Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na kostky, které na oleji opečeme dozlatova. K opečené zelenině přidáme drobně pokrájenou cibuli a také... více o (nejen) Hovězí ragú
Celý sval masa opláchněte, osušte a lehce naklepejte. Potřete solí, posypte lžičkou jemně pokrájené citronové kůry a nechte asi 20 minut odležet.... více o Císařská kýta
Guanciale nakrájíme na proužky a opečeme v nepřilnavé pánvi na mírném ohni společne s papričkou. Nepřidáváme žádný tuk, guanciale nám jej pustí.... více o Špagety all'Amatriciana
1. Uzené maso vaříme asi hodinu ve vodě bez soli. Naopak fazolové lusky, z nichž odkrojíme stopky a konečky, vaříme pouhých 10 minut ve slané vodě. 2.... více o Uzená žebra s fazolkami
Kachní stehna omyjte a osušte a potřete směsí z rozmačkaného česneku, soli, kmínu a majoránky. Pak je zprudka opečte na přepuštěném másle. Přidejte... více o Kachní stehna s polentovymi placičkami (Entenkeule mit Polentaplätzchen)
Jednotlivé porce králičího hřbetu osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na pánvi rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran opečeme do zlatova.... více o Králičí ragú
Kuřecí prso nakrájíme na nudličky, opepříme a necháme alespoň půl hodiny marinovat v omáčce smíchané ze zázvoru a sojové omáčky. Nesolíme, sojová... více o Kuřecí zázvorové nudličky
Větší kuřecí prsa omyjeme, osušíme, nakrájíme na širší nudličky, osolíme a lehce opepříme. V misce smícháme zakysanou smetanu, kari koření, vejce,... více o Smetanové kuřecí s kari a sezamem
Bůček, oloupanou cibuli a očištěnou mrkev a pórek nakrájejte na malé kostičky. Kroupy dobře propláchněte pod tekoucí studenou vodou a nechte okapat.... více o Kroupová polévka s paprikovou klobásou
Kvíčaly důkladně očistěte, opláchněte, osušte a vytřete solí s drceným jalovcem. V kastrůlku nahřejte sádlo, přimíchejte cibulku a osmažte ji... více o Nadívané pečené kvíčaly
Šalotky nasekáme najemno, česnek oloupeme a prolisujeme, žampionové kloboučky nakrájíme na plátky. Medailonky ze střední části hovězí svíčkové... více o Steak Diane
Pokud jsme nesehnali Crème fraîche, smícháme den předem kelímek šlehačky se dvěma lžícemi podmáslí a necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě. Pro... více o Karibský králík na kakaové hořčici
Lišky řádně očistíme od hlíny a jehličí, šalotky nasekáme na kostičky, šlehačku ušleháme, petrželku nasekáme. V pánvičce rozpustíme 3 lžíce másla, ve... více o Oříškové jelení řízky na liškách
Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nasekáme nahrubo, stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Troubu předehřejeme na 190°C. Na vhodný pekáč dáme kosti a... více o Redukovaný zvěřinový vývar
Řízky prokrojíme, lehce nasolíme, uvnitř potřeme hořčicí, do každého řízku položíme sýr a podélně prokrojenou klobásu, zavřeme a posypeme kořením. Na... více o Kuřecí řízky s klobáskou (v alobalu)
Množství surovin záleží na počtu strávníků, pro každého děláme porci samostatně zabalenou. Kuřecí prso omyjeme a osušíme. Pak do masa uděláme několik... více o Prsíčka po toskánsku (v alobalu)
Kuře očistíme a nasolíme(i uvnitř). Z plátků chleba odstraníme kůrky a pokrájíme střídky na kostičky, které dáme do mísy a zvlhčíme je smetanou nebo... více o Kuře s chlebovou nádivkou
Množství ingrediencí záleží na počtu strávníků. Do vepřových kotlet (kuřecí prsa) bez kosti opatrně prořízneme kapsu, kterou uvnitř potřeme rozetřeným... více o Řízky se sýrem a olivami
Chřestu odkrojíme dřevnaté konce, opláchneme a nakrájíme na kousky. V pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce oleje a osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a... více o Masová směs s chřestem
**Náplň**: šunka nakrájená na nudličky, nakládané žampiony na plátky, kapie na kostičky, hrášek, kyselé okurky na nudličky. Vše prohřejeme na pánvičce... více o Dobětický měšec
1/ Brambory hrubě rozšťoucháme, přidáme česnek, vejce, osolíme a přisypeme mouku dle potřeby. Tolik, aby nám vznikla hladká hmota s kousky brambor, ze... více o Bramborové placky (smaženky) pro dědu
Panenku očistíme, osušíme a osolíme ze všech stran. Plát alobalu uprostřed potřeme silnější vrstvou másla. Hořčici a bylinky smícháme a panenku... více o Kremžská panenka s bylinkami
Artyčoky necháme okapat a podélně rozkrájíme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na tenké proužky, osolíme, pokapeme trochou oleje, promícháme... více o Kuřecí kousky s artyčoky
Králíka (bez hlavy) položíme na pekáč, přidáme všechno koření, špek nakrájený na kostičky spolu s pokrájenou cibulkou a sklenici Halali. Přidáme 5... více o Králík na halali
Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody s trochou oleje. Ve větší pánvi osmahneme na troše oleje nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme maso,... více o Těstoviny s masem na šafránu a fenyklu
