Luštěniny by neměly chybět v jídelníčku nikoho z nás. Mají velký obsah bílkovin, vitamínu B, vápník, železo nebo fosfor. Neoblíbené je na nich, že mohou způsobovat nadýmání. Tomu však jde několika užitečnými triky při vaření zabránit.
Vždy by se měly podávat dobře uvařené. Pokud víte, že nebudete mít čas je nechat dobře provařit, je dobré jen na dlouhé hodiny předtím nechat namočené. Nejčastěji takto připravujeme čočku nebo fazole, cizrnu, sóju nebo hrách.
Pro snížení nadýmavosti pomáhá během vaření vyměnit vodu. Luštěniny by se neměly solit, naopak je dobré přidat saturejku, případně majoránku nebo estragon. Luštěniny se mohou podávat jako hlavní chod, příloha nebo v salátech či polévkách.
Fazole necháme přes noc změknout v hrnci s vodou. Vaříme samotné fazole, dokud nebudou poloměkké, posléze přidáme sůl, drcený česnek, plátky (mohou... více o Kubánské potaje
Hrách si den předem namočíme a v té stejné vodě druhý den uvaříme do měkka, popř. rozvaříme. Mezitím si na trošce oleje necháme zpěnit cibulku,... více o Hrachová polévka s klobásou
Hrašku smícháme s vodou tak, abychom dostali středně husté těsto. Vmícháme uvařenou a na drobno nakrájenou zeleninu (různé druhy, podle chuti) nebo... více o Placičky z Hrašky
Uvařené fazole rozmixujeme nebo umeleme spolu s vejci. Do kaše přidáme nasekanou cibuli, olej, osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo jako přílohu... více o Fazolová pasta -židovská kuchyně
Fazole přes noc namočíme, druhý den uvaříme. Scedíme a přidáme ostatní ingredience, nakrájené na kousky. Ochutíme nálevem z ryb, solí a pepřem.... více o Silvestrovský fazolový salát
Z mouky, mléka, soli, tuku a 1 vejce vypracujeme těsto a necháme vykynout. Nakrájené fazolky krátce povaříme (5 min.), maso nakrájené na nudličky... více o Masovo-fazolkový koláč
Na lžíci oleje orestujeme cibuli, nakrájený celer, rozetřený česnek, papriku, kumin a sůl. Přidáme čočku, kuřecí vývar a vaříme na mírném ohni do... více o Čočkový pilaf
Dopředu namočenou čočku (nemusí být, jde to v tlakáči) uvaříme do měkka ve vodě a s kostkou slepičího bujónu. Mezitím osmahneme cibulku, kabanos... více o Zapečená čočka bleskovka
Uvaříme 2 litry slepičího vývaru v tlakovém hrnci a do něj dáme přes noc namočit fazole. Druhý den přidáme do hrnce 3 nožičky klobásy, 1 stehno a 250... více o Francouzské fazole
Cibuli , 10 sec., přidejte olej , 3min. 100°C, nasypte papriku. Míchejte , 5sec., přidejte fazole, dolijte vodou 1 litr. Přidejte Masox, sůl, pepř,... více o Fazolový guláš V.
