Dortovou formu vyklademe alobalem na dno poklademe piškoty bříškem nahoru, mašlovačkou je potřeme rumem a pokládáme ovoce. Poté 1 smetanu s dvěma...
více o Nepečený dort II.
Houby nakrájíme na silnější plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo přidáme nakrájenou cibuli, lehce osmahneme a přidáme houby, sůl, pepř, papriku,...
více o Houby na smetaně na maďarský způsob
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, sůl, častečně rozmrazený špenát a podusíme asi 5 minut. Necháme trochu vychladnout a přimícháme...
více o Těstoviny se špenátem
Na cibuli podusíme nakrájený pórek, přidáme koření, sůl, kysanou smetanu a prohřejeme.
Nalijeme na špagety a sypeme strouhaným sýrem, můžeme použít i...
více o Špagety s pórkem
Do vlažného mléka přidáme (droždí, špetku soli, vejce a přidáváme mouku). Těsto nesmí být řídké a ani husté, ale hustší než těsto na palačinky. Tuto...
více o Lívanečky s borůvkami
Květák opláchneme a v osolené vodě s přidáním octa uvaříme do poloměkka. Necháme okapat, rozdělíme na růžičky a dáme do mísy. Žampiony nakrájené na...
více o Květákový salát se žampiony
Kysané zelí spolu s lákem dáme do hrnce a zalijeme vodou, přidáme kmín, sůl, syrové nastrouhané brambory a vaříme až je zelí měkké. V kysané smetaně...
více o Zelňačka s kroupami
Omyté listy čínského zelí nakrájíme na proužky a dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou, na oleji a kari osmahnutou šunku.
Ze strouhaného sýra,...
více o Salát z čínského zelí se šunkou
Opláchnutý a očištěný květák rozdělíme na růžičky, dáme do vroucí osolené vody a uvaříme do poloměkka. Scedíme, dáme do salátové mísy a přidáme...
více o Květákový salát s rajčaty a paprikami
Dáme vařit na kostky nakrájené brambory v malém množství osolené vody, přidáme koření.
Před změknutím přidáme okurky nakrájené na drobno a nakrájený...
více o Hodolanská omáčka II.
Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Papriky očistíme, důkladně odstraníme semeníky, omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na větší kousky....
více o Paprika s rajčaty a smetanou
Cibule oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka a klademe do silně rozpáleného oleje, ve kterém cibule usmažíme dorůžova. Pak k cibulím přidáme...
více o Dušená cibule s rajčaty
Veškeré přísady na těsto ušleháme a nalejeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech. Pečeme v troubě na cca 180 °C asi 45 min (zkusíme špejlí). Po...
více o Skořicové řezy
Cukr ušleháme se žloutky. Postupně se přidá olej, mléko, prášek do pečiva, mouka a nakonec se vmíchá ušlehaný sníh.
Poté vylejeme na vymazaný a...
více o Slavnostní buchta
Kotlety naklepeme a z poloviny odřízneme od kosti. Osolime opepříme. Žampiony očistíme a nakrájíme na hrubo. Vařené brambory nakrájíme na menší kousky...
více o Tajemství jizerských hor
Maso smíchejte se solí,pepřem a vajíčkem.Uhněťte kuličky a osmažte na oleji.Ve vývaru rozmíchejte med a hořčici a směs přilijte na pánev.Promíchejte...
více o Voňavé masové kuličky
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky a v hrnci necháme zesklovatět. Přidáme naporcované kuře, zhlehka opečeme, přidáme vodu, sůl a koření podle...
více o Mansaf I.
Srdce omyjeme, ořežeme cévy a blány (použijeme do polévky), nakrájíme na tenké plátky. Na sádle orestujeme cibuli do zlatava, vsypeme papriku, krátce...
více o Srdce po myslivecku
Česnek prolisujeme, přidáme jogurt, zakysanou smetanu, majonézu, kukuřici bez nálevu a dochutíme pepřem a solí. Šťavnaté masíčko z grilu přelijeme...
více o Omáčka ke grilovanému masu jedna báseň
Na rozpuštěném tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku, rozmícháme, vložíme na kousky pokrájené mladé kedlubny, podle chuti osolíme...
více o Kedlubna na paprice
Kuře nakrájíme na kousky a osolíme. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z drobů a povaříme. Přidáme kuře udusíme do měkka....
více o Kuře dušené s koprem
Okurky oloupeme, nakrájíme na plátky a pak na nudličky, přidáme sůl, trochu sekaného kopru, 1 stroužek lisovaného česneku a dobře natlačíme do nádoby...
více o Zelí z okurek
Očištěnou mrkev jemně nastrouháme, oloupaná jablka nastrouháme nahrubo. Pomeranče oloupeme a nakrájíme na kousky. Vše dáme do mísy, přidáme kukuřici i...
více o Salát pro opravdové labužníky
Cibuli a česnek zpěníme na lžíci oleje. Přidáme kmín, chilli, koriandr a smažíme do zlatova. Přidáme fazole i s asi 1/4 nálevu a rajčata. Nesmí to být...
více o Fazolový guláš Santa Fe
Červenou řepu uvaříme do poloměkka, oloupeme a pokrájíme na plátky asi 1,5 cm silné. Opepříme, osolíme a namočíme do rozšlehaných vajec s mlékem,...
