Žemle nakrájíme na kostky, zalejeme horkým mlékem, a zakryté chvíli necháme odstát. Játra, cibuli a česnek umeleme a přidáme k žemlím. Osolíme,... více o Ztracené kuře
Maso smícháme s žemlí namočenou v mléce, se dvěma žloutky, kostičkami hermelínu, škrobovou moučkou, pepřem a solí, nakonec vmícháme sníh z bílků.... více o Hermelínové kuličky
Nasekanou nať krátce opražíme na másle. Přidáme na drobno nakrájné žemle, v mléce rozmíchané vejce, mouku, sůl, pepř a necháme 15 minut odpočívat. Z... více o Žemlové placky s paprikovou omáčkou
Mléko ohřejeme, za stálého míchání do něj vsypeme krupici, necháme nabobtnat, uvaříme a necháme vychladnout. Žemle nakrájíme na kostičky, osmažíme ne... více o Švestkový knedlík v ubrousku
Mleté maso se s ničím nemíchá, jen se utvoří tvar hamburgeru a to tak, že maso přehazujete z ruky do ruky jako balónek a tím se maso stlačuje a tvoří... více o Klasický americký hamburger na grilu
Žemle namočíme do mléka a vymačkáme. Přidáme vejce, nať, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Do této hmoty zabalíme předvařenou a vychladlou klobásu... více o Krakovská pochoutka
Slaninu a uzené pokrájíme na kostičky a dáme škvařit. Mléko rozmícháme se žloutky a lžičkou soli. Housky pokrájíme na kostičky a zalijeme mlékem s... více o Nerozvařitelné špekové knedlíky
Hlemýždě vhodíme do vařící vody na 10 min. Vyndáme jehlicí z ulit a černé ocásky na hřbetu tělíček odřízneme (jsou to vnitřnosti). Vymneme v soli,... více o Plněné šnečí ulity alá Gaskogne
Tělíčka dáme do masového vývaru a ještě 0,5-1 hod. vaříme pro chuť. Vyndáme vychladíme a nasekáme na jemno. Namočené žemle v mléce vymačkáme a... více o Plněné šnečí ulity
Maso uvaříme do měkka. Hrubě umeleme, přidáme jemně umletá játra a v mléce namočené a rovnějž rozemleté žemle. Okořeníme a pečlivě rozmícháme, dle... více o Domácí prejt
Slaninu rozšvaříme a osmahneme cibuli. Přidáme nakrájené vepřové maso, okořeníme a dusíme 30 min. K téměř měkkému masu přidáme játra vodou navlhčenou... více o Paštika z drůbežích jater
300 g vykostěného králičího masa umeleme, přidáme v mléce namočenou a vymačkanou žemli, 1 vejce, sůl, špetku mletého bílého pepře a špetku muškátového... více o Králičí křupavé řízečky
400 g pečeného králíka vykostíme a spolu s 1 žemli předem namočenou ve 100 ml smetany umeleme, přidáme 1 vejce, 1 lžičku provensálského koření, 1... více o Králičí jemná paštika
Špek rozkrájíme na kostičky a dáme škvařit. Na rozškvařený přidáme na kostičky pokrájené žemle, opečeme a necháme vychladnout. Mléko smícháme s vejci,... více o Špekové knedlíky pro silné muže
Kapustu uvaříme v osolené vodě do poloměkka a umeleme spolu s vepřovým masem, cibulí, česnekem a žemlí navlhčenou v mléce. Osolíme, okořeníme, přidáme... více o Kapustové karbanátky
Hlavu kapra zbavenou střelí a jakékoliv odřezky uvaříme po 10 min. Slijeme a prochladlou rybu dobře obereme, a dáme stranou. Vývar dáme vařit s žlutým... více o Rybí polévka II.
Žemle nakrájíme na kostky, polijeme mlékem a necháme chvilku vsakovat. Pak vmícháme vejce, škvarky, sůl a dle potřeby krupici a propracujeme těsto z... více o Škvarkové knedlíky
Nakrájený špek na kostičky rozpustíme v kastrolu, přidáme pokrájené žemle a promícháme. Po vychladnutí přidáme vejce rozšlehaná v mléce a mouku.... více o Rychlé špekové knedlíky
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a zelenou petrželku, k tomu přidáme nakrájené žemle, osmažíme dokřupava, necháme vychladnout. V mléce rozmícháme 1... více o Houbové knedlíky
Játra a namočené a vymačkané housky dvakrát umeleme, špenát a jemně nakrájenou cibuli lehce osmahneme na tuku, vše i s kořením smícháme a necháme 1/2... více o Knedlíčky krušnohorské babičky
Přebrané borůvky uvaříme ve vodě. V mléce rozmočíme žemli, přidáme borůvky, povaříme a pak vše rozmixujme, okořeníme skořicí, přidáme dva ve studeném... více o Borůvková polévka
Žemle nakrájíme na tenké plátky, osolíme, zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát. Na části oleje zpěníme drobně nakrájené cibule, přidáme... více o Žemlové knedlíky se žampiony
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, ocedíme a drobně usekáme. Žemle nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem, v němž jsme rozkvedlali žloutky, sůl,... více o Květákové knedlíky vařené v hrnečkách
Žemle nakrájíme na kostičky, brambory jemně nakrouháme. Vše smícháme a přidáme mouku, zjemníme vejcem a propracujeme. Vytvarujeme kulaté knedlíky... více o Chlupaté knedlíky s rohlíkem
Kyselé zelí vymačkáme a posekáme. V trošce kyselé smetany rozkvedláme 2 vejce, přidáme mouku, trochu vody, sůl a zpracujeme v těsto. Nakonec přidáme... více o Zelné knedlíky I.
