Máslo rozpusťte v hrnci a orestujte na něm nadrobno nakrájený celer, mrkev a cibuli. Překryjte zeleninu pokličkou z pečícího papíru a restujte na...
více o Kaštanová polévka
Troubu předehřejte na 200 °C. Všechnu zeleninu i česnek očistěte, nakrájejte na kusy velké přibližně 2 cm a rozložte na plech vyložený pečicím papírem...
více o Květáková polévka s cizrnou
Cibuli pokrájejte nadrobno a nechte zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte rýži, dvě minuty ji restujte, podlijte vínem, nechte odpařit alkohol a...
více o Risotto s chřestem
Bílý chřest zbavte dřevnatých konců, oloupejte po celé délce, pokrájejte na menší kousky a dejte do hrnce. Zalijte vývarem tak, aby byl všechen chřest...
více o Chřestová polévka s pestem
Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a pak ji nakrájejte na kousky. Na rozpuštěném ghí opečte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přisypte skořici,...
více o Dýňová polévka s červenou čočkou
Na másle zpěníme cibulku, bobkový list a nové koření. Přidáme najemno nastrouhanou zeleninu a plátky citronu a krátce osmahneme. Zalijeme vývarem a...
více o Vegetariánská svíčková omáčka
Shiitake houby pokrájíme na nudličky, šalotku na klínky, česnek nasekáme nadrobno.
Na trošce oleje si osmažíme dosklovata šalotku, ke které přidáme...
více o Shiitake omáčka
Batáty, brambory a cibuli oloupejte, pokrájejte na větší kusy a dejte vařit do vývaru. Po chvíli přidejte i očištěnou a pokrájenou chilli papričku....
více o Batátová polévka s cizrnou
Na rozpuštěném másle s olejem si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na nudličky pokrájenou mrkev s celerem a smažíme lehce dorůžova. Pak...
více o Zeleninová omáčka se smetanou
Česnek na drobno nakrájíme a zlehka orestujeme na másle.
Přidáme mraženou zeleninu a promícháme.
Zalijeme vývarem a necháme asi 5 minut povařit....
více o Rychlý zeleninový krém
Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, na kterou nasypeme krátce osmažit i pokrájený nebo natrhaný toustový chléb (může být i klasický). Pak...
více o Pampelišková polévka od Lidušky
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, kterou následně zasypeme moukou. Za občasného promíchání necháme mouku zpěnit a lehce zrůžovět,...
více o Polévka (nejen) z medvědího česneku
Šalotky nakrájejte nadrobno a zpěňte na másle, cibule nesmí chytit barvu. Přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Přidejte nasekané stonky kopru,...
více o Pařený bún s koprovou omeletou a tamago
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brokolici rozeberte na růžičky, košťál oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte olej, přidejte...
více o Brokolicová polévka se sýrem a slaninou
Sojové kostky uvaříme dle návodu na obalu buď v zeleninovém vývaru, nebo ve vodě ochucené sojovou omáčkou. Poté scedíme, vymačkáme z nich přebytečnou...
více o Sojové výpečky (vrabci)
Čočku propláchneme a necháme alespoň 1 hodinu máčet ve vodě, poté scedíme. V hrnci rozpálíme máslo na střední teplotu. Přidáme cibuli a restujeme do...
více o Čočková polévka
V hrnci na rozehřátém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a zázvor. Přidejte na malé kostičky nakrájenou dýni. Vmíchejte kari a ještě 1 minutu...
více o Dýňový krém s kari
Na pánvi opečte anýz a rozdrťte ho na prášek.
Na větší pánvi rozehřejte trochu oleje a vložte rozkrájenou klobásu.
Vidličkou ji mačkejte, aby se...
více o Fregola alla campidanesee
Stehna vykostěte a maso nakrájejte na nudličky.
Asi 600 g rajčat rozkrojte, zbavte semínek a nakrájejte na čtvrtky. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek...
více o Králík v rajčatové omáčce
Na oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a plátky česneku. Z fenyklu odřízněte jemnou nať. Bulvy zbavte dvou listů, nakrájejte je na...
více o Fenyklová polévka
V hrnci rozehřejte olivový olej, vmíchejte na kostičky nakrájené šalotky a mrkev. Osolte, opepřete a 5 minut restujte.
Přidejte nasekaný česnek,...
více o Toskánská fazolová polévka
Žloutek rozšlehejte s drceným česnekem, citronovou šťávou a solí, poté přidejte olivový olej a vyšlehejte majonézu. Na olivovém oleji orestujte...
více o Rybí krém bourride
Nadrobno nakrájenou sušenou šunku orestujte na olivovém oleji, přidejte nasekaný česnek a zaprašte moukou.
Orestujte a zalijte vývarem. Přidejte na...
více o Tudelská zeleninová polévka
10 červených krevet ze Sicílie hrst máty sůl a pepř Jablko nakrájejte na malé kostičky a zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Šalotku oloupejte...
více o Rizoto s červenými krevetami podle Emanuela
Chléb nakrájejte na kostičky. Na rozehřátém oleji orestujte nakrájenou cibuli, nadrobno pokrájené uzené, žampiony, česnek, řapíkatý celer. Promíchejte...
více o Bezlepková nádivka s uzeným
Lilek si omyjeme, rozkrojíme na dvě půlky, vydlabeme dužinu (zanecháme od okraje asi 1 cm), osolíme, opepříme a potřeme olejem a dáme péct do trouby...
více o Zapečené lilky
Kapustu nakrájejte na 1cm proužky, brambory a mrkev na kostky, cibuli nasekejte najemno. Na 2 lžících másla nechte zesklovatět cibuli a rozvonět...
více o Kapustová polévka s klobásou
V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm najemno nakrájenou šalotku. Přisypejte rýži, kterou nijak neproplachujte a promíchejte s šalotkou. Následně...
více o Risotto s medvědím česnekem
Čočku namočte, propláchněte a v osolené vodě uvařte. Oloupanou dýni a řepu nakrájejte na malé kostky. Na dvou pánvích zahřejte po lžíci oleje, na...
více o Čočkový salát se zeleninou
Čočku propláchněte. Mrkev nakrájejte na kostičky, cibuli s česnekem nasekejte najemno, zázvor nastrouhejte.
Vše opékejte na rozehřátém oleji, dokud...
více o Čočková polévka s kokosovým mlékem
Zeleninu na pastu nakrájejte na kousky, limetkové listy a citronovou trávu nasekejte, koření nadrťte v hmoždíři a vše rozmixujte s mlékem.
V hrnci...
více o Thajské žluté zeleninové kari
Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme do růžova na rozpáleném oleji. Mrkev a tuřín okrájíme, nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli. Zeleninu krátce...
více o Farmářská polévka
Cibuli nakrájíme na hrubo a začneme jemně restovat na 2/3 rozpuštěném másle (nejlepší je restovat co nejpomaleji a nejdéle) až do zlatovo-hněda. Poté...
více o Tmavá cibulová polévka
Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na oleji.
Přidejte prolisovaný česnek.
Mrkev nakrájejte na kostičky a přisypte i s kořením. Orestujte ji,...
více o Mrkvový krém
Mouku a krupici promíchejte na pracovní ploše.
Ve středu udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Přidejte olej a půl lžičky soli. Rukama vypracujte...
více o Smetanové fleky se zelím
Na másle orestujte nastrouhanou kořenovou zeleninu a nasekanou cibuli.
Přidejte koření, kolečka citronu a kůru, ocet a nechte odpařit. Zasypte cukrem,...
více o Kapr načerno
Růžičky kapusty rozčtvrťte. Asi 60g petržele nakrájejte na tenké nudličky, zbytek nahrubo. Cibuli a zázvor nakrájejte najemno a osmahněte na oleji....
více o Kapustičková polévka
Předem namočte hnědou čočku. Na oleji orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou mrkev, nasekaný česnek a...
více o Čočkové ragú
Cibulku a špek zpěníme, přidáme pol. mouku a uděláme jížku. Jak se začne vařit přilejeme vodu, rajský protlak, vegetu, zeleninový vývar a fazole....
více o Polévka z červených fazolí I.
Čočku propláchněte. V hrnci zalijte vývarem, přidejte zázvor, nadrcené stroužky česneku a asi 25 minut vařte doměkka. Mrkev, cibuli a celer nakrájejte...
více o Čočkový salát s hořčicí
Hovězí maso nakrájejte na kostky, lehce opepřete, zalijte částí červeného vína, přidejte trošku rozmarýnu, tymiánu a rozmačkanou polovinu paličky...
více o Hovězí po burgunsku
Cibuli nakrájejte a orestujte na oleji. Vmíchejte zelenou kari pastu, kurkumu, kukuřici a koriandrové stonky. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte. Po 5...
více o Krémová kukuřičná polévka
Na 4 porce potřebujete: 400 g červené čočky, 1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody, 1 větší cibuli, 2 střední mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 1...
více o Lahodná polévka z červené čočky
Na másle s olejem si osmažíme do sklovata pokrájenou cibuli. K ní pak přidáme pokrájenou očištěnou zeleninu, kterou také osmažíme. Až nám zelenina...
více o Krémová zeleninová polévka ala minestrone
Na rozpuštěném másle s olejem si osmažíme cibuli do sklovata. K té pak přihodíme osmažit i pokrájený lilek (lze i se slupkou) a pokrájenou oloupanou...
více o Bramborovo-lilková krémová polévka s mrkví
Ve větším hrnci si uvaříme 1 litr zeleninového vývaru. Pokud pospícháte do práce na odpolední šichtu, klidně ho udělejte ze zeleninového bujónu.
Na...
více o Polévka B komplex