Luštěniny by neměly chybět v jídelníčku nikoho z nás. Mají velký obsah bílkovin, vitamínu B, vápník, železo nebo fosfor. Neoblíbené je na nich, že mohou způsobovat nadýmání. Tomu však jde několika užitečnými triky při vaření zabránit.
Vždy by se měly podávat dobře uvařené. Pokud víte, že nebudete mít čas je nechat dobře provařit, je dobré jen na dlouhé hodiny předtím nechat namočené. Nejčastěji takto připravujeme čočku nebo fazole, cizrnu, sóju nebo hrách.
Pro snížení nadýmavosti pomáhá během vaření vyměnit vodu. Luštěniny by se neměly solit, naopak je dobré přidat saturejku, případně majoránku nebo estragon. Luštěniny se mohou podávat jako hlavní chod, příloha nebo v salátech či polévkách.
Namočit ječné kroupy (vel. 7-10) na 2,5-12 hodin do 0,35 l sklenice. Nejvhodnější je sypat kroupy do vody, nebo otočit namočené kroupy ve skledici s... více o Kočičí svarba vegan (šoulet, krupoto), základní recept
Fazole namočíme na 5-12 hodin do 0,35 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody, včetně vyprání. 10 minut po namočení... více o Gallo pinto karibské, základní recept
Utlouct ječné kroupy v hmoždíři, nebo je umlít ve šrotovníku. (Lze umlít do zásoby na 2 měsíce). Namočit na 5 - 12 hod ve sklenici se šroubovacím... více o Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Přebranou čočku namočit, 27 hodin v létě, 32 hodin v zimě, před dušením ve větší sklenici (nabude na objemu asi 3x) do 300 ml vody. Pro klíčení čočky... více o Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Přebraný hrách namočit 32 hodin v létě, 35 hodin v zimě, před dušením ve větší sklenici (nabude na objemu asi 3x) do 300 ml vody, nejméně 5 hodin ... více o Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Loupanou čočku namočíme na 2,5 hodiny do 0,5 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody (včetně vyprání). 10 minut po... více o Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept
Černou čočku namočte přes noc do vody. Pak ji slijte, vložte do tlakového hrnce s 1,6 l vody, přidejte omyté fazole a 2 lžičky soli. Vařte v tlakovém... více o Dal Makhani
Okurku nakrájejte na čtvrtkolečka, papriky očistěte a pokrájejte na menší kousky, cherry rajčata nakrájejte na poloviny, cibuli očistěte a nakrájejte... více o Řecký salát s cizrnou
Namočte 200 g suché cizrny ve 400 ml vody a nechte odstát přes noc. Nabobtnanou cizrnu dejte do hrnce,uveďte do varu a vařte, dokud nezměkne, což je... více o Hummus
Předehřejte si troubu na 200°C. Připravte si základ leča bez vajec, tak jak ho máte rádi. Základem je cibule, paprika a rajčata. Dle libosti můžete... více o Lečo s bulgurem a cizrnou
Mrkev omyjte a očistěte, nakrájejte na klínky, dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte řepkovým olejem a vložte do trouby rozehřáté na 200... více o Mrkvový hummus s pestem
Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, zázvor na drobné kostičky. V kastrolu zahřejte olej a nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek se zázvorem a po... více o Cizrnové karí se špenátem
Dýni dobře omyjte, zbavte semínek, pokrájejte na kousky velikosti sousta, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem,... více o Čočka s Halloumi a kadeřávkem
Řepu oloupejte, pokrájejte na poloviny nebo čtvrtiny. Položte na arch alobalu, zakápněte olejem a balzamikem, osolte, opepřete, zabalte a dejte na... více o Čočka s klobáskami a pečenou zeleninou
Čočku dejte vařit podle návodu na obalu. Mezitím naložte zeleninu. Okurku nakrouhejte pomocí škrabky na zeleninu na „pentle“, cibuli očistěte a... více o Čočka s bylinkami a uzeným masem
Čočku uvařte podle návodu na obalu. Makrely zbavte hlav, kolem páteře nařízněte, rozevřete jako knihu, vyjměte celou páteř i zbylé kosti a stáhněte... více o Čočka s uzenou makrelou a grepem
Troubu předehřejte na 180 °C. Mrkev a petržel očistěte a podélně rozkrojte. Vložte do pekáčku, zakápněte olejem, osolte a opepřete. Pečte podle... více o Čočkový salát s pečenou mrkví a petrželí
