Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nahrubo nastrouháme. V míse je promícháme s vejci, moukou, solí a pepřem. Cibuli najemno posekáme. Feferonky...
více o Bramborák s feferonkami
Troubu předehřejeme na 200° C. Stehna omyjeme, osušíme a potřeme solí, pepřem a paprikou. V kastrolu rozehřejeme olej a maso na něm opečeme. Zalijeme...
více o Krůtí stehna se zeleninou
Troubu předehřejeme na 170 °C. Maso omyjeme, osušíme a do povrchu vetřeme sůl s pepřem. Položíme do pekáče tukovou vrstvou dolů. Zelený pepř nasekáme....
více o Roastbeef v peprném plášti
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.
Do 100 ml teplého mléka,...
více o Rumové koblihy
Mléko smícháme s moukou, solí, česnekem a všleháme vejce. Kapustu nakrájenou na nudličky spaříme, scedíme a přidáme k těstíčku. Lijeme na rozehřátý...
více o Krakonošovy drny
V misce utřeme Lučinu, Imperiál, Ramu, zjemníme zakysanou smetanou,
případně naředíme mlékem, až vznikne hladká hmota, pak prolisujeme česnek,
přidáme...
více o Sýr Boursain
Žampiony nakrájíme, uvaříme a umeleme. Z mouky a vývaru připravíme bešamel, přidáme umleté žampiony a žloutek rozšlehaný ze šlehačkou, vše zalijeme...
více o Polévka Petra Velikého
Z roštěnce pečlivě odstraníme všechny blány a nařízneme šlachy. Maso svážeme provázkem, osolíme, opepříme a necháme asi 1 hodinu odpočinout. Poté maso...
více o Brightonský roastbeef
Sušené houby namočíme alespoň na 1/2 hodiny do studené vody. Očištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme studenou vodou, nakrájíme na kostičky...
více o Bramboračka
Květáky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a jemně rozsekáme.
Bílky, mléko a sůl rozšleháme a vmícháme nastrouhaný sýr.
Rozsekaný květák dáme do...
více o Gratinovaný květák
Kysané zelí nadrobno překrájíme dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme sůl a kmín.
Vaříme asi 15 minut a zalijeme mlékem s rozšlehanou moukou a opět...
více o Polévka z kysaného zelí
Očištěné, oprané drůbky a cibuli vložíme do 1 l studené vody, osolíme a zvolna vaříme téměř doměkka. Do vývaru přidáme růžičky květáku, mrkve a vše...
více o Drůbková polévka
Přebrané a oprané fazole vaříme ve vodě spolu s bobkovým listem doměkka. Smetanu rozmícháme s hladkou mokou a přes sítko vlijeme do vývaru s fazolemi....
více o Moravská fazolová polévka
Maso nakrájíme na kostky a vlhkou paličkou naklepeme. Na špízové jehly, nebo na špejle střídavě napichujeme plátky masa, sýra, cibule a rajčat....
více o Horalské ražniči
Kuře očistíme, kůži na prsou oddělíme od masa, uvnitř kuře osolíme a vetřeme majoránku.
Housky namočíme do mléka a po prosáknutí důkladně vymačkáme....
více o Maďarské kuře s nádivkou
Uvařené, studené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. V rozpáleném oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájený salám nebo maso a krátce opečeme....
více o Francouzské brambory IV.
Panenskou svíčkovou naklepeme hranou dlaně a po délce, okraje nařízneme několika řezy asi 1,5 cm hlubokými. Maso osolíme, potřeme česnekem a necháme 2...
více o Brněnský drak
Dobře očištěný a omytý pórek a oloupanou cibuli nakrájíme na nudličky a mírně osmahneme na másle. Zeleninu zasypeme moukou a ještě chvíli smažíme.
Pak...
více o Šči s brambory
Ze svíčkové a kýty nakrájíme menší plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a střídavě napichujeme na jehlu, prokládáme kolečky cibule, feferonkou a...
více o Moravský divoký šíp
Maso, nakrájenou cibuli a ostatní přísady pečlivě promícháme a necháme chvíli odpočinout. Zatím připravíme těsto ze všech uvedených ingrediencí a...
více o Ravioli
Zeleninu nakrájíme na malé kostičky a ve slepičím vývaru ji uvaříme doměkka. Vývar přecedíme, zeleninu propasírujeme, přidáme smetanu a rajčatovou...
více o Créme á la Ritz
Do skleněných nebo keramických misek rozdělíme část másla a nadrobíme sýr. Posypeme sladkou paprikou a dáme do trouby rozpéci. Uvedeme do varu...
více o Panagjurská vejce
Celer jemně nastrouháme, pokapeme citronovou šťávou, mírně osolíme a vmícháme hrubě nasekané vlašské ořechy.
Nakonec posypeme nastrouhanou nivou,...
více o Salát pro starší pány
Fazole namočíme den předem a druhý den je uvaříme v čisté vodě. Před změknutím přidáme nakrájená rajčata a dovaříme doměkka. Z tuku a mouky připravíme...
více o Fazolová polévka s rajčaty
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Větší mikrotenový sáček vytřeme olejem, vložíme do něj těsto a na 12 hodin zamrazíme....
více o Langoše
Bůček omyjeme a špičatým ostrým nožem v něm uděláme kapsu.
Žloutky rozšleháme v mléce a osolíme. Do této směsi dáme zvlhčit housky nakrájené na...
více o Plněný vepřový bůček
Brambory oloupeme, omyjeme a podélně rozčtvrtíme. Slaninu nakrájíme na proužky. Žampiony očistíme a přepůlíme. V pánvi vypečeme slaninu a odložíme ji...
více o Žampiony s bylinkovou omáčkou
Zelné listy opláchneme a spaříme ve vroucí osolené vodě, vyjmeme a necháme okapat. Na každý list položíme polovinu párku a zavineme.
Obalíme v mouce,...
více o Zelné řízky
Křidélka i stehna opláchneme a osušíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, stroužky česneku přepůlíme.
Na rozehřátém oleji maso za stálého obracení důkladně...
více o Kuře na víně se zeleninou
Fazole namočíme přes noc do studené vody a druhý den je uvaříme doměkka. Ve velkém hrnci osmažíme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme utřený česnek a...
více o Chilli con carne
Nejprve žebírko upečeme dozlatova (asi 25 minut) a slijeme omastek.
Kakao smícháme s moukou, kmínem, paprikou a přidáme oregáno, sůl, pepř, vodu a med...
více o Žebírko po mexicku
Maso nakrájíme na nudličky a v osolené vodě vaříme s pepřem, masoxem a feferonkami.
Nakrájíme zeleninu, houby a vložíme do polévky.
Krátce před...
více o Vepřová polévka po čínsku
Králíka prošpikujeme slaninou a osolíme. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme sádlo, nakrájený pórek a feferonky. Chvíli...
více o Králík po cikánsku
Maso vykostíme a nakrájíme na plátky. Rozmixujeme cibuli, česnek a sůl. Touto směsí potřeme maso a necháme uležet (asi hodinu). Pak jednotlivé plátky...
více o Smažený králík
Maso omyjeme, osušíme a potřeme solí a pepřem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 1 1/4 hodiny. Občas podlijeme....
více o Vepřová pečeně se špenátem
Alobalovou fólii rozdělíme na čtyři čtvercové díly, které vytvