Oškrábané brambory nakrájím na plátky. Máme-li nové brambory, stačí je důkladně omýt, loupat nemusíme. Stejně tak si nachystáme rajčata, nakrájíme na...
více o Zapečené brambory s květákem a rajčaty
Na pánvičce orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme kostku špenátu (necháme rozpustit) a jarní cibulku. Okořeníme a přidáme mléko a máslo podle...
více o Plněné kuřecí prsíčko listovým špenátem
Bramborovou kaši zbylou od oběda rozmícháme v misce s 1-2 vajíčky, přidáme nastrouhaný sýr, zelené natě a sušené bylinky podle chuti, přidáme slaninu...
více o Placičky ze zbylé bramborové kaše
Nakrájíme jarní cibulku, slaninku či šunku a rajčátka. Poté na rozehřátou pánev přidáme kapku oleje a dáme smažit rajčátka se slaninkou, po chvíli...
více o Snídaňové burrito
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, přidáme vejce, cibuli, česnek, mlékem navlhčené nastrouhané rohlíky, koření a bylinky dle chuti a vlastních...
více o Pečená sekaná na houbách
Jemně nakrájený pórek osmažíme dozlatova na másle, vmícháme mouku, opražíme, zalijeme vývarem a vínem a 20 minut povaříme. Ochutíme solí, pepřem,...
více o Pohlreichova pórková polévka
Směs mražené zeleniny podusíme na másle za občasného promíchání. Měla by zůstat na skus, nerozdušená, a pokud obsahuje příliš vody, odstraníme poklici...
více o Sýrová zelenina: (nejen) příloha
Nakrájíme cibulku a orestujeme na pánvi. Přidáme na kousky nakrájené, osolené a opepřené kuřecí maso a necháme zatáhnout. Poté zalejeme mlékem nebo...
více o Sýrová omáčka s těstovinami Tagliatelle
Na másle necháme zesklovatět jemně pokrájenou cibuli, pak přidáme krátce osmažit i jemně nasekaný česnek. Pokud jsme se rozhodli použít uzeninu,...
více o Rýže s vejci
V mléce rozmícháme vejce, mouku, sůl, česnek, koření a hrubě pokrájený špenát. Směs necháme odstát cca 30 minut. Mezitím si připravíme vše to, čím...
více o Jednoduché špenátové palačinky
Salám a sýry umeleme, přidáme vejce, strouhanku. Náplň musí být hustší. Podle chuti dosolíme. Ale balkánský sýr je hodně slaný. Papriky rozřízneme a...
více o Plněné papriky jinak II.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, sýry nastrouháme na hrubém struhadle a salám nakrájíme na kostičky. Kastrol vymažeme máslem a na dno dáme...
více o Moje zapečené brambory
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme pokrájenou šunku (lze použít i slaninu) a nastrouhaný česnek a vše ještě krátce...
více o Špecle s fazolkami
Uvařené brambory doměkka scedíme, rozšťoucháme a necháme trochu zchladnout. Pak přidáme vejce, sůl a tolik mouky, abychom měli kompaktní vláčné těsto,...
více o Bramborové placky s dipem z řepy
1. Těsto
Do těsta patří pouze výše uvedené suroviny. Žádný jogurt, žádné mléko.
Zp. č. 1: Do mísy dáme hladkou mouku a vodu v poměru 2:1 (na jednu...
více o Pizza IV.
Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přisypeme hrášek, přidáme rozmáčknutý česnek a krátce osmažíme. Pak přilijeme vývar, zaklopíme a vaříme do...
více o Hrášková polévka - sýrová
Pro jednoho "Pepana": Na pánvi osmažíme dozlatova pokrájené špekáčky. Olej není třeba, kvalitní špekáčky pustí tuku dost. Ke špekáčkům přidáme krátce...
více o Pepanovy buřty k pivu
Bůček umeleme, přidáme sůl, pepř a strouhaný sýr. Spojíme mlékem a necháme do druhého dne v lednici.
Obalujeme jako řízek. Smažíme na rozpáleném oleji...
více o Jihočeský řízek
Nejprve si uvaříme špagety, ponecháme je v hrnci a k nim rozklepneme 4 rozšlehaná vejce. Dále k tomu přidáme na kostičky nakrájený sýr, také uzeninu a...
více o Špagetová pizza dle Ládi Hrušky
Láďa Hruška použil na tento recept formu na bábovku. Na její stěny a dno
pečlivě vyskládáme plátečky slaniny. Poté vezmeme očištěná kuřecí prsa, které...
více o Kuřecí bábovka dle Ládi Hrušky
První listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na tenký plát, kterým vyložíme (i do okrajů) hlubší plech.
