Jednohubky jsou pokrmy chystané zpravidla na slavnostní příležitosti, večírky a oslavy. Myšlenka je taková, že lidé drží v jedné ruce sklenku a druhou symbolicky ochutnávají pohoštění, ideálně na jedno sousto. V cizině se můžete setkat také s pojmem finger food – jídlo, které se dá jíst rukou.
Nejslavnější jednohubky jsou francouzské amuse bouche, což v překladu znamená pobavit svá ústa. Podávají mezi chody v nejrůznějších podobách a jejich účelem je navnadit chuť na další pokrm.
Jednohubky mohou být v podobě placiček nebo v českém prostředí velmi často jako pokrájené pečivo. Českou jednohubku dělá originální především pomazánka. Těch existuje mnoho druhů. Mezi nejoblíbenější patří česnekové, nivové nebo rybičkové.
Těsta rozdělíme na 4 pláty a vyválíme do velikosti zapékací mísy. Balkán utřeme s tvarohem a 1 vejcem - pokud je hmota příliš hustá, rozředíme trochou... více o Balkánské řezy
Koláčovou formu o průměru 30 cm vyložíme pečícím papírem, popřípadě vymažeme olejem. Listové těsto vyválíme na plát asi 2 mm silný a položíme do formy... více o Dijonský koláč slaný - z listového těsta
Oloupané špekáčky podélně rozřízneme, vložíme do řezu plátky cibule. Směs koření, octa a vody, dovedeme k varu a ihned zaléváme špekáčky s cibulí,... více o Marčákovi utopenci
Nastrouhaný sýr smícháme s pivem tak, abychom dostali hustější kaši. Přidáme papriku, osolíme, opepříme. Na krajíce chleba položíme plátky šunky,... více o Pivní chléb II.
Špekáčky oloupeme, podélně rozpůlíme a do každé půlky uděláme vprostřed ještě podélný zářez a do něj vsuneme kolečko cibule. Špekáčky si skládáme na... více o Utopení utopenci
Šlehačku ušleháme dotuha a vmícháme drceného lososa (množství podle chuti). Misku na salát nebo pohár vyložíme listy salátu a naplníme trochou... více o Lososový koktejl - předkrm
Nakrájenou cibuli na pánvi zesklovatíme a přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a lehce osmahneme. Přidáme na jemno nakrájenou papriku, utřený česnek,... více o Tousty alá Fomin
Vypracujeme těsto a dáme na 30 minut odležet do lednice. Mezitím si připravíme náplň: změklé máslo utřeme na hladký krém a přidáme rozdrobenou nivu,... více o Kolečka s mandlemi
Máslo, brynzu, mouku a sůl vypracujeme v těsto. Vyválíme na sílu asi půl cm, a vykrajujeme malá kolečka nebo prostě plát rozkrájíme na malé čtverečky... více o Brynzovníky - slané
Těsto vyválíme a radýlkem nakrájíme na čtverečky asi 5x5 cm. Na každý čtvereček uložíme kolečko klobásy a kousíček sýra. Uzavřeme jako šátečky,... více o Slané jednohubky
Anglickou nakrájíme na kostičky a vložíme na rozpálenou pánvičku, přidáme na kostičky nakrájenou cibulku. Když cibulka zesklovatí, přihodíme na... více o Slaná roláda z listového těsta
Květák uvaříme (můžeme s jen trochou vody v mikrovlnce), scedíme. Když je vychladlý, nasekáme nebo rozšťoucháme, přidáme sýr, vejce, koření a... více o Květákové řezy II.
