Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Mleté maso, sýr a vejce si řádně promícháme, ochutíme solí, pepřem a dle potřeby zahustíme strouhankou nebo rozmočenou žemlí. Do směsi můžeme přidat i... více o Mletý sýrový řízek s uzeným masem
Zelí si 5 minut povaříme v trošce vody, scedíme. Na oleji si dozlatova osmažíme cibuli, kterou vmícháme do zelí, ochutíme cukrem a solí dle chuti.... více o Bramborové noky s kuřetem a zelím
Kuře osušíme, celé potřeme (i uvnitř) česnekem a osolíme. Necháme chvíli před pečením proležet v pekáčku, pak přilijeme vodu (vývar), přidáme plátky... více o Česnekové kuře s žampionovo-bylinkovou omáčkou
Játra nakrájíme na nudličky. Posypeme chilli dle chuti (nešetřete), promícháme. Na oleji osmažíme cibuli a poté játra. Dobře osmažíme až jsou játra... více o Kuřecí játra na medu a chilli
V hrnci si necháme zpěnit cibulku do sklovata. Poté přidáme nakrájené na kostky kuřecí maso - řízky a zasypeme kari, abychom měli vše pěkně žluté.... více o Indické kuře III.
Maso pokrájíme na nudličky, osolíme a orestujeme ze všech stran na rozpáleném oleji dozlatova. Vyndáme ho a udržíme v teple. Do výpeku dáme orestovat... více o Floridské nudličky se zeleninou
Na trošce rozpáleného oleje orestujeme cibuli, přidáme maso pokrájené na slabé nudličky, osolíme, též orestujeme a ke konci restování přidáme zpěnit i... více o Vepřové na kari s cuketou
Maso pokrájíme na plátky, strany nakrojíme, jemně naklepeme, trochu osolíme a obalíme v mouce. Na pánvi s troškou rozpáleného oleje pak maso opečeme z... více o Vepřovo-pomerančové medailonky
**Omáčka:** V menším hrnci smícháme všechny přísady, směs přivedeme k varu, chviličku podusíme na mírném plameni, odstavíme a omáčku necháme... více o Maso na gril nebo do trouby v barbecue omáčce
Na trošce rozpáleného oleje osmahneme pokrájené maso na kostky společně s cibulí do hněda.Ke konci smažení přidáme i česnek. Pak zaprášíme moukou,... více o Kentucký guláš
Nudličky z hovězího masa obalíme v Solamylu.V pánvi rozpálíme olej a maso orestujeme zprudka ze všech stran, pak vyjmeme stranou a ve výpeku... více o Bruselské hovězí - minutka
Na trošce oleje orestujeme cibuli,pak maso pokrájené na 2,5 cm kostky, osolíme, opepříme. Přidáme rajčata, víno a tolik vody, aby nám všechny přísady... více o Telecí Marengo
Telecí maso pokrájíme na 2 cm kousky. Do hrnce dáme lžíci oleje, pokrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova, pak osmažíme i maso. Přidáme víno (nebo... více o Masové kostky se žampiony
1) Připrav si mísu. Do mísy nalij 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce medu, 2 lžíce solamylu. Pořádně promícháme. Rozdrtíme 1... více o Marinované krůtí medailonky na medu
Vepřové maso pokrájíme na plátky, nakrojíme strany plátků a naklepeme je. Drůbeží řízky, pokud jsou vysoké, prokrojíme - snížíme. Česnek utřeme se... více o Šťavnaté česnekové řízky
Špek s drobně pokrájenou cibulí orestujeme dozlatova.Maso pokrájíme na kostky, osolíme a také orestujeme na cibuli se špekem dozlatova. Až se šťáva... více o Hovězí zázvorový guláš
Brambory pokrájené na čtvrtky vložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 20 min. na 200°C. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a... více o Chilli Picante
Kuřecí játra opláchneme studenou vodou, nakrájíme na malé kousky a necháme okapat. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Šalotky nasekáme najemno.... více o Ragú z kuřecích jater
Do zapékací mísy si dáme trochu tuku, nakrájenou cibulku na kolečka, pak stroužky česneku na tenoučké plátky nakrájené. Řízky osolíme, opepříme a dáme... více o Vepřové řízky s cibulí a česnekem
Na suché pánvi opečeme arašídy a sušenou chilli papričku do hněda, uvolní se krásná vůně. Potom oheň vypneme a na horkou pánev přidáme mletý koriandr,... více o Kuřecí v kokosovo-arašídové omáčce
**Kuřecí prsa:** Maso lehce naklepeme pěstí. Osolíme, opepříme a přidáme mletou papriku dle chuti. Necháme odležet. Jakmile máme opečené brambory i... více o Kuřecí prsa se zapékanými bramborami a balkánskými paprikami
Na jemně pokrájené slanině si osmažíme cibuli dozlatova. Pak jí vmícháme do pokrájených hub. Směs nasypeme do pekáčku, osolíme a opeříme. Maso... více o Masovo-mrkvové špalíčky na houbách
Na salátový dresing smícháme všechny ingredience a vše důkladně prošleháme. Kuře si pokrájíme na kousky, feferonky a cibuli jemně nasekáme, osolíme a... více o Feferonkový salát s kuřetem
Okurku oloupeme a pokrájíme na kostičky.Papriku hrubě posekáme.V misce opepříme okurku,pokapeme jí octem,přidáme papriku a osolíme.Přidáme pokrájené... více o Kuře s okurkovým salátem a paprikou
Připravíme si salátový dresing důkladným vyšleháním všech ingrediencí. Ten smícháme s kousky masa, kuličkami hroznového vína, cibulí a paprikou drobně... více o Drůbeží salát s ovocem a zeleninou
