Oloupeme a omyjeme brambory. Zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme doměkka asi 25 minut. Slijeme a necháme okapat. Opereme petrželku, otrháme lístky...
více o Restované brambory s petrželkou
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, rozdělíme na plátky a naklepeme. Potom je osolíme a opepříme. Citron dobře omyjeme v teplé vodě a rozpůlíme. Z jedné...
více o Zapečená kuřecí prsíčka
Mouku, vejce, 1/4 lžičky soli, muškátový oříšek a minerálku zpracujeme na řidší hladké těsto. Játra omyjeme, osušíme, očistíme a rozšleháme na pyré....
více o Polévka s játrovými nudlemi
Na česnekovou majonézu oloupeme česnek a prolisujeme ho. Smícháme žloutky, 1 lžíci citronové šťávy, cukr, sůl a pepř. Elektickými metličkami všleháme...
více o Filé s česnekovou majonézou
Plátky masa omyjeme a očistíme od blanek a tuku. Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou.
V hlubokém talíři rozkvedláme...
více o Vídeňský řízek
Maso pokrájíme na nudličky a posypeme gyrosovým kořením. Oloupeme okurku a jednu třetinu nastrouháme na hrubém struhadle. Oloupeme a utřeme česnek....
více o Krůtí hamburger s pikantní majonézou
Oddělíme vejce. K bílkům přidáme špetku soli a našleháme tuhý sníh. Citron omyjeme pod proudem horké vody a kůru jemně ostrouháme. Troubu rozpálíme na...
více o Tvarožník
Máslo utřeme s tavenými sýry, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, okurky, petrželku, natvrdo uvařená a pokrájená vejce. Vše osolíme, opepříme, přidáme...
více o Sýrová roláda I.
Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme, zalijeme marinádou a promícháme s majolkou.
Vlijeme do litrové sklenice a necháme v chladničce 1-2 dny proležet....
více o Marinované buřty
Tvaroh rozetřeme s jemně nastrouhaným vejcem, změklým máslem a podle potřeby zředíme mlékem a vyšleháme jemnou hladkou pomazánku. Nakonec osolíme a...
více o Pažitková pomazánka
Přebranou opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat. Potom k ní přidáme mrkev vcelku a bobkový list a uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na...
více o Čočka na slanině
Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje ze sardinek. Nakonec přidáme drobně...
více o Pomazánka ze sardinek
Mandle nasekáme nahrubo. Odložíme jednu lžíci mandlí i obou druhů semínek. Droždí rozpustíme v 1/2 litru vlažné vody, přisypeme mouku, sůl, ocet a 3...
více o Bleskový chléb
Očištěné a omyté zelí nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Maso omyjeme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V pánvi...
více o Vepřové medailonky s čínským zelím
Utřeme sýr a máslo. K tomu přimícháme salám umletý na masovém strojku. Přidáme drobně rozsekané vejce a cibulku. Podle chuti osolíme a okořeníme...
více o Tavená pomazánka
Kapustičky očistíme a opereme. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme tuk a kostičky cibule na něm orestujeme. Přidáme kapustičky a...
více o Polévka z růžičkové kapusty
Papriky rozpůlíme a zbavíme semínek. Potom je omyjeme a nakrájíme na proužky. Karotku, okurku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Rajče omyjeme,...
více o Salát ze syrové zeleniny
Nejdříve připravíme dresink z tvarohu, pomletých ořechových jader, smetany, několika kapek estragonového octa a pokrájené pažitky. Důkladně jej...
více o Brokolice s tvarohovým dresinkem
Vodu nalijeme do hrnce, přidáme rozdrcený masox a uvedeme do varu. Přidáme okapané a překrájené zelí a uvaříme do měkka. Potom přidáme oloupané a na...
více o Zelná polévka
Pečivo namočíme do studené vody. Zelí očistíme a košťál vyřízneme. Potom vložíme zelí do vařící osolené vody a postupně opatrně utrhneme 8 vnějších...
více o Zelné závitky s mletým masem
Na vál prosijeme mouku, přidáme máslo, špetku soli, vejce a 100 ml vody. Vypracujeme tužší těsto. Zabalíme je do utěrky a necháme 60 minut odležet....
více o Bačovy mošničky plněné ovčím sýrem
Opereme bylinky a otrháme lístky. Oloupeme česnek a obojí spolu s hořčicí, 2 lžícemi oleje a solí rozmixujeme. Rozpálíme troubu na 250 °C. Maso...
více o Roastbeef na portském se šalotkou
Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Na kůži je křížem několikrát nařízneme a propícháme hřebíčky a jehličkami rozmarýnu. Cibule a mrkev...
více o Vepřová pečeně s kůrčičkou
Dobře uleželé tavrůžky rozmačkáme vidličkou a přidáme do utřeného másla. Promícháme, pak přidáme jemně krájenou cibuli, sůl a papriku. Opět dobře...
více o Tvarůžková pomazánka
Hlízy fenyklu omyjeme, rozpůlíme a povaříme asi 15 minut ve vývaru. Změklé fenykly vyjmeme z vývaru a necháme prochladnout. Potom vydlabeme vnitřky....
více o Zapečený plněný fenykl
Papriky omyjeme, podélně rozůlíme, vyjmeme jádřinec a odřízneme stopku.