Na těsto nasypeme směs, kterou jsme si...
více o Slaný koláč (nejen) se slaninou
Brambory oloupeme a vložíme do vody, vaříme doměkka. Na oleji s máslem necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, které...
více o Shepherd's pie (ovčákův koláč)
Osolené a okořeněné kuře můžeme upéct celé nebo naporcované, případně upečeme stehna či čtvrtky. Pečeme doměkka a dolatova, v pekáči s pokrájenou...
více o Kuře se špenátovou omáčkou
Směs z mletého masa můžeme připravit v podstatě stejně tak, jak jsme zvyklí při přípravě karbanátků nebo sekané, podle tradičních osvědčených...
více o Adámkova mini sekaná (nejen) se sýrem
Osolenou mouku promícháme s jogurtem a nesmíme zapomenout na prášek do pečiva. Vypracujeme poctivé těsto, které dáme do ledničky odležet, Láďa Hruška...
více o Dietní langoše dle Ládi Hrušky
V receptu nepíši jakou rýži, vývar, sýr či špenát. Ano, rizoto bude lepší s rýží na rizoto, s čerstvým špenátem, udělaným vývarem atd. Ale pochutnáte...
více o Italské špenátové rizoto - co dům dal
Králíka nakrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a osmahneme na oleji s máslem. Přidáme nakrájenou slaninu a po chvíli i nakrájenou cibuli a...
více o Králík po milánsku
Očištěnou kuřecí kůži rozkrájíme na drobnější kousky. Poté je rozložíme na připravený pekáč, zdá dávat olej či ne, je na každém, Láďa Hruška to...
více o Chipsy z kuřecích kůžiček dle Ládi Hrušky
Starší bagetu nebo jiné pečivo z druhé dne pokrájíme na plátky tak, že plátek zcela neprokrojíme, ale uděláme do ní jen hluboké zářezy cca 1 - 1,5 cm...
více o Bageta se sýry - zapečená
Rozkrojím a vydlabu lilek, předpeču lilek (na 200°C 15 minut).
Na pánvičce zesklovatím cibulku, přidám lilek (na kostičky), papriku (na kostičky),...
více o Zapečený lilek s tuňákem
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, přidáme jemně nasekanou cibuli, strouhaný sýr, petrželku a vložíme na malé kostky nakrájené tvrdší bílé veky....
více o Vídeňské slaninové knedlíčky
Kapustu uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme, necháme okapat a po vychladnutí ještě přebytečnou vodu vymačkáme. Pak kapustu pokrájíme nadrobno a...
více o Kapustové řízky (karbanátky) se sýrem
Tip na rychlý a zdravý oběd.
Nejprve si dáme vařit pohanku (5-10 minut). Vody dáme jen o malinko víc než obilniny.
Když bude téměr hotová, přidáme...
více o Zeleninové pohankové "rizoto"
Dno pekáčku pokapeme olejem a nasypeme do něj v nízké vrstvě směs pokrájené zeleniny, uzeniny a bylinek. Místo bylinek můžeme použít Adžika koření...
více o Barevný (nejen) zeleninový pekáček
Dáme vařit rýži.
Orestujeme cibuli, se kterou necháme podusit zeleninu a houby, okořeníme podravkou.
Přidáme uvařenou rýži, promícháme.
Smetanu...
více o Krémové rizoto s houbami
Uvaříme brambory. Vychladlé je nakrájíme na kostky.
Cibuli osmahneme, přidáme brambory, okořeníme a restujeme do zezlátnutí. Poté je přendáme do...
více o Brambory s tuňákem
Dáme si vařit těstoviny.
Na pánvičce rozpálíme trochu oleje, na kterém osmahneme cibuli a maso, které okořeníme dle chuti (já použila koření na kuře),...
více o Bohatý pekáček s masem a květákem
Dáme si vařit rýži. Filé nakrájíme na kostky, hodíme do misky, kde promícháme s kořením na ryby. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme filé, orestujeme....
více o Rýže se špenátem a rybou
Větší brambory omyjeme ve slupce, vysušíme a rovnoměrně po celé bramboře uděláme dírky vidličkou. Poté brambory potřeme ze všech stran olejem (kůrka...
více o "Anglické" brambory se sýrovou omáčkou
Kuřecí maso pokrájíme na velmi drobné kousíčky a dáme do mísy. Přidáme sýr, sojovou omáčku, vejce, solamyl, kari a sůl. Vše řádně promícháme a necháme...
více o Báječné kuřecí placičky se sýrem
Předvařený květák (brokolici) necháme okapat a vychladnout. Pa ho rozmačkáme šťouchadlem nebo vidličkou.
Mléko s moukou, kypřidlem a žloutky...
více o Brokolicové nebo květákové lívance
Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso a restujeme do vypaření tekutiny. Pak přidáme protlak, který s masem ještě krátce...
více o Boloňské tousty
Cuketu pokrájíme na plátky nebo nudličky, které na oleji zprudka osmažíme za občasného promíchání. Ke konci smažení, kdy dostává cuketa nazlátlou...
více o Cuketa se šunkou
Na pánvi s troškou oleje necháme zesklovatět pokrájenou bílou část cibulek s pokrájenou slaninou a nasekaným česnekem. Směs pak necháme vychladnout ,...
více o Cuketa z trouby
Květák očistěte a zbavte listů tak, aby se ale nerozpadal. Pokud ho máte raději měkčí, dejte ho předvařit na pár minut do osolené vody, ale není to...
více o Květáková hlava
Cibuli nakrájet na kroužky či půlměsíčky. V hrnci rozpustím lžíci másla s trochou oleje, poté přidám cibuli - je důležité ji dobře promíchat, aby se...
více o Francouzská cibulačka bez vína
Máslo necháme rozpustit, zaprášíme moukou, kterou necháme za stálého míchání jen lehce zrůžovět (uděláme jíšku). Přidáme větvičku rozmarýnu, kterou...
více o Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)
Dodržujeme poměr 2:1 - dva díly masa, jeden díl sýru. Bůček pomeleme, osolíme, přidáme dvě vejce, pažitku, nahrubo strouhaný sýr a dobře promícháme....
více o Bůčkový holandský řízek