Knedlíky nejsou původem pouze české jídlo, ale rozhodně jsou spojeny s národními pokrmy. Vepřo knedlo zelo nebo svíčková omáčka se bez nich neobejdou.
Knedlíky se mohou připravovat vařením buď ve vodě nebo v páře ve tvaru koule nebo šišky, která se před podáváním krájí na plátky. Nejrozšířenější knedlíky podávané k českým pokrmům jsou houskové, kynuté nebo bramborové knedlíky.
Knedlíky se kromě slaných variant připravují i na sladko jako hlavní chod, nejčastěji jako ovocné kynuté knedlíky nebo plněné tvarohové či bramborové knedlíky s ovocem.
Náplň: ve vodě namočíme houby, které nasekáme. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme pokrájené houby a dusíme 10 minut, potom přidáme... více o Krkonošské knedlíky
Máslo, sůl, žloutky (já dávám rovnou celá vejce) a citronovou kůru umícháme. Přidáme tvaroh (pokud nedáme celá vejce, tak sníh), strouhanou housku a... více o Tvarohové knedlíky podle tetičky
Do mléka rozbijeme vejce a sůl a rozšleháme do pěny. Mouku dáme do velké mísy a promícháme s práškem tak, aby se ingredience pouze spojily. Mícháme ve... více o Houskové knedlíky v USA
Uvařené brambory nastrouháme, osolíme, přidáme mouku, krupici, vejce a muškátový květ a vypracujeme těsto. Housky a slaninu nakrájíme na kostičky a... více o Berlínské bramborové knedlíky (špekové)
Housky nakrájejte na kostičky, zalijte je mlékem s rozšlehanými vejci a nechte nasáknout. Nakrájenou cibulku s petrželkou spařte máslem a přidejte k... více o Tyrolské knedlíky
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, rukama zpracujeme a necháme asi 20 minut odležet, aby rohlíky byly pořádně nasáté. Poté osolíme ... více o Karlovarské knedlíky babičky Irenky
Vařené brambory nastrouháme a smícháme s tvarohem, moukou a vejcem. Osolíme, přimícháme mleté vařené maso a utvoříme malé kulaté knedlíčky, které... více o Slané tvarohové knedlíky
Slaninu a uzené pokrájíme na kostičky a dáme škvařit. Mléko rozmícháme se žloutky a lžičkou soli. Housky pokrájíme na kostičky a zalijeme mlékem s... více o Nerozvařitelné špekové knedlíky
Smícháme mouku, žloutky, mléko, osolíme, přidáme kostičky housky a najemno nakrájenou uzeninu a nakonec opatrně vmícháme sníh ze 2 bílků. Hrnky... více o Hrnkové knedlíky s uzeným
Velmi dobře promícháme půl pytlíku prášku do pečiva s hrnkem mouky, přidáme necelý hrnek mléka, jedno vajíčko a umícháme na kaši. Trochu posolíme a... více o Knedlíky z mikrovlnky - nejrychlejší příloha
Rohlíky nakrájíme na kostky a zalejeme mlékem. Chvíli necháme odstát, potom přidáme mouku s práškem, žloutky, osolíme a přimícháme sníh z bílků.... více o Knedle v hrnečku
Uzené maso nakrájíme na kostičky, v míse smícháme s rohlíky a moukou, přidáme mléko, vejce, petrželku, osolíme. Cibulku osmažíme na sádle a přidáme k... více o Krakonošovy knedlíky
Brambory nastrouháme na jemno (jako na bramboráky), přidáme na kostky nakrájené rohlíky, uzeninu, škvarky, vejce a ochutíme prolisovaným česnekem ... více o Gemerské koule
Pokrájíme rohlíky a namočíme v mléce se žloutky a solí. Necháme odstát, než se rohlíky "přiměřeně" rozmočí. Poté přidáme mouku a zlehka zamícháme sníh... více o Pečené houskové knedlíky
Špek rozkrájíme na kostičky a dáme škvařit. Na rozškvařený přidáme na kostičky pokrájené žemle, opečeme a necháme vychladnout. Mléko smícháme s vejci,... více o Špekové knedlíky pro silné muže
Ze všech surovin (bez mouky!) uplácat jeden knedlík a mírným varem vařit přesně 10 minut. Nemůže se nepovést a je jedlý.... více o Houskový knedlík pro nejisté kuchařky
Mléko, máslo a sůl uvedeme do varu, vsypeme mouku a mícháme, až se těsto přestane lepit na vařečku. Po vychladnutí do těsta vmícháme vejce. Lžící... více o Máslové noky
Tvaroh smícháme spolu s pudinkem a vejcem a mokrou rukou tvoříme kuličky, které dáme do vroucí vody a vaříme cca 5 minut, poté vyndáme na talíř a... více o Tvarohové knedlíčky II.
Oloupané vařené brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, solamyl a uhněteme těsto. Těsto rozdělíme na 16 dílků, ze kterých uděláme mokrou rukou koule.... více o Chlupaté knedlíky ze solamylu
Do mísy dáme mléko, žloutky, trochu soli a dobře promícháme. Pak přidáme mouku, na kostičky nakrájené rohlíky nebo housky opět promícháme a nakonec... více o Hrnkové knedlíky
Ve větší míse smícháme mléko, vodu, vejce a sůl. Přidáme mouku a mícháme, až těsto dělá bubliny. Dáme vařit osolenou vodu do velkého hrnce. Housky... více o Houskové knedlíky podle babičky
V míse nejdříve umícháme vejce se solí, moukou, krupičkou a solamylem, přidáme brambory a rohlíky nakonec. Těsto vyklopíme na vál posypaný hrubou... více o Knedlíky obojživelníci
Oloupané a nastrouhané syrové brambory vymačkáme, dáme do mísy, přidáme umleté uzené maso (např. z uzených žebírek), majoránku, pepř, utřený česnek se... více o Chlupaté knedle s uzeným
Z uvedeného materiálu vypracujeme těsto a vkládáme do porcelánových trojdecilitrových hrnků, vymazaných olejem. Hrnky plníme do 3 / 4 jejich obsahu.... více o Hrnčekové knedličky /Lucka Michaláková/
Připravíme si těsto na bramborové knedlíky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme na pánvičku a přidáme jemně nakrájenou cibuli a zpěníme.... více o Výtečná příloha ke špenátu
Do 0,5 l mléka zavaříme za stálého míchání 2 dl krupice. Vychladlou kaši promícháme máslem, velikosti vlašského ořechu se 4 vejci a takovým množstvím... více o Knedlíky krupicové
Brambory jemně nastrouháme, slijeme a spojíme s rohlíky na kostičky nakrájenými, 1 vejcem a osolíme. Vaříme v osolené vodě nepřikryté 10-15 minut.... více o Knedlíky "chlupaté"z rohlíků
2/3 syrových, jemně nastrouhaných a dobře vymačkaných brambor se smíchá s 1/3 ve slupce uvařených,oloupaných a prolisovaných (nebo nastrouhaných)... více o Knedlíky "chlupaté"
Droždí + cukr + mléko vypracujeme v těsto, necháme asi hodinu kynout. Potom utvoříme silný váleček, který nakrájíme na dílky. Každý kousek zakulatíme... více o Kynuté knedlíky II.
Rohlíky natrháme (lepší než nakrájet) na kousky do mísy, přidáme vegetu (bylinky) vejce a podle potřeby mléko. Promícháme, "těsto" by nemělo být řídké... více o Rohlíkové knedlíky
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Slijeme vodu, přidáme vejce, sůl, strouhanku a polohrubou mouku, tak aby těsto bylo husté. Strouhanky dát o... více o Chlupaté knedlíky III.