Hermelín nakrájíme na malé kousky, salám rozkrájíme na kostičky.
Cibulku...
více o Papriky plněné hermelínem
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji do růžova. Přisypeme papriku, přidáme očištěné na kostky nakrájené maso, které orestujeme....
více o Vepřový guláš
Přebranou a opláchnutou čočku namočíme na několik hodin do studené vody. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme s kari kořením na rozehřátém...
více o Čočka po orientálsku
Syrové brambory dáme na lžíci a nakrojíme až k okraji, tak, že drží pohromadě do výšky asi 3 cm. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, brambory do ní...
více o Švédské brambory
Nakrájenou cibuli dorůžova osmažíme na másle, přidáme mouku a zasmahneme. Světlou zásmažku zalijeme vývarem a rozšleháme. Přichutíme solí a rozdrceným...
více o Pažitková omáčka
Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Pokusíme se vymačkat většinu škrobu. Zelí necháme okapat a nakrájíme ho na menší kousky. Oloupeme a...
více o Staročeské zelníky s bramborami
Brambory oloupeme, omyjeme a vcelku uvaříme. K uvařeným prolisovaným a ještě teplým bramborám přidáme sůl, mouku, prášek do pečiva a vejce. Vše...
více o Bramborové kotlety se šunkou
Jablka a křen oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme vývar, ocet a dochutíme. Necháme přes noc uležet a podáváme jako přílohu....
více o Jablečný křen
Lososa omyjeme, osušíme, zakapeme citronovou šťávou a osolíme. Žampiony očistíme, omyjeme a rozpůlíme. Nudle vaříme asi 10 minut v osolené vodě, potom...
více o Losos v žampionové omáčce se zeleným pepřem
Omyté a osušené porce kapra osolíme, dobře potřeme prolisovaným česnekem a pokapeme olejem. Necháme v chladu asi dvě hodiny odležet. Pak je posypeme...
více o Kapr s česnekem
Brambory omyjeme, oloupeme a najemno nastrouháme. Přebytečnou vodu z bramborákového těsta slijeme. Česnek oloupeme a nastrouháme, prolisujeme nebo...
více o Bramboráky
Vepřovou krkovici dobře omyjeme, osušíme a potřeme sladkou paprikou, solí a pepřem. Maso vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v předehřáté troubě ...
více o Vepřové na houbách
Vejce rozšleháme, osolíme a opepříme. Kuře podélně rozpůlíme a každou polovinu obalíme v mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance. V kastrole...
více o Smažené kuře
V mléce důkladně rozkvedláme obě vejce, přidáme nastrouhaný sýr a ochutíme solí a muškátovým oříškem. Vaječné mléko potom vlijeme do ploché, dobře...
více o Kuřecí polévka se svítkem
Oloupeme a omyjeme brambory a nakrájíme je na kostky. Slaninu nakrájíme nadrobno a na pánvi bez tuku ji dokřupava vypečeme. Vyjmeme a na chvíli dáme...
více o Pestrá selská pánev
Omyjeme rajčata, polovinu jich pokrájíme na kostičky a zbytek na plátky. Oloupeme a nasekáme stroužek česneku. Opereme bazalku. Jednu snítku odložíme...
více o Vaječná omeleta na způsob rajčatové pizzy
Telecí maso nakrájíme na menší filátka, naklepeme, osolíme a opepříme. Maso opečeme na rozpáleném oleji a necháme stranou. Do výpeku dáme drobně...
více o Telecí kýta na hříbkách
Nejprve si naložíme sójové maso do nálevu připraveného z rozšlehaného vajíčka, škrobu a vody. Nálev dochutíme sójovou omáčkou a sójové kostky v něm...
více o Vegetariánské Kung Pao Asie
Oloupaná rajčata, okurku a cibuli nakrájíme na plátky, vložíme do salátové mísy a zalijeme zálivkou.
Zálivka: česnek utřeme se solí, přidáme olej a...
více o Andaluzský salát
Kapustové listy přelijeme vřelou vodou a 5 minut je blanšírujeme. Potom listy slijeme, propláchneme proudem ledové vody a necháme úplně okapat....
více o Kapustové závitky s houbovou nádivkou
Hovězí maso omyjeme a dáme vařit do osolené horké vody, aby se chuťové látky nevyluhovaly. Necháme vařit doměkka. Podáváme k omáčkám (na přípravu...
více o Vařené hovězí maso
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z masa a necháme vařit. Nakonec takto připravenou omáčku zjemníme kysanou smetanou,...
více o Křenová omáčka
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a rozdělíme na kroužky. V pánvi rozpustíme máslo nasypeme...
více o Gratinované brambory s cibulí
Salát očistíme, omyjeme a nakrájíme na velmi jemné proužky. Rajčátka omyjeme a přepůlíme, salátovou okurku a ředkvičky očistíme (neloupeme) a...
více o Lehký koktejl s lososem