Maso umeleme spolu s játry, přidáme pepř a česnek utřený se solí. Žemli namočenou v mléce a vymačkanou přidáme spolu s vejcem a propracujeme.... více o Hradecké koule
Žemle nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout. Rozmělníme je, promícháme s mletým masem, drobně nakrájenou cibulí, osolíme a... více o Těftěly v rajčatové omáčce
Nakrájené houby osolíme, okmínujeme a dusíme na orestované cibuli. K udušeným houbám přidáme v mléce namočenou žemli, okořeníme podle chuti, přidáme... více o Houbové karbanátky II.
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a necháme zrůžovět. Zředíme studenou vodou nebo vývarem, rozšleháme a 20 minut... více o Sýrová polévka VII.
Nakrájené houby osolíme, pokmínujeme a dusíme na cibuli. K udušeným houbám přidáme v mléce namočenou žemli, okořeníme podle chuti, přidáme vejce a... více o Houbové karbanátky IV.
Žampiony očistíme a oddělíme od hlaviček nožičky, které rozkrájíme nadrobno. Následovně na pánvi rozpustíme máslo a nožičky na něm tepelně upravujeme... více o Plněné žampiony IV.
Česnek s cibulí krátce osmahneme na olivovém oleji, vložíme do mísy, přidáme namočenou a posléze vymačkanou žemli, mleté maso, protlak, olivy, papriky... více o sekaná s olivami
Vepřové dobře opereme, opálíme chlupy a vaříme v osolené vodě doměkka. Měkké maso obereme z kostí a umeleme na masovém strojku. Rovněž umeleme syrová... více o prejt
Vepřové maso, telecí játra, polovinu husích jater a polovinu slaniny umeleme, přidáme žemli namočenou ve víně a znovu umeleme. Vmícháme vejce, koření... více o slavnostní paštika
Rozpustíme nakrájenou slaninu a osmažíme kostičky žemlí. Vysypeme do mísy, zalijeme mlékem a rozkvedlanými vejci, přimícháme mouku. Vypracujeme těsto... více o špekové knedlíky II.
Z hlav vyjmeme žábry a dáme vařit do osolené vody s bobkovým listem a pokrájenou cibulí. Po uvaření vývar scedíme a hlavy obereme. Na rozehřátém másle... více o Vanocni rybi polevka II.
šunku nakrájíme na nudličky. Vejce oloupeme, bílky rovněž pokrájíme na nudličky a žloutky nahrubo posekáme (část odložíme na ozdobu). Rozehřejeme... více o Pekařčina pomazánka
Opláchnutého krocana osušte, osolte na povrchu i uvnitř a nechejte chvíli odležet. Žemle pokrájené na kostičky zalijte trochou mléka rozšlehaného se... více o Krocan (krůta) se žemlovou nádivkou
Opláchnutého krocana osušte, osolte na povrchu i uvnitř a nechejte chvíli odležet. Žemle pokrájené na plátky pokapte smetanou a nechejte prosáknout.... více o Krocan (krůta) s játrovou nádivkou
Máslo utřeme se solí a žloutky, vmícháme smetanu a mouku. Do těsta přidáme na kostičky nakrájené včerejší žemle (můžeme je dožluta osmažit na másle) a... více o Karlovarské knedlíky
Připravené žemle smícháme s ostatními surovinami a pořádně prohněteme. Necháme odpočinout a pak vytvořenou šišku uvaříme v osolené vodě.... více o Houskový knedlík
Žemle nebo rohlíky pro přípravu žemlovky nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem, do kterého jsme vmíchali žloutky a cukr. Ohnivzdornou mísu dobře... více o Žemlovka
Dušený, jemně posekaný nebo prolisovaný špenát smícháme s namočenou žemlí, se sójovou moukou a prolisovaným česnekem. Dáme do olejem vymaštěného... více o V - Špenátový nákyp
Umyté baklažány prekrojíme po dĺžke na polovicu, vložíme do osolenej vriacej vody a uvaríme do polomäkka. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu,... více o Lilek plněný houbami
Mrazený kel trochu podlejeme vriacou vodou a udusíme domäkka. Udusený pomelieme spolu s vareným údeným mäsom a navlhčeným pečivom. Do zmesi pridáme... více o Kelové fašírky
Polovinu hlávky zelí opláchneme, nožem do ní vykrojíme otvor a v osolené vařící vodě 5-7 minut povaříme. Vodu scedíme, vnitřek hlávky potřeme chilli... více o Plněná hlávka zelí
Namočíme žemle do mléka, bůček vykostíme a pomeleme, vymeleme žemlí (nebo koupíme mleté maso) pozn. kosti použijeme na vývar pro přípravu polévky.... více o Karbanátky
Namočíme žemle do mléka Kapustu uvaříme ve vodě se špetkou sody Kapustu necháme vychladnout Bůček vykostíme a pomeleme, vymeleme žemlí (nebo koupíme... více o Karbanátky s kapustou
Žemle namočíme do mléka Očistíme cibuli, nakrájíme najemno Osmažíme cibuli na oleji dozlatova Bůček vykostíme a pomeleme, vymeleme žemlí (nebo koupíme... více o Sekaná
Přebraný špenát v několikeré vodě vypereme, vložíme do většího množství vařící vody a necháme 3 minuty povařit. Vařený špenát procedíme, prolisujeme... více o Špenátové karbanátky III.