Namočit bulgur na 18-22 hodin do sklenice 0,5 l se šroubovacím víčkem, zvětší objem 2,5-3x. Semolinové kroupy potřebují delší namočení, po 8-10...
více o Bulgur al dente, základní recept
Všechny suroviny dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte omáčku mírně probublávat bez pokličky asi 30 minut, dokud nezhoustne....
více o Domácí BBQ omáčka
Umlít semolinovou krupici (kuskus) na mlýnku na mák na hrubou mouku.
Namočit hrozinky 24 hodin před vařením do 100 ml vody. Namočit mandle zvlášť na...
více o Frumenty obilné, moučná varianta
Uvařit namočený hrách (5-12 h) v 500 ml nové studené vody 20 minut. Osolit na začátku varu.
V misce 1,4 l zalít osolenou krupici vroucí vodou 180 ml,...
více o Mulligan stew, základní recept
Namočit ovesné vločky do sklenice na 12-20 hodin. Namočené vločky malého množství vymačkat v malém cedníku (sítku) naběračkou (sběračkou). Spotřeba...
více o Kisel-ovesný krém, základní recept
Pražmová mouka dle receptu: https://www.recepty.cz/recept/cestovni-ovesne-prazmo-zakladni-recept-168085 . Zjemnit ovesné pražmo, tlučením v hmoždíři,...
více o Asterixův dort
24 hodin před vařením namočit meruňky a hrozinky dohromady do 100 ml vody. Namočit mandle na 24 hodin pro snazší loupání a krájení.
Připravit krupici...
více o Žabí očka, varianta ořechová
Ovesné pražmové vločky dle receptu: https://www.recepty.cz/recept/cestovni-ovesne-prazmo-zakladni-recept-168085. Pražmové vločky jsou nutné pro...
více o Ovesný koláček cestovní, základní recept
Nasypat loupanou čočku do vody v 0,5 l sklenici a namočit na 2,5-5 hodin. Namočenou čočku 1x vyprat a slít vodu přes sítko. Nasypat čočku do 360 ml...
více o Masala dal, základní recept
Uvařit sypké jáhly podle receptu: https://www.recepty.cz/recept/oblozeny-chlum-zakladni-recept-167937
Během vaření jáhel propasírovat marmeládu skrz...
více o Polévané jáhly, základní recept
Čerstvý zázvor oloupejte a nastrouhejte ho.
Do hrnce nalijte vodu, přidejte zázvor a agávový sirup. Asi 5 minut povařte. Poté nechte vychladnout....
více o Domácí zázvorovo-citronová limonáda
Na silné dno menší nádoby nalít 1 kávovou lžičku vody pro kontakt cukru se dnem. Nasypat cukr, vrstva do 5 mm kvůli kontrole roztavení. Sledovat ohřev...
více o Karamelový sirup, základní recept
Hovězí maso nakrájejte na tenké proužky. Osolte ho, opepřete a dejte do mísy. Přidejte kukuřičný škrob, sójovou omáčku a sezamový olej, promíchejte a...
více o Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou
Hnědou čočku den předem propláchněte a namočte do studené vody.
V hrnci rozehřejte trochu oleje a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli...
více o Čočkové minestrone
24 hodin před vařením namočit zvlášť mandle, meruňky a hrozinky, dohromady asi 200 ml. Sušené švestky namočit na 2-5 hodin, nebo i bez namočení, podle...
více o Muzika, ovocná kaše
V hrnci svařte vodu s cukrem, vymačkanou šťávou z citrusů a kořením. Pak přilijte alkohol a víno a přidejte i nakrájené ovoce. Punč pouze zahřívejte,...
více o Tradiční vánoční punč
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, mouku a skořici a zamícháme. Přidáme jablka, podlijeme vodou a...
více o Jablečný bread cake
Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Jemnější směs viz poznámka níže.
Den předem, v 0,5 l nádobě, do 320...
více o Ovesný pudink, základní recept
Zjemnit ovesné pražmo, tlučené v hmoždíři, mletím v mlýnku na mák, na směs hrubé a polohrubé mouky (i do zásoby).
Den předem připravit těsto. V menší...
více o Ovesné pražmové pirožky, základní recept
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou.
