Kuřecí maso je bílé a oproti vepřovému nebo hovězímu velmi lehké. Může se dusit, péct, smažit, grilovat, použít do salátů, jeho možnosti jsou zkrátka neomezené.
Při vaření z kuřecího masa je dobré znát, k čemu je jaká část masa vhodná a jak ji upravovat. Mezi neoblíbenější část patří stehna. Jsou šťavnatá a často se v celku grilují. Při vykostění se stehenní řízky mohou připravovat jako plátky.
Křidýlka a paličky se většinou grilují a jejich výhoda je šťavnatost a poměrně rychlá úprava. Proti tomu kuřecí prsa bývají suchá a při jejich přípravě je dobré s tím počítat a úpravu tomu uzpůsobit. Dělají se z nich nudličky, řízky, plátky, nebo se plní dalšími surovinami. Kuřecí droby a skelet se využijí třeba do polévky.
Očištěná kuřecí prsa nakrájíme na kousky a orestujeme na pánvi ve 2 lžících oleje. Kuskus vsypeme do misky, zalijeme 350 ml osolené vroucí vody,... více o Kuskus s kuřecím a zeleninou
Nakrájenou cibuli osmažíme na tuku do sklovata. Na cibuli dáme osmažit na plátky nebo kostky pokrájené maso z obou stran. Po osmažení masa dáme krátce... více o Dušené maso s hráškem
Maso pokrájíme na menší kostky, osolíme a opepříme. Dáme je na olejem potřenou rozpálenou pánev. Můžeme i na suchou rozpálenou, protože uzenina pustí... více o Uzenářská směs s hráškem
Na vyškvařeném, drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli. Přidáme na kostky pokrájené osolené a opepřené maso a smažíme dozlatova. Ke konci... více o Guláš (nejen) s hráškem
Drobně pokrájený špek necháme částečně vyškvařit, přidáme drobně pokrájenou cibuli, kterou osmažíme dorůžova. přidáme na kostky pokrájené osolené a... více o Guláš s česnekovými výhonky
Zeleninu očistíme. Rozkrájíme cibuli a česnek na plátky. Kuřecí řízky, pokud jsou silné, rozkrájíme na tenčí plátky a z jedné strany je naklepeme.... více o Zapečená kuřecí prsa s nivou
Celé kuře (můžeme i naporcovat) nebo kuřecí stehna, paličky... nasolíme a dáme do pekáče na drobně pokrájenou cibuli a pokrájené česnekové výhonky.... více o Kuře s česnekovými výhonky
1. Cukety omyjeme, odkrojíme konce a rozpůlíme podélně. Vydlabeme lžící vnitřek, aby se nám utvořilo koryto, které můžeme plnit. 2. Česnek buď... více o Zapékané cukety s kuřecím masem
Špagety dáme vařit do osolené vody, podle doby uvedené na obalu. Mandle nasekáme a opražíme na másle, když jsou do zlatova, vyjmeme je z pánve. Na... více o Kuřecí na pomerančích a jablkách
Maso pokrájíme na plátky (medailonky), které mírně naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, poprášíme paprikou z... více o Paprikové přírodní řízky - minutka
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s trochou rozpáleného oleje. Hned přidáme i pokrájenou uzeninu a na... více o Jednoduché ražničí (špízy) z pánve se smaženou zeleninou
Maso pokrájíme na kostky a dáme do vymazané zapékací mísy, kde je osolíme, poprášíme paprikou, přisypeme na nudličky pokrájenou očištěnou papriku (lze... více o Smetanové maso na paprice s bramborem - pečené
Nejprve uděláme 6 palačinek naslano (receptů je tu dost), já dělala cca z 0,5 l mléka a polohrubé mouky. Mezitím, než vychladnou, si připravíme směs... více o Zapečené palačinky s masem a zeleninou
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky (lze pokrájet i na medailonky), osolíme, okořeníme a na trošce oleje za občasného promíchání osmažíme... více o Masové nudličky se sýrovým přelivem