více o Řízky z červené řepy
Hranatou formu 20x20 cm vyložíme fólií a dno pokryjeme oplatkami. V míse vyšleháme zakysanou smetanu s tvarohem a cukrem. Přidáme pár kapek...
více o Meruňkové kostky
Brambory, rajčata a okurku nakrájíme na plátky, smícháme s okapaným hráškem, vajíčky krájenými na kostičky a drobně sekanou cibulí. Zalijeme smetanou,...
více o Letní salát
Špenátové listy dobře omyjeme, zbavíme stonků, natrháme na kousky do salátové mísy. Vařené vejce nakrájíme na osminky, přidáme ke špenátu. Poté...
více o Špenátový salát
Šlehačku ušleháme a vmícháme zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Potom vmícháme piškoty. Dortovou formu vymažeme a vysypeme kokosem. Do formy vlijeme...
více o Piškotový nepečený dort
Z těsta umícháme těsto a upečeme asi 12 tenkých palačinek, které necháme vychladnout. Špenát dáme vařit do malého množství mléka a asi po 20 minutách...
více o Špenátové palačinky zapečené
Nudle uvaříme v osolené vodě a dáme okapat.
Houby pokrájíme na menší kousky (sušené předem namočíme) podusíme doměkka v hovězím vývaru s kmínem a...
více o Krkonošské nudle
Do misky dáme vlažné mléko, lžičku cukru, lžíci hladké mouky, rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme asi 10 minut vykynout. V míse smícháme hladkou...
více o Langoše - expres
Rýži uvaříme doměkka asi 20 minut v dostatečně osolené vodě. Slijeme žampiony, a pokud jsou celé rozčtvrtíme je. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Slaninu...
více o Barevná rýže se slaninou a žampiony
Salátovou okurku omyjeme, nakrájíme na asi pěticentimetrové kousky. Kávovou lžičkou vydlabeme dužinu, nadrobno nasekáme, smícháme v misce s Lučinou,...
více o Plněná okurka
Česnek rozetřeme se solí a dobře promícháme se sýry a zakysanou smetanou. Ochutíme pepřem a zatím odložíme. Cibulovou nať nebo pažitku nadrobno...
více o Topinky
Brambory pokrájíme na slabé plátky, česnek na plátečky, nivu postrouháme na jemném struhadle. Zakysanou smetanu smícháme s mlékem a opepříme. Zapékací...
více o Brambory zapečené s nivou
Pokrájenou cibuli zpěníme na másle. Přidáme sekanou petrželku, na nudličky nastrouhanou mrkev, sůl, zalijeme vodou tolik, aby se mrkev dobře míchala a...
více o Mrkev na smetaně
Na vymaštěnou zapékací mísu pokládáme plátky polovičního množství brambor. Metlou rozšleháme smetanu, sůl, pepř a oregáno. Polovinou smetany zalijeme...
více o Zapékané brambory se smetanou a sýrem
Mouku prosejeme a na válu dobře zpracujeme s tvarohem, žloutkem, jogurtem (kysanou smetanou), solí, tukem (může být i polovina másla a polovina tuku)....
více o Tvarohovo-jogurtové buchtičky
Z mouky, tuku, smetany a soli vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Potom dvakrát těsto v půlhodinových intervalech rozválíme a...
více o Mandlové kostky
Nivu najemno nastrouháme, přidáme kelímek zakysané smetany, prolisovaný česnek a zamícháme.
Pomazánka je vhodná například na jednohubky, které pak...
více o Pomazánka z nivy
Očištěné lusky šikmo překrájíme a uvaříme ve slané a octem okyselené vodě do měkka.
Uděláme si světlou jíšku (olej, mouka) utřeme česnek a vmícháme do...
více o Fazolky na smetaně II.
Žloutky, cukr a olej utřeme, přidáme mouku, vodu, prášek do pečiva, vanilkový cukr a nakonec snih ze 4 vajec. Uvaříme 2 pudinky (nesladíme) a nalijeme...
více o Skořicová dobrůtka II.
Očištěnou slepici rozdělíme na porce. Vložíme ji do osolené vody, přidáme jednu cibuli, několik kuliček pepře a uvaříme doměkka. Vývar přecedíme a...
více o Slepice v bílé omáčce
Kyselé zelí vymačkáme a posekáme. V trošce kyselé smetany rozkvedláme 2 vejce, přidáme mouku, trochu vody, sůl a zpracujeme v těsto. Nakonec přidáme...
více o Zelné knedlíky I.
Předem namočené fazole uvaříme doměkka. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme překrájené zelí i s lákem a udusíme doměkka.
K zelí...
více o Fazole s kysaným zelím
Pokrájené zelí a brambory vaříme 15 minut ve vývaru. Červenou řepu dusíme na sádle s octem cukrem a protlakem. Zvlášť zpěníme na másle nakrájenou...
více o Boršč bez masa
Na malé kousky rozkrájenou nebo na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev podusíme na tuku, přidáme kari koření, sůl, pepř a malé množství vody a...
více o Mrkev po indicku
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme ho okapat. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky...
více o Květákový paprikáš