Na másle osmažíme sekanou petrželku, sekanou cibulku, rohlíky nakrájené na kostičky (rohlíky můžeme dát na plech do trouby a pak přimícháme osmaženou... více o Slaninové knedlíky
Žemle nakrájíme na kostky, polijeme mlékem a necháme chvilku vsakovat. Pak vmícháme vejce, škvarky, sůl a dle potřeby krupici a propracujeme těsto z... více o Škvarkové knedlíky
Oloupané syrové brambory a oloupané cukety jemně nastrouháme. Obojí necháme chvíli stát. Uvolněnou tekutinu slijeme a ještě ji z cuket i brambor... více o Knedlíky ze syrových brambor s cuketou
Do mísy rozdrobíme kvasnice, posolíme, promneme je vařečkou a hned jak se začnou roztékat okamžitě je zasypeme částí mouky, přidáme vodu, vejce a... více o Plněné kynuté knedlíky
Brambory oškrábeme a nastrouháme na jemno. Přidáme na kostičky pokrájené rohlíky, sůl. Vše prohněteme, vložíme do vroucí vody a vaříme cca 10 minut.... více o Chlupaté knedlíky II.
Půl kila brambor vařených ve slupce oloupeme a nastrouháme. Přidáme 2 kila syrových brambor jemně nastrouhaných. Vymačkáme vodu a smícháme a osolíme.... více o Výborný knedlík k bůčku
Oloupané brambory nastrouháme, jemně vymačkáme vodu, rohlíky nakrájíme na kostičky přidáme vejce a sůl. Vypracujeme těsto, a utvoříme 12 kulatých... více o Rychlé knedle ke všemu
Nakrájený špek na kostičky rozpustíme v kastrolu, přidáme pokrájené žemle a promícháme. Po vychladnutí přidáme vejce rozšlehaná v mléce a mouku.... více o Rychlé špekové knedlíky
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a zelenou petrželku, k tomu přidáme nakrájené žemle, osmažíme dokřupava, necháme vychladnout. V mléce rozmícháme 1... více o Houbové knedlíky
5 rohlíků nakrájíme na kostičky a na 1 lžíci sádla je na plechu opražíme a necháme vychladnout. Do mísy dáme 3 vejce, 2 rovné lžičky soli, důkladně... více o Prima knedlíky
Vymačkané zelí spojíme s vejci, moukou a brambory, vmícháme nakrájené rohlíky na kostičky a vyškvařený špek. Uděláme kulaté knedlíky velikosti... více o Zelné knedlíky II.
Na sádle dozlatova opečeme slaninu, cibuli a veku vše pokrájené na kostičky. Tento základ necháme trochu vychladnout, přelijeme ho do mísy a přidáme... více o Voňavé knedlíky
Syrové oloupané brambory jemně nastrouhejte do misky a nechejte stát čtvrt hodiny. Pak je nechejte na cedníku okapat, přeložte zpět do misky, přidejte... více o Chlupaté knedlíky (ČR)
Zeleninu uvaříme doměkka v osolené vodě a drobně nakrájíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a trochou vývaru ze zeleniny,... více o Zeleninové knedlíky se šunkou z hrnečku
Žemle nakrájíme na tenké plátky, osolíme, zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát. Na části oleje zpěníme drobně nakrájené cibule, přidáme... více o Žemlové knedlíky se žampiony
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, ocedíme a drobně usekáme. Žemle nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem, v němž jsme rozkvedlali žloutky, sůl,... více o Květákové knedlíky vařené v hrnečkách
Na kostičky nakrájené housky dáme do mísy. Vejce s trochou soli rozmícháme v mléce a přelijeme přes housky. Dobře promícháme. Cibuli nakrájíme na... více o Knedlíky z plísňového sýra
Osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno do žluta. Do mísy vlijeme mléko, přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku, muškátový květ, citronovou kůru, prolisovaný... více o Vídeňské knedlíky
Máslo utřeme se solí a vejcem dohladka, vmícháme jemně nakrájené uzené maso a vločky, nasucho opražené na pánvi. Pokropíme mlékem, promícháme a... více o Ovesné nočky