Plát těsta potřeme avokádem, posypeme šunkou, pokapeme kečupem a posypeme sýrem. Ze dvou stran srolujeme ke středu a jemně stiskneme. Nakrájíme na 2... více o Slané palmiers
Oba pláty těsta rozřízneme na 4 díly. Pomažeme rajčatovou pastou tak, že necháme 1 cm okraj. Poklademe avokádovými plátky, pokapeme lime šťávou a... více o Avokádový koláč
Tvrdý sýr nastrouháme najemno, oloupané mandle nastrouháme nebo nasekáme nahrubo. Přidáme ostatní suroviny a vytvoříme těsto. Necháme chvíli vychladit... více o Mandlové slané pečivo
Špenát připravíme obvyklým způsobem, jen méně než obvykle osolíme. Listové těsto rozválíme jako na závin, střed poklademe špenátem a posypeme nahrubo... více o Listový závin se špenátem a balkánským sýrem
Brynzu rozmícháme s kmínem, natřeme jí krajíce sendviče, obalíme v mouce, ve vejci a smažíme. Podáváme s čajem.... více o Brynzové pavézky
Vodu s octem svaříme. Do sklenice vložíme oloupané a nakrájené špekáčky s ostatními ingrediencemi a zalijeme vychladlým nálevem.... více o Dědovi utopenci
Na pánev dáme špek, šunku a restujeme. Přidáme koření dle chuti. Mezitím si vedle nakrájíme olivy na kolečka. Po uvaření těstovin všechno smícháme,... více o Těstoviny s olivami
Celer rozkrojíme na větší kusy a dáme povařit do poloměkka (cca 7 minut). Obereme a na jemno natrháme (nebo vidličkou rozmačkáme) maso z ryby (při... více o Humrové chlebíčky
Tortilly nahřejeme v troubě nebo v mikrovlnné troubě. Když jsou teplé, naklademe na ně Guacamole, (přísady nakrájíme na kousky a rozmělníme mixérem,... více o Mexické placky Tortillas II.
Uvařené vychladlé brambory najemno nastrouháme a smícháme s moukou, tukem, vajíčkem. Přidáme drcený kmín a sůl. Necháme odpočinout v ledničce asi 1... více o Párty tyčinky
Mleté maso smícháme s kostičky cibule, prolisovaným česnekem a ostatním kořením, zakápneme sojovou omáčkou, popř. ještě osolíme a přidáme solamyl na... více o Slavnostní plněný chleba
Nejprve rozšleháme tvaroh s mlékem a olejem do hladké hmoty, pak přidáme mouku s práškem a sůl a vypracujeme vláčné těsto. To rozdělíme na dva díly,... více o Plnění šneci
Rozválíme listové těsto a silně je potřeme kečupem smíchaným s několika prolisovanými stroužky česneku. Poklademe tím, co lednice dá: šunkou nebo... více o Zelňáky IV.
Veku rozkrojíme podélně a vydlabeme střídku. Veku vymažeme sardelovým máslem (umíchá se z másla a sardelové pasty). Do zbylého sardelového másla... více o Harlekýnská veka dle p. Sandtnerové
Droždí rozmíchat ve vlažné vodě s cukrem. Přidat do mouky, lehce promíchat a přisypat sůl. Udělat měkké, nelepivé těsto, ponechat kynout 30 minut.... více o Šneky ala tutmanik
Chléb opečeme na oleji, do kterého jsme přidali nakrájenou polovinu paličky česneku. Rajčata spaříme, oloupeme, odstraníme jadérka a pokrájíme na... více o Johanovy tousty
Bagetu podélně nařízneme spodní stranu mázneme mascarpónem a vrchní stranu jemnou dijónskou hořčicí. Na mascarpóne rozložíme listy baby špenátu a... více o Bageta No Landareto
Listové těsto vyválíme na obdélníky 35x20 cm. Jablka nastrouháme spolu s rumovými perníčky. Plát těsta potřeme jablkovou směsí, posypeme olivami,... více o Závin "Šílený Max"
Těsto rozválíme, potřeme kečupem, posypeme pizzovým kořením, poklademe celou plochu šunkou, posypeme nastrouhaným sýrem, zatočíme do rolády a... více o Šunkové koláče z listového těsta