Plátky masa neklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, jemně osolíme, dle chuti okořeníme Tandoori kořením (záleží na druhu... více o Tandoori přírodní řízek
Maso pokrájíme buď na plátky, které naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nezkroutily, nebo ho pokrájíme na kostky či nudličky.... více o Přírodní maso se žampionovým přelivem
Kuřecí díly očistíme, osolíme, poprášíme kořením a mokrou nebo mastnou rukou koření rozetřeme do kuřecích dílů ze všech stran. Tandoori koření je více... více o Tandoori kuře s cuketou
Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli dorůžova, přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso, které také osmažíme za občasného promíchání. Před... více o Dušené maso se žampiony
Maso a hlívu pokrájíme na nudličky. Maso osolíme a okořeníme dle chuti, promícháme a necháme na talíři nebo v misce krátce odležet. Mezitím si můžeme... více o Hlíva s přírodním masem - minutka
Stehna naporcujeme na menší části, paličky nakrojíme podélně po kosti, osolíme a ochutíme bylinkami a necháme odležet na dvě hodiny. Do pekáče... více o Bylinková krůtí (nejen) stehna na houbách
Očištěné kuře naporcujeme (můžeme nechat i celé), osolíme a naskládáme do pekáče na větší kusy pokrájenou a jemně osolenou mrkev, pokrájenou cibuli,... více o Kuře na bylinkové mrkvi
Kuře očistíme, naporcujeme (můžeme péct i v celku) a osolíme. Porce kuřete dáme do pekáčku na pokrájenou cibuli a celer (cca 600 gramů), případně i... více o Celerové kuře
Maso pokrájíme na slabé nudličky nebo na kostičky, osolíme a okořeníme dle chuti a na hlubší pánvi s trochou rozpáleného oleje ho zprudka za občasného... více o Fazolkovo-masová směs - rychle a chutně
Do hrnce nasypeme rýži, přidáme sůl a kari dle chuti, zalijeme vodou a dle návodu vaříme za občasného promíchání doměkka. Mezitím si krátce spaříme v... více o Fazolky s kari rýží a masovými nudličkami - rychle a chutně
Baby mrkev nejprve krátce povaříme v osolené vodě pak scedíme a necháme na cedníku oschnout a vychladnout. Maso pokrájíme na nudličky. Do větší misky... více o Baby karotka s masovými nudličkami - nakládaná minutka
Maso pokrájíme na nudličky či kostky a dáme do mísy k očištěné na silnější plátky či slabší hranolky pokrájené zelenině. Vše zakápneme troškou oleje a... více o Tandoori masová směs s kořenovou zeleninou
Nasekané 2 limetové listy a všechny ostatní přísady na kari pastu zpracujte na pastu v robotu, mixéru či hmoždíři. Ve velkém rendlíku rozehřejte olej... více o Kuřecí kari s limetkovými listy, citronelou a mangem
Maso (vepřové) pokrájíme na plátky, po stranách nakrojíme, aby se nám při pečení nekroutily, naklepeme a jemně osolíme. Kuřecí řízky můžeme zmenšit na... více o Jogurtové kořeněné řízky z trouby
Kuřecí řízky očistíme, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme trochu oleje a zprudka maso ze všech stran osmažíme. Maso vyndáme na talíř, do výpeku... více o Bylinkové kuřecí řízky na zelenině
Uzená stehna dáme povařit na páře na cca 30 minut, pak necháme částečně zchladnout, maso obereme od kostí a pokrájíme. Těstoviny uvaříme dle návodu v... více o Uzená stehýnka se zelím a těstovinami
Smíchejte všechny ingredience na marinádu. Nakrájejte kuře na kostky a naložte je do marinády alespoň na půl hodiny. Nakrájenou cibulku, kešu a... více o Indické kuře Tikka Masala
Bulgur opláchněte a vařte dle návodu (pokud jste návod vyhodili - v lehce osolené vodě na mírném ohni vařte 12-15 minut, ochutnejte, zda vám takto... více o Kari bulgur se zeleninou a kuřecím
