Knedlíky nejsou původem pouze české jídlo, ale rozhodně jsou spojeny s národními pokrmy. Vepřo knedlo zelo nebo svíčková omáčka se bez nich neobejdou.
Knedlíky se mohou připravovat vařením buď ve vodě nebo v páře ve tvaru koule nebo šišky, která se před podáváním krájí na plátky. Nejrozšířenější knedlíky podávané k českým pokrmům jsou houskové, kynuté nebo bramborové knedlíky.
Knedlíky se kromě slaných variant připravují i na sladko jako hlavní chod, nejčastěji jako ovocné kynuté knedlíky nebo plněné tvarohové či bramborové knedlíky s ovocem.
Nastrouhané brambory dáme do mísy, přidáme jemně pokrájené rohlíky, vejce, osolíme a dobře promícháme. Pak podle hustoty vmícháme cca 150 g hrubé... více o Jednoduché bramborovo-rohlíkové knedlíky
1. V mléce rozšleháme vajíčko a nalijeme do nádoby v pekárně (v případě, že nemáte vajíčko, můžete dát 1 lžíci oleje). Přidáme rohlík nakrájený na... více o Kynutý houskový knedlík v domácí pekárně
Mouku nasypeme do mísy. Přidáme vejce, vodu a droždí a dobře promícháme. Necháme 30 minut odstát, poté rozdělíme na válečky a na 20 minut dáme do... více o Knedlíky z rýžové mouky
Veku a perník nakrájíme na kostky. Z vajec, mléka a mouky připravíme těstíčko, které promícháme s nakrájeným pečivem. Přidáme kypřicí prášek do... více o Perníkový knedlík
V míse smíchejte měkký tvaroh s prosátou moukou se špetkou soli. Přidejte žloutky a nejprve vařečkou a pak ručně zpracujte na hladké a pružné těsto,... více o Tvarohové knedlíky s jahodami
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme větší polovinu droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme cca 1dl vody a necháme... více o Kynuté knedlíky plněné masem
Množství záleží na počtu strávníků: Oloupané vařené brambory nastrouháme najemno, slabě zaprášíme solamylem, jemně osolíme, přidáme vejce a dle... více o Bramborové knedlíky plněné prejtem
Oloupané brambory(cca 500g) najemno nastrouháme, přidáme vejce(1), solamyl(1 lžíce), mírně osolíme a dle potřeby zahustíme do potřebné konzistence... více o Bramborovo-slaninové knedlíky
Začněte nejprve s knedlíky. Pokrájené pečivo v míse přelijte ohřátým mlékem a nechte přikryté asi 10 minut bobtnat. Půlku drobně nakrájené cibule... více o Lišky na smetaně s knedlíkem
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přebytečnou vodu vymačkáme, zapracujeme mouku s bílkem a se solí. Lžící tvarujeme menší... více o Chlupaté knedlíky se žitnou moukou
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme osoleným mlékem a necháme nasáknout. Přidáme mouku. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky přidáme do těsta a... více o Knedlíky z hrníčku
Do vody přidáme všechno koření a osolíme ji. Kdo nemá rád v omáčce plovoucí kuličky, může koření zabalit do gázy, která se pak i s obsahem vyhodí.... více o Rajská omáčka s hovězím
Rohlíky nakrájíme na kostičky a se vším ostatním smícháme v míse. Cca 2 hrnky vymazat olejem a naplnit směsí zhruba do třičtvrtě hrnku. Vložíme do... více o Nejjednodušší knedlíky
Chléb rozmixujeme a namočíme jej cca 50 ml vody. Vymačkáme přebytecnou vodu a přidame mouku, asi půl lžicky soli, olej a promícháme. Celá vejce... více o Pohankové noky (gnocchi)
Vařené oloupané brambory jemně nastrouháme, přidáme k nim jemně nastrouhanou mrkev, vejce, nasekané bylinky dle chuti, osolíme a přidáme mouku.... více o Barevné bramborové knedlíky (noky)
Společně orestujeme pokrájenou cibuli a anglickou slaninu. Připravíme si těstíčko (hustota jako na palačinky) z hrubé mouky, vajec a mléka. Do... více o Špekové knedlíky v alobalu
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Umeleme nebo nastrouháme, přidáme sůl, vejce, mouku a krupici a vypracujeme těsto. Pomocí mouky... více o Bramborové knedlíky se švestkami
Hrnky(4 čajové)si důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo perníkem.Než je budeme potřebovat,vložíme je do chladna,nejlépe do lednice.... více o Mandlové knedlíky-hrníčkové
Dýni pokrájíme na kostičky 1 - 1,5 cm. Dáme do pekáče s pečícím papírem, zakápneme olejem, osolíme, opepříme a necháme péct asi 20 minut na 200°C.... více o Dýňové knedlíky
Do větší mísy dáme hrubou mouku, vajíčko, rozdrobené droží, na droždí trochu cukru, potom teplou vodu (ne vařící!), sůl a nakonec na kostky... více o Levný houskový knedlík
Do malého šejkru od tupperware si dáme dle seznamu všechny tekuté ingredience a důkladně promícháme, nalijeme do pekárny poté nasypeme mouku, droždí,... více o Ovocné knedlíky z domácí pekárny
2/3 brambor nastrouháme najemno do misky s trochou studené vody. Zbylé množství nakrájíme na malé kousky a ve slané vodě rozvaříme a přepracujeme do... více o Knedlik Thüringen
Den před přípravou knedlíku si nakrájíme housky na kostičky. Když to nestihnete, nevadí, vezmete housku z předešlého dne. Mouku smícháme se solí a... více o Klasický houskový knedlík
