Z droždí, špetky cukru a mouky připravíme kvásek. Přidáme jej do zbylé mouky, osolíme, přidáme rozpuštěný tuk a vlažnou vodou zaděláme na kynuté těsto...
více o Rozpeky
Z vajec a mouky vypracujeme nudlové těsto, které vyválíme na tloušťku cca 2mm a rádlem nakrájíme na črvetce o velikosti cca 8x8cm. Doprostřed čtverce...
více o Pirohy
Žloutek rozšleháme s mlékem, přidáme mouku, špetku pečivového prášku a osolíme. Těstíčko nakonec zlehčíme pevně ušlehaným sněhem z bílků. Tvrdý sýr a...
více o Sýrový "VEGE" špíz
Kuřecí maso pokrájíme na nudličky, okořeníme, osolíme a poprášíme škrobovou moučkou. Vložíme na rozehřátý tuk a za stálého míchání zvolna opékáme....
více o Kuřecí nudličky s nivou
Uvaříme hustou krupicovou kaši, kterou rozetřeme na plech do výše asi dvou centimetrů a dáme do chladničky ztuhnout.
Pak kaši nakrájíme na odélníčky ...
více o Smažená krupicová kaše po švýcarsku
Pečené drůbeží maso (lhostejno jaké) odkostíme, z poloviny nakrájíme na kostičky a z poloviny umeleme. Z mouky, tuku a mléka si připravíme bílou...
více o Nákyp z pečeného kuřete
Na másle osmažíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme houby a dusíme do měkka.
Směs necháme vychladnout, přidáme žloutky, sůl, prolisovaný česnek a v...
více o Houbová nádivka II.
Dno a boky vymazané a kokosem vysypané dortové mísy vyložíme piškoty. Kysanou smetanu smícháme s moučkovým cukrem a asi polovinou rozpuštěné želatiny....
více o jahodový dort z piškotů
Ve slupce uvařené brambory oloupeme a necháme nejlépe do druhého dne vychladit. Potom je jemně nastrouháme, přidáme ostatní přísady a tvoříme těsto....
více o Bramborové noky - příloha ke gulášům
Květák očistíme, zbavíme košťálu, důkladně opereme a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme 10-12 min. Pak necháme okapat a rozebereme na růžičky....
více o Květákový nákyp s čepicí
Kotlety osolíme, opepříme, vložíme do vymazaného pekáčku. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a pečlivě v ucelené vrstvě poklademe na maso. I...
více o Zapečená kotleta
Tuk utřeme s cukrem a žloutky, našleháme do pěny (elektrický ruční šlehač je super věc). Banány rozmačkáme s trochou mléka a přidáme ke směsi....
více o Banánová bábovka IV.
Dno pekáče pokryjeme zelím, které posypeme cukrem a kořením. položíme kuře naplněné nádivkou a pečeme přikryté cca 50 minut. Potom odkryjeme a...
více o Kuře s nádivkou na kysaném zelí
Syrové i uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme škvarky, sádlo, zalijeme horkým mlékem a necháme vychladnout. Pak...
více o bramborový kynutý koláč
Připravujeme ve větší pánvi nebo kastrolu. Na tuku zpěníme cibuli, opečeme na kostičky nakrájený kabanos, přidáme na nudličky nakrájené zelí, kmín a...
více o Zelí ala čína
Droždí v hrnku rozdrobíme, smícháme s trochou cukru, zalijeme polovinou vlahého mléka a zakryté čistou utěrkou dáme kynout do tepla. Změklé máslo...
více o Vánočka V.
Rostlinný tuk třeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme žloutky. Přidáme mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané...
více o bublanina s višněmi
Cukr třeme se žloutky. Přidáme citronovou kůru, máslo a ořechy. Pote vmícháme mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a opatrně přidáme sníh z...
více o třená bábovka s ořechy
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky za postupného přidávání cukru a vanilkového cukru utřeme do pěny. Do ní po částech...
více o ořechová bábovka V.
Změklé máslo utřeme v míse s cukrem a jedním žloutkem. Potom postupně přidáváme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, zředíme mlékem a...
více o koláč s tvarohem
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme krupici, kakao a na strouhaná jablka (na hrubém struhadle). Těsto necháme 30 minut odpočinout. Potom nastrouháme na...
více o jablečné řezy s ořechy
Křehké těsto: všechny přísady dáme do misky a ručním hnětačem zpracujeme v hladké těsto. Těsto vložíme na hodinu do chladničky.
Vyválíme na pomoučeném...
více o Sýrové pečivo
Nadrobno pokrájenou cibuli necháme dusit na rozehřátém oleji s máslem. Přidáme na plátky nakrájený česnek, nejprve dusíme a po odpaření šťávy smažíme...
více o cibulačka s toustem
Na vále vypracujeme těsto z mouky, soli, másla, cukru, žloutků, vína a smetany. Necháme ho asi půl hodiny odpočinout.
