Jednohubky jsou pokrmy chystané zpravidla na slavnostní příležitosti, večírky a oslavy. Myšlenka je taková, že lidé drží v jedné ruce sklenku a druhou symbolicky ochutnávají pohoštění, ideálně na jedno sousto. V cizině se můžete setkat také s pojmem finger food – jídlo, které se dá jíst rukou.
Nejslavnější jednohubky jsou francouzské amuse bouche, což v překladu znamená pobavit svá ústa. Podávají mezi chody v nejrůznějších podobách a jejich účelem je navnadit chuť na další pokrm.
Jednohubky mohou být v podobě placiček nebo v českém prostředí velmi často jako pokrájené pečivo. Českou jednohubku dělá originální především pomazánka. Těch existuje mnoho druhů. Mezi nejoblíbenější patří česnekové, nivové nebo rybičkové.
Celerové hranolky připravujeme v troubě. Množství volíme dle chuti a koření takové, jaké nám chutná. Nejprve si celer oloupeme, pak nakrájíme na... více o Celerové hranolky
Těsto si rozválíme na pomoučeném vále na hranatou placku. Bylinky nasekáme (já jsem použila hladkolistou petrželku, oregano a bazalku), smícháme s... více o Bylinkové tyčky k vínu
Starší rohlíky nastrouháme nebo rozmixujeme, zalijeme troškou mléka a necháme nasát. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, bylinky, uzeninu dle chuti, ale... více o Jednoduché sýrové řízky (karbanátky, krokety)
Rozšlehané vejce nalijeme do misky a přidámé sůl a vodu. Omejeme pažitku , nakrájíme na malé kousky a přimícháme. Poté přidáme mouku. Nakonec přidáme... více o Vaječná omeleta trochu jinak
Do mísy dáme mouku, přidáme pokrájený tuk, přilijeme smetanu a uhněteme hladké těsto, které necháme v chladu alespoň 30 minut proležet. Na pomoučněném... více o Ořechové sušenky -slané i sladké
Pokud nám vadí střívko na uzenině, špekáčky oloupeme. Poté hluboko prořízneme, ale nedokrojíme. Špekáčky uvnitř opepříme, potřeme hořčicí (může být i... více o Hořčicoví utopenci se zelím
Játra opláchneme pod studenou vodou, necháme důkladně okapat a očistíme od blan. Cibulku pokrájíme nadrobno a dáme restovat na rozpuštěné sádlo.... více o Játrová paštika na pomerančích
Protlak necháme rozmrazit a v cedníku okapat, pak dáme do mísy, přidáme žloutek, sůl, pepř, česnek, mouku s kypřidlem a dle chuti slaninu nebo sýr ... více o Nadýchané špenátové lívance
Ze špenátu, mléka, vejce, česneku, soli, pepře, muškátového květu, mouky a kypřidla umícháme hladké středně husté těstíčko, které naběračkou lijeme na... více o Špenátové lívance s mlékem
Na oleji (sádle) osmažíme nadrobno pokrájené cibule a špek. Do větší mísy dáme na kostičky pokrájené starší rohlíky (housky), které pokropíme mlékem... více o Velikonoční kopřivová nádivka
Bábovkovou formu vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby zakryla vnější stěnu bábovky. Pokud máte formu, která se hodně připaluje, je možné ji... více o Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak
Troubu si nastavíme na 225°C. Mezitím si omyjeme dýni, nakrájíme na menší kusy a dáme na plech (opravdu na plech, ne do zapekací mísy či do něčeho... více o Pečená dýně (velice chutná)
Na pomazánku budeme suroviny krájet na malé kousky a vejce můžeme nastrouhat. Na salát můžeme suroviny krájet hruběji a nakonec do salátové směsi... více o Hermelínová pomazánka nebo salát se šunkou
Salám a vejce oloupeme, pomeleme nebo rozmixujeme, dáme do mísy, přidáme sýr, pomazánkové máslo a dobře promícháme. Solíme a pepříme dle chuti.... více o Pomazánka z tvrdého salámu
V míse smícháme mleté maso, nastrouhaný sýr, oregano, grilovací koření, sůl, a vejce. Vše řádně promícháme. Připravíme si směs z masa a ostatních... více o Párty kuličky ve slaninovém župánku (aneb když už nám chlebíčky lezou krkem)
Mouku smícháme se solí. Droždí rozmícháme s krystalovým cukrem ve vlažném mléku a necháme na teplém místě přibližně 10 minut vykynout. Vlijeme do... více o Škvarkové rohlíčky II.