Uvařené brambory nastrouháme nahrubo, slaninu a cibuli nakrájíme na malé kostičky, promícháme. Vejce rozšleháme s kořením a prolisovaným česnekem. 1/4... více o Selská pochoutka
Sýr a vajíčka nastrouháne najemno, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, nasekanou pažitku nebo petrželku (v zimě dávám sušenou nebo mraženou) a vmícháme... více o Silná česneková pomazánka na jednohubky
Vyválíme těsto a potřeme kečupem. Na těsto naskládáme plátky šunky a sýra. Můžeme posypat bylinkami. Těsto stočíme do ruličky a nakrájíme na... více o Rychlí šneci
Mléko, hladkou mouku, sůl, pepř, sýr, papriku a vejce smícháme v hladké těstíčko a v něm obalujeme nakrájené houskové knedlíky, které potom smažíme na... více o Řízky pro pondělní pohodovou večeři
Z mouky, vody, oleje a soli vypracujeme nejlépe v mixéru těsto. Dáme si na plech pečící papír. Na pečící papír položíme těsto a rovnoměrně vyválíme.... více o Pečený slaný koláč s bramborami
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kmín, mražený špenát a sůl a dusíme. Jakmile se špenát rozpustí, přidáme prolisovaný česnek, odstavíme a necháme... více o Špenátový koláč exklusiv
Vypracujeme těsto, dáme ho na půl hodiny odležet do ledničky. Mezi tím si připravíme náplň. Těsto vyválíme na tenko, rádýlkem vykrajujeme čtverečky,... více o Šátečky s Nivou
Nejprve v osolené vodě povaříme květák rozebraný na růžičky (pouze pár minut, aby nebyl měkký). Květák slejeme a necháme jej vychladnout. Slaninu i... více o Květák s bešamelem
Veku po délce rozkrojíme a střídku vydlabeme. Spodní část naplníme polovinou I. náplně, položíme vejce obalená v salámu a přidáme druhou polovinu... více o Plněná veka III.
Oloupaný lilek nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme asi 20 minut vypotit. Připravíme si marinádu z oleje, prolisovaného česneku a jemně nasekané... více o Grilovaný lilek
Těstem vyložíme dno i boky dortové formy. Papriku nakrájíme na tenké nudličky, cuketu na plátky, přidáme na kostičky nakrájený sýr a bylinky, lepší... více o Zeleninový koláč
Náplň: podusíme pórek do poloměkka s troškou soli, scedíme vodu, přidáme najemno nakrájený salám nebo šunku. Těsto rozprostřeme na plech a chvilku... více o Pórkový koláč III.
Listové těsto rozdělíme na 2 díly, rozválíme a potřeme kečupem dle libosti, potřenou část proložíme uzeninou (šunkový) a posypeme nivou nebo eidamem.... více o Šnek
Croissant rozpůlíme, namažeme popřípadě troškou másla a položíme na něj plátky šunky (nejlepší jsou Italské, mají výraznou chuť), nato položíme plátky... více o Snídaně pro mlsouny
Z mouky, oleje, soli a kvásku zpracujte těsto - nemusí se dělat zvlášť kvásek, jde to smíchat vše najednou. Máte-li domácí pekárnu, můžete těsto... více o Slaná Jugoslávská buchta od Milady
Cibulku a anglickou slaninu orestujeme, pak přidáme kukuřici a chvilku necháme. Mezitím svaříme smetanu s čerstvým sýrem, dokud se sýr nerozpustí,... více o Kukuřice mňam
Těsto: prosátou mouku, kvásek, sůl a vejce vypracujeme na vláčné tužší těsto a necháme vykynout. Polovinu škvarek pomeleme, druhou polovinu nadrobno... více o Škvarkové pagáčiky
Rohlíky nakrájíme na kostičky, osmahneme na másle a promícháme s rozšlehanými vejci, na kostičky nakrájeným masem a nakrájenými bylinkami. Osolíme a... více o Výborná nádivka
Připravíme si obdélníky z listového těsta, které poklademe osoleným a opepřeným listovým špenátem, položíme nožku párku, posypeme nasekaným česnekem,... více o Párky se špenátem v listovém těstě