Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Vepřové maso a slaninu nakrájejte na kostky. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a slaninu. Přidejte maso, osolte, opepřete a... více o Vepřový kotlík s fazolemi
Smíchejte v misce olej s uvedeným kořením a naložte do něj játra. U drůbežích stačí několik hodin marinování, u vepřových bych je nechala déle. Dejte... více o Játra na gril
Maso nakrájíme na cca centimetrové plátky, naklepeme a naložíme přes noc do soli, pepře a česneku. Před smažením ho na chvíli vyndáme z ledničky (aby... více o Maso se sýrovou omáčkou a špenátovými těstovinami
Pokrájenou slaninu dáme do kastrolu, přidáme pokrájenou cibuli a osmažíme dosklovata. Přidáme na větší kostky pokrájené hovězí maso (na guláš), které... více o Dušené hovězí na pivu s mrkví
Maso opatrně prokrojíme, ale nedokrojíme, uděláme do něj hlubokou kapsu. Osolíme. Do plátku šunky zabalíme čtvrtku mozzarelly s cca třemi lístky... více o Kapsy s mozzarellou a bazalkou - minutka
Kuřecí maso pokrájíme na velmi drobné kousíčky a dáme do mísy. Přidáme sýr, sojovou omáčku, vejce, solamyl, kari a sůl. Vše řádně promícháme a necháme... více o Báječné kuřecí placičky se sýrem
Na trošce rozpáleného oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme osolené, opepřené, na kostky nebo nudličky pokrájené maso a restujeme do... více o Maso na paprice s cuketou a smetanou
Maso pokrájíme na kostičky, osolíme a okořeníme kořením dle chuti. Necháme krátce proležet, pak osmažíme v rozpáleném oleji doměkka a dozlatova. Maso... více o Adžika masovo-zeleninová směs
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, na oleji zprudka opečeme dozlatova, zaprášíme kari kořením, promícháme, zalijeme vývarem, smetanou, přisypeme... více o Cuketové kari s masem
Maso pokrájíme na nudličky nebo kostky a osolíme. Kedlubnu pokrájíme na slabé hranolky. Obojí v misce zaprášíme kořením a solamylem, dobře promícháme... více o Kari kedlubna s masem - nakládaná minutka
Nakrájíme nadrobno cibuli. Mezitím si připravíme maso: Rozkrájíme prso na plátky, které jemně naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou... více o Kuřecí plátky na čínský způsob
Maso (kuřecí, krůtí, vepřové) si pokrájíme na kostičky, okořeníme, osolíme a na trošce rozpáleného oleje osmažíme dozlatova. Pak maso smícháme v míse... více o Batáty s masem a zeleninou - zapečené
Do vymazaného pekáčku naskládáme naklepané osolené a opepřené řízky, které posypeme pokrájenou česnekovou slaninou a plátky česneku. Vše zasypeme... více o Česnekové řízky na smetaně
Maso pokrájíme na nudličky nebo kostičky, osolíme a okořeníme, vložíme do těstíčka umíchaného z bílku, sojové omáčky a solamylu. Dobře promícháme a... více o Jednoduchá masová směs se zeleninou
Dodržujeme poměr 2:1 - dva díly masa, jeden díl sýru. Bůček pomeleme, osolíme, přidáme dvě vejce, pažitku, nahrubo strouhaný sýr a dobře promícháme.... více o Bůčkový holandský řízek
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým květem, přidáme hrubě strouhaný... více o Holandské řízky - smetanové
Mleté vepřové maso dáme do mísy a zalijeme cca 100 ml studené vody. Poté řádně promícháme, aby se nám maso s vodou dobře spojilo. Přidáme nastrouhaný... více o Holandský řízek - sekaný vepřový řízek se sýrem
Maso pokrájíme na kostičky nebo nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Ke konci přidáme i drobně pokrájenou šunku.... více o Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou
Nasolené kuře okmínujeme a položíme do pekáče s pokrájenou cibulí a sádlem (lze použít máslo). Podlijeme trochou vody (lze i pivem) a pečeme v... více o Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"
Náplň: Pokud vám zbylo kuřecí maso např. z grilování - do tohoto receptu se výborně hodí. Pokud nemáte, nakrájejte prso na plátky, okořeňte grilovacím... více o Kuřecí pirohy se zeleninou
Náplň: Pro tento recept budete potřebovat již opečené nebo uvařené kuřecí prso (pokud vám třeba zbylo). Pokud nemáte, nic se neděje, vezměte čerstvé,... více o Pikantní pirohy s kuřecím a slaninou
Jako ozdobu jsem zvolila grilovanou cuketu, grilované bramborové dukátky a čerstvou papriku. Prvně přichystáme maso. Do oleje v misce vmícháme sůl,... více o Grilovaná kýta s cuketovým zelím, šťouchaným bramborem a ozdobou
Slaninu nakrájíme na slabé plátky. Batáty (sladké brambory) oloupeme a nakrájíme na lodičky nebo silné hranolky. Dáme do mísy, zakápneme malým... více o Batáty ve slanině
Hovězí maso očistíme od větších šlach a nakrájíme na širší nudličky. V kastrolu rozpálíme olej, do kterého vložíme nakrájené maso. Osolíme a opepříme.... více o Hovězí nudličky se šalotkami, rajčaty a koprem
Maso lehce naklepejte a osolte. Česnek prolisujte a smíchejte s pivem, medem, tymiánem a nakrájenými chilli papričkami. Maso naložte do marinády a... více o Grilované pikantní kotlety v pivní marinádě s česnekem