Potom je na pomoučeném válu...
více o boží milost
Mouku prosijeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme s...
více o Domácí pletýnky, rohlíky, žemle
Na tuk dáme opéct kousky slaniny, cibuli a česnek. Přidáme červené fazole a fazolky v rajčatové šťávě. Přes sítko prolisujeme fazole bílé - zahustí a...
více o fazolová vydatná
V míse utřeme žloutky s cukrem a olejem, vmícháme mouku s prdopečem a kakaem, nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech...
více o Míša řezy II.
Připravíme si kvásek, nalijeme ho do připravené mouky, másla, cukru a soli. Těsto musí být hustší. Z vykynutého tvoříme tenké preclíky, potřeme je...
více o Dobré preclíky
Vejce, cukr a tuk utřeme nejlépe v robotu, přidáme ostatní přísady a tolik mléka, aby vzniklo lité těsto.
Bábovkovou formu vymažeme tukem, vysypeme...
více o Jamajská bábovka
Do prosáte mouky zamícháme prášek do pečiva,přidáme cukr,rozehřátý tuk,vlažné mléko a vejce.Promícháme a vylijeme na plech(vymazaný tukem a vysypaný...
více o Rychlý ovocný koláč I.
Suroviny zpracujeme na vále, radýlkem nakrájíme na čtverečky, plníme zavařeninou, uděláme šáteček, potřeme vajíčkem a upečeme. Teplé obalujeme v...
více o Tvarohové šátečky
Cukr v hrnci rozpustíme na karamel zlatavého zbarvení a vmícháme nevyšlehanou šlehačku. Za stálého míchání necháme provařit, dokud se hmoty nespojí....
více o ŠUHAJDY II.
Suroviny zpracujeme na vále, plníme džemem, uděláme šátečky, potřeme vajíčkem a upečeme. Po upečení obalujeme v moučkovém cukru....
více o Mrkvové šátečky III.
Všechny suroviny smícháme-nakonec jen vmícháme posekanou čokoládu, rozinky a ořechy. Takto připravené těsto dávame do vymaštěných a vysypaných srnčích...
více o Biskupský chlebíček VI.
Nejprve smícháme suché suroviny, poté přidáme vejce, mléko a tuk. Do hotového těsta pokrájíme kousky čokolády nebo přidáme rozinky či jablíčka s...
více o Muffiny
Na cibulce osmažené "do zlatova" prudce orestujeme maso pokrájené na kostky, osolíme a po vypražení uvolněné vody zalijeme protlakem (je dobré ho...
více o Špagety Budvar
Zelí s nadrobno nakrájenou cibulí dusíme mírně podlité vodou asi 20 minut. Brambory ve slupce uvaříme, ale slijeme ještě předtím, než jsou zcela...
více o Brambory zapečené se zelím a mletým masem
Smícháme mouku a cukr, rozkrájíme do toho změklý tuk, žloutek a jedno celé vejce a vypracujeme v těsto, které necháme nejméně tři hodiny odpočinout v...
více o Linecké slepovánky
Nakrájíme si proslazené ovoce. Tuk s cukrem a mlékem povaříme, promícháme s ovocem, ořechy, mandlemi a citronovou kůrou.
(Předpis radí nastrouhanou...
více o Marokánky III.
Maso nakrájíme na nudličky. Koření rozmícháme s několika lžícemi oleje a v této směsi necháme maso marinovat asi 2 hodiny.
Potom osmahneme maso do...
více o Gyros + tzaziki
Necháme okapat žampiony a pak je osmaheneme na pánvi. Listové těsto vyválíme na slabší placku. Potřeme tukem a kečupem až ke krajům a přidáme...
více o Slaný štrůdl V.
Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme všechny ostatní suroviny kromě kakaa a dobře promícháme.
Dvě třetiny těsta nalijeme do formy vymazané...
více o Mramorová bábovka ze šlehačky
Brambory se jen nastrouhají na hrubém struhadle a rozloží se na pánev s tukem v tenké vrstvě. Smažením se z toho stane celkem jednolitá placka, ta se...
více o Bramborové placky jinak
Vše promícháme v lité těsto. Pekáč vymastíme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, tak dlouho až se těsto při...
více o Ořechová buchta bez vážení
Zmarazený špenát podusíme, scedíme a necháme okapat.
V misce utřeme máslo a žloutky se solí, přidáme v mléce namočený a vymačkaný rohlík, špenát,...
více o Špenátový nákyp s uzeným masem
Kuřecí řízky nakrájíme na větší nudle, smícháme se sójovou omáčkou a necháme odležet. Vejce rozšleháme s kořením, přidáme jemně nasekané buráky a...
více o Drůbež - Burské řízečky
Řízky naklepeme, osolíme. Připravíme těstíčko a v něm obalujeme řízky, které pak obalujeme ve strouhance a dáme na 25-30 minut smažit na tuk. Podáváme...
více o Přerovský krůtí řízek