Svaříme si asi 17% solný lák. Jeden litr vody svaříme se 170 gramy soli, v našem případě dvojnásobné množství. Do solného roztoku přidáme pepř, nové...
více o Máčáky hradeckého ukrutníka
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak tuhé a sypké) a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto vytáhneme na pomoučenou plochu, lehce propracujeme,...
více o Zelné chlebové placky
Růžové lístky opláchneme a vsypeme do hrnce. Zalejeme převařenou vodou (horkou nebo vychladlou), přidáme 3 lžičky kyseliny citronové, zamícháme a...
více o Lehký sirup z růží
Příprava :
Kuřecí stehna omyjeme a z obou stran osolíme, dáme do pekáče a připravíme si zálivku. Do hrníčku vymačkáme šťávu z citronů a prolisujeme do...
více o Výborné provensálské kuře
Levanduli opláchneme a nastříháme na kousky. Vložíme do hrnce nebo mísy a zalijeme 1 l horké vody. Přidáme omytý citron nakrájený na kolečka a 3...
více o Lehký levandulový sirup
Žampiony pokrájíme podle toho, jak je máme velké: na půlky, čtvrtky nebo měsíčky.
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo jemně pokrájené...
více o Jednoduchá žampionová směs
V úvodu si řekneme, bez čeho se neobejdeme. Ke třem již zmíněným surovinám budeme potřebovat nádobu na výrobu šunky a injekční stříkačku s jehlou.
A...
více o Domácí vepřová šunka
Korpus: cukry vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý...
více o Borůvkový dort
Domácí vepřovku připravuji především tehdy, když je maso výrazně levnější než obvykle, například jako teď, kdy vepřová plec v Albertu vyjde na 59,90...
více o Domácí vepřovka (vepřová konzerva)
Cizrnu namočíme minimálně 24 hodin předem do vody, do které přidáme 1/2 lžičky jedlé sody (to nám pomůže trochu narušit pevnou strukturu cizrny, jinak...
více o Izraelský hummus
Okrájíme si kuřecí prsa a vytvoříme z nich 5-8 řízečků.
Dále si připravíme marinádu:
Do misky, kam se vejdou všechny řízečky, nalijeme do 1/5 olej,...
více o Zapečené sýrové těstoviny s masem
Žloutky smícháme se vším, kromě bílků (z těch vyšleháme sníh) a čokolády (tu rozpustíme třeba ve vodní lázni). Do ušlehaného těsta vmícháme sníh a...
více o Extra tmavá buchta
Vezmeme si cibuli a nakrájíme ji najemno, pak jsi vezmeme hrnec a cibulku lehce osmažíme, pak si vezmeme umyté, očištěné a nakrájené kuřecí maso na...
více o Kari omáčka se smetanou a kuřecím masem
Zeleninu ze sklenice nalijeme do cedníku a necháme dobře okapat a klidně ji i trochu vymačkáme a necháme si pouze trochu nálevu stranou na případné...
více o Kuře pečené na halali
Smícháme nejdříve všchny pevné ingredience kromě kakaa a potom do nich vmícháme ty tekuté. Já používám robota na dvojky otáčky.
Vymažeme formu máslem...
více o Celozrnná zdravá bábovka
Do většího hrnce postupně nalijeme jablečný džus, neperlivou vodu a dáme vařit. Oloupeme a nakrajíme jeden (větší) zázvor na cca 2-3milimetrové plátky...
více o Vánoční punč alá Jamie Oliver
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmažíme na oleji dozlatova. Přidáme na plátky nakrájené žampiony (použila jsem klobouky i nožky), podusíme cca 5-10...
více o Žampionová omáčka s rajčatovým protlakem
Postup na korpus:
bílky vyšleháme s 2/3 cukru na tuhý sníh a všleháme pudinkový prášek.Žloutky s vodou a 1/3 cukru ručně zamícháme metličkou.Obě směsi...
více o Indiánci
Pekingské zelí pokrájíme na slabé nudličky a rozdělíme do dvou misek. Olej dobře promícháme společně s vodou, medem, hořčicí, octem a solí a nudličky...
více o Pekingské zelí se zálivkou / salát
Vodu uvařím s kakaem. Než mi to vychladne, utřu si máslo s cukrem a žloutky, přidám vychladlé kakao. Piškoty smíchám do krému a naplním tím kulatou...
více o Dort "Marmor"
Těsto:
Do hrnce nalijeme vodu, olej, přidáme sůl a přivedeme k varu. Pak ztlumíme plamen, a za stálého míchání přisypáváme mouku. Mouka se nesrazí,...
více o Větrníky na plech - karamelové řezy
V hrnci přivedeme k varu 500 ml vody, rozmarýn a nahrubo nadrcené nové koření (ideálně v sítku na koření). Až se začne voda vařit, sundáme z plotny a...
více o Citronáda s rozmarýnem
Smícháme všechny ingredience. Smažíme na pánvičce s nepřilnavým povrchem. Podáváme s čímkoliv (sladkým i slaným). :-)
1 porci počítám zhruba na 2...
více o Zdravé palačinky
Všechny ingredience smícháme dohromady. Dáme do mikrovlnky cca na 2 minuty a máme hotovo. :-) Dozdobíme, čímkoliv chceme.
1 porce: 700 kJ / 167 kcal
P...
více o Zdravá 'buchta' z hrnku - mug cake
- dýni i zeleninu omyjeme, dýni překrojíme napůl, odstraníme semínka, pokud má poškozenou kůru nebo tvrdou, oloupeme, jinak necháme, vše nakrájíme na...
více o Polévka dýňová na česneku s houstičkou
Panna cotta: mléko + vanilka = svařit, mezitím si necháme želatinu nabobtnat, smetanu + cukr + sůl = vyšlehat.
Až bude mléko svařené, necháme trochu...
více o Panna cotta s ostružinovou omáčkou
Výrobu jablečného octu podle letitého receptu našich babiček se budu snažit popsat co nejsrozumitelněji. :-)
Do desetilitrového kbelíku naloupeme...
více o Jablečný ocet - domácí výroba
Umytou syrovou zeleninu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy společně s najemno nakrájenou šalotkou, přidáme na volno rukolu. Vše důkladně...
více o Lehký cottage salátek
Uzené kosti zalijeme 2 litry studené vody, přidáme 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, lžičku soli a necháme vařit, až...
více o Polévka z bílých fazolí s uzeným masem
1) Nachystáme si tedy na kostky dýni, najemno cibulku a dáme rozehřát máslo do hrnce.
2) Zesklovatíme jemně cibulku, přidáme dýni, necháme pustit...
více o Dýňový krém se zázvorem a chilli
Dýni oškrábeme, okrájíme konce a důkladně omyjeme. Rozpůlíme ji a měkký střed s jádry vydlabeme lžičkou. Opět omyjeme, osušíme a čistou dužninu si...
více o Dýňový příkrm
Okurky oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přilijeme půllitr studené vody a necháme půl hodiny louhovat. Pak okurku přecedíme a...
více o Bylinkovo-okurkový nápoj
Oba druhy mletého masa smícháme. Toastový chléb namočíme do vody, poté vyždímáme a přidáme do masa, dále přidáme vejce, nadrobno nakrájenou cibuli...
více o Citrusový biftek
Na oleji zpěněníme cibulku, poté na ní dusíme osolené vepřové maso nakrájené na kostičky. Po čas dušení podléváme vodou.
Až maso změkne a vyvaří se...
více o Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou II.
Na sirup použijeme buď jeden kilogram meruněk nebo jeden kilogram broskví. Ovoce vybíráme hodně zralé až měkké, nikoliv však nahnilé. Ovoce pokrájíme,...
více o Broskvový / Meruňkový sirup
1. Těsto
Do těsta patří pouze výše uvedené suroviny. Žádný jogurt, žádné mléko.
Zp. č. 1: Do mísy dáme hladkou mouku a vodu v poměru 2:1 (na jednu...
více o Pizza IV.
Vodu s cukrem a skořicí přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Cukrovým rozvarem přelijeme kokos a za občasného promíchání necháme mírně vychladnout....
více o Kokosové koule
Na přípravu šťávy použijeme čerstvě natrhané maliny, nesmí být příliš přezrálé a napadené plísní.
Maliny rozmačkáme a zalijeme půllitrem vody. Takto...
více o Malinový sirup
1. Stonky meduňky s listy nasekáme nebo nastříháme na drobné kousky, dáme do mísy, přidáme 2 ks omyté citróny i s kůrou nakrájené na kolečka (pecky...
více o Sirup z meduňky
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a prošleháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh...
více o Třešňový dort / řez
Cibuli zlehka osmahneme na másle. Přidáme protlak (a cukr) a necháme chvilinku společně 'bublat'. Přilijeme vodu nebo vývar, přidáme tymián, skořici a...
více o Luxusní rajská omáčka
Očištěný, opláchnutý a kostí zbavený bůček nakrájíme nebo nasekáme na drobné kousky.
Oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli osmažíme do růžova na...
více o Srbský džuveč
Ovoce opláchneme a zbavíme slupek (a jádřinců u jablek a hrušek), pomeranč zbavíme i tenké bílé slupky.
Ovoce nakrájíme na malé kostičky cca1,5 cm ...
více o Pečený čaj - hruškový
Postup je naprosto jednoduchý. Výhonky opláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce a spaříme 1 litrem vroucí vody. Přidáme šťávu z citrónu,...
více o Med ze smrkových výhonků
Začneme tím, že si cibuli nakrájíme velmi nadrobno. Na oleji či sádle ji orestujeme, poté zaprášíme moukou. Když se nám osmahne i mouka, vymačkané...
více o Zabíjačková polévka dle Ládi Hrušky
Začneme tím, že si do hrnce vložíme oloupaná a nastrouhaná jablka. K tomu přidáme banány nakrájené na kolečka. Podlijeme hrnkem vody a začneme vařit....
více o Domácí přesnídávka dle Ládi Hrušky
Zde je velmi snadný postup na luxusní kompotovaná jablka! :)
Jablka si oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a vykrojíme jadřince.
Dáme do hrnce a zalijeme...
více o Jablečný kompot dle Ládi Hrušky