Jednohubky jsou pokrmy chystané zpravidla na slavnostní příležitosti, večírky a oslavy. Myšlenka je taková, že lidé drží v jedné ruce sklenku a druhou symbolicky ochutnávají pohoštění, ideálně na jedno sousto. V cizině se můžete setkat také s pojmem finger food – jídlo, které se dá jíst rukou.
Nejslavnější jednohubky jsou francouzské amuse bouche, což v překladu znamená pobavit svá ústa. Podávají mezi chody v nejrůznějších podobách a jejich účelem je navnadit chuť na další pokrm.
Jednohubky mohou být v podobě placiček nebo v českém prostředí velmi často jako pokrájené pečivo. Českou jednohubku dělá originální především pomazánka. Těch existuje mnoho druhů. Mezi nejoblíbenější patří česnekové, nivové nebo rybičkové.
Předehřejeme si troubu na 205 C (400 F). Opláchneme žampiony, odkrojíme nohy a na drobno nasekáme. Na másle zpěníme šalotku a česnek. Když jsou... více o Plněné žampiony III.
Libovější bůček důkladně prošpikujeme stroužky česneku – na kilo boku jich může být i dvacet. Stroužky dáváme napříč ke směru, kterým budeme bok... více o Voňavý česnekový bůček
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Vše naskládáme do 3 l láhve (cibule, špekáčky, cibule...) a... více o Utopenci V.
Na pánvi v oleji opečeme kuřecí stehna po všech stranách dozlatova. Osolíme, přidáme sekanou cibuli, omáčku z červených paprik, zředíme vodou a... více o Urupánské kuřecí enchiladas II.
Vodu převaříme s octem, olejem a nakrájenou cibulí, přidáme sůl, pepř a nové koření, bobkový list, tymián a worchestrovou omáčku. Horkým odvarem... více o Sledi marinovaní
Zapékací misky vymažeme máslem a vyložíme šunkovým salámem. Na lžičce másla zpěníme nasekanou cibuli, přidáme plátky žampionů, osolíme, opepříme a za... více o Salámové misky
Rozřízneme vejce. Žloutky rozetřeme se sýrem, máslem a hořčicí. Ochutíme a vyšleháme do pěny. Směsí naplníme bílky a ozdobíme zeleninou.... více o Plněná vejce
Jemně pokrájíme petrželku a jemně nakrájíme stroužky česneku, některé stroužky nalisujeme. Vložíme do hlubší mísy a přidáme olivy a hrubě nadrcený... více o Silvestr - Vylepšené olivy
Do rozehřátého oleje dáme na kostičky nakrájenou šunku a krátce ji osmahneme. Vmícháme rozmražený špenát a po chvíli 1 rozkvedlané vejce, posypeme... více o Špenátové taštičky
Nasekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme bazalku, vypeckované olivy, osolíme, opepříme a odstavíme z ohně. Listové těsto vyválíme a krájíme čtverce,... více o Olivové trojhránky
Bílý chléb osmažíme. Lilek nakrájíme na malé plátky, osolíme, potřeme prsty olivovým olejem a opečeme. Chléb potřeme česnekem a olejem, potřeme... více o Italská kuchyně- předkrmy - topinka s lilkem
Bílý chléb osmahneme, nadrobno nakrájená rajčata s česnekem, petrželí a olivovým olejem promícháme, osolíme. Posypeme tím chléb.... více o Italská kuchyně- předkrmy- brusketa
Špenát omyjeme a dáme do velkého kastrolu. Osolíme, přidáme olivový olej, půl sklenky vody, přikryjeme poklicí a necháme 5 minut vařit. Špenát... více o Štrůdl se špenátem
Listové těsto vyválíme, vykrájíme kolečka a polovinu jich potřeme vejcem, posypeme solí a kmínem. Druhou polovinu potřeme pouze vejcem. Pečeme na... více o Slané pečivo s náplní
Listové těsto rozválíme na placku a krájíme čtverce 9x9 cm. Nakrájíme šunku, pórek, papriku a nastrouháme sýr. Směs osolíme, popřípadě zamícháme s... více o Šátečky z listového těsta II.