Maso pokrájíme na hranolky 2,5 x 8 cm(z vepřového masa děláme slabší), které osolíme. V misce smícháme strouhanku, petrželku, ořechy a česnekové... více o Česnekovo-ořechové masové hranolky
Krůtí řízky osolíme, opepříme a obalíme ve strouhaném kokosu. Každý řízek vložíme do mikrotenového sáčku a rozklepeme (v podstatě do něj ten kokos... více o Krůtí závitky v kokosu
Plátky masa naklepeme, kraje nařízneme, osolíme, okořeníme dle vlastní chuti (česnekem, kari kořením, grilovacím kořením...), zakápneme olejem a... více o Řízky v ovesných vločkách
Kuřátka omyjeme ve studené vodě, osušíme. V misce smícháme změklé máslo, nastrouhanou kůru z obou citrónů, prolisované stroužky česneku, sůl a pepř.... více o Pečené francouzské kuřátko
Brokolici si rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Poté vyndáme a ještě pokrájíme. Kuřecí maso (nejlépe prsíčka) rozkrájíme na nudličky a na... více o Kuřecí nudličky s brokolicí
Vše dáme do tlakového hrnce a necháme alespoň 25 minut vařit. Králíka vyndáme a zeleninu rozmixujeme. Maso obereme a dáme zpět do omáčky. Přidáme... více o Martinův králík á´la svíčková
Zapněte remosku na 10 minut. Kuře očistěte, zevnitř i zvnějšku osolte a posypte kmínem. Vnitřek ještě naplňte jablky, kuchyňskou nití mu svažte kýty a... více o Kuře na kmíně
Troubu předehřejte na 190 °C. Kůži na prsíčkách dobře propíchejte vidličkou, přelijte vroucí vodou a pak nechte dobře oschnout. V těžké, silnostěnné... více o Pečená kachní prsa s jablky, javorovým sirupem a jablečnou zálivkou
V hluboké pánvi rozehřejte máslo s olejem a osmažte pokrájený pórek za občasného promíchávání, až začne zlátnout a šťáva karamelizovat. Přidejte... více o Karí z karamelizovaného pórku a kuřete s kokosem
**Kachna** Kachnu očistíme, nasolíme, okmínujeme zvenku i zevnitř. Naplníme na kostky nakrájeným celerem a okořeníme špetkou majoránky. Pečeme v... více o Voňavá farmářská kachna s domácími nudlemi a růžičkovou kapustou
Kuřecí prsa nakrájíme na drobné kostičky a povaříme ve vývaru z bujonu. Po uvaření vyjmeme a rozmělníme. Salát nasekáme. Tvaroh trochu zředíme vývarem... více o Kuřecí pomazánka
Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře,... více o Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou
Kotlety mírně naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme sušeným česnekem a oregánem. Na rozpáleném oleji je zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo.... více o Vepřové kotlety se smetanovou omáčkou s brokolicí
Kuře umyjeme, osušíme, osolíme z venku i zevnitř, posypeme grilovacím kořením, nebo kořením na pečené kuře, koření dobře vetřeme do pokožky. Vložíme... více o Kuře v sáčku
Na oleji zpěníme cibuli, zaprášíme paprikou, přidáme na kostičky nakrájené maso, osolíme, opepříme, přidáme žampiony, sojovou omáčku, podlijeme vodou... více o Topinka se směsí z vepřové panenky
Připravíme si marinádu z medu, oleje, worchesteru, sojové omáčky, soli, pepře, mleté papriky, sušeného česneku a chilli. Vše smícháme a kuřecí paličky... více o Pikantní medové kuřecí paličky
Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na oleji do zlatova a přidáme na kostky nakrájené maso. Necháme ho opéct, zaprášíme paprikou, osolíme, opepříme,... více o Vepřový paprikáš na kmíně
Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Osolíme, opepříme, přidáme sušený česnek a necháme odležet. Na olivovém oleji maso opečeme,... více o Zeleninový salát s pikantními kuřecími kousky
Kuřecí prsa rozkrojíme na pláty, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a necháme odpočinout. Z mouky, vajec, mléka, grilovacího koření a soli připravíme... více o Kuřecí plátky s povidly
Kuřecí prsa nakrájíme na proužky, mrkev nastouháme. Obojí vložíme do fritézy actifry a necháme cca 5 minut opéct. Pak přidáme bujon, podlijeme trochou... více o Kuřecí s mrkví v actifry
Nejprve si připravíme zeleninu (pórek, mrkev, celer) na tenké proužky dlouhé cca 5 cm - julienne. Kousek zelenější části pórku nakrájíme na silnější,... více o Kuřecí nudličky se zeleninou
Česnek rozmačkáme s větší čátí soli, pepře a rozmarýnu. Do pečeně (bez kosti) uděláme nožem zářezy a česnekovou směsí potřeme jak v zářezech, tak i po... více o Arista - vepřová pečeně
V pánvi rozehřejeme polovinu másla, na kterém orestujeme očištěná játra. Zastříkneme je citronovou šťávou, osolíme a necháme vychladnout. Vychladlá... více o Crostini
Plátky roštěné překrojíme na půlky, osolíme, opepříme, z jedné strany posypeme mletým kmínem a z druhé strany paprikou. V hrnci na oleji zpěníme... více o Roštěná omáčka podle babičky ze Staňkova
Cibuli pokrájíme a na oleji osmažíme, pak přidáme maso nakrájené na kostky a restujeme dozlatova. Když je maso orestované, přidáme papriku s... více o Paprikové kostky se žampiony