Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a po stranách nařízneme, aby se nekroutilo při tepelné úpravě, nebo ho pokrájíme na nudličky nebo kostky. Osolíme,...
více o Vepřové plátky / nudličky na václavkách
Žebírka si nasolíme a dle chuti posypeme kořenící směsí čubrica. Remosku nebo pekáček vymažeme olejem nebo sádlem, naplníme na větší kusy pokrájenou...
více o Vepřová žebírka s čubricou na zelenině
Na rozpuštěném másle si osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev a na plátky pokrájený řapík celeru. Po osmažení přisypeme mouku, kterou necháme zpěnit,...
více o Rybí polévka z tresky
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Suroviny na těsto promícháme a necháme odležet. Nejlepší je nechat za nás pracovat robota :-)
Pudink uvaříme dle...
více o Podzimní štrůdl
Zelí očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do hrnce, osolíme, ochutíme kmínem, podlijeme hrnkem vody a pod poklicí za občasnému promíchání dusíme na...
více o Dušené hlávkové zelí
Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, osolíme, opepříme a posypeme dle chuti kmínem a zaprášíme houbovou drtí.
V kastrolu si rozehřejeme sádlo nebo...
více o Houbová kýta s pórkem
Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky, brokolici rozebereme na růžičky, celer pokrájíme na plátky, česnek nasekáme a mrkev hrubě nastrouháme nebo...
více o Brokolicová polévka s bramborem
Maso na guláš dle vlastní chuti (vepřové, hovězí, krůtí) pokrájíme na kostky nebo nudličky, které osolíme, opepříme a promícháme s hořčicí.
Na sádle s...
více o Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici
Kuře vybalte, neumývejte a jen osušte papírovou utěrkou. Ze všech stran i zevnitř ho pak silně osolte. Dejte ho na talíř, nezakrývejte a nechte přes...
více o Pečené kuře
Rajčata spaříme, oloupeme a přepůlíme nebo krátce pod poklicí podusíme a následně propasírujeme na pyré. Vložíme do většího hrnce.
K rajčatům...
více o Zelenina pod maso, do masových směsí...
Do vlažného mléka s rumem rozdrobíme cca 21 gramů droždí, přisypeme vanilkový cukr, mouku dle hustoty těstíčka a sůl. Dle vlastní chuti dochutíme...
více o Švestky (ovoce) v lívancovém těstíčku
Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a pak ji nakrájejte na kousky. Na rozpuštěném ghí opečte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přisypte skořici,...
více o Dýňová polévka s červenou čočkou
Mleté maso opepříme, přidáme vejce s vodou a dobře promícháme. Přidáme strouhaný sýr a dle slanosti sýru a slaniny směs dosolíme.
Vše řádně promícháme...
více o Masovo-sýrové roládky ve slanině
Vepřové maso v celku si nasolíme nejlépe den předem. Před tepelnou úpravou ho ještě dochutíme kmínem a pepřem, poté vložíme do hrnce nebo pekáče s...
více o Dušená česneková kýta
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Tu pak zaprášíme hladkou moukou, kterou necháme zpěnit, přisypeme na velkých...
více o Kedlubnové zelí dušené na špeku (slanině)
Kuře rozporcujeme na menší díly, sundáme kůži (tentokrát nám nepůjde o křupavou kůrčičku), opláchneme, necháme okapat a osolíme (pozor na slanost...
více o Smetanové kuře pečené (nejen) s bramborem
Nakrájenou cuketu nejdříve posolíme a necháme 10-15 min. pustit vodu, kterou poté slijeme.
Nalijeme hrnek vody do misky a rozmícháme v ní hrašku....
více o Veganská obalovaná cuketa v těstíčku
Střívka pečlivě vyčistěte pod tekoucí vodou – i v případě, že jste sehnali už vyčištěná. Běžnější jsou dnes střívka umělá, ale přírodní varianta nemá...
více o Bramborová jelítka Goja
Nejprve si připravíme kvásek na bulky. Polovinu teplého mléka smícháme s droždím, špetkou cukru a dobře promícháme. Necháme stranou vzejít kvásek.
Ve...
více o Halloumi burger s domácí máslovou bulkou
Do větší mísy dáme na slabší nudličky nakrájené zelí a mrkev, které osolíme a pocukrujeme. Pak zeleninu krátce promneme čistou rukou, aby začalo zelí...
více o Zeleninový salát se zelím
Dortovou formu o průměru cca 25 cm nebo menší pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Švestky přepůlíme a vypeckujeme.
Do mísy nastrouháme...
více o Makový koláč (makovník) se švestkami
V hrnci ideálně s nepřilnavou povrchovou úpravou si připravte karamel na polití. Smíchejte cukr, med a máslo a nechte rozpustit. Vařte na mírném...
více o Karamelové cheesecake řezy
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, vodu a koření dle chuti + sůl. Vše dobře propracujeme, dle potřeby zahustíme čerstvě rozmixovanou strouhankou ...
více o Mleté španělské roládky
Na jemně pokrájeném špeku s troškou sádla si osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova.