Předem upozorňuji, že je třeba zakoupit pravé indické koření (Kurkuma, Římský kmín). Červenou čočku dáme vařit - stačí 6-7 minut varu. Jednu cibuli... více o Indické kari z červené čočky
Mrkev, cibuli a řapíkatý celer očistěte a pokrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozpusťte sádlo a zeleninu na něm asi 5 minut restujte. Přidejte... více o Čočková polévka
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Stejně nakrájejte slaninu. V hrnci rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět... více o Krémová fazolová polévka
Čočku uvařte podle návodu na obalu. Sceďte ji, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Dýni vydrhněte, rozkrojte, vydlabejte semínka a pokrájejte... více o Pečená dýně s čočkovým salátem
Dejte vařit vodu na těstoviny. Cibuli pokrájejte nadrobno, řapíky celeru oloupejte a nakrájejte na malé kousky, slaninu na kostičky, česnek rozdrťte... více o Těstoviny s bílými fazolemi
Cibuli a česnek pokrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte asi 2 lžíce oleje, orestujte cibuli, přidejte česnek a po chvíli vlijte krájená rajčata a... více o Rychlá mexická fazolová polévka
Dýni oloupejte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Dužninu nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a dýni opékejte do změknutí, asi... více o Dýňové karí se špenátem a čočkou
Nejprve si uvaříme čočku dle návodu s trochou soli. Po uvaření scedíme a propláchneme, necháme okapat a vložíme do dostečně velké zapékací misky.... více o Zapečená červená čočka s kuřecím masem a mozzarellouu
Černou čočku uvaříme v čisté vodě - cca 20 minut. Mezitím na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme nastrouhanou mrkev a restujeme... více o Černá čočka s mrkví
Hrách přebereme, několikrát ho propláchneme studenou vodou a pak ho nasypeme do velké zavařovačky, zalijeme vlažnou vodou a necháme stát na teplém... více o Pučálka s opečenou slaninou
Mrkev s červenou řepou nakrájíme na stejné menší kostičky, posypeme provensálským kořením, a vložíme na plech s olejem. V troubě necháme péct do... více o Veganský talíř
Červenou čočku necháme alespoň půl hodiny naloženou ve vodě. Mezitím si nakrájíme tofu na kostičky nebo plátky a smažíme na mírném plameni ze všech... více o Veganský Buddha Bowl
Chystáme den předem: Granulát zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Tím z části zbavíme maso sójové a moučné chuti. Vodu vylijeme, napustíme novou a... více o Veganské plněné papriky s rajskou omáčkou
Chystáme den předem: Sójové kostky zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Tím z části zbavíme maso sójové a moučné chuti. Vodu vylijeme, napustíme... více o Sójové výpečky
Cibuli pokrájenou nadrobno osmahneme na trošce olivového oleje. Cizrnu vyjmeme z plechovky a ohřejeme (např. v mikrovlnce). V hrnci rozpustíme lžíci... více o Cizrnová kaše
Na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a společně smažíme lehce dozlatova. Přidáme mleté maso... více o Mletá směs s červenou čočkou
Čočku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vývarem (já použil z uzeného ramínka) asi 5 cm nad čočku a na mírném ohni, pod poklicí vaříme doměkka, za... více o Čočkové placičky ala bramboráčky
Klasickou velkozrnnou čočku předem namočíme na 30 minut. Čočku uvaříme (každou zvlášť) v bílém víně a ochutíme solí. Po vystydnutí smícháme čočku... více o Salát z barevné čočky s římským salátem, zakysaná smetana s majoránkou
Oloupané, pokrájené brambory dáme vařit v osolené vodě se dvěma rozmáčknutými stružky česneku doměkka. Pohanku nasypeme do vroucí osolené vody, kde ji... více o Smetanová bramborová kaše s pohankou
Černou čočku propláchneme, zalijeme vodou (klidně více, abychom s čočkou mohli uvařit i zeleninu) a přidáme rozmáčknutý stroužek česneku. Od bodu varu... více o Čočkový salát se zeleninou
Cizrnu přelijte do mixéru, asi polovinu nálevu slijte stranou pro případné použití. Přidejte ostatní suroviny s výjimkou citronové šťávy a rozmixujte... více o Hummus
