Do směsi dvou mrkví a dvou řapíků celeru a jedné cibule vložte kolínka, přidejte bylinky a zalijte vínem tak, aby maso bylo zcela ponořené a nechte v... více o Dušené jehněčí kolínko s květákovo-bramborovým pyré
Na oleji orestujeme pokrájenou mrkev s celerem, zaprášíme moukou a paprikou, promícháme a zalijeme vývarem nebo vodou s bujonem. Přidáme nastrouhaný... více o Debrecínská polévka
Na másle zpěníme cibulku, přidáme rajčata a krátce povaříme. Přilijeme vývar a dalších 20 minut necháme vařit. Pak vše rozmixujeme, dochutíme pepřem,... více o Rajčatová polévka s parmezánem
Na másle (oleji) si orestujeme dorůžova nastrouhanou zeleninu. Ke konci smažení přidáme krátce orestovat i nudličky salámu a česnek. Vše pak zaprášíme... více o Uzeninová polévka s vejcem
Vývar z ovaru necháme vychladnout a přebytečný tuk odebereme. Pak vývar opět přivedeme k varu, přidáme pokrájenou zeleninu na nudličky (hranolky),... více o Ovarová polévka se zeleninou
Maso a všechny další suroviny dáme do mísy, důkladně promícháme, v případě, že je směs řídká, přidáme strouhanku.Z masa uděláme kuličky, které před... více o Zahradní hamburgery - grilované
Panenku osolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu. Takto připravenou ji obalíme slaninou, vložíme do pekáče a dáme péct do trouby asi na 15 minut.... více o Peřinka ve vepřové panence se slaninou
V jedné lžíci oleje rozmícháme všechno koření a sůl(vše dle chuti) a tuto směs vetřeme do vysušených kuřecích paliček (můžeme připravit den předem). V... více o Provensálské kuřecí paličky s cuketou
Masový vývar přivedeme k varu. Nálev z kápií smícháme se škrobovou moučkou, feferonkovou pastou, rozetřeným česnekem a strouhaným zázvorem. Směs... více o Pikantní polévka
Z části másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou rozmícháme ve vývaru. Přidáme mozeček osmažený na druhé části másla, povaříme, zjemníme... více o Mozečková polévka
Vepřové maso: 1 l vody, 30 dkg vepřového plecka, 1 bobkový list, 1 stroužek česneku, 2 kuličky nového koření, sůl Maso nakrájíme na kostky, vložíme do... více o Vánoční zelí
**Originál:** Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně "rozkvrdláme" žloutky a společně s čerstvě... více o 2x křenová omáčka se smetanou
Zelné listy (větší) spaříme krátkým povařením a tvrdší střed jemně naklepeme plochou stranou paličky. Vláčné zelné listy naplníme směsí masa, cibule,... více o Zelné závitky s mletým masem a sýrem
Očištěné houby pokrájejte na tenké plátky a poduste je na másle s většinou petrželky. Poprašte moukou a rozmíchejte na světlou jíšku. Chvíli poduste.... více o Houbová polévka II.
Mražený špenát si dáme do 1,5 litrového hrnce a dáme na mírném ohni rozmrazit. Mezi tím si do podobného hrnce zehřejeme rostliný olej a zpěníme... více o Dušený špenát od Babičky
Na proužky pokrájenou cibuli osmahneme dozlatova na oleji. Plátky masa tence naklepeme, nasolíme, opepříme a posypeme strouhankou. Na každý plátek... více o Závitky s cibulovou náplní
Rozpustíme sádlo na pánvi, přidáme cibuly, smažíme dozlatova. Mezitím nakrajíme část slaniny a přidáme do panve, chvilku restujeme. Přidáme hrášek,... více o Hrášková polévka od Vaška
V hrnci rozehřejeme máslo. Posekané bylinky na něm krátce zpěníme. Přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou naředíme vývarem, rozmícháme a krátce... více o Bylinková polévka
Kroupy nasypeme do cedníku a propláchneme pod tekoucí vodou. Přesypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou, necháme nabobtnat, pak osolíme a uvaříme... více o Kroupový hrnec
Omytý kopr posekáme, podusíme na cibulce a podlijeme vodou. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme vývar i mléko, rozmícháme a chvilku... více o Koprelka z Pojizeří
Den předem uvaříme nožky a kůže - pomalu a dlouho. Další den ve vývaru uvaříme kuře a hrubě pokrájenou cibuli asi 2 hodiny (pomalu). Pak z něj obereme... více o Kuřecí tlačenka se šunkou
Slaninu pokrájíme na proužky a nasucho opečeme na teflonové pánvi, pak nasypeme do mísy. Přidáme brambory nakrájené na plátky, na kolečka pokrájenou... více o Bramborový salát se slaninou a sýrem
Naklepané kotlety potřeme česnekem rozetřeným se solí a citronovou šťávou,opepříme a necháme uležet. Potom maso opečeme. V jiné pánvi rozehřejeme... více o Kotlety s houbovou omáčkou
Jelení steak očistíme a lehce naklepeme (stačí rukou). Do mísy nalijeme 100 ml oleje, přidáme špetku soli, polovinu bylinek, bobkových listů a... více o Steaky s povidlovou omáčkou
Stehna prošpikujeme slaninou, osolíme, zalijeme vínem, přidáme jalovec a necháme uležet přes noc v chladu. Pak stehna rozložíme na máslo do pekáčku,... více o Pečená zaječí stehna
