Suroviny zpracujeme v hladké těsto, které vytvarujeme do kulaté koláčové formy. Na těsto vyrovnáme plátky broskví. V misce utřeme smetanu, žloutky,...
více o Krémový koláč s broskvemi
Tento moučník získal jméno podle každoročního cyklistického závodu Paříž - Brest. Pokud máte doma nadšeného cyklistu, vřele doporučuji upéct na oslavu...
více o Věnec Paříž - Brest
Vajíčka a brambory nakrájíme na kostky, přidáme najemno nakrájenou cibuli a okurky.
Zamícháme, okořeníme, osolíme.
Zálivka: 1 dcl vody, trošku cukru a...
více o Vajíčkový salát
Kedlubny oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, a čtvrtky nastrouháme na lupínky (co nejtenčí). Na sádle osmažíme cibulku s klobásou, přidáme kedlubny,...
více o Vařené kedlubny
Ve vodní lázni svaříme Heru, cukr, kakao a vodu (můžeme přidat dle chuti i trochu rumu). Po vychladnutí oddělíme šálek směsi stranou, zbytek smícháme...
více o Čokoládový moučník II.
Vejce s cukrem, olejem a vodou šleháme v míse šlehačem. Přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Hmotu rozetřeme na hlubší plech vymazaný tukem....
více o Pražský moučník
Čerstvý zázvor nastrouháme nebo nakrájíme na plátky, přidáme cukr, citronovou šťávu a vodu. Krátce povaříme, scedíme a necháme vychladit.
Poté zředíme...
více o Zázvorová limonáda
Kvásek: droždí mícháme s cukrem dokud se směs nelije, pak přidáme vodu, mouku, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Těsto: do vykynutého...
více o Cibulové dalamánky
Z bílků a krystalového cukru vyšleháme tuhý sníh. Postupně přidáme olej, žloutky a zlehka přimícháváme prosátou mouku s kypřícím práškem a kakao....
více o Francouzské karamelové kostky
Do nízkého hrnce dám 1-2 lžíce oleje, lehce olej ohřeji, vložím do něj 1/4 l kostky bujónu a rozmačkám ho vidličkou. Když je bujón horký, což trvá pár...
více o Eliščina rýže
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme vodu, olej, mouku s práškem, nakonec lehce zapracujeme sníh. Těsto nalijeme do vymazané...
více o Francouzský hruškový koláč
Cibuli osmahneme na pánvi s olejem, tehdy když je cibule opražená dozlatova přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso. Když je maso hotové na povrchu...
více o Kuřecí omáčka s těstovinami
Vše smícháme, nalijeme do vymazané a vysypané velké dortové formy a upečeme na 200 °C. Vychladlý dort polijeme polevou a ozdobíme šlehačkou, oříšky...
více o Jablkový dortík
Z mouky, vejce, sádla, soli a vody vymícháme hladké těsto. Desku pomoučíme, aby se nám těsto nelepilo a vyválíme ho na tenoučký plát asi tak 2-3 mm....
více o Brynzové pirohy
Vypracujeme těsto jako na buchty a bez kynutí tvoříme lžičkou bochánky na vymaštěný plech.
Ihned pečeme v hodně vyhřáté troubě cca 20 min....
více o Grahamky
Kurře omyjeme, nasolíme, okořeníme, naplníme nádivkou (může být i bez nádivky), položíme na plech, pod kuře dáme plátek celeru a mrkev rozkrojenou na...
více o Maminčino kuře na zeleninové posteli
Ještě do studené vody přidáme vajíčko a rozšleháme, při zahřívání se začnou objevovat malinké vaječné kousky. Přidáme na drobno nakrájený pórek, na...
více o Rychlá polévka
Z droždí a několika lžic vody připravíme kvásek.
Ve vyhřáté míse zaděláme mouku smíchanou se solí, kvásek a teplou vodou na tužší těsto. Do těsta...
více o Arabský chéb
Všechny špekáčky zbavíme kůže a rozpůlíme.
Cibuli pokrájíme na půlkolečka, střídavě klademe na pekáček špekáček, cibuli. V misce smícháme zbývající...
více o Špekáčky na medu
Na vále zpracujeme sušené mléko, cukr, olej, med, tresť a opatrně trošku vody. Pokud je těsto řídké, přidáme cukr nebo sušené mléko. Vyválíme tužší...
více o Nepravý marcipán II.
Heru s cukrem a vejcem utřeme do pěny, přidáme ve vodě rozpuštěnou vychladlou kávu, mouku smíchanou s maizenou, vypracujeme těsto a dáme ho do chladu...
více o Kávové dortíčky
Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na kolečka. Přidáme nakrájené sledě, odkapané a nakrájené zelí, osolíme, opepříme. Řepu nakrájíme na kostky a...
více o Bramborový salát s červenou řepou
Umícháme heru, vodu, cukr a kakao. Sklenku těsta odebereme.
Do zbytku přidáme vejce, mouku a prášek do pečiva a upečeme.
Upečenou hmotu hned...
více o Kokosové řezy IX.
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a upečeme. Vychladlé spojujeme náplní a povrch stříkáme...
více o Plněné perníčky
Piškoty nastrouháme. Cukr a vodu svaříme na sirup, který ještě horký vlijeme do mísy na rozdrcené piškoty, promícháme.
Do ušlehaného másla přidáme...
více o Nepečené kokosky
Zpracujeme v těsto. Necháme v chladu odpočinout. Potom vyválíme, vykrajujeme kolečka plníme nádivkou, přehneme na polovinu, dobře umačkáme okraje, aby...
více o Mušle
Zpracujeme na vále v těsto. Necháme odležet. Vyválíme plát, vykrajujeme kolečka nebo oválky, upečeme v mírné troubě. Hotové slepíme džemem, polijeme...
více o Cukrovinky s kandovaným ovocem
2 dcl vody svaříme s dětskou krupičkou na hustou kaši, necháme vychladnout, pak vmícháme máslo, cukr, kokos, rum (tresť).
Tvoříme kuličky které...
více o Bílé nepečené kuličky
Pudinkový prášek smícháme s cukrem a rozmícháme v trošce studené vody. Zbylou vodu dáme vařit a do vřící vody pomalu za stálého míchání zavaříme...
více o Pudinková zmrzlina
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmažíme na oleji (výjimečně olejem nešetříme), přidáme lžičku mouky, až zrůžoví odstavíme, přidame sladkou papriku a...
více o Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)
Příprava: přední část králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a ze všech stran opražíme na lžíci oleje. V pekáčku zpěníme na 3 lžících olivového oleje...
více o Pyrenejský králík
300 g vykostěného králičího masa nakrájíme na kousky a opečeme na suché teflonové pánvi. Zalijeme vodou, osolíme dusíme dopolou. Přidáme 200 g...
více o Králík dušený se zeleninou
Mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kousky, stroužek česneku oloupeme a rozmačkáme, petržel rozsekáme. Ve velké nádobě rozmícháme vodu s octem a...
více o Zajíc po vinařsku:
Maso potřeme solí, urovnáme (natlačíme) do hrnce. Za 3-4 dny zalijeme připraveným nálevem aby bylo potopené. Zatížíme a necháme uložené v chladu 15-20...
více o Domácí uzený bůček, plec, ramínko, kýta
Brambory nakrájíme na kostičky s kostkou masoxu a necháme povařit. Zvlášť v hrnci smícháme mléko, do kterého přidáme sýry, až se teplem rozpustí....
více o Sýrová polévka II.
Na omastku orestujeme na půlkolečka krájenou cibuli. Po zrůžovění cibule přidáme pokrájená a případně i odblaněná játra. Krátce orestujeme, okořeníme...
více o Játra na fazolích
Z 0,5 l vody a 1 g krystalového cukru uvaříme sirup. Připravíme si zralé, ale tvrdé ovoce, které zbavíme nejedlých častí a pokrájíme na úhledné kousky...
více o Kandované ovoce
Z veky rozmočené ve vodě, mletého masa, cibule, vejce, soli, pepře, saturejky, petržele uděláme hmotu a vytvarujeme malé knedlíčky, obalujeme je v...
více o Bulharská polévka s masovými knedlíčky
Do kastrolu dáme med, skořici a hřebíček. Zalijeme jedním a půl šálkem vody, vaříme 5 minut. Uvaříme černý čaj, přidáme do něj pomerančovou šťávu nebo...
více o Vánoční čaj
Předem si připravíme bulflery - jednu třetinu mouky, pudinkový prášek, žloutky a vodu smícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh, zašleháme cukr, lehce...
více o Brambory
Žloutky šleháme s cukrem, přidáme vodu a olej, polohrubou mouku, nastrouhanou 1/2 margotky a na závěr sníh z bílků. Pečeme v plechu s vyšším okrajem....
více o Margotka
Játra opereme, odstraníme blány a nakrájíme na větší plátky (drůbeží necháme tak jak je koupíme), cibuli nakrájíme na hrubo jak hranolky. Všechen...
více o Játra - super
Sypké přísady v míse důkladně promícháme rukou. Vařečkou přimícháme žloutky, vodu a olej. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Nalejeme těsto na vymazaný a...
více o Ostružinový koláč
Na sádle osmažíme pokrájenou cibuli, přisypeme papriku a přilijeme studenou vodu. Poté přidáme na kostky nakrájené maso, oloupané a nakrájené brambory...
více o Slovinský guláš
Přebranou, omytou a osušenou rýži opražíme na oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, osmahneme ji a zalijeme vodou. Dochutíme vegetou a solí a...
více o Peřinová rýže
Na tuku zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme ovesné vločky a po zrůžovění vloček přidáme nastrouhanou zeleninu. Orestujeme, zalijeme vodou, přidáme sůl,...
více o Polévka chudobka
Omyté a očistěné papriky nakrájíme na nudličky, oloupeme brambory a ty nakrájíme na menší kostičky, osolíme a dáme je vařit do vody doměkka. Mezitím...
více o Papriková polévka
Filé osmažíme na pánvi s olejem a potom jej posekáme na kousky. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vodou a přidáme masox a povaříme...
více o Polévka z rybího filé
Část sádla a slaninu pokrájíme ostrým nožem na kostky 1,5-2cm, dáme do hrnce, trochu podlejeme vodou a za častého míchání na mírném ohni vaříme. Když...
více o Škvarky