Hrách rozmixujte v suchém mixéru na jemnou mouku. Přidejte rozmražený hrášek, koriandr, římský kmín, olej, citronovou šťávu, chilli a prolisovaný... více o Hráškový falafel s pečenými batáty
Na malém množství oleje si osmažíme dosklovata cibuli, ke které přidáme osmažit i na silnější nudličky pokrájené očištěné papriky, které následně... více o Fazole v rajské omáčce s paprikou
Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc nabobtnat. Slijte vodu a zalijte ho novou tak, aby sahala 3-4 cm nad povrch. Uvařte do měkka, asi... více o Husa v šouletu II
Cibuli pokrájíme na plátky nebo klínky, slaninu pokrájíme na nudličky nebo kostičky a použít můžeme dle chuti kromě slaniny i uzené maso, zbylé pečené... více o "Kočičí tanec" - kroupy s čočkou
Na rozpálenou pánev nakrájíme rajčata, přidáme trochu vody, balzamikový ocet a pepř a restujeme do měkka. Brambory rozmačkáme mačkadlem na brambory a... více o Vegetariánský burger z tofu
Na másle (oleji) si osmažíme na nudličky pokrájenou mrkev a celer dorůžova, ke které přidáme krátce osmažit protlak. Přilijeme trošku vody (vývaru),... více o Černá čočka s kořenovou zeleninou - příloha či teplý salát
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dorůžova, přidáme drobně pokrájené uzené maso, které také krátce osmažíme. Ke konci smažení vmícháme... více o Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Na oleji osmažíme cibuli dosklovata. Přidáme pokrájené osolené a kari kořením ochucené maso. Osmažíme ze všech stran, ke konci přidáme rozvonět i... více o Kuřecí (nejen) s rajčaty a rýží
Drobně pokrájenou slaninu necháme osmažit společně s cibulí. Pokud máme slaninu hodně libovou, přidáme pod cibuli trochu oleje nebo másla. Po osmažení... více o Fazolová polévka se slaninou
Na jemně pokrájeném špeku či oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, které během smažení od sebe oddělíme vařečkou nebo... více o Fazolová směs s mletým masem
Vychladlé předem uvařené fazole nasypeme do mísy, přidáme drobně pokrájenou uvařenou vychladlou kořenovou zeleninu (lze použít například i směs na... více o Fazolový salát (nejen) s kořenovou zeleninou
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dorůžova, přidáme drobně pokrájené uzené maso, které také krátce osmažíme. Ke konci smažení vmícháme... více o Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Na oleji osmažíme cibuli dosklovata. Přidáme pokrájené osolené a kari kořením ochucené maso. Osmažíme ze všech stran, ke konci přidáme rozvonět i... více o Kuřecí (nejen) s rajčaty a rýží
Drobně pokrájenou slaninu necháme osmažit společně s cibulí. Pokud máme slaninu hodně libovou, přidáme pod cibuli trochu oleje nebo másla. Po osmažení... více o Fazolová polévka se slaninou
Na jemně pokrájeném špeku či oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, které během smažení od sebe oddělíme vařečkou nebo... více o Fazolová směs s mletým masem
Vychladlé předem uvařené fazole nasypeme do mísy, přidáme drobně pokrájenou uvařenou vychladlou kořenovou zeleninu (lze použít například i směs na... více o Fazolový salát (nejen) s kořenovou zeleninou
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na oleji nebo másle a přidáme k ní na drobno pokrájený česnekový bok. Pokud nemáme česnekový bok, můžeme... více o Rajská polévka (nejen) s fazolemi
Na rozpuštěném másle si osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev, na plátky pokrájený řapík celeru a pokrájenou uzenou krkovičku. Po osmažení přidáme a... více o Čočková polévka s uzenou krkovičkou
Na kousku rozpuštěného másla osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme pokrájené žampiony a smažíme do jejich změknutí. Vše následně... více o Cizrnová polévka se žampiony
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájený pórek, řapík celeru a nastrouhanou mrkev. Až nám zelenina trochu změkne a zavoní, přidáme česnek a muškátový... více o Pórková polévka s cizrnou