Maso nakrájíme na nudličky a naložíme asi na 1-2 hodiny do směsi z prolisovaného česneku, olivového oleje a sojové omáčky. Omytou a osušenou cuketu si... více o Kuřecí prsa s cuketou
Kuřecí díly očistíme, nasolíme a dáme péct společně s kouskem másla a pokrájenou cibulí. Dle potřeby podlijeme vodou a přelijeme výpekem. Během pečení... více o Pečené kuře v sýrové omáčce
Kuře naporcujeme nebo použijeme stehna, křídla ... . Porce potřeme olejem smíchaným s česnekem a jemně nasolíme. Bylinky nasekáme a bohatě jimi... více o Kuře v bylinkách
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na slabé a co nejdelší nudličky, které rovnoměrně posypeme kořením. Do rozšlehaného vajíčka zamícháme solamyl. Do... více o Kuřecí tyčinky s dipy
Kuře očistíme a nasolíme (i uvnitř). Pomleté nebo drobně pokrájené rohlíky dáme do mísy, přidáme neloupanou mladou cuketu, hrubě nastrouhanou,... více o Kuře s cuketovou nádivkou
Stehna očistíme, nasolíme a dáme do pekáčku s máslem a pokrájenou cibulí péct za občasného podlití a přelití výpekem. Po 30-ti minutách pečení přidáme... více o Zeleninová stehýnka - zdravě a chutně
Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nalijeme olej, přidáme křen, křenovou hořčici, rajčatový protlak, sůl, pepř a majoránku (takové univerzální... více o Restované vepřové v křenové marinádě a česneku
Na jednotlivé plátky nakapeme pár kapek citronu, posypeme trochu solí a pepřem, na 1 plátek nalijeme 1 lžíci oleje a necháme 15 minut odležet. Poté... více o Úžasné kuřecí plátky
Maso pokrájíme na kostky, posypeme kořením, osolíme a pokapeme olejem. Dobře promícháme. Pórek pokrájíme na kolečka a střídavě na grilovací jehly... více o Kořeněné špízy s pórkem
Maso jemně naklepeme, na stranách nařízneme, osolíme a opepříme, potřeme olejem, zaprášíme kari kořením a necháme alespoň hodinu proležet. Pak plátky... více o Kari plátky s cuketou a rajčaty
Játra očistíme. Vepřová játra pokrájíme na slabé plátky, drůbeží necháme vcelku. Játra posypeme kořením, zakápneme olejem a dáme do misky odležet do... více o Játrové špízy (kořeněná játra) - smažená nebo na gril
**JÁTRA:** Játra nakrájíme na středně velké plátky, nařízneme, aby se nekroutila, opepříme, potřeme 2 rozetřenými stroužky česneku (bez soli) a... více o Pečená vepřová játra s pikantní omáčkou
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Květák omyjeme a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na půlkolečka. Kuřecí prsa... více o Zapečené brambory s kuřecím masem a květákem
Játra očistíme a pokrájíme na menší kousky. Na teflonové pánvi lehce potřené olejem je osmahneme ze všech stran, přidáme na kolečka nakrájený pórek,... více o Kuřecí játra s pórkem
Špecle uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím si na troše olivového oleje osmahneme na kousky pokrájenou cibulku, přidáme obrané a pokrájené maso a... více o Špecle se žampiony a kuřecím stehnem
Nejprve připravíme dresing - ingredience smícháme a dáme odležet do ledničky. Poté nachystáme náplň - zeleninu a sýr pokrájíme na malé kousky. Maso... více o Tortilly s kuřecím masem
Kuřecí maso uvaříme ve vodě s octem a ostatními surovinami do měkka. Po vychladnutí pokrájíme na kostky, přidáme jednu skleničku zeleniny do salátu a... více o Mňamózní kuřecí salát
Očistíme supreme z perličky, odřežeme prebytečný sval aby jsme obnažili kost. Odsekneme kloubní kosti a spolu s ořezaným masem dáme vařit do asi 2 dcl... více o Supreme z perličky plněné mortadellou a mladým pecorinem
500 g mletého hovězího masa okořeníme (pepř, vegeta), přidáme vejce, nakrájenou slaninu a najemno nasekaný česnek (dva stroužky). Ve studené vodě... více o Plněné papriky na Dalmátský způsob
Maso nakrájíme na proužky a naložíme do oleje, jemně osolíme, opepříme, přidáme rozdrcené stroužky česneku, na proužky nakrájenou jednu celou cibuli,... více o Vepřová plec s krémovou omáčkou, kapustou a brambory
Vepřovou panenku odblaníme, osolíme a opepříme a na rozpálené pánvi zprudka opečeme na slunečnicovém nebo řepkovém oleji ze všech stran. Poté dáme na... více o Vepřová panenka ve slanině
Ze všeho nejdříve rozklepeme plátky krkovičky na slabší plátky a zamotáme je do ruličky (každou zvlášť). Do vyšší sklenice nalijeme tequillu (tak do... více o Opilé krkovičky
Maso naklepeme a nasolíme. Z uvedených surovin umícháme marinádu a maso do ní alespoň na 24 hodin naložíme. Výborně chutná pečené na grilu nebo... více o Výborná marináda na maso
1. Od toustového chleba odkrojíme kůrky, nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvičce do křupava. 2. Nakrájíme kuřecí maso na malé kostičky a... více o Kuřecí salát s krutony
Naložíme vepřové maso do marinády.Vezmeme menší mísu,do ní dáme olej a koření,rozmícháme aby bylo bez hrudek.Poté do směsi naložíme maso a necháme v... více o Vepřový steak s hranolkami