Nápady na jedlé dárky – recepty, postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Jednou někdo velmi moudrý řekl, že nejlepší dárky jsou ty, které se do pár měsíců spotřebují. V tom je jistě velká pravda. Až tedy budete přemýšlet, co dát komu k vánocům nebo narozeninám, myslete na to, že vlastnoručně vyrobený dárek nakonec bývá stejně tím nejlepším.
Jak se zavděčit dárkem pro chlapa je pro dámy věc často zapeklitá. Muži jsou charakterističtí tím, že nic nepotřebují. Samozřejmě pokud jim dáte nakládaný hermelín, vlastnoručně vyrobené utopence nebo rillettes zalité v brusinkovém želé, očka se jim rozzáří jako malým dětem.
Jestli jsou ženy z dárků pro muže bezradné, naopak je to snad ještě horší. Přitom je to tak snadné. Vlastnoručně vyrobená směs na pečení, pečený čaj nebo jednoduchý voňavý cukr, třeba mátový, levandulový nebo vanilkový, jsou sladké dárky.
U většiny receptů kde se uvádí vanilkový cukr, pravděpodobně myslí cukr vanilínový. Ten se však s pravým nedá srovnat. Nejvíc je to cítit u pečiva,...
více o Vanilkový cukr
Jablka omyjeme a oloupeme, vyjmeme jádřince, nakrájíme na kostičky, k tomu přidáme vypeckované a nadrobno nakrájené švestky, dáme do kastrolu a...
více o Chutney - rychlé
Švestky vypeckujeme, cibuli oloupeme a z nedozrálými rajčaty nakrájíme na drobno a zvolna dusíme asi 30-40 minut. Přidáme cukr, ocet, sůl a koření a...
více o Chutney švestkové
Rajská jablíčka a jablka omyjeme, cibuli a jablka oloupeme (vyjmeme jádřince) a vše nakrájíme na malé kousky, přidáme rozkrájenou feferonku. Dáme do...
více o Chutney z nedozrálých rajčat
Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s třetinou cukru, dokud cukr nezkaramelizuje. Potom přilejeme ocet, přidáme nakrájená oloupaná jablka,...
více o Jablečné čatní
Převařenou vlažnější vodu nalijeme do 3 l láhve s posekanou meduňkou (nať i listy) přidáme pokrájené citrony bez pecek a necháme 2 dny louhovat....
více o Meduňkový sirup
Rajčata oloupeme a nakrájíme, zázvor, česnek a cibuli posekáme, kardamom rozdrtíme. Rajčata, usekané přísady, sůl a papriku za občasného míchání...
více o Indické čatní
Žloutky ušleháme s vanilkovým cukrem do pěny, přidáme kondenzované mléko a opět cca 3 minuty šleháme, nakonec přilejeme rum a lehce prošleháme....
více o Vaječný koňak
Na másle osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a na silnější plátky nakrájený fenykl. Podlijeme, osolíme, opepříme a dusíme asi 20 minut. Podáváme k...
více o Fenyklové chutney
Chilli papričky, česnek, cukr (možno vynechat) a podle chuti sůl dáme do šlehače nebo mixéru a za stálého přilévání vody zpracujte na kaši. Skladujeme...
více o Chutney z červených chilli papriček
Na hustou kaši rozvaříme rajčata s cibulí a česnekem. Necháme rozpustit cukr, přidáme ocet, sůl a koření. Do chutney nasypeme rozinky, které necháme...
více o Indické chutney
Nakrájená rajčata vložíme do velkého hrnce, přidáme mátu, cukr, skořicovou kůru a ocet a na mírném ohni vaříme asi 45 minut nebo dokud směs nezhoustne...
více o Chutney z máty a rajčat
Mandle spaříme horkou vodou, ochladíme a oloupeme. Mandle, sůl, med a vodu asi 50 °C teplou v mixéru důkladně rozmixujeme. Mléko můžeme rozředit na...
více o Mandlové mléko
Hermelín nakrájíme na menší kousky. Do větší misky vrstvíme sýr a každou vrstvu posypeme kořením a prolijeme olejem. Naložený necháme v chladu odležet...
více o Nakládaný hermelín