Na kousku rozpuštěného másla si osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, na kterou pak dáme očištěné, na plátky pokrájené houby, které po... více o Cizrnovo - houbová polévka
Cibuli pokrájíme nahrubo a osmažíme dosklovata na oleji. Pak přidáme očištěnou pokrájenou papriku, kterou také osmažíme, aby nám zesládla a poté ji... více o Jednoduché zeleninové lečo s fazolemi
Dvě velké nebo tři střední brambory oloupeme, pokrájíme na větší kostky a dáme vařit ve vývaru nebo vodě doměkka. Brambory po změknutí hrubě (ne na... více o Bramborovo-cizrnová polévka s koprem
Na kousku rozpuštěného másla si osmažíme mrkev a pokrájenou uzeninu dorůžova, kterou po osmažení zaprášíme moukou, promícháme a ještě krátce zasmažíme... více o Chalupářská hrstková polévka
Rajčata pokrájíme a dáme do mísy, přisypeme okapané fazole, drobně pokrájenou cibuli a okurky. Osolíme, opepříme a zakápneme troškou octa a promícháme... více o Rajčatový salát s fazolemi
Oloupané cibule pokrájíme na klínky, slaninu na nudličky či kostičky a na trošce oleje smažíme za občasného promíchání do zesklovatění cibule. Pak... více o Fazole (nejen) se slaninou
Pokud máte krůtí stehno, vykostěte jej. Změklé máslo smíchejte s bylinkami, česnekem, solí a pepřem. Vmáčkněte krůtě pod kůži a rozprostřete po celé... více o Pečená krůta s čočkovým salátem
Fazolový mix s cizrnou (plechovka 425 ml) necháme na cedníku okapat (můžeme propláchnout) a dáme do mísy. Přidáme pokrájené brambory, okurky, cibuli,... více o Bramborovo-fazolový salát
Do kuřete vetřete sůl a pepř. Připravte nádivku. Toastový chléb nakrájejte na drobné kostičky. Rozložte je na plech a za nízké teploty (50 °C) sušte v... více o Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Předem namočte hnědou čočku. Na oleji orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou mrkev, nasekaný česnek a... více o Čočkové ragú
Cizrnu sceďdte a propláchněte. Trochu si odložte, zbytek rozmixujte na kaši. Česnek prolisujte a utřete se solí, vmíchejte. Promíchejte s tahini,... více o Hummus s grilovanými tortillami
Quinu uvařte ve slané vodě doměkka, trvá to asi 15 minut. Cuketu očištěte a nakrájejte na kostičky. Vločky namočte v troše vlažné vody a nechte... více o Karbanátek z quinoy
Čočku propláchněte. V hrnci zalijte vývarem, přidejte zázvor, nadrcené stroužky česneku a asi 25 minut vařte doměkka. Mrkev, cibuli a celer nakrájejte... více o Čočkový salát s hořčicí
Kuřecí porce zbavíme kůže, osolíme, opepříme a osmažíme ze všech stran na rozpáleném oleji či másle. Osmažené porce vyndáme stranou, do výpeku... více o Dušené kuře (králík) s cizrnou
Fazole použijeme barevné dle vlastního výběru buď předem uvařené nebo scezené ze slaného nálevu. Množství zeleniny a bylinek přidáváme k fazolím dle... více o Fazolový salát se zeleninou - zdravě a chutně
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájené cibule. Pak přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso. Pokud zvolíme maso kuřecí či krůtí,... více o Guláš s hráškem
Den předem si odvážíme 250 gramů cizrny a necháme přes noc namočené ve vodě. Alespoň jednou vodu slijeme a dolijeme novou. Druhý den opět slijeme vodu... více o Cizrnovo-tuňákový salát
Na rozpuštěné máslo nasypeme vícedruhovou směs zeleniny a na kolečka pokrájené párky. Smažíme dorůžova, pak přidáme nasekaný česnek, klidně více,... více o Zeleninová polévka (nejen) s čočkou
Na pánvi rozehřejeme olej (může být i normální). Potom přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, papriku a rozmačkaný česnek a za občasného promíchání... více o Tortilly s fazolovou směsí
Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí, z uzeného masa...), rozmáčknutý česnek, přivedeme k... více o Čočka na kyselo po našem
Párky dáme do pekáčku, přidáme na klínky pokrájené cibule, na plátky pokrájený česnek, kečup, pivo (lze i černé). Promícháme a dáme do předehřáté... více o Fazolové pivní párky