Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Jemnější směs viz poznámka níže.
Den předem, v 0,5 l nádobě, do 320...
více o Ovesný pudink, základní recept
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou.
Oddělte žloutky a ušlehejte je s oběma cukry. Přidejte mouku s práškem do pečiva...
více o Citronová babeta
Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Rozdrobíme máslo a prsty vytvoříme drobenku. Postupně přidáváme po lžících...
více o Empanadas
Jáhly vyprat 3-4x v čisté vodě, ve sklenici se šroubovacím víčkem, pak scedit přes sítko. V hrnci se silnostěnným dnem ohřát 300 ml nové vody, přidat...
více o Obložený chlum, základní recept
Cibule překrojíme napůl a pak nakrájíme na plátky (půlkolečka). Osmahneme ji zprudka na oleji až do hněda - udělá dobrou chuť. Před koncem přidáme na...
více o Pizza se špenátem, slaninou a vejcem
Umlít kroupy ve šrotovníku, nebo je utlouct v hmoždíři. Lze umlít do zásoby. Krupici namočit ve vodě 2,5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem....
více o Hrachové pulmentum naruby, základní recept
Nedovolím si to nazvat Kimchi , ale chutná to rozhodně lépe než většina kupovaných "kimchi" v supermarketech. Variantu z bílého zelí jsem okoukala...
více o fermentované zelí (a la Kimchi)
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky.
Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, vsypeme rebarboru a povaříme ji do úplného změknutí....
více o Rebarborový sirup s medem a citronem
Listové těsto rozválíme na pomoučené ploše na plát silný asi 3 mm a rádýlkem ho nakrájíme na proužky přibližně 2 cm široké. Jednotlivé proužky těsta...
více o Kremrole
Rýži uvaříme dle návodu.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na plátky se solí. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a...
více o Náplň do tortill 2
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny. Ručně vmícháme prosátou hladkou mouku a nakonec olej. Těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě vyhřáté na 165...
více o Punčový řez
V míse 1-1,2 l smíchat mouku, sůl, skořici, rozpuštěné máslo, žloutky a vodu. Nechat odstát 15 minut. Dále šlehat bílky se 3 zrnky soli 6-7 minut na...
více o Špaldový šmorn (trhanec), základní recept
1 hodinu před vařením smíchat mouky v 0,25 l nádobě. V 0,5 l nádobě v 300 ml studené vody kvedláním rozmíchat z mouk záklechtku. Mouky samy skoro...
více o Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Loupaný hrách namočíme na 5 - 12 hodin do 0,35 l sklenice se studenou vodou. Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do sklenice se studenou vodou....
více o Matar dal khichdi falešný, základní recept
Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do studené vody. Pouze slijeme vodu přes sítko. Vaříme ze studené vody 850 ml v hrnci se silnějším dnem. Před...
více o Ryžogalo falešné, základní recept
Fazole namočíme na 5-12 hodin do 0,35 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody, včetně vyprání. 10 minut po namočení...
více o Gallo pinto karibské, základní recept
Zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky.
Omyté citrony rozkrojíme a vymačkáme přes dlaň, abychom zachytili pecky.
Veškeré suroviny dáme do misky a...
více o Ginger shot
Ananas oloupeme a nakrájíme na kostičky. Omyté jahody rozkrojíme napůl.
Do džbánu nasypeme ovoce, lístky bazalky, led a přidáme 2 čajové lžičky...
více o Antistresový drink
Omytý citron rozkrojíme a vymačkáme přes dlaň.
Do hrnečku s 0,2 dl horké vody vložíme sáček s čajem a necháme louhovat.
Do džbánu s 1,5l vody přidáme...
více o Detoxikační drink
Namočit přebraný hrách na 5 - 12 hodin, hnědou rýži namočit na 5 - 12 hodin zvlášť. Po namočení vyprat rýži 1x.
Do 600 ml vařící osolené vody nasypat...
více o Riži-piži (rizoto), základní recept
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících přidáváme mouku s kypřícím práškem, vodu, ořechy a citronovou kůru. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z...
více o Velký ořechový dort
Špagety v tenké vrstvě namočit v malém množství vody v pekáčku nebo na pečícím plechu na 20 - 30 minut. Déle ne, nepřijaly by sůl z vody.
10 minut po...
více o Progresivní špagety, základní recept
32 hodin před jídlem namočit suchou kukuřici do studené vody ve sklenici se šroubovacím víčkem na 12 hodin. Zvětší objem asi na 1,5 násobek.
Do...
více o Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Utlouct ječné kroupy v hmoždíři, nebo je umlít ve šrotovníku. (Lze umlít do zásoby na 2 měsíce). Namočit na 5 - 12 hod ve sklenici se šroubovacím...
více o Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Hrách namočíme sypáním do studené vody na 5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem. Vypereme 2 x, jednou v nové vodě a sebereme pěnu z hladiny....
více o Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Černou čočku namočte přes noc do vody. Pak ji slijte, vložte do tlakového hrnce s 1,6 l vody, přidejte omyté fazole a 2 lžičky soli. Vařte v tlakovém...
více o Dal Makhani
Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín a důkladně promícháme. Přilijeme vodu a vypracujeme těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme 8 - 12 hodin...
více o Domácí chleba bez hnětení
Vejce s cukry vyšleháme do pěny, přilijeme olej s vodou, nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem, kakaem a ořechy. Hotové těsto nalijeme...
více o Pribináčkové řezy
Den předem naložte cibuli. Nakrájejte ji na kolečka, dejte do cedníku, spařte vroucí vodou a vložte ji do uzavíratelné sklenice. Do kastrůlku dejte...
více o Marinované cukety s citronovým tvarohem
V rendlíku přivedeme k varu vodu s olejem a špetkou soli. Jakmile se začne směs vařit, vsypeme mouku. Hmotu důkladně mícháme. Když se přestane lepit...
více o Mini věnečky
Cukety omyjte a škrabkou na zeleninu nakrouhejte na dlouhé tenké plátky. Začněte na jedné straně, cuketu obraťte o 90° a krouhejte dál. Opět otočte a...
více o Kořeněné cuketové pickles
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, špekáčky na půlkolečka nebo na kostičky, cibuli pokrájejte nadrobno.
Na dvou lžících oleje osmažte cibuli...
více o Buřtguláš podle časopisu F.O.O.D.
Nejprve minimálně na hodinu namočte špejle – ideálně bambusové – do studené vody.
Maso nakrájejte na proužky asi 2 cm široké a 10–15 cm dlouhé. Osolte...
více o Krůtí špízy yakitori
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme celer nakrájený na větší kostky a osolíme. Kořenovou zeleninu opečeme lehce dozlatova. Pak přidáme nadrobno...
více o Celerový krém
Maso pokrájejte na tenké nudličky a osolte. V misce ho promíchejte se škrobem a nechte chvíli odležet.
Brokolici rozeberte na malé růžičky a ty...
více o Křupavé hovězí nudličky s brokolicí
Odděleně smícháme suché a mokré ingredience. Následně vlijeme mokrou směs do suché.
Zelí pokrájíme a rozsekáme v mixéru, nebo ho přidáme do směsi, a...
více o Placky z pekingského zelí