Uděláme kvásek (droždí, trochu vody, špetku cukru a trochu mouky) a vypracujeme kynuté těsto, spíš řidší. 1 hodinu necháme vykynout, potom tvoříme...
více o Langoše z vařené brambory
Česnek oloupeme, stroužky podélně rozpůlíme a podusíme na dvou lžících oleje. Přidáme bílý chléb, vodu, mléko, bobkový list a povaříme asi 15 minut....
více o Česneková polévka s paprikou
Droždí rozdrobíme do 50 ml vlažné vody, přidáme špetku cukru, rozmícháme a necháme vzejít kvásek (na povrchu se začnou dělat bublinky). Odvážíme mouku...
více o Domácí pizza
Špekáčky podélně nařízneme,opepříme, přidáme chilli dle chuti a vložíme cibuli. Do 4 litrové lahve prokládáme vrstvu zelí vrstvu cibule a špekáčky....
více o Utopenci se zelím
Z hovězího masa nakrájíme plátky na řízky. Hotové plátky nasolíme a obalíme v trojobalu jako řízek. Hotové obalené maso usmažíme jako řízek. Hotové...
více o Hovězí řízky
Omyté, popřípadě oloupané cukety nastrouháme nahrubo, necháme krátce odpočinout a přebytečnou vodu slijeme. Papriky očistíme a nákrájíme na nudličky....
více o Pikantní cuketový salát s paprikami
Omyté, mladé cukety nakrájíme na kostky nebo na špalíčky a narovnáme do čistých lahví. Do každé láhve přidáme snítku kopru, jedno kolečko mrkve, jeden...
více o Cukety ve sladkokyselém nálevu
Naporcujeme si kuře na 4 díly, osolíme a vložíme do pekáče. Přidáme máslo, česnek, trochu citronové šťávy a polejeme kořeněnou omáčkou.
Kořeněná...
více o Kuře na čtvrtek
Karamel: Cukr nejprve nasucho opražíme v hrnci. Do rozpáleného cukru vlijeme za stálého míchání vodu, stáhneme z ohně, rozmícháme a pak vrátíme na...
více o Karamelové kostky
Necháme vzejít kvásek a z mouky a ostatních surovin vypracujeme tuhé nelepivé těsto (dle potřeby přidáme mouku), necháme kynout asi 40 minut.
Potom...
více o Pizza
Oloupeme buřty, podélně nařízneme, rozevřeme a nasypeme do nich černý pepř, můžeme nacpat i kolečko cibule. Do sklenice skládáme buřty do kolečka a...
více o Utopenci VII.
Svaříme vodu s octem, vsypeme celý obsah Deky, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout.
Špekáčky oloupeme, rozkrojíme, ale nedokrojíme a do sklenice...
více o Domácí utopenci II.
Špekáčky oloupeme a jak kdo chce nakrájíme, nebo podélně rozřízneme.
<BR>Nálev: smícháme worchestrovou omáčku, ocet, olej, hořčici a kečup s vodou,...
více o Utopenci speciál
Do mísy rozdrobíme kvasnice, posolíme, promneme je vařečkou a hned jak se začnou roztékat okamžitě je zasypeme částí mouky, přidáme vodu, vejce a...
více o Plněné kynuté knedlíky
Brambory a kedlubnu nakrájíme na kostičky. Petržel a půlku mrkve na tenká kolečka, druhou půlku mrkve nastrouháme. V hrnci rozpálíme máslo nebo olej a...
více o Polévka z naší zahrádky
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme trochu pálivé papriky a dusíme asi 5 minut za stálého míchání.
Pak...
více o Těstoviny s mletým masem
Filé nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme, opaprikujeme a obalíme jen ve vejcích a strouhance. Osmažíme a necháme vychladnout. Cibuli...
více o Rybí filé v kyselém nálevu
Do velké sklenice dáme okurky, zalijeme vodou, přidáme sůl, kopr, kolečka křenu a 2-3 stroužky česneku. Necháme 9 dní kvasit při pokojové teplotě....
více o Kvašené okurky
Houby nakrájíme na silnější plátky, obalíme v trojobalu, na tuku usmažíme, naskládáme do 1 l sklenic a zalijeme teplým nálevem. Necháme stát 24 hodin....
více o Houbové pečenáče
2 kg hub povaříme ve slané vodě 2 minuty, protom houby řádně propláchneme a přidáme rozkrájené papriky a cibuli (na kolečka) olej, kečup nebo protlak....
více o Houbová čalamáda
Houby 20-25 minut před použitím namočíme do horké vody. Pak je procedíme, vymačkáme z nich vodu a zbavíme tvrdých nožiček. Jemně je pokrájíme. Na...
více o Ostrá a kyselá polévka
5 rohlíků nakrájíme na kostičky a na 1 lžíci sádla je na plechu opražíme a necháme vychladnout. Do mísy dáme 3 vejce, 2 rovné lžičky soli, důkladně...
více o Prima knedlíky
Čisté houby nakrájíme na kousky. V pánvi rozehřejeme olej a houby v něm dusíme, doukud se všechna voda neodpaří a houby nezměknou. Mezitím rozkrájíme...
více o Houbové bramboráčky II.