Arabské placky opatrně rozkrojíme po délce na poloviny - na jedné straně placku nedokrojíme. Dobře se krájí, když se položí na rovnou plochu, přitlačí... více o Arabské placky s kyselím zelím
Veku nakrájíme asi na 2 cm silné plátky. Mozzarellu nakrájíme na slabší plátky. Smícháme máslo, utřený česnek a sůl, přidáme nastrouhaný parmezán, a 1... více o Chlebíčky s mozzarellou
Hermelín nastrouháme, cibulku jemně nasekáme a promícháme s majonézou. Podle chuti osolíme a opepříme. Mažeme na plátky rohlíku. Polovinu jednohubek... více o Hermelínové jednohubky
Omytá kuřecí prsa osolíme, opečeme na rozehřátém oleji a nakrájíme. Jogurt smícháme s kari kořením. Opečeme toastový chleba, potřeme je máslem,... více o Indický sendvič
Slaninu opečeme. Smícháme smetanu s petrželkou, osolíme a opepříme. Opečeme toastový chléb na chléb položíme listy salátu a plátky šunky. Pokapeme... více o Club sendvič
Očištěnou papriku rozpůlíme a dáme propéct do vyhřáté trouby. Potom lehce sloupneme slupku a lusk pokrájíme. Na 2 lžících másla orestujeme na kousky... více o Šunkový sendvič s houbami a polníčkem
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka. Necháme vychladnut. Studené brambory nastrouháme nebo umeleme na masovém strojku, přidáme prosátou... více o Bačovský závin
Všechny přísady smícháme v husté těsto, z kterého vyvalíme tyčinky, ty zatočíme a konce přitiskneme. Pečeme na suchém plechu dozlatova. Výborná... více o Tvarohové preclíčky
Jemně nastrouhané brambory posolíme a spojíme s vejci na tuhé těsto, které na pomoučeném vále vyválíme na tloušťku prstu. Cibulku opražíme spolu se... více o Meklenburské trubičky
Tuk, mouku a tvaroh smícháme a utvoříme těsto. Vyválíme a nakrájíme na proužky. Sypeme kořením a upečeme.... více o Slané tyčky
Mouku, máslo, sýr a sůl smícháme na vále a vypracujeme těsto. Tence vyválíme a krájíme na tyčinky. Tyčinky pomažeme vejcem a posypeme kmínem. Přendáme... více o Sýrové tyčinky III.
Smíchej mouku, sýr, prášek do pečiva, sůl a pepř. Pokrájej máslo na kousky, přidej ho do směsi, přilij trochu mléka a vypracuj těsto. Pokud nedrží... více o Christmas Cheese Scones
Sýr a salám nakrájíme na malé kousky a smícháme s ostatními ingrediencemi. Na pánev nalijeme trochu oleje a necháme rozehřát. Potom lžící nabereme... více o Jednoduché placky
Tlačenku nakrájíme na kostky, salám na plátky, cibuli na tenká kolečka. Na nálev všechny přísady promícháme, přidáme do něho salám, tlačenku a cibuli,... více o Tlačenkový salát
Všechny přísady na nálev 5 minut povaříme. Do vychladlého nálevu vmícháme kečup. Uzeninu a cibuli nakrájíme na kolečka, klademe střídavě do zavařovací... více o Domácí utopenci
Majonézu promícháme s hořčicí, česnekem, cibulí, pažitkou a kořením. Do této směsi přimícháme na kostičky nakrájená vejce a necháme alespoň 2 hodiny... více o Vejce v majonéze
Na rozkrájené rohlíky dáme nivu a ořechy, poklademe na plech a zapečme. Vhodné podávat s bílým vínem.... více o Slaná pochoutka pro návštěvu
Těsto: vodu,sůl a máslo přivedeme k varu a vsypeme najednou mouku. Kastrol sejmeme z plotny a mícháme tak dlouho, až se těsto přestane chytat dna a... více o Slané věnečky
Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme smetanu a vypracujeme těsto. Vyválíme plát asi 4 mm vysoký, posypeme cukrem a mandlemi, lehce válečkem přitlačíme... více o Mandlové čtverečky
Vločky namočíme na 1-2 hodiny do studeného mléka. Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme vločky a vaříme až se mléko odpaří. Poté přidáme... více o Vejce s ovesnými vločkami
Salám nakrájíme na nudličky, oloupanou cuketu a okurek nahrubo nastrouháme, vmícháme vypraný hrášek a jemně krájenou cibuli společně se smetanou, solí... více o Lahůdkový pařížský salát
Šunku nakrájíme na malé kostičky. Pažitku omyjeme, osušíme a nadrobno nastříháme. V míse dobře promícháme mouku s kypřícím práškem a solí. Troubu... více o Pikantní muffiny se šunkou
Rajče nakrájíme na tenké plátky, cuketu podélně nakrájíme na slabé dlouhé plátky škrabkou na zeleninu. Chléb obložíme plátky rajčete a cuketou,... více o Zapečený chléb s cuketou
Droždí rozdrobíme ve 50 ml vlažného mléka a přidáme trochu mouky. Promícháme a necháme kynout. K mouce přidáme tuk, žloutky, sůl, zbylé mléko a... více o Obložené briošky
Do pevně ušlehaných bílků vsypeme kousky vajec, strouhaný sýr a semínka. Lžící vykrajujeme kousky, obalíme ve strouhance a vkládáme do horkého tuku.... více o Sněhové kroketky
Všechny suroviny zpracujeme v tužší těsto, necháme vykynout a pak vyválíme plát asi 0,5 cm silný. Vykrajujeme kolečka, na plechu potřeme rozšlehaným... více o Škvarkové vdolečky k vínu
Maso smícháme s trochou vody, kořením, solí a najemno pokrájenými feferonkami. Z listového tětsa vyválíme plát, ze kterého nakrájíme zhruba 20 čtverců... více o Pikantní masové pirohy
Do majolky vmícháme kousky pečeného kuřete a krájené olivy. Potřeme plátky chleba, ozdobíme salátem a přiložíme druhý plátek. Jednoduchý sendvič se... více o Kuřecí sendvič
Osmahneme najemno nasekanou cibulku, strouhaný česnek a kostičky salámu, necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme moravský salát, ochutíme solí... více o Salámový závin
Těsto rozdělíme na dva díly, z každého dílu uválíme placku a potřeme ji náplní. Stáčíme do válečku. Váleček necháme ztuhnout v lednici, nejlépe do... více o Koláčky z nivy
Do mixéru nalijeme vývar a po kouskách přidáváme máslo, nakrájenou šunku, salám a kostičky sýra. Mixujeme nahrubo asi 3 minuty. Směs vyjmeme,... více o Pařížský chlebíček
Sýr nastrouháme a rozetřeme s máslem, přidáme sůl, papriku a ušlehanou smetanu. Našleháme do pěny. Jednotlivé crackery spojíme po dvou hermelínovou... více o Plněné crackery
Do hlubší pánve nalijeme pivo, prohřejeme a přidáme nastrouhaný sýr, hořčici a pepř. Za stálého míchání sýr roztavíme na hladkou hmotu. Necháme trochu... více o Pivní pochoutka
Krajíčky nasucho opečeme, po jedné straně potřeme máslem, utřeným česnekem a navrch rozetřeným taveným sýrem. V předehřáté troubě nebo lépe pod grilem... více o Pirátské topinky
Umletá masa vyšleháme s vodou, pepřem a solí, přidáme strouhanou cibuli, strouhanku a vše ještě promícháme. Z hmoty tvoříme na pomoučněném válu tenké... více o PLNĚNÉ TLAPIČKY