Plátky toastového chleba si rozložíme do čtverce 2x2 ks, z vrchu přiklopíme talířem a okrájíme dokulata. Takto si připravíme tolik plátků podle toho,... více o Salámový dort
Želatinu připravíme dle návodu. Buď si uděláme sladkokyselý nálev (podobně jako na okurkový salát, jen o něco kyselejší) nebo použijeme nálev ze... více o Křenové závitky v rosolu (aspiku)
Listové těsto si rozválíme na pomoučněném vále. Na těsto dáme okapané a propláchnuté zelí, potom na zelí dáme pokrájenou slaninu na malé kostičky.... více o Závin z listového těsta se zelím a slaninou
Čerstvou pažitku, petrželku a šalotku rozsekáme v robotu. Přidáme tvrdý tvaroh, majonézu, plnotučnou hořčici, sůl a pepř. Mixujeme do té doby, než se... více o Bylinková pomazánka
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do mísy, posypeme kořením, které máme rádi a necháme cca 15 minut odležet. Pak zaprášíme moukou,... více o Kořeněné chipsy z hlívy
Na trošce oleje nebo nasucho osmažíme dozlatova na kolečka pokrájenou uzeninu. Uzeninu nejlépe ve střívku, které nemusíme loupat. Osmaženou uzeninu... více o Uzeninové mističky s cibulkou
Z mouky, prášku do pečiva, másla a Nivy uděláme drobenku, do které přidáme žloutek a smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu... více o Nivové sušenky (slané cukroví)
Na pomoučněném stole vyválíme z listového těsta obdélníkový plát, který potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kořením dle vlasní chuti. Pokud... více o Šneci s anglickou slaninou a kořením
Předvařenou kapustu na skus scedíme, pokrájíme, dáme do mísy. Cibuli osmažíme na oleji. Žloutky rozmícháme v mléce, z bílků ušleháme sníh. Uzené maso... více o Kapustové drny na plech
Na pánvi s olejem a rozpuštěným máslem, necháme zesklovatět cibuli, kterou smažíme zároveň s uzeninou. Pak přisypeme na plátky pokrájené žampiony,... více o Žampionová smaženice
Do hrnce dáme lžíci olivového oleje, rozpálíme. Přidáme nadrobno nakrájenou máslovou dýni (může být i jiná). Trochu dýni posolíme a krátce ji... více o Dýňová tofu pomazánka
Slanečky pokrájíme na kousky, oloupanou cibuli na plátky (množství 1:1), dostatečně opepříme, mírně osolíme (není nutné), promícháme, nandáme do... více o Cibulový salát se slanečky
Filety omyjte a osušte. Připravte si těstíčko. Vejce ušlehejte s mlékem, vmíchejte mouku, utřený česnek se solí, pepř a nasekané bylinky. Rybu v... více o Sendvič s rybou v těstíčku
Brambory oloupeme, nakrájíme na cca 2-3 mm silné plátky nožem, vlnkovačem nebo struhadlem. Osušíme je v plátěné nebo papírové utěrce a smažíme... více o Smažené brambůrky - chipsy
1. Uřízneme kousek alobalu. 2. Připravíme bramboru nakrájenou na čtvrtky. 3. Osolíme, opepříme a okořeníme. 4. Přidáme máslo a papriku. 5. Zabalíme a... více o Italské brambory II.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku, vložíme ji na dobře vymazaný plech a přimáčkneme ke dnu i ke stěnám. Ančovičky osušíme a... více o Slaný koláč z listového těsta s ančovičkami
Gothaj pokrájíme a dáme do mísy, smícháme s okapanou zeleninou a opepříme. Připravíme si misky nebo umyté salátové vaničky, které naplníme touto směsí... více o Aspikové mističky