Zbytky masa, škvarků nebo uzeného bůčku se umelou na masovém strojku (případně pokrájí na menší kousky), pak se promíchají s krupicí a zalijí vývarem ... více o Mrzák
Špalíky panenky(3cm)okořeníme, obalíme slaninou a upevníme jí párátkem. Orestujeme na pánvi, vyjmeme do pekáčku. Do pánve přidáme brambory, které jsme... více o Flambovaná vepřová panenka v kabátku
Hlívu očistíme a pokrájíme na proužky. V hrnci rozpálíme lžíci sádla a asi 5 minut na něm hlívu restujeme, zalijeme vývarem a asi 10 minut povaříme.... více o Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné
Asi půl hodiny před přípravou omáčky si připravíme vývar z koření. 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, asi 2 cm celé skořice, 1 bobkový list,... více o Kořeněná rajská omáčka
Houby očistit, omýt v osolené vodě a nechat okapat. Nakrájet na plátky, dát do hrnce, zalít vývarem aby byly zakryté, přivést k varu, snížit teplotu a... více o Salát z hlívy ústřičné
Všechno maso uvaříme a necháme trochu vychladnout. Potom rozebereme, jazyk očistíme, a vše umeleme na větších očkách masovém strojku, nebo posekáme... více o Moravská jitrnice
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme na plátky nakrájené maso, okmínujeme, osolíme, opepříme a necháme asi minutu restovat. Nalijeme horký... více o Chlapské vepřové
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran česnekem. Obalíme v hladké mouce smíchané se sladkou paprikou a silně zamáčkneme. Pečeme... více o Jiříkova pomsta
Sušené houby namočíme aspoň na 30 minut do vody. Maso nakrájíme na kousky (jako na guláš), špek na kostičlky a klobásy na kolečka. Hlávkové zelí... více o Polský bigos
Rajčata dáme do mísy, přelijeme vroucí vodou, po 20 minutách slijeme, necháme okapat a najemno posekáme. Maso omyjeme, osolíme, opepříme a okořeníme... více o Telecí závitky s citrónovou omáčkou
Maso naklepeme, ochutíme solí, pepřem, paprikou. Po celém povrchu jej poklademe anglickou slaninou. K okraji položíme hranolek balkánského sýra a... více o Balkánské závitky v omáčce z rajských jablíček
Do poloviny vlažného vývaru namočíme na půl hodiny želatinu. Zbylý vývar ohřejeme, do horkého přidáme namočenou želatinu a mícháme, až se zcela... více o Rybářova tůňka
Cibuli nasekáme nadrobno a polovinu opečeme dozlatova na jedné lžíci másla. Vmícháme do masa s vymačkaným rohlíkem, osolíme, opepříme a okořeníme... více o Karbanátky zapečené s bramborami
Hlávkové zelí nakrájíme na kostičky a 2 minuty povařime, scedíme a dáme stranou. Játra nakrájíme na nudličky. V míse smícháme játra, zázvor, pepř,... více o Játra básníka Li-Po
Očištěné a omyté kuře nakrájíme na menší kousky, osolíme a opečeme v rozehřátém sádle. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, utřený česnek a opečeme.... více o Kuře na kari dušené spolu s brambory
Maso nakrájíme na nudličky, mouku, sůl a pepř smícháme a maso v něm obalíme. Oloupané cibule nakrájíme na tenká kolečka. V kastrolu zahřejeme máslo,... více o Jaňulino labužnické soté v tomatové omáčce
Pohanku zalejeme horkou vodou a dáme přikrytou do peřin na 1/2 hodiny dojít. Předem namočené kroupy uvaříme. Na oleji opražíme nakrájenou cibuli,... více o Pohanková polévka s uzeným masem
Na kostičky pokrájená prsa smísíme s bílkem, škrobem rozmíchaným v malém množství vody a solí. Vložíme do rozehřátého oleje, osmahneme a výjmeme. Do... více o Čínská kuřecí prsa s mandlemi
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájené kuřecí kousky, okořeníme a podusíme. Přidáme na nudličky nakrájený salát, bujón rozpustíme v horké vodě a... více o Frikasé
Maso naklepeme, osolíme, kdo má rád, posype ostrým maďarským nebo jiným paprikovým kořením, obalíme v paprikové mouce a prudce opečeme na menším... více o Harula
Očištěný libový bůček zbavíme kůže a na masovém strojku jemně semeleme. Přidáme koření, sůl, vejce, mouku, feferonky a vše dobře promícháme. Ze směsi... více o Tancuvajzu
Omyté a odblaněné maso nakrájíme na řízky. Naklepeme, osolíme okořeníme pepřem a prudce opečeme na rozehřátém tuku z obou stran. Podlijeme masovým... více o Přírodní vepřové řizky s ovocnou rýží
Kotlety osolíme a opepříme a orestujeme na oleji. Cibuli nakrájíme na kolečka a houby rozpůlíme. Kotlety naskládáme do zapékací misky. Vývar svaříme... více o Kotlety na smetaně IV.
Nakrájíme cibuli a necháme ji na oleji zesklovatět, maso pokrájíme na kostky, přidáme k osmahlé cibulce a restujeme. Pak zaprášíme moukou a přidáme... více o Zálesácký guláš s houbami II.
Do vařícího vývaru vložíme nastrouhané syrové brambory, chvilku povaříme. Pak zalijeme smetanou smíchanou se žloutky a ochutíme, přidáme bylinky.... více o Francouzská bramboračka