pepřem, ale nesolte,... více o Kuřecí špízy s hummusem a zeleninou
Králíka naporcujte, zadní stehna vykostěte, přední běhy rozsekněte na dvě či tři části. Páteř, žebra a kosti ze stehen můžete schovat na vývar. Maso... více o Králík s rajčaty a tymiánem
Očistěte maso. Olej, vinný ocet, tymián a 2 prolisované stroužky česneku promíchejte se solí a pepřem ve větší míse. Do marinády položte maso a celé... více o Rostbíf se salátem caprese a bylinkovým jogurtem
Do velkého hrnce dejte napůl překrojenou cibuli a česnek, cukr, papriku, tymián, ocet, 1 lžíci soli a pepř, přidejte žebra a zalijte vodou tak, aby... více o Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí
Připravte marinádu. Ve velké míse prošlehejte nastrouhanou kůru a šťávu z limety, chilli pastu a olej, vše osolte a opepřete. Jednu lžíci marinády... více o Marinované kuřecí špízy s mangovým salátem
Nejprve si uvaříme čočku dle návodu s trochou soli. Po uvaření scedíme a propláchneme, necháme okapat a vložíme do dostečně velké zapékací misky.... více o Zapečená červená čočka s kuřecím masem a mozzarellouu
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme lehce dozlatava pokrájenou cibuli. Během smažení si pokrájíme kližku na větší kostky, osolíme, opepříme a po... více o Dušená hovězí kližka na špeku
Kuřecí řízky očistíme a nakrájíme na kousky velké cca 2 cm. Do větší misky vložíme jogurt, prolisujeme dva stroužky česneku, přidáme nadrobno... více o Butter chicken (máslové kuře) s flat roti (indickým chlebem)
Do vepřového masa v celku uděláme několik hlubokých zářezů a vytvoříme tak jakousi širší mřížku. Dáme pozor, abychom maso nedokrojili a s řezem... více o Vepřové dušené v zelenině
Očištěné kuře naporcujeme na menší díly (křídla, paličky...) a kostru použijeme na polévku, případně použijeme rovnou paličky... Maso osolíme,... více o Kroupové zelí s kuřetem
Drůbeží maso pokrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na trošce oleje osmažíme ze všech stran. Pak přisypeme na jemno pokrájenou cibuli, kterou v... více o Hořčicové kuře na smetaně
Maso pokrájíme na sousta, osolíme, opepříme a dáme smažit na rozpálenou pánev s troškou tuku. Když máme maso z jedné strany opečené dozlatova, otočíme... více o Masovo-uzeninová směs ala ražničí
Kuřecí paličky zbavte přebytečného tuku a naskládejte je v jedné vrstvě do pekáče. V míse smíchejte všechny suroviny na marinádu, zalijte je hrnkem... více o Kuřecí paličky BBQ
Plátky kotlety pokrájíme na nudličky a dáme do mísy. Přidáme sojovou omáčku a koření dle chuti. Doporučuji sušený česnek se zázvorem, výborný je i... více o Šťavnaté karé se zeleninou
Ve velkém hrnci přiveďte k varu 4 litry vody s jarními cibulkami, oloupanou a rozčtvrcenou cibulí, chilli papričkami, omytým a pokrájeným zázvorem,... více o Salát z rýžových nudlí s kuřetem
Slaninu pokrájejte na kostičky, cibuli nadrobno. Obojí zpěňte na pánvi na lžíci olivového oleje a restujte, dokud slanina nezezlátne a cibule nezměkne... více o Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem
Mleté maso ochutíme solí a pepřem a ze směsi vytvarujeme čtyři menší burgery. Opečeme je na rozpáleném grilu, ke konci pečení k masu přidáme prohřát... více o Monster burger
Steak nechte odpočinout alespoň 30 minut při pokojové teplotě. Z obou stran ho osolte a opepřete. Litinovou pánev rozpalte a steak z obou stran... více o Flank steak s hráškem a fazolkami
Játra očistíme a pokrájíme na sousta. Cibuli, větší stroužky česneku, špek, špekáčky a slaninu na plátky. Vše napichujeme střídavě na jehlice nebo... více o Játrové špízy