Maso můžeme použít jak vepřové, tak i kuřecí nebo krůtí. Plátky masa neklepeme, na stranách nakrojíme, aby se nám nekroutily při smažení, osolíme a... více o Přírodní maso s hráškem
Větší kuřecí prso pokrájíme šikmo na menší medailonky, které osolíme, okořeníme a z obou stran zprudka osmažíme na rozpáleném oleji. Medailonky... více o Kuřecí burger nebo bagetka s nivou a cibulkou
Všechny ingredience smíchejte, až se vytvoří taková kašovitá hmota. Do ní naložte kuřecí maso (steaky, medailonky nebo třeba i křidýlka). Marinujte... více o Kuře v hořčičné kari marinádě
Maso pokrájíme na nudličky, jemně osolíme (pokud máme koření z obsahem soli, solit nemusíme), opepříme, posypeme kořením dle vlastního výběru a chuti... více o Masové nudličky - rychle a chutně
Ve větší míse smíchejte kari, džem, najemno nasekané lístky koriandru a šťávu a kůru z limetky. Kuřecí maso nakrájejte na kostky (asi 3 cm) a vsypte... více o Kuřecí kari špízy
Smíchejte kávu, med, kakao (holandské), koření, česnek, limetkovou šťávu a sójovku. Vepřové kotlety opepřete, vložte do mísy a zalijte marinádou.... více o "Kouřové" marinované vepřové
1. V míse smícháme všechny ingredience na bochánky a vytvarujeme 6-8 stejně velkých kuliček. Každou zmáčkeneme dlaní do tvaru vyšší placky, zakryjeme... více o Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Na másle zpěnit cibuli na kostičky, vložit sůl, skoro celý balíček papriky, bobkový list a vložit stehna, osmahnout, podlít vodou a dusit aspoň hodinu... více o Vynikající kuře na paprice
Uvaříme těstoviny (penne) all dante. Zatímco se vaří, nakrájíme na kostičky rajčata, salátek, smícháme s hráškem a trochu prosolíme. Na pánvičce... více o Kalifornský salát s těstovinami
Na oleji nebo másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, ke kterou dáme osmažit na kostky (nudličky) pokrájené a osolené maso dle vlastního... více o Masové kostky (nudličky) v paprikovo-smetanové omáčce "Paprikáš"
Maso nakrájíme na nudličky nebo na kostky, osolíme, opepříme a na pánvi s rozpáleným olejem osmažíme dozlatova. Maso vyndáme stranou, do výpeku... více o Masová směs s paprikou a česnekovými výhonky
Maso (vepřové, drůbeží, králičí) pokrájíme na nudličky nebo kostky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji ve větší pánvi osmažíme dozlatova. Maso... více o Masová směs s uzeninou a česnekovými výhonky
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Příprava marinády: hořčici, kečup, sójovou omáčku podle chuti, protlačený česnek, nastrouhaný zázvor,... více o Hovězí nudličky se zeleninou
Začněte dresinkem. Šalotku i kopr nasekejte najemno a promíchejte s majonézou, medem a podle chuti i trochou citronové šťávy. Dejte chladit do... více o Salát s hroznovým vínem a vlašskými ořechy
Že muži saláty neradi? Tenhle si zamilují! Obzvlášť, když jim ho naservírujete „nesalátově“. Troubu zapněte na 190 °C. Brambory uvařte v osolené vodě.... více o Bramborový salát s kuřetem
Kuře očistíme a nasolíme. Můžeme ho i naporcovat na porce nebo použít místo celého kuřete například stehna, paličky... Do pekáče naskládáme na větší... více o Adžika zeleninové kuře
Do hrnce vložíme máslo, olivový olej, česnek a muškátový oříšek. Až se máslo rozpustí, přidáme krůtí (nebo kuřecí) prsa nakrájené na kostičky. Lehce... více o Těstoviny se špěnátem a krůtím masem
Maso nakrájíme na tenčí plátky, pořádně naklepeme, obalíme v pepři a v mouce. Cibuli nakrájíme spíš na drobno, slaninu nakrájíme na malé hranolky.... více o Hovězí plátky s hustou celerovou omáčkou
Pohanku uvaříme podle návodu na obalu. Já ji vařím 5 minut na mírném ohni, vypnu a pak 30 minut za občasného promíchání nechám pod pokličkou dojít.... více o Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím plátkem
Kuře očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Oloupeme a nakrájíme si ovoce na malé kostičky. Vymažeme si zapékací formu máslem. Nakrájené ovoce smícháme... více o Pirátské kuře s kokosem
Mleté maso dáme do nerozehřáté pánve spolu s najemno nakrájenou cibulí. Mícháme až do zhnědnutí masa a oddělení se na malé kousíčky (jako když děláme... více o Americké "Sloppy Joes"
Uvařte rýži, sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout. Na marinádu smíchejte omáčku hoisin, česnek, zázvor, jemně nakrájenou chilli... více o Pikantní vepřové se smaženou rýží
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a okořeníme dle chuti, necháme cca půlhodiny odležet a pak za občasného promíchání osmažíme dozlatova.... více o Přírodní maso se zeleninou
Do hrnce dáme očištěné kuře nebo slepici (můžeme předem naporcovat), přilijeme vodu, přidáme koření a zeleninu, osolíme. Přivedeme k varu a vaříme do... více o Jednoduché kuře (slepice) na paprice
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutily. Takto připravené řízky z jedné strany potřeme hořčicí,... více o (nejen) Hořčicové řízky