Uvaříme fazole do měkka, scedíme. Nakrájíme cibuli na kostičky, špek na kostičky, osmažíme na pánvi a na závěr přidáme kečup. Scezené fazole dosolíme... více o Fazole mňam
Uvaříme čočku do měkka, scedíme. Červené sterilované zelí pokrájíme na menší kousky. Čočku osolíme dle chuti, do ní vmícháme pokrájené zelí a poté... více o Čočkový salát se zelím
Na rozpáleném sádle osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme na drobné kousky nakrájené vepřové nebo kuřecí maso. Osolíme a opepříme. Až je... více o Mexické fazole
Cizrnu namočíme na 12 hodin a uvaříme. Pastu rozetřeme se šťávou, solí, pepřem, rozetřeným česnekem, podle potřeby přidáme 1-2 lžíce vody a promícháme... více o Cizrnový salát
Na oleji zasmažíme cibulku, přidáme hladkou mouku a až zrůžoví stáhneme z plotny a rychle zamícháme papriku. Zalijeme vodou a dáme znovu vařit (3... více o Babiččina hrachová jachnija na pátek
Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, česnek a párky, přisypeme scezený a proplachnutý hrášek, zalijeme horkou vodou, přidáme 1 kostku zeleninového... více o Rychlá hrachová polévka
Fazole večer namočíme do vody a necháme do druhého dne nabobtnat. Potom vodu slijeme, dáme čistou a fazole dáme vařit. Do vody přidáme sůl. Vaříme do... více o Fazole na jihoslovanský způsob
Fazolky opláchneme, přebereme, dáme do velkého hrnce a zalejem vodou. Dáme vařit spolu s olivovým olejem a ihned přidáváme všechny ostatní ingredience... více o Letní bulharské fazole
Vločky namočíme přes noc do vlažné vody. Zeleninu uvaříme s masoxem, obojí dáme okapat a smícháme v míse. Přidáme sýr, vejce, solamyl, sůl a česnek.... více o Vločkové karboše
Předem namočenou cizrnu uvaříme do měkka, osolíme těsně před dokončením. Smícháme s nadrobno nakrájeným uzeným masem a dušeným zelím. Můžeme posypat... více o Cizrna po Valašsku
Cizrnu necháme přes noc namočit, vodu slijeme a v nové vodě uvaříme do měkka (něco přes hodinu). Musí se hlídat, aby se voda nevyvařila. Slijeme, ale... více o Cizrna po indicku
Na pánvi osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, pak přidáme fazolové lusky (pokud jsou čerstvé, je třeba je napřed uvařit do měkka). Necháme jen... více o Fazolky s česnekem II.
Cibuli nakrajime na silnejsi nudle a podusime na oleji, pridame rozmackany cesnek a dusime dal. Pridame odkapane fazole, plechovku rajcat a podusime... více o Indicky recept I.
Párky, cibulku, brambory nakrájíme na kostičky. Fazole scedíme. Rozpálíme omastek a cibulku s párky osmahneme. Po chvíli vložíme scezené fazole a... více o Fazolový gulášek
Cibuli a česnek zpěníme na lžíci oleje. Přidáme kmín, chilli, koriandr a smažíme do zlatova. Přidáme fazole i s asi 1/4 nálevu a rajčata. Nesmí to být... více o Fazolový guláš Santa Fe
V kastrůlku slabě osmažíme cibuli na másle (nesmí příliž změknout!), přidáme fazole, a krátce povaříme. Přidáme na plátky nakrájený česnek a dochutíme... více o Fazole s cibulí
POSTUP PŘÍPRAVY Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme do druhého dne nabobtnat. Druhý den vaříme zvolna (v té samé vodě) asi 1-2 hodiny.... více o Fazolačka s debrecínkovými párky
Ve veliké pánvi rozehřejeme olej. Cibuli, česnek, římský kmín, koriandr, kurkumu a mrkev podusíme asi 5 minut dokud cibule nezměkne. Vmíchejte čočku a... více o Dušená tykev a čočka
Fazole uvaříme v osolené vodě doměkka. Na zpěněném másle a cibulce podusíme plátky žampiónů, přidáme měkké fazole. Zalijeme trochou vody (ve které... více o Fazole na kyselo se žampiony
Fazole vypereme a namočíme je přes noc do kastrolu do vody, druhý den ráno vodu slejeme, dáme novou a uvaříme je do měkka, asi 30-40 minut. Cca 15... více o Červené fazole s bazalkou a uzeninou
Fazole vypereme a namočíme je přes noc do kastrolu do vody, druhý den ráno vodu slijeme, dáme novou a uvaříme je do měkka, asi 30-40 minut. Cca 15... více o Červené fazole s bazalkou
Uvaříme čočku. Osmažíme na plátky nakrájený lilek a necháme odkapat od oleje. Ve vodě z čočky uvaříme mrkev, celer, cibuli, česnek. Přidáme uvařenou... více o Čočková moussaka
Sardinky důkladně rozmačkáme s fazolemi, přidáme strouhaný sýr a ketchup. Promícháme s cibulí a dle chuti přidáme česnek a sůl. Vše důkladně... více o Skoro prázdná lednička :-)
Přes noc namočenou čočku uvaříme úplně doměkka s bobkovým listem, až nabude podoby husté polévky. Přidáme zázvor, citronovou š»ávu a cukr a ještě... více o Čočka nakyselo
Cibulku se slaninou osmažíme do hněda, posypeme podravkou, potom přidáme mraženou zeleninu a rajčata, které necháme se sýrem podusit do měkka.... více o Mlsné fazole
Přebrané, omyté a namočené fazole uvaříme doměkka. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a za stálého míchání osmažíme dozlatova.... více o Bretaňské fazole
Předem namočené fazole uvaříme v téže vodě bez soli do měkka tak, aby byly měkké, ale nerozvařené. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky,... více o Mexické fazole IV.
