Červené papriky osmahneme na pánvi, sloupneme slupku a naplníme sýrem feta. (Papriky se takto i prodávají naložené ve sklenici, ušetříte si práci).... více o Řecké papriky plněné fetou
Kořen petržele a mrkve omyjeme, oloupeme a nakrájíme podélně na 4 díly. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem, osolíme a pokapeme olivovým olejem.... více o Teplý salát z kořenové zeleniny
Na rozehřátém olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Pak přidáme maso a mícháme, dokud nezhnědne a nerozpadne na malé kousky. Pak... více o Pravé řecké Pasticcio
Kapustové listy blanšírujte ve vařící osolené vodě asi 2 až 3 minuty. Poté je vyjměte, zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat. Bylinky najemno... více o Vegetariánská roláda se špaldou, fetou a brusinkami
Dýni rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte část se semínky. Dýni pak rozkrojte ještě na plátky, rozložte do pekáčku, posypte solí, pepřem, cukrem a... více o Pečená dýně s rukolou a fetou
Předehřejte gril v troubě. Sýr nakrájejte na kostičky, rozložte do zapékací formy a posypte nastrouhanou kůrou z citronu a lístky tymiánu, osolte,... více o Okurkovo-avokádový salát
Očištěné brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Když trochu vychladnou, podélně je rozřízněte, vydlabejte a vzniklé „lodičky“ upečte na... více o Plněné brambory s rajčaty a mozzarellou
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Těsto je elastické, trochu se "vrací" a zdá se ,že je příliš mastné - nelekejte se. Zabalíme do folie a... více o Slaný koláč nejen s fazolkami
Cuketky omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na kolečka a vložíme do hrnce. Zalijeme sklenkou vody (200-250 ml), přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou... více o Studená cuketová polévka se dvěma sýry a šunkou
Fetu nakrájíme na kostičky. Celá vejce rozmícháme s olejem a vlažným mlékem. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, strouhaný parmazan, osolíme,... více o Slaný chlebíček s pestem a fetou
Uvařené a vychladlé oloupané brambory nakrájíme na plátky nebo kostky, smícháme s umytou a osušenou rucolou, osolíme. Přidáme olivy, sýr nakrájený na... více o Bramborový salát s rucolou, olivami a sýrem
Cherry rajčátka omyjeme a seřízneme ze dvou stran, z jedné strany tak, aby nám stála a z druhé, abychom je mohli vydlabat a naplnit. Když máme... více o Cherry rajčátka plněná sýrem feta a olivami
Červenou řepu očistíme, oškrábeme a nakrájíme na tenké hranolky (sirky), stejným způsobem nakrájíme hrušku, kterou jsme zbavili jádřince, případně dle... více o Salát z červené řepy s hruškou
Naklepané kotlety posolíme (opatrně, feta i olivy jsou slané) a opepříme, pak orestujeme z obou stran na olivovém oleji spolu s nakrájenou cibulí a... více o Feťácké maso
Cuketu oloupeme, překrojíme podélně na půl a vydlabeme, odložíme stranou. V bujónu uvaříme sojovou drť (na malou cuketu mi stačilo tak 50 g). Mezitím... více o Plněná cuketa II
Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Nakrájíme i ledový salát, papriku, rajčata a sýr feta. Pak dáme vše do velké mísy, kromě sýru a... více o Salát se sýrem feta
Nejdříve oloupeme rajčata i papriky (krátce je ponoříme do vařící vody, papriky trochu déle). Pak je podusíme 5-7 minut na oleji a necháme asi 15... více o Fergese
Ze žampionů odstraníme třeně a do prázdných kloboučků dáme trochu pesta a kousek sýra. Z uvedených ingrediencí umícháme marinádu, kterou žampiony celé... více o Italské žampiony na gril
Fetu několikrát otočíme v Ouzu a necháme v něm ležet asi 10 min. Během této doby smícháme strouhanku s pepřem a bylinkami. V této směsi obalíme fetu... více o Asopovo řecké Saganaki
Tip na začátek: Kdo nesežene Créme fraîche může si jej doma snadno vyrobit. Do jednoho kelímku šlehačky (min. 30% tuku) se přidají dvě lžíce podmáslí... více o Adonisova řecká kotopoulo
Tip na začátek: Kdo nesežene Créme fraîche může si jej doma snadno vyrobit. Do jednoho kelímku šlehačky (min. 30% tuku) se přidají dvě lžíce podmáslí... více o Achillova řecká souzukakia
Karbanátky: česnek nasekáme na jemno, feta sýr nahrubo rozdrobíme rukou a vpracujeme vše společně se všemi ingrediencemi do mletého masa, necháme... více o Karbanátky s feta sýrem a okurkovou salsou
Droždí rozpustíme s cukrem v polovině vody, necháme při pokojové teplotě stát cca 10-20 minut, než na povrchu budou výrazně viditelné bubliny. Mouku... více o Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza
Do račatového džusu (pokud není, tak do trochy vody) dáme vařit na kolečka nakrájený pórek a petržel. Po chvíli přidáme nakrájená rajčata nebo o něco... více o Rajčatovo-pórková polévka
Smíchejte mouku, máslo, pivo a přidejte trošku koření, vzniklé těsto rozdělte na dvě poloviny a nechte 10 minut uležet. Mezitím nakrájejte rajčátka,... více o Řecká kapsa
Na pánvi si rozehřejeme olej a usmažíme nakrájenou chilli papričku, rozdrcený česnek a fenykl. Necháme vychladit. Odstraníme 6 listů salátu a necháme... více o Zabalený artyčok
Tvaroh, nasekané kapary, kmín, rozmačkaný sýr, máslo a sardelovou pastu smícháme dohromady. Dochutíme hořčicí, mletou paprikou, solí a pepřem (nejlépe... více o Plněné paprikové špice
Kostky nakrájeného melounu smícháme s feta sýrem, též na kostky nakrájeným, rajčátky, čekankou, bylinkami a olivami. Řádně promícháme a servírujeme do... více o Melounové osvěžení
Papriky omyjeme, překrojíme na dvě půlky a vydlabeme vnitřek. Pak poskládáme do zapékací misky mírně vymazané olivovým olejem jako lodičky. Do každé... více o Pečená sýrem plněná paprika
Připravíme kuskus podle návodu na obalu, přidáme drobně nakrájenou zeleninu, rozdrobíme sýr a promícháme. Přilijeme lžíci za studena lisovaného... více o Salát s kuskusem a fetou
Na cibulce uděláme špenát (nejdříve z něho vymačkat tekutinu) a necháme vychladnout. Přidáme fetu, ořechy, muškátový oříšek, sůl, pepř. Vložíme do... více o Sýrovo-špenátové šátečky
Penne uvaříme ve slané vodě. Artyčoky očistíme a nakrájíme na plátky. Oloupeme česnek a cibuli, nakrájíme a promícháme s artyčoky a pokapeme olivovým... více o Penne s artyčoky, olivami a sýrem feta
Hermelíny rozkrojíme a vydlabeme vnitřky. Nasekanou petrželku smícháme s půlkou vydlabaného hermelínu a fetou. Umixujeme očištěnou papriku a chilli... více o Minihermelíny
Brambory uvaříme 15 minut v osolené vodě a necháme vychladnout. Lžičkou vydlabeme tak, aby zůstal tenký okraj. Sýr se 2 lžícemi oleje a hmotu... více o Brambory plněné fetou