Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Maso nakrájíme na proužky 2 cm široké. Česnek a cibuli nakrájíme na kostičky, smícháme s olejem, citrónovou šťávou a pepřem. Maso marinujeme. Ořechy... více o Drůběží špíz s ořechovou omáčkou
Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme, opečeme po obou stranách na horkém oleji, vyjmeme, do výpeku přidáme máslo, nakrájenou cibuli, dorůžova... více o Pečené kuře po španělsku
Vepřové i uzené maso nakrájíme na nudličky,osolíme,opepříme,necháme odležet. Na kostičky nakrájenou slaninu rozškvaříme v tlakovém hrnci na tuku.... více o VEPŘOVÉ RAGÚ NA BRAMBORÁCÍCH
Brambory prolisujeme, cibulky nasekáme, jalovec rozdrtíme, vše smícháme s masem, vejcem a mlékem, osolíme a opepříme. Ze směsi utvoříme šišku, potřeme... více o SEKANÁ PEČENĚ NA HOUBÁCH
Vykostěný bůček nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce, opečeme po obou stranách na oleji a vyjmeme . V oleji po opékání... více o ZBOJNICKÉ VEPŘOVÉ PLÁTKY
Z masa nakrájíme malé medailonky, naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a v horkém oleji opečeme po obou stranách doměkka. Připravené omelety... více o TAJEMSTVÍ PANÍ EMY
Do hrnce dáme lžíci oleje, ohřejeme a přidáme cukr, aby zkaramelizoval. Když ztmavne sejmeme hrnec rychle z ohně. Přidáme omyté maso a vlijeme horkou... více o Maso pěti vůní
Do jednoho litru slabě osolené vroucí vody zamíchejte postupně kukuřičnou mouku. Takto vzniklou kaši za stálého míchání 6 - 8 minut povařte.... více o Kuřecí prsa na roštu
Kuře dáme uvařit do vody, ochucené solí, novým kořením, bobkovým listem a 1/2 cibule. Když je měkké, obereme maso a nakrájíme na malé kousky. (zbylý... více o Hermelín s kuřetem
Roštěnky odblaníme, na okrajích několikrát mělce nařízneme, jemně naklepeme, potřeme marinádou (česnek a cibuli drobně nakrájíme a přidáme ostatní... více o Marinované roštěnky II.
Jemně krájená cibule se podusí na másle, přebytečný tuk se slije a na něm se podusí syrové hovězí maso a drobné kousky odkostěného kuřecího masa. Pak... více o Pilaf afgánský
K přípravě hovězího ragú se nejlépe hodí pruh masa, který je přirostlý k podélné straně svíčkové. Očištěné a na kousky rozkrájené maso dusíme na sádle... více o Hovězí ragú na houbách
Z vlažné vody, droždí a mouky připravíme těsto, které necháme vykynout. Vepřové maso uvaříme v malém množství osolené vody doměkka. Prochladíme, jemně... více o Kynuté závitky s masovou náplní
Papriky zbavené jádřinců nakrájím na menší proužky, rajčata na výseče, okurku na kostičky a cibuli na kolečka. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu... více o Ohnivý guláš
Omyté a osušené kotlety naklepeme, osolíme. Do misky nalijeme olej, přidáme utřený česnek, pokrájenou a jádřince zbavenou feferonku, sekanou petrželku... více o Vepřové kotlety s granátovým jablkem
Z uvedených přísad připravíme marinádu. Plátky masa naklepeme, obalíme marinádou a naskládáme do zavařovací sklenice. Zavíčkujme ji a uložíme do... více o Chalupářské maso II.
Nejdříve připravíme náplň. Vepřové maso umeleme na masovém mlýnku. Žemli (nejlépe 1 den starou) pokrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme... více o Kuřecí tlapky
Zelí jemně nakrouháme a krátce podusíme na oleji. Mícháme a za chvíli přidáme omáčkovou směs, do níž jsme přidali zázvor. Mícháme a odškrabujeme ode... více o Nudle s masem
Maso nakrájíme na jemné nudličky, smícháme s rozšlehaným vejcem, vínem, škrobovou moučkou, cukrem, paprikou a zázvorem. Prudce opečeme ze všech stran... více o Pekingské maso II.