Rohlíky a šunku pokrájíme na kostičky. Špek s cibulí pokrájíme nadrobno a společně osmažíme dozlatova, pak přidáme k rohlíkům a šunce. Kysané zelí... více o Zelné knedlíky
Starší housky nakrájíme na kostičky a lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku... více o Karlovarský knedlík
Nakrájíme si špek (né slaninu) a rohlíky na kostky. Ve větší míse (hrnci) vyškvaříme nakrájený špek a přidáme nakrájené rohlíky, které krátce... více o Špekové knedlíky naší bábinky
Změklé máslo umícháme s vejci, přidáme tvaroh, sůl, zahustíme moukou a zapracujeme do hladkého těsta. Uválíme na silnější váleček a odkrajujeme kousky... více o Švestkové knedlíky z tvarohového těsta
Z vlažného mléka, cukru a kvasnic si připravíme kvásek a nechame vzejít na teplém místě. V míse smícháme prosátou mouku, sůl, vejce, vykynutý kvásek a... více o Borůvkové knedlíky
Maso a knedlíky nakrájíme na kousky, tuk (olej) rozehřejeme na pánvi, vhodíme nakrájené knedlíky s masem a opečeme do zlatova (poznáme podle knedlíků)... více o Nepravé halušky
Suroviny důkladně smícháme a z vytvořené hmoty děláme kulaté knedlíčky střední velikosti (menší než tenisák). Povaříme ve vroucí vodě (5 - 7 minut) a... více o Perníkové knedlíčky ke zvěřině
Rohlíky zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci, promícháme a necháme chvilku stát. Mezitím si nakrájíme špek na malinké kostičky (u nás se prodávají již... více o Barevné knedlíky
Z ingrediencí uděláme těsto. Vypláchneme 4 hrnky studenou vodou a naplníme je do poloviny těstem. Pak dáme hrnky s těstem "vařit" na 4 minuty do... více o Knedlíky z mikrovlnky II
Rohlík zalijeme jogurtem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s 20 g másla a tvarohem. Přidáme rohlík s jogurtem, krupičku a sníh. Vypracujeme... více o Jogurtové knedlíčky s jahodovou omáčkou
Mouku smícháme s mlékem a žlouky, přidáme nasekanou petrželku opepříme a osolíme. Do těsta přidáme rohlíky pokrájené na kostičky a zlehka přimícháme... více o Výborné hrníčkové knedle
V mléce rozšleháme žloutky, sůl, přidáme rozehřáté máslo, muškátový květ a petrželku. Touto hmotou zalijeme strouhanku a necháme ji 15 minut nabobnat.... více o Knedlíky se strouhankou
Nakrájíme housky, opražíme na másle, zalijeme mlékem a přidáme mouku a žloutky, ochutíme a vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu dáme do 4-5 hrnků, max. 1... více o Hrníčkové knedlíky
Housky nakrojíme podél (ne jako na mazání), pak nakrájíme na tenké plátky a dáme do mísy. Pokapeme mlékem. Přidáme vejce, sůl a kdo používá tak může ... více o Semmel knodel (knedlík)
Cibule rozsekáme (možno v roboru) na jemno a vložíme na olej na pánvi. Přidáme lžičku kari a osolíme. Smažíme do zlatova. Do misky nasypeme necelé... více o Kopřivové knedlíky
Vše v mililitrech uvádím z důvodu, že né vždy je váha po ruce a pokud se uvádí hrnkové množství, né každý hrnek je obsahově totožný (jinak množství... více o Houskové knedlíky - jistota
Vše smísíme a dáme do 5-ti 250 ml vymazaných hrníčků, na 8 minut do mikrovlnné trouby na max. výkon (700 V). Hrníčky plníme do 2/3 a po 4 minutách... více o Knedlíky z mikrovlnky
Vše kromě rohlíků dáme do pekárny, program těsto. Rohlíky přidáme buď těsně před koncem hnětení nebo až při zpracování těsta. Po vykynutí uděláme 2-3... více o Knedlíky houskové - pekárna
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor. Potom utvoříme válečky a 15 min... více o Bramborovo-houskové knedlíky
Syrové a vařené brambory nastrouháme, přidáme vajíčko, mouku, sůl a olej, řádně promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Namočenýma rukama... více o Bavorský knedlík
Z droždí, mléka, cukru a části mouky připravíme kvásek. Strouhaný perník promícháme s moukou, kakaem a solí, přidáme kvásek, vejce, vlažné mléko a... více o Perníkové knedlíky
Do větší mísy dáme mouku, osolíme a přilijeme smíchané mléko, vodu a vejce. Mícháme, až těsto začne dělat bubliny. Housky nakrájíme na kostičky, ... více o Třené houskové knedlíky (nekynuté)
Do mísy dáme mouku, sůl, prášek do pečiva, nakrájený rohlík, vejce, vlažnou vodu dle potřeby. Vše smícháme a tvoříme knedlíky, které vaříme ve vroucí... více o Houskový knedlík
800 g brambor nastrouháme na nejjemnějším struhadle nebo umixujeme - ne na nudličky. Vylisujeme co nejvíce - skoro do sucha. Vodu necháme ustát, potom... více o Babiččiny knedlíky bez mouky
Rozšleháme mléko se žloutkem, osolíme, přidáme housky nakrájené na kostičky, mouku, tuhý sníh z bílků a kostičky uzeniny. Směsí naplníme máslem... více o Hrnečkové knedlíky
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalejeme mlékem s rozšlehanými vejci a solí. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a společně s krupičkou přidáme k... více o Lahůdkové knedlíky ve fólii
Sojový granulát uvaříme ve vodě ochucené bujonem, pak ho scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Uzené tofu najemno nastrouháme a smícháme ho s... více o Plněné bezmasé bramborové knedlíky