Namočit přebraný hrách na 5 - 12 hodin, hnědou rýži namočit na 5 - 12 hodin zvlášť. Po namočení vyprat rýži 1x.
Do 600 ml vařící osolené vody nasypat...
více o Riži-piži (rizoto), základní recept
Špagety v tenké vrstvě namočit v malém množství vody v pekáčku nebo na pečícím plechu na 20 - 30 minut. Déle ne, nepřijaly by sůl z vody.
10 minut po...
více o Progresivní špagety, základní recept
Utlouct ječné kroupy v hmoždíři, nebo je umlít ve šrotovníku. (Lze umlít do zásoby na 2 měsíce). Namočit na 5 - 12 hod ve sklenici se šroubovacím...
více o Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Hrách namočíme sypáním do studené vody na 5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem. Vypereme 2 x, jednou v nové vodě a sebereme pěnu z hladiny....
více o Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Brambory oloupeme a dáme do hrnce s vodou.
Nakrájíme je na kostky, propláchneme a zalijeme čerstvou vodou. Osolíme, přidáme kmín a dáme vařit.
Vaříme...
více o Vařené brambory
Naklepeme kotlety, osolíme, opepříme a umístíme do pekáčku.
Brambory řádně očistíme a nakrájíme na kolečka. Ty naskládáme na kotlety a přidáme sůl a...
více o Kotlety na smetaně
Ředkvičky očistíme. Polovinu ředkvičkových listů nasekáme najemno a zbytek nakrájíme nahrubo. Bulvy ředkviček nakrájíme na tenká kolečka.
Čerstvý sýr...
více o Ředkvičková pomazánka
Nejprve připravíme kvásek.
Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, které pocukrujeme, zaprášíme moukou a vše rozmícháme.
Kvásek necháme vzejít na...
více o Koblihy
Propláchnutý hrách a kroupy přes noc zvlášť namočíme.
Obojí samostatně uvaříme doměkka v osolené vodě.
Mezitím na sádle opečeme na kostičky nakrájenou...
více o Šoulet
Černou čočku namočte přes noc do vody. Pak ji slijte, vložte do tlakového hrnce s 1,6 l vody, přidejte omyté fazole a 2 lžičky soli. Vařte v tlakovém...
více o Dal Makhani
Nejdříve dáme vařit rýži do měkka dle návodu.
Kuřecí prso nakrájíme na drobné kostičky, obalíme v grilovacím koření a vhodíme na pánev, kde ho na...
více o Náplň do tortill
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme polohrubou mouku (s hrubou moukou se mě zdají dosti tuhé) a sůl. Uděláme těsto, nesmí být ani tuhé,...
více o Brynzové halušky
Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín a důkladně promícháme. Přilijeme vodu a vypracujeme těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme 8 - 12 hodin...
více o Domácí chleba bez hnětení
Maso naklepeme a okraje nakrojíme.
Řízky postupně osolíme a opepříme. Poté je obalíme v mouce, rozšlehaném vejci s mlékem a strouhance.
Na středním...
více o Vepřový řízek
Na sádle osmahneme dozlatova cibuli pokrájenou na plátky, přidáme kuřecí prsa pokrájená na větší kostky a necháme zatáhnout. Pak přidáme dle uvážení...
více o YESenická kuřecí prsa
Připravíme si na suchou směs: mandlovou mouku, moučkový cukr, váhu nebo odměrku
Do mixéru na oříšky dáme 90 - 100 g mandlové mouky a 160 g moučkového...
více o Makronky
V míse smícháme najemno nakrájenou cibuli, olej, sojovou omáčku, sůl, pepř, vejce a podravku. Přidáme na plátky nakrájené maso obalené v solamylu,...
více o Babiččiny masové placičky
Mléko nalijeme do mísy a rozšleháme v něm vejce.
Přidáme špetku soli a pomalu přisypáváme mouku. Stále šleháme, aby nevznikly hrudky.
Hotové těsto...
více o Recept na nejlepší palačinky
Sýr najemno nastrouháme, česnek oloupeme a prolisujeme. Přidáme majonézu, tavený sýr, špetku soli a pepře, mletou papriku a najemno nasekanou petržel...
více o Sýrová pomazánka
Lučiny, špetku soli, majonézu, nastrouhanou šunku a smetanu dáme do mísy a promícháme.
Připravenou směs namažeme na nakrájenou veku, posypeme...
více o Zapečená veka
Troubu si předehřejeme na 175 °C. Sýr nastrouháme najemno, šunku nakrájíme na kostičky. V míse rozšleháme vejce, přidáme jogurt, nastrouhaný sýr a...
více o Zapečené chlebíčky - rychlá večeře
Brambory omyjeme a oloupeme. Nakrájíme je na kousky jako jsou na obrázku a dáme je do hrnce s vařící vodou. Přidáme trošku soli a olivového oleje a...
více o Steakové hranolky
Konzervovanou cizrnu slijeme a dobře ji propláchneme.