Řízky omyjeme a osušíme. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu, druhou nakrájíme na plátky. Na polovinu řízku položíme plátek citronu, maso přes něj... více o Pikantní telecí řízek
Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájené maso, zasypeme sladkou a pálivou paprikou, promícháme a zalijeme vroucí vodou.... více o Zabijačkový guláš
Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, papriky na proužky. Rajčata na špičce křížem nařízneme... více o Labužníkova specialita
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, vložíme do nádoby, přidáme sůl, cukr, vodu a promícháme. Dáme na 48 hodin odležet do ledničky při teplotě 4... více o Domácí šunka
Maso nakrájíme na malíček silné proužky, osolíme, opepříme a posypeme jemně nasekanými stroužky česneku. Cibuli nasekáme, papriky rozkrájíme na... více o Masová pánev
Maso pomeleme, přidáme cibuli, česnek, vymačkané žemle, vegetu, sůl, vejce a hladkou mouku. Vše smícháme a dobře propracujeme. Vytvarujeme menší šišky... více o Lahůdková sekaná
Maso jemně rozklepeme, aby nebylo voskové, osolíme, posypeme grilovacím kořením, zprudka osmažíme na rozpáleném oleji, často otáčíme, aby maso mělo... více o Utajená kýta
na tuku si osmahneme veprovou panenku,zalijeme veprovym vypekem a potreme krenem a zasypeme nastrouhanym syrem podavame s hranolky,krokety,brambory... více o Medajlonky pana Purkmistra
Maso naložíme do směsi koření na 48 hodin a poté opečeme na pánvi podává se s hranolkami... více o Kančí kýta po myslivecku (specialita)
Maso na krájíme na plátky,na klepáme,osolíme,opepříme.Oloupeme cibuli,na krájíme a osmažíme.Přidáme maso,sprutka opečeme a zalijeme vývarem.Měkké maso... více o Přírodní Roštěná
Křidýlka potřeme sójovou omáčkou a mírně je osolíme a opepříme. Smažíme je na rozpáleném oleji asi 15 minut. Na jiné pánvi osmahneme na sádle drobně... více o Kureci kridla po cinsku
Z kuřecích stehen stáhneme kůži a několikrát je nařízneme špičkou nože. Do povrchu zatřeme citronovou šťávu se solí. Na marinádu rozetřeme jogurt s... více o kuře - po indicku II.
Maso z hlavy, nožiček i kůži omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a... více o Domácí huspenina
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a řízky na něm po obou stranách osmažíme. Cibuli nakrájenou na 0,5 cm... více o Přírodní řízek se smaženou cibulí
Maso zbavíme kůže a nakrájíme na nudličky. Poprášíme škrobovou moučkou. Rozehřejeme olej a maso na něm prudce opékáme asi 4 minuty. Pak přidáme zázvor... více o Kuře Kung Pao II.
Na hlubší pánev dáme orestovat slaninu, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a promícháme. Po zesklovatění cibule přidáme pórek nakrájený na kostky a... více o Pikantní drůbeží jatýrka s barevnou rýží
Do směsi ze všech přísad naložit rozporcovaného králíka(může být i nakrájený na kousky)na dva dny. Potom pečeme buď v troubě nebo smažíme.... více o Sakra králík
Řízky nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme na másle, zalejeme vařící vodou a přidáme na půl rozkrojenou cibuli, bobkový... více o Stehenní řízky a la Marťa
Maso zbavíme kůže a nakrájíme na nudličky. Poprášíme škrobovou moučkou. Rozehřejeme olej a maso na něm prudce opekáme asi 4 min. Pak přidáme zázvor,... více o Kuře Kung-Pao III.
Očištěné kuře osolíme, okořeníme, podlijeme trochou oleje a horkou vodou a v troubě upečeme po obou stranách dočervena. Během pečení kuře potíráme... více o Moravské kuře
Maso umeleme s cibulí, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vejce, koření, rozdrcený česnek, osolíme a směs důkladně promícháme. Chlebíčkovou formu... více o Zámecká paštika
Maso osolíme, vetřeme do něj česnek a posypeme kořením. Na rozehřátém sádle maso opečeme a podlijeme horkou vodou. Pečeme v troubě, občas maso... více o Staročeská vepřová kýta
Na másle opečeme játra a vyjmeme. Opečeme osolené kuřecí čtvrtky, kostky slaniny, přidáme koření, přilijeme brusinkový kompot a pečeme pod poklicí ... více o Kuřecí čtvrtky po pražsku
Kuře naporcujeme na menší kousky, propícháme vidličkou a důkladně potřeme pastou z uvedených ingrediencí. Pokapeme olejem a necháme několik hodin... více o Ohnivé kuře
Kuřecí prsíčka rozřízneme naplocho, abychom získali velké řízky. Naklepeme je, osolíme, opepříme a na každý položíme tenký plátek šunky. Na něj... více o Kyjevský kotlet
Očištěné kuře rozdělíme na menší porce. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku a ihned vložíme porce masa a zamícháme. Podlijeme... více o Perkelt z kuřete
Očištěné kuře vykostíme, z masa stáhneme kůži a nakrájíme ho na větší kostky. Připravíme si oprané hlavičky žampionů a čerstvou papriku nakrájíme na... více o Chalupářský špíz z kuřete
Celer a maso pomeleme, přidáme ostatní suroviny a propracujeme. Vyvarujeme karbanátky, které po obou stranách opečeme na rozehřátém oleji. Podáváme se... více o Kuřecí karbanátky Texas II.
Kuře rozčtvrtit, osolit s rozumem, pomazat máslem a pak česnekem. Posypat mandlemi,oříšky a citronovou kůrou.Obložit cibulí a okořenit.Podlít silným... více o Kuře s pomerančem
Připravíme si s předstihem marinádu a pastu. Marináda se dělá ze 1/4 litru jogurtu, 2 lžiček karí, 1 lžičky chilli, 4 lžic oleje a soli. Na pastu... více o Kuře v marinádě II.
Kuře rozdělíme na 4 porce a prosolíme. Cibuli nakrájíme na drobno a položíme na dno pekáčku, na ni dáme rozporcované kuře, kousek másla a dáme do... více o Pečené kuřecí kousky na cibuli se šlehačkou