Jednohubky jsou pokrmy chystané zpravidla na slavnostní příležitosti, večírky a oslavy. Myšlenka je taková, že lidé drží v jedné ruce sklenku a druhou symbolicky ochutnávají pohoštění, ideálně na jedno sousto. V cizině se můžete setkat také s pojmem finger food – jídlo, které se dá jíst rukou.
Nejslavnější jednohubky jsou francouzské amuse bouche, což v překladu znamená pobavit svá ústa. Podávají mezi chody v nejrůznějších podobách a jejich účelem je navnadit chuť na další pokrm.
Jednohubky mohou být v podobě placiček nebo v českém prostředí velmi často jako pokrájené pečivo. Českou jednohubku dělá originální především pomazánka. Těch existuje mnoho druhů. Mezi nejoblíbenější patří česnekové, nivové nebo rybičkové.
Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme troškou mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme... více o Buchty (bochánky) s uzeným masem
Pokud nemáme mandle loupané, tak si je v kastrolku s vařící vodou necháme chvilku spařit, pak scedíme a ještě teplé je vyloupeme. Nevaříme je dlouho,... více o Mandle pražené v troubě
Troubu zahřejeme na 200°C. Zapékací formu vyložíme pečícím papírem, do ní stočíme vinnou klobásu a začneme péct ještě dřív než připravíme těsto.... více o Zapečená vinná klobása - slaný koláč
Vinnou klobásu vymačkáme ze střívka. Plátek chleba namažeme vinnou náplní,zaklopíme druhým plátkem a dáme do toustovače zapéct - dozlatova. Druhý... více o Toasty s vinnou klobásou
Každý plátek veky potřeme máslem. Z bílku a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který navrstvíme na plátky veky. Uprostřed sněhu uděláme jamku, vložíme do... více o Vejce v hnízdě
Vysočinu rozmixujeme najemno a dáme do misky. Vejce nastrouháme nebo také rozmixujeme. Vysočinu, máslo, vejce, majolku a sýr smícháme, dochutíme solí... více o Vaječná pomazánka s Vysočinou
Na pečíci plech dáme alobal, který vymastíme. Na něj rozložíme 2 x 5 plátků sýra tak, aby se cca 3 mm překrývaly a dáme na malou chvíli do trouby... více o Sýrová roláda - jednoduchá
Uvaříme půl porce světlých špaget, půl porce celozrnných (tmavších) špaget a pokud budete chtít i půl porce černých špaget. Necháme je trošku... více o Špagetová Roláda
Těsto rozválíme na plát. Plát potřeme vejcem a posypeme kořením, které nám chutná. Rádýlkem nakrájíme na delší pásky, široké alespoň 1 cm. Před... více o Kořeněné spirály
Olivy nakrájíme na menší kousky, česnek prolisujeme. Lučinu (tvaroh) s tukem vymícháme do hladka. Přidáme olivy s česnekem a bylinkami, promícháme,... více o Olivová pomazánka
Pomazánku na chlebíčky si zvolíme dle vlastního výběru. Nejlepší jsou světlé a hustší, dělají neutrálně barevný podklad pro zeleninu, která po husté... více o Veselé ,,létající,, chlebíčky - někdy i zdravé
Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, orestujeme, pak přidáme nakrájené žampiony a nahrubo nastrouhané kyselé okurky. Chvíli dusíme, pak přidáme jemně... více o Moravské toasty
Hrášek v cedníku přelijeme teplou vodou, necháme povolit a okapat. Menší formu na biskupský chlebíček vymažeme polovinou másla a vyložíme plátky šunky... více o Hrášková terina s hlívou ústřičnou
Použijeme balíček listového těsta, ve kterém jsou 3 plátky. Salám a sýr nastrouháme na hrubé nudličky - salám Gothaj protože je pikantní a chuťově v... více o Listový závin naslano
Veku si pokrájíme našikmo, aby jsme plátky měli delší, než jsme zvyklí. Plátky pomažeme salátem (kupovaným nebo doma dělaným). Doprostřed chlebíčku se... více o Chlebíčky s vejcem
Rozpis ingrediencí jsem psal pro jednu osobu (zhruba). Doprostřed talíře si uděláme ze salátu hromádku, na kterou posadíme dvě půlky vejce. Kolem... více o Obložená vejce
Vytvoříme kvásek z cukru, 100ml vlažného mléka a droždí. Do prosáté mouky dáme vejce, sůl, sádlo, zbytek vlažného mléka a kvásek. Vypracujeme těsto a... více o Lepény
Na přípravu sulcu používáme suroviny, které po tepelné úpravě "klihovatí" - nožičky, hlavy, kůže, kolínka atd. Množství surovin záleží na tom, kolik... více o Sulc - recept po babičce
Koupené listové těsto vyválíme cca na 3mm plát a rádýlkem či nožem nakrájíme na čtverce 7 x 7 cm. Velikost však volíme jakou chceme. Kysané zelí... více o Šátečky se zelím
Před přípravou si uvaříme plátky uzeného jazyka. Na talíř vkusně upravíme nakrájený, vypraný hlávkový salát, doplníme plátky anglické slaniny, plátky... více o Pestrý labužnický talířek
Utřeme si česnek. Máslo necháme trochu změknout a nakrájíme ho na kostičky. Přidáme česnek, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky. Ideální je čerstvá... více o Bylinková bageta
Zeleninu si pokrájíme, těsto rozdělíme na polovinu. Těsto si vyválíme na potřebnou velikost, abychom do něj mohli pohodlně zabalit hermelín a zeleninu... více o Hermelínové ranečky se zeleninou
Rozšťouchané brambory (nahrubo) a škvarky přidáme do mísy s moukou, ve které jsme udělali důlek, nadrobili do něj droždí posypali cukrem a zalili... více o Škvarkové placky pečené v kuse
Listové těsto vyválíme na tenký plát. Rádýlkem nařežeme na dlouhé obdélníky, které ještě 2 x prokrojíme (nedokrojíme) tak, že nám vzniknou 3 pramínky,... více o Slané copánky z listového těsta
Tvaroh a lučinu spolu promíchejte dohladka. Přidejte cibulku, osolte a dochuťte cukrem. Namažte na krajíce chleba a ozdobte pokrájenou čerstvou... více o Rozkvetlý chléb
**Bramborové placky:** Z prolisovaných brambor, mouky, soli a mléka zpracujte tužší těsto. Vytvarujte je jako šišku, odkrajujte z ní kousky,... více o Bramborové placky se špenátovým nákypem
Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky. Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto, necháme v lednici odležet. Během... více o Octové těsto místo listového
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme ve studené vodě a oloupeme. Podélně rozpůlíme, vyjmeme žloutky a rozetřeme je s máslem a smetanovým sýrem. Osolíme,... více o Vejce plněná smetanovým sýrem
Zeleninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle na pánvi. Až bude měkká přendáme ji do větší mísy. Na stejné pánvi osmahneme kuřecí maso, můžeme... více o Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem
Listové těsto vyválíme do velikosti asi 30 X 40 cm. Sýr nastrouháme na jemném struhadle a plát těsta jím posypeme. Na sýr pak nasypeme to, co ladí... více o Sýrové polštářky
Těsto zaděláme na vále, rozválíme a rozdělíme na 2 asi 10 cm široké pruhy. Náplň: na jemném struhadle nastrouháme oba sýry a prohněteme s rozměklým... více o Sýrové koláčky s Nivou
Na vál si položíme pečící papír, listové těsto rozválíme na pečícím papíře na co nejslabší plát obdélníkového tvaru (ale nesmí se trhat) a rozložíme... více o Sýrová rolka z listového těsta
Na vále nebo v robotu smícháme mouku s máslem nakrájeným na kousky, přidáme žloutek, kysanou smetanu a zpracujeme na vláčné těsto. Zabalíme ho do... více o Koláč s kozím sýrem a olivami
**Těsto:** Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený... více o Hrníčkové rohlíčky a pletýnky
Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a necháme v teple 20 minut kynout. Mezitím orestujeme nakrájenou slaninu na... více o Zelové šátečky
Oloupané velké krevety opečeme na sucho na pánvi (cca 6 - 10 minut). Do hlubokého talíře mezitím vylijeme kokosové mléko a přidáme kari, chilli,... více o Krevety s kari a kokosovým mlékem
Mouku, vejce a sojové mléko ušleháme ručním šlehačem, osolíme, přidáme 2 kávové lžičky sušené petrželové nati, 2 kávové lžičky majoránky, 1 lžičku... více o Slaná Impossible pie bezlepková, bezmléčná
Z tvarohu, mouky, tuku a špetky soli si vypracujeme těsto, které si dáme na hodinu odležet. Mezitím uvaříme v osolené vodě květák a kapustu (téměř... více o Zeleninový koláč s bramborami
Oloupané vychladlé brambory oloupeme v půlce rozkrojíme, středy vydlabeme, dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme najemno pokrájenou šunku, sýr... více o Plněné smažené brambory
Z obou sýrů umícháme hmotu, která se dá tvarovat do malých kuliček. Ty pak obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a rozdrcené kukuřičné drti - nejlépe... více o Sýrové kuličky-smažené
V míse smícháme mouku, kypřící prášek, parmazán, cukr, koření, žloutky a olej. Z bílků s větší špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Vše opatrně... více o Rajčatové muffiny
Z bílků a soli našleháme sníh, žloutky našleháme s vodou, utřeným česnekem, a postupně přidáváme mouku s prdopečem a sníh z bílků. Na plech 24 x 39 cm... více o Slaná roláda jako dort
Zeleninu zalijeme horkou vodou, osolíme, povaříme 4 minuty, slijeme, necháme okapat. Krůtí maso nakrájíme na kostičky a očištěnou feferonku, zbavenou... více o Zeleninový aspik s krůtím masem
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme 15 minut odpočinout, pak ho vtlačíme do vymazané koláčové (dortové) formy (cca 25 cm), uděláme i vyšší... více o Koláč ze slaných tyčinek (preclíků)
Rohlíky pokrájíme na zhruba centimetrové plátky a ty namočíme v rozšlehaném vejci s kořením a solí - dle chuti. Prudce po obou stranách osmažíme na... více o Smažené jednohubky
V pánvi rozpustíme máslo. Přidáme kukuřici a pórek pokrájený na kolečka. Osolíme, dochutíme solí a provensálským kořením. Směs promícháme, pánev... více o Vejce s kukuřicí a pórkem
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve folii odpočinout v lednici, alespoň půl hodiny. Pak těsto rozválíme(cca 4... více o Slané tyčinky se šunkou
Vypracujeme vláčné těsto, necháme v chladu asi hodinu odpočinout. Na pomoučněném vále vyválíme tenkou placku a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na... více o Makové sušenky
Ze surovin zpracujeme hladké těsto. Sýry nastrouháme a s máslem promícháme, potřeme vyválený plát těsta, pevně stočíme, zabalíme do folie, dáme... více o Pikantní šnečci
Mám již koupené šneky uvařené v bujónu (48 ks), které koupím na internetu. Nejsou to naši zahradní šneci, ale afričtí, kteří mají nejlepší chuť. K... více o Vánoční šneci