Očištěnou zeleninu a vejce nakrájíme na menší kousky, společně s olivami přidáme k cizrně,...
více o Cizrnový salát s tuňákem
Do hrnce si dáme vařit vejce natvrdo.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nakrájený pórek a necháme ho změknout. Poté přidáme zelené fazolky....
více o Zelené fazolky s vajíčkem a cottagem
Z droždí, lžíce cukru a mouky a trochy vlažného mléka necháte na teplém místě vzejít kvásek.
Rebarboru oloupete, nakrájíte na malé kostičky, vsypete...
více o Jahodovo-rebarborový koláč
Brambory a polovinu cukety nastrouháme najemno, zbylou cuketu spolu s mrkví nahrubo a vše dáme do mísy. Přidáme prolisovaný česnek 2 vejce, žervé, sůl...
více o Cuketové placičky s žervé
Koleno vložíme do vroucí vody, přidáme pepř, sůl a jeden svazek petržele a necháme vařit, dokud maso nezměkne (asi 2 hodiny). Pak koleno vyjmeme,...
více o Velikonoční nádivka s uzeným masem
Mrkev a celer oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte nadrobno. Vše zprudka restujte na olivovém oleji - když začne zelenina...
více o Těstoviny s restovanou zeleninou
Na hluboké pánvi rozpálíme olej a přidáme vařenou rýži. Pokud rýže ještě není osolená, přidáme sůl. Necháme chvilku smažit a přidáme sojovou a...
více o Smažená rýže
Tvarůžky nakrájíte na malé kostičky, přidáte pomazánkové máslo, nadrobno nakrájenou cibuli, nasekanou pažitku, kmín, pepř a sůl.
Zalijete pivem a vše...
více o Pomazánka z tvarůžků
Připravte si pečicí formu, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. V míse vyšlehejte žloutky, změklé máslo a cukr do pěny. V další míse ušlehejte z...
více o Velikonoční biskupský beránek
Do masa nakrájíme najemno šunku nebo můžeme nastrouhat na jemném struhadle. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a petrželku.
Přilijeme smetanu ...
více o Telecí mleté biftečky se smetanou
Pórek očistíte, brambory oloupete a oboje nakrájíte na malé kousky. V hrnci rozehřejete máslo spolu s olejem, přidáte nakrájený pórek, brambory, kmín...
více o Bramboračka s pórkem
Rozmíchejte vejce s mlékem a poté postupně přidejte mouku a špetku soli. Nesmí zůstat hrudky.
Na rozpálenou pánev nalijte smíchané těsto a rozlejte ho...
více o Palačinky se šunkou: Mňamka babičky Věry
Těstoviny uvaříme dle návodu.
Na troše olivového oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na plátky nakrájený česnek, chvilku...
více o Tuňákové těstoviny
Den předem naložte cibuli. Nakrájejte ji na kolečka, dejte do cedníku, spařte vroucí vodou a vložte ji do uzavíratelné sklenice. Do kastrůlku dejte...
více o Marinované cukety s citronovým tvarohem
Plec odblaníme a dáme do pekáčku. Mírně ji osolíme a poklademe 40 g másla nakrájeného na plátky. Maso podlijeme 150 ml vody a přiklopíme. Pečeme v...
více o Koprová omáčka s houskovými knedlíky
V rendlíku přivedeme k varu vodu s olejem a špetkou soli. Jakmile se začne směs vařit, vsypeme mouku. Hmotu důkladně mícháme. Když se přestane lepit...
více o Mini věnečky
Dejte vařit brambory ve slupce. Lilky pokrájejte na kolečka asi 1 cm silná, rozložte je na papírové utěrky, posolte a nechte vypotit asi 10 minut....
více o Řecká musaka podle časopisu F.O.O.D.
Cukety omyjte a nastrouhejte nahrubo. Cibulky nakrájejte na kolečka, šunku na malé kousky, česnek prolisujte, sýr nastrouhejte, petrželku nasekejte...
více o Cukeťák z trouby
Cukety omyjte a škrabkou na zeleninu nakrouhejte na dlouhé tenké plátky. Začněte na jedné straně, cuketu obraťte o 90° a krouhejte dál. Opět otočte a...
více o Kořeněné cuketové pickles
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, špekáčky na půlkolečka nebo na kostičky, cibuli pokrájejte nadrobno.
Na dvou lžících oleje osmažte cibuli...
více o Buřtguláš podle časopisu F.O.O.D.
Brambory oloupejte a pokrájejte na plátky asi 1 cm silné. Uzené maso pokrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
Zapékací...
více o Francouzské brambory podle časopisu F.O.O.D.
Houby dejte do misky a zalijte je horkou vodou. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. V rendlíku přiveďte k varu vodu, dejte do ní vejce a...
více o Jihočeská kulajda podle časopisu F.O.O.D.