Nejdříve uvaříme přes noc namočenou cizrnu s bobkovým listem. Na oleji zpěníme koření a přidáme nakrájenou cibuli. Až je vše dozlatova, přisypeme... více o Čínská zeleninová směs s cizrnou
Fazole namočíme přes noc do neslaného vývaru. Druhý den fazole ve vývaru uvaříme s 1 nakrájenou cibulí. Do pánve dáme drobně nakrájenou slaninu,... více o Chile Con Carne I.
Na pánvi vysmahneme nadrobno nakrájenou slaninu a na ní osmahneme cibuli a česnek dosklovata, přidáme hotové fazole, důkladně promícháme, prohřejeme,... více o Papriky plněné fazolemi
Fazole zalijeme vodou a necháme je máčet do druhého dne. Druhý den přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a fazole vaříme ve vodě, ve které byly namočeny.... více o Opečené fazole - Frijoles Refritos
Sójové nudličky povaříme 20 - 30 min. v "marinádě" (možno rozředit vodou). Na rozpáleném tuku zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme k ní sójové maso,... více o Segedínský guláš ze sojových nudliček
Na másle a oleji osmahneme cibulku, kari, česneku, přidáme kečup a čočku. Mírně osmahneme a zalijeme malým množstvím vody a osolíme (voda se musí... více o Marešovy čočkoráky
Pekingské sójové maso povaříme 15 minut v osoleném a Solčankou okořeněném nálevu. Zcedíme. Žampiony nakrájíme a podusíme s nakrájenou cibulí,... více o Pekingské maso (sojové) se žampiony
Tofu nakrájíme na kostičky nebo na plátky. Ochutíme sójovou omáčkou, olejem, česnekem. Grilujeme, dokud nezezlátne. Podáváme s dušenou zeleninou,... více o Grilované tofu
Fazole uvaříme doměkka, scedíme a v mixéru je rozmixujeme na kaši. Na rozehřátém oleji osmahneme drobně nasekanou cibuli dozlatova. Přidáme... více o Černé fazole
Na rozehřátém oleji osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, papriku a směs koření. Poté přidáme hrubě nastrouhanou cuketu, pokrájená rajčata, protlak,... více o Mexický fazolový hrnec
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, oloupané cibule a česnek nasekáme nadrobno. Vše opečeme na oleji. Přidáme rajčata a dusíme 10-15 minut. Pórek... více o Fazolová směs na česneku
Čočku přes noc namočíme, druhý den vodu slijeme, přidáme asi 1/2 litru nové vody a dáme vařit. K poloměkké čočce přidáme nakrájený pórek, nastrouhanou... více o Čočka s hruškami a uzeným
Na oleji osmahneme na kolečka nakrájený pórek, nasekaný česnek a koření. Přidáme na růžičky rozebraný květák a kostičky mrkve, podlijeme vodou a... více o Fazolové kari