Za koláče se považuje tradičně spíše kulaté pečivo pokladené náplní, buchty spíše označují těsto lité na plech nebo bochánky z kynutého těsta. Rozdíly mezi koláčem a buchtou se někdy velmi stírají.
Mnohem jasněji jde vymezit bublaniny. To jsou typické buchty na plech, do kterých se po posypání ovocem plody propadnou a vytvoří typické mezi těstem vykukující ovocné „bublinky“. Bublaniny také již nedostávají oproti jiným koláčům žádnou polevu.
Úplně specifickým typem je crumble. Ten v podstatě neobsahuje těsto, ale jen ovoce a drobenku. Podobně se připravuje obrácený koláč, ale pod tímto pojmem se spíše označuje koláč sester Tatinových známý jako Tarte Tatin, který se peče sice také s ovocem dole, ale ovoce se přidává těsto a po upečení se koláč vyklápí.
Mrkev nastrouháme do mísy, přidáme mleté ořechy, cukr, skořici, vanilkové aroma nebo čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti, vejce, olej,... více o Rychlý mrkvový koláč s ovocem - vláčný
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej a vodu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Těsto nalijeme do remosky o... více o Píchaná (děrovaná) buchta z remosky
Mouky smíchejte s kypřícím práškem a oběma cukry. Udělejte ve směsi důlek, do kterého rozklepněte dvě vejce, přidejte máslo, citronovou kůru, trochu... více o Vrstvený koláč
Z trochy mléka, droždí, lžičky cukru a mouky zaděláme kvásek a necháme vykynout. Poté vmícháme žloutky, rozpuštěné máslo, trochu teplého mléka, sůl,... více o Koblihy "Čtyrky"
Rozpustíme máslo a necháme ho lehce schladnout. Metličkou našleháme vejce a postupně vmícháváme máslo, mouku, cukr, kakao, vanilkový extrakt, ocet a... více o Red velvet brownies
Den předem svaříme suroviny na pařížskou šlehačku a necháme do druhého dne vychladit v lednici. Šlehačku přivedeme k varu a přidáme k ní čokoládu. Pak... více o Pařížské řezy ....Danča
V míse ušleháme 3 žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej. Dále do této hmoty zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva... více o Margot řezy ....Danča
V misce smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, žloutky, mléko, rozpuštěné máslo (ne horké). Umícháme hladké těsto. Hned rozetřeme na plech... více o Křupavý koláček.....Danča
V míse ušleháme 3 žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej. Dále do této hmoty zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva... více o Margot řezy Danča
Rozpustíme čokoládu a máslo ve vodní lázni. Rozmixujeme vejce s cukrem a přidáme k nim rozpuštěnou směs. Přidáme mouku a prášek do pečiva. Plech... více o Čokoládové Brownies
Z ingrediencí umícháme těsto. Na plech vložíme pečící papír. Těsto vlijeme na plech s pečícím papírem a stěrkou rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do... více o Makovec
Namočte brusinky na 5 minut do teplé vody, slijte a dobře vysušte. Utřete máslo s cukrem a přidejte do něj vanilkový extrakt a vejce. Smíchejte mouku... více o Brusinkové "blondýnky"
Smíchejte cukr a vejce, do kterých následně přidejte mouku a oba prášky. Vše dobře promíchejte. Poté do směsi zapracujte vlažné mléko, olej, kakao a... více o Nadýchaný perník s ořechy a citrónovou polevou
Listové těsto rozdělte na 12 stejných čtverců a do každého dejte lžíci povidel. Vezměte rohy šátečků a opatrně je přetáhněte směrem ke středu tak, aby... více o Povidlové šátečky
Žloutky utřeme s cukry a máslem do pěny. Přisypeme mouku s kypřidlem a solí, přilijeme mléko a vše dobře promícháme. Do těsta nasypeme a vmícháme dle... více o Biskupský chlebíček - hrnkový
Celá vejce vyšleháme s cukry, přistrouháme jedno oloupané jablko bez jádřinců, přilijeme olej a mléko a vše promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem,... více o Vláčný makovník / makovec
Předehřejte troubu na 180 °C. Jablka oloupejte, nakrájejte na měsíčky a zbavte jadřinců. Každý měsíček nakrájejte na několik plátků. Máslo utřete s... více o Jablečný koláč ze špaldové mouky
Mouku nasypeme do mísy a dle chuti nastrouháme čerstvou citrovou kůru, do středu mouky dáme jemně nastrouhané brambory (ty nám zajistí vláčnost těsta)... více o Kynutý koláč z remosky - bramborové těsto
V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme olej, přisypeme mouku s kypřidlem, skořicí a solí, promícháme a nakonec přisypeme nastrouhanou mrkev s... více o Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky
Remosku o průměru cca 33 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Připravíme si tvarohovou náplň z tvarohu,... více o Tříbarevná buchta z remosky (prošívaná deka)
Remosku vyložíme pečícím papírem. Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který nožem obkrojíme do velikosti asi o 2 - 3 cm větší... více o Jablečný koláč z remosky ala štrůdl
Remosku o průměru cca 30 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Změklé máslo si vyšleháme s cukry do pěny,... více o Ořechové řezy s polevou z remosky