Očištěnou a oloupanou zeleninu pokrájíme, dáme do mísy a zakapeme olejem, promícháme a nasypeme na plech. Dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů péct... více o Dýně s kořenovou zeleninou
Na malém množství oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme orestovat pokrájený Gothaj a papriku pokrájenou na nudličky, nakonec přidáme česnek a... více o Houbová směs s Gothajem
Rychlý a výborný dresing, dá se všelijak obměňovat, přidat různá semínka, hodí se k masu a salátům.... více o Jogurtová univerzální zálivka
Špenátové listy opláchněte a osušte. Rozehřejte olej na pánvi, vložte nasekanou cibulku, prosciutto, listy špenátu a rozklepněte vejce. Osolte,... více o Vejce se špenátem a prosciuttem
Na trošce oleje necháme v pánvi zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme osmažit dozlatova na nudličky pokrájené špekáčky, přidáme zpěnit nasekaný... více o Cuketové špekáčky
Na pánvi s malým množstvím rozpáleného oleje necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli. Přidáme pokrájenou slaninu, kterou také orestujeme, k ní... více o Cuketové topinky (tousty)
Papriky rozkrojíme a odstraníme semínka. Do mísy nastrouháme sýr, přidáme pomleté nebo rozmixované rohlíky, pomletou nebo drobně pokrájenou uzeninu,... více o Pečené plněné papriky III.
Smícháme mouku, sůl a postupně přidáváme vodu a nakonec 1 vejce. Těsto necháme hodinu uležet. Poté opečeme tenké placky. Na pánvi uděláme volská oka... více o Tradiční galety
Česnek utřeme a vmícháme do napěněného másla. Přidáme na drobno nasekaná vejce. Osolíme, opepříme. Natíráme na topinky.... více o Česneková pomazánka s vejci
Listové těsto rozválíme na tenkou placku a nakrájíme na úzké nudličky. Na plech dáme pečící papír a nudličky rozprostřeme. Posypeme dle chuti solí,... více o Domácí tyčinky
Brambory pořádně umyjeme a neloupané nakrájíme na slabá kolečka. Na plech dáme pečící papír a poklademe na něj brambory. Posypeme je bylinkovou solí a... více o Domácí brambůrky
Krevety zprudka opečte na sezamovém oleji, osolte je a opepřete a nakonec posypte koprem. Obě avokáda oloupejte, rozkrojte, zbavte semen a nakrájejte... více o Avokádový tartar s krevetami
Vejce oloupeme, pokrájíme na měsíčky a narovnáme na talíř, talířek, tác... . Plátky slaniny pokrájíme na čtverečky a nasucho vyškvaříme na rozehřáté... více o Dijonská vejce se slaninou
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole, rozřízneme na polovinu, posypeme nastrouhanou Nivou a zarolujeme. Nerolujeme příliš pevně a při rolování... více o Chuťovky s Nivou a ořechem
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole. Těsto potřeme rozetřeným česnekem se solí nebo česnekovou pastou (množství dle chuti), poklademe salámem... více o Listové chuťovky s olivou
Moravanku si scedíme a nálev dáme na stranu, ten použijeme se želatinou. Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky včetně těch z Moravanky. Vzniklou... více o Vajíčková tlačenka
Listové těsto rozválíme na tenký plát a rádýlkem vykrajujeme různé tvary (ne moc velké, těsto se nafukuje), pro děti dělám tenké dlouhé čáry (je to... více o Slané pečivo z listového těsta