Očištěné houby pokrájíme a necháme krátce spařit v osolené...
více o Houbová smaženice s krupičkou
Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody doměkka. Po uvaření scedíme.
Během vaření si na másle osmažíme na kolečka pokrájený pórek...
více o Uzené šťouchané brambory s pórkem
Na jemně pokrájeném špeku (pokud chceme pokrm bezmasý, tak na oleji) osmažíme lehce dozlatova drobně pokrájenou cibuli. K té pak přidáme na plátky...
více o Krémové žampiony s těstovinami
Očištěné papriky pokrájíme na kostky (nudličky) a cibuli na půlkolečka nebo klínky, rajčata na čtvrtky a vše dáme do většího hrnce nebo kastrólu....
více o Lečo s hořčicí - bez zavaření
Do misky si dáme mouku (může být i ovesná atd.) a sůl. Promícháme lžící.
Přidáme vejce a jogurt a znovu promícháme lžící.
Přiléváme mléko a mezi tím...
více o Babiččiny lehké lívance
Do 3 litrů vody dáme kosti (já použil žebra),kořenovou zeleninu,cibuli,pár kuliček pepře a bobkový list a necháme dělat vývar.kdyz je zelenina měkká...
více o Kyselá polévka od Kolína
Na kousku rozpuštěného másla nebo na oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájenou libovější slaninu nebo jinou, námi...
více o Fazolová gulášová polévka
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou jednu velkou nebo dvě střední cibule dosklovata, přidáme na kostky pokrájené osolené a opepřené maso a...
více o Houbový guláš s masem
Surimi tyčinky pokrájíme dle chuti a potřeby (salát/pomazánka) na menší kousky, které dáme do mísy společně s bílou částí jemně pokrájených cibulek....
více o Surimi pomazánka / salát
Očištěnou čerstvou hlavatku (my měli rybu o délce zhruba 90 cm) pokrájíme na podkovy o síle 3 cm, omyjeme a osušíme.
Česnek oloupeme, jemně nasekáme a...
více o Grilovaná hlavatka (lososovitá ryba)
Cibule oloupejte a pokrájejte nadrobno, na troše oleje oleje je v hlubší pánvi osmažte takřka dozlatova, přidejte nasekaný česnek a už jen krátce...
více o Bagety s masovými koulemi
Houby dejte do hrnce a zalijte asi 600 ml vroucí vody a horkým vývarem a nechte 5 minut v klidu.
Máslo rozpusťte v kastrolu a orestujte na něm najemno...
více o Arancini - risottové koule se salsou verde
Na oleji 8–10 minut opékejte cibuli.
Přidejte česnek, po chvilce i špenát a nechte jej 4 minuty zavadnout. Důkladně promíchejte.
Zchladlý pak se...
více o Špenátový dip
Ve střední míse prošlehejte hořčici, vinný ocet a bylinky, přidejte olivový olej. Do marinády naložíme kuřecí prsa krájená na kousky a necháme alespoň...
více o Marináda na kuřecí maso s citrusy
Ve velké míse smícháme kuřecí křídla, 2 lžíce sherry octa, 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Promícháme, aby se všechny křídla dobře obalily a...
více o Marináda na kuřecí křídla
Ve velké marinovací nádobě nebo pytli na marinování smícháme hnědý cukr a 1/3 šálku soli. Přidáme 2 šálky horké vody a promícháme, dokud se cukr i sůl...
více o Kuře na plechovce s pivem
Všechny suroviny dobře prošlehám tak, aby vzniklo krásně hladké lité těsto. Potom peču nasucho na kvalitní pánvi.
Promažu oblíbenou náplní. Já to měla...
více o Žitné palačinky s tvarohovou náplní
Čočku uvařte podle návodu na obalu. Měla by zůstat pevná a nerozvařená.
Slunečnicová semínka opražte na sucho v pánvi. Rukolu a rajčata nakrájejte na...
více o Čočkový salát se švestkami
Na rozpáleném tuku osmažíme pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit i mleté maso, které po osmažení posypeme mletou paprikou a hladkou moukou a...
více o Gulášová polévka s mletým masem a zeleninou
Na trošce oleje osmažíme mleté maso, mírně osolíme, opepříme, přidáme protlak s nasekaným česnekem a drobně pokrájenou paprikou a ještě krátce, za...
více o Směs s baby cuketou
Pokrájenou cibuli osmažíme lehce dozlatova na másle nebo oleji, ke konci smažení přidáme osmažit i pokrájenou slaninu na menší kostičky nebo nudličky....
více o Cuketový mozeček se slaninou
Cuketa nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud je hodně vodnatá, vyždímáme ji, ale není nutné ji nechávat vypotit.
K cuketě přistrouháme na hrubém...
více o Cuketové křupavé bramboráky