Troubu zapněte na 190 °C. Meruňky přepulte, vypeckujte a řeznou stranou nahoru je urovnejte do zapékací misky, kterou jste vymazali kouskem másla.... více o Meruňkové clafoutis
Zahřejte 1/2 mléka, rozdrobte do něj droždí a přidejte lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete do pěny máslo se žloutky, oběma cukry, kůrou... více o Kynuté makové buchty
Z prosáté mouky, cukru, mandlí a nakrájeného másla vypracujte drobenku, pak do ní zapracujte vejce a rukama rychle, aby máslo moc nepovolilo,... více o Mandlové koláčky s třešněmi
Troubu zapněte na 160 °C, formu vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem a cukrem. Udusejte je na dno formy a dejte... více o Cheesecake s třešněmi a drobenkou
Troubu předehřejte na 170 °C, formu vyložte pečicím papírem (nebo vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou). Cuketu nastrouhejte nahrubo. Vejce... více o Čokoládová buchta z cukety
Prsty uhněťte suroviny na drobenku. Do prosáté mouky přidejte cukr a utvořte důlek, do kterého vlijte žloutky, rozpuštěné máslo a vlažné mléko.... více o Rybízový koláč
Nakrájenou rebarboru smíchejte s jahodami, cukrem a citronem a nechte odležet. Smíchejte vločky, mouku, všechny cukry, sodu a sůl. Prsty zapracujte... více o Jahodovorebarborový sypaný koláč
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Pak přidáme vlažné máslo a mléko a opět promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem a pokud máme rádi vůni citronové... více o Bublanina z remosky
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně a... více o Tvarohová buchta
Do větší mísy prosejte mouku, vytvořte důlek a do něj rozdrobte droždí. Zalijte dvěma třetinami vlažného mléka, přidejte trošku z odměřeného cukru a... více o Valašský Frgál
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do... více o Koblihy s kořeněným cukrem
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do... více o Koblížky plněné krémem
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem a zvnějška ji obalte alobalem, boky potřete máslem. Rozdrťte sušenky a smíchejte je s... více o Rozmarýnový cheesecake
Rozbalte těsto, potřete jej olivovým olejem, na střed vyskládejte slité mandarinky, okraje nechte volné. Přidejte rovnoměrně jogurt, brusinky, mandle... více o Koláč s mandarinkami a jogurtem
Nejprve smícháme sypké suroviny - mouku, cukr a prášek do pečiva. Vlijeme rozehřátý tuk a vajíčko. Vypracujeme v míse těsto. To pomocí válečku na... více o Hrníčkový tvarožník
Troubu zapněte na 180 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte na kostky nakrájené máslo a vypracujte drobenku. Zapracujte cukr a promíchejte... více o Rychlý koláč se sušeným ovocem
Troubu zapněte na 170 °C. Na dno koláčové formy rozprostřete pečicí papír a na něj rozetřete med. Rozložte na dno 8 koleček ananasu a doprostřed... více o Obrácený koláč s ananasem
Troubu zapněte na 180 °C. Ovoce nakrájejte podle potřeby na kousky. Smíchejte s pomerančovou šťávou a 2 lžícemi cukru. Mouku s práškem do pečiva... více o Netradiční ovocný koláč
Oba cukry i kukuřičný sirup (seženete jej v obchodech se zdravou výživou) dejte do pánve, přidejte 60 ml vody a přiveďte k mírnému varu. Za průběžného... více o Čokoládový nugát 2
Začneme tím, že dýni zbavíme měkkého prostředku a oloupeme ji. Nakrájíme ji na kostičky asi 25 x 25 mm a v hrnci je zalijeme studenou vodou. Vaříme,... více o Americký dýňový koláč
Mouku promíchejte s oběma druhy cukru, vejci, práškem do pečiva, smetanou a tvarohem. Vymíchejte těsto. Máslo rozehřejte a pomocí dvou lžiček tvarujte... více o Almnüsse (smažené koblížky)
Mouku prosejte s cukrem a kakaem na pracovní plochu a doprostřed udělejte důlek. Do něj nožem zapracujte vejce, sůl a zakysanou smetanu a rukama... více o Čokoládový koláč se zmrzlinou
Šťávu ze 2 limetek zahřívejte se 40g cukru, dokud se nerozpustí. Odložte.Troubu zapněte na 180 °C, formu vyložte pečícím papírem. Žloutky vyšlehejte... více o Limetkový koláč s ovocem
Troubu zapňete na 180 °C. Mouku, cukr, koření, sodu, prášek do pečiva a sůl prosejte do velké mísy. Dýni oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Vejce... více o Dýňový chlebíček z pižmové dýně
Obě mouky prosejte do mísy. Přidejte oba cukry a promíchejte. Mléko ohřejte nesmí být horké. Do poloviny vmíchejte dvě lžíce sypké směsi, rozdrobte... více o Posvícenské koláčky I.
Odvažte a odměřte si všechny ingredience. Mléko mírně ohřejte. Odeberte polovinu a do ní přidejte vanilkový cukr a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a na... více o Jablkové koblihy se skořicí
Rozinky propláchněte horkou vodou, zalijte rumem a nechte nabobtnat. Žloutky, cukr a máslo utřete do světlé pěny. Smetanu s kostkami cukru mírně... více o Staročeské hnětýnky
Jako první si připravíme těsto. Smícháme mouku, 2 lžíce cukru, špetku soli, Heru a 8 lžic vody a zapracujeme na těsto. Rozdělíme na 2 silnější placky... více o Tradiční jablečný koláč