Plec pokrájíme na větší kostky, které potřeme zázvorem, osolíme a dáme do pekáčku s nasekaným česnekem a pokrájenou cibulí. Vše trochu podlijeme a... více o Pečená plec (nejen) s jablky
Osolené a okořeněné kuře můžeme upéct celé nebo naporcované, případně upečeme stehna či čtvrtky. Pečeme doměkka a dolatova, v pekáči s pokrájenou... více o Kuře se špenátovou omáčkou
Plátky masa naklepeme, pokud použijeme kuřecí řízek, nejprve ho prořízneme (nedokrojíme) a vytvoříme tak větší plátek. Plátky osolíme, do jejich... více o Sýrovo-jablečné měšce (kapsy)
Kuřecí řízky prokrojíme (nedokrojíme) a vytvoříme tak větší plátek, který přes igelit naklepeme. Jiný druh masa pouze naklepeme. Na plátek naklepaného... více o Hermelínové měšce (kapsy)
Uvařené těstoviny dle návodu scedíme a dáme do mísy (nebo pokrájené vařené oloupané brambory). Přidáme vepřové nebo hovězí maso ve vlastní šťávě,... více o Zapečené těstoviny / brambory s masem
Kapustičky krátce povaříme v osolené vodě (2-3 minuty, dle velikosti), pak scedíme a větší přepůlíme. Maso pokrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a... více o Masové kari s kapustičkami
Kuřecí stehna nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Osolte a opepřete. V hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje a orestujte. Maso vyjměte, přidejte... více o Kuřecí párty koláčky
Kuře očistěte. Nastrouhaný zázvor smíchejte s utřeným česnekem a 1 lžící sójové omáčky. Směsí potřete kuřecí řízky a na rozpáleném oleji je z obou... více o Kuřecí prsa po asijsku
Troubu zapněte na 200 °C. Paličky osolte, opepřete a dejte na chvilku péct, aby se maso zatáhlo. Česnek prolisujte a smíchejte se všemi zbylými... více o Paličky s tex mex omáčkou
Množství dle počtu strávníků. Očištěné maso osolíme, okořeníme, položíme na něj buď lístky šalvěje nebo snítku tymiánu, rozmarýnu... a celé pevně... více o Grilovaná pivní prsíčka
Zelí: na trošce oleje osmažíme dozlatova cibuli, na kterou nasypeme okapané zelí, trošku osolíme, přidáme cukr dle chuti a promícháme. Podlévat není... více o Jednoduché špecle se zelím a masem
Z uvedených ingrediencí umícháme marinádu, která nám bude stačit na 1,20 - 1,50 kilogramů masa. Použít můžeme plátky krkovice, kotlety, libový bůček,... více o Opilá "Jamajka" marináda
Vykoštěná kuřecí stehna nebo kotlety necháme přes noc naložené v marinádě umíchané z uvedených ingrediencí: šťáva z citrusů, pivo, chilli, olej, vinný... více o Citrusová marináda na kuře či kotlety - grilování
Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a okmínujeme nebo opepříme. Cibuli pokrájíme, dáme do pekáčku nebo zapékací mísy, na ní položíme maso,... více o "Chlupačky" - zapékané chlupaté knedlíky s masem
Žampiony nakrájejte na plátky a na trošce oleje opražte na pánvi. Dejte stranou. Pak na plátky nakrájenou cibuli nechte 2-3 minutky osmahnout na pánvi... více o "Červené" kuře
Kuře omyjte a osušte. Česnek, protlak (pyré), zázvor a sladkou chilli omáčku smíchejte (nejlepší by bylo to pořádně prohnat v nějakém šikovném robotku... více o Kuře Sambal
Plátky masa naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme, obalíme v mouce, vejcích a strouhance a smažíme z... více o Smažené řízky s bramborovým salátem se zelím
Na malém množství tuku osmažíme pokrájenou cibuli a slaninu. Pak přidáme osmažit pokrájené, osolené a opepřené maso s nasekaným česnekem dozlatova. Po... více o Guláš s kapustičkami