Oddělte žloutky a ušlehejte je s oběma cukry. Přidejte mouku s práškem do pečiva...
více o Citronová babeta
Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Rozdrobíme máslo a prsty vytvoříme drobenku. Postupně přidáváme po lžících...
více o Empanadas
Jáhly vyprat 3-4x v čisté vodě, ve sklenici se šroubovacím víčkem, pak scedit přes sítko. V hrnci se silnostěnným dnem ohřát 300 ml nové vody, přidat...
více o Obložený chlum, základní recept
Cibule překrojíme napůl a pak nakrájíme na plátky (půlkolečka). Osmahneme ji zprudka na oleji až do hněda - udělá dobrou chuť. Před koncem přidáme na...
více o Pizza se špenátem, slaninou a vejcem
Umlít kroupy ve šrotovníku, nebo je utlouct v hmoždíři. Lze umlít do zásoby. Krupici namočit ve vodě 2,5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem....
více o Hrachové pulmentum naruby, základní recept
Nedovolím si to nazvat Kimchi , ale chutná to rozhodně lépe než většina kupovaných "kimchi" v supermarketech. Variantu z bílého zelí jsem okoukala...
více o fermentované zelí (a la Kimchi)
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky.
Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, vsypeme rebarboru a povaříme ji do úplného změknutí....
více o Rebarborový sirup s medem a citronem
Listové těsto rozválíme na pomoučené ploše na plát silný asi 3 mm a rádýlkem ho nakrájíme na proužky přibližně 2 cm široké. Jednotlivé proužky těsta...
více o Kremrole
Rýži uvaříme dle návodu.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na plátky se solí. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a...
více o Náplň do tortill 2
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny. Ručně vmícháme prosátou hladkou mouku a nakonec olej. Těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě vyhřáté na 165...
více o Punčový řez
Smíchat mouku, sůl a 45 ml vody dohromady pro nasáknutí mouky (asi 20 minut). Zamíchat vidličkou vejce. V 95 ml teplé vody rozmíchat cukr a kvasnice....
více o Kukuřičný vdolek kynutý, základní recept
V míse 1-1,2 l smíchat mouku, sůl, skořici, rozpuštěné máslo, žloutky a vodu. Nechat odstát 15 minut. Dále šlehat bílky se 3 zrnky soli 6-7 minut na...
více o Špaldový šmorn (trhanec), základní recept
1 hodinu před vařením smíchat mouky v 0,25 l nádobě. V 0,5 l nádobě v 300 ml studené vody kvedláním rozmíchat z mouk záklechtku. Mouky samy skoro...
více o Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Loupaný hrách namočíme na 5 - 12 hodin do 0,35 l sklenice se studenou vodou. Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do sklenice se studenou vodou....
více o Matar dal khichdi falešný, základní recept
Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do studené vody. Pouze slijeme vodu přes sítko. Vaříme ze studené vody 850 ml v hrnci se silnějším dnem. Před...
více o Ryžogalo falešné, základní recept
Fazole namočíme na 8-14 hodin do 0,35 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody, včetně vyprání. 10 minut po namočení...
více o Gallo pinto karibské, základní recept
Zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky.
Omyté citrony rozkrojíme a vymačkáme přes dlaň, abychom zachytili pecky.
Veškeré suroviny dáme do misky a...
více o Ginger shot
Ananas oloupeme a nakrájíme na kostičky. Omyté jahody rozkrojíme napůl.
Do džbánu nasypeme ovoce, lístky bazalky, led a přidáme 2 čajové lžičky...
více o Antistresový drink
Omytý citron rozkrojíme a vymačkáme přes dlaň.
Do hrnečku s 0,2 dl horké vody vložíme sáček s čajem a necháme louhovat.
Do džbánu s 1,5l vody přidáme...
více o Detoxikační drink
Namočit přebraný hrách na 5 - 12 hodin, hnědou rýži namočit na 5 - 12 hodin zvlášť. Po namočení vyprat rýži 1x.
Do 600 ml vařící osolené vody nasypat...
více o Riži-piži (rizoto), základní recept
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících přidáváme mouku s kypřícím práškem, vodu, ořechy a citronovou kůru. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z...
více o Velký ořechový dort
Špagety v tenké vrstvě namočit v malém množství vody v pekáčku nebo na pečícím plechu na 20 - 30 minut. Déle ne, nepřijaly by sůl z vody.
10 minut po...
více o Progresivní špagety, základní recept