Na másle osmahneme nadrobno krájenou cibuli, zasypeme hladkou mouku, zamícháme, aby se neudělaly hrudky a zalijeme studenou vodou. Přidáme koření (kdo...
více o Rajčatová ovesná polévka na italský způsob
Kysané zelí spolu s lákem dáme do hrnce a zalijeme vodou, přidáme kmín, sůl, syrové nastrouhané brambory a vaříme až je zelí měkké. V kysané smetaně...
více o Zelňačka s kroupami
Mladé cukety a cibuli nastrouháme na tenká kolečka, papriky na proužky, dáme do sklenice, proložíme přísadami, zalijeme horkým nálevem, uzavřeme a...
více o Cuketový salát s cibulí
Opláchnutý a očištěný květák rozdělíme na růžičky, dáme do vroucí osolené vody a uvaříme do poloměkka. Scedíme, dáme do salátové mísy a přidáme...
více o Květákový salát s rajčaty a paprikami
Na piškot šleháme tuk, cukr a žloutky, přidáme kakao, čokoládu, mléko, mouku, prášek do pečiva a nakonec lehce vmícháme vyšlehaný bílkový sníh. Těsto...
více o Dort od krtka
Zeleninu, šunku i sýr nakrájíme na kostičky.
Vše smícháme a zalijeme zálivkou připravenou podle návodu na obalu.
Necháme vychladit aspoň dvě hodiny v...
více o Balkánský salát
Všechnu zeleninu řádně omyjeme a pokrájíme na středně velké kousky. Smícháme v míse a zalijeme vodou. Přidáme dvě lžíce soli, půl hrnku oleje. Vše...
více o Letní lehký salát
Z mouky, vejce oleje, vody a soli vypracujeme těsto, které odložíme nejméně na hodinu odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Na oleji osmahneme...
více o Samsa
Bůček nařežeme podélně (po kosti) asi na 1/2 až 3/4 cm silné listy. Každý řez prosolíme troškou soli, stejně tak troškou mletého pepře a zasypeme...
více o Bůčková kniha
Vykostěné vepřové maso nakrájíme na menší kostky, přidáme Solamyl, vejce, trochu vody promícháme a necháme krátce odležet.
Mezitím si připravíme...
více o Vepřové maso na kari
Mrkev najemno ustrouháme a zalijeme marinádou připravenou z vody, cukru, soli a šťávy i dřeně z citrónu. Směs pokapeme olejem a necháme vychladit....
více o Salát Putirarky
Očištěné kadeřávkové listy drobně pokrájíme. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme jeden stroužek česneku pokrájený na plátky,...
více o Kadeřávková polévka s rýží
Vše smícháme a necháme cca 2 hodiny kynout.
Potom dáme na pomoučněný plech, potřeme vodou a znova necháme kynout.
Pečeme ve vyhřáté troubě - nejdříve...
více o Chleba
Rozporcované kuře osolíme, přidáme sklenku vody a máslo a dáme péct. Do kastrolku dáme cibuli, kečup, vodu, ocet, sůl, pepř, kari, chilli, cukr a vše...
více o Kanadské kuře II.
Česnek rozetřeme nebo prolisujeme a zvolna jej na másle osmahneme, přidáme na kolečka pokrájený pórek, znovu osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme masox...
více o Blesková česneková polévka
Na sádle zpěníme nadrobno krájenou cibuli, zasypeme moukou a osmahneme. Zalijeme vodou, přidáme na kostičky pokrájené brambory, na nudličky krájenou...
více o Kapustová polévka s brambory
Hranatou formu 20x20 cm vyložíme fólií a dno pokryjeme oplatkami. V míse vyšleháme zakysanou smetanu s tvarohem a cukrem. Přidáme pár kapek...
více o Meruňkové kostky
Přebranou rýži propláchneme ve studené vodě, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Drobné kostičky slaniny na pánvi zesklovatíme, přidáme drobně...
více o Staročeská rýže
Kuře s kůží rozdělte na malé úhledné kousky. Do většího kastrolu dejte olej a do horkého oleje vložte kuře. Smažte na prudkém ohni několik minut....
více o Kuře na červeno
Očištěný květák rozebereme na růžice, opláchneme, vložíme do hrnce a osolenou vodou a povaříme. Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo a přisypeme...
více o Květáková polévka s mrkví
Všechny bylinky přelijeme vařící vodou, necháme v teple (ale už nevaříme) asi 15 minut odstát, scedíme, dochutíme citronovou šťávou a medem a ještě...
více o Čaj pro dobrou náladu
Do misky dáme vlažné mléko, lžičku cukru, lžíci hladké mouky, rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme asi 10 minut vykynout. V míse smícháme hladkou...
více o Langoše - expres
Přebrané borůvky uvaříme ve vodě. V mléce rozmočíme žemli, přidáme borůvky, povaříme a pak vše rozmixujme, okořeníme skořicí, přidáme dva ve studeném...
více o Borůvková polévka
Bramborovou moučku rozmícháme ve studené vodě, nalijeme do vařícího mléka a krátce povaříme. Přidáme sůl, cukr, odstavíme a zahustíme žloutkem...
více o Banánová polévka
K rozemnutému droždí přidáme cukr,zalijeme 80 ml vlažné vody,zamícháme a necháme na teplém místě.Do mísy prosijeme obě mouky,do důlku vlijeme vykynutý...
více o Langoše VII.
Paprikové lusky nasucho opražíme na pánvi až začnou hnědnout. Vložíme je do igelitového sáčku a necháme zapařit. Poté z nich sloupneme slupku a...
více o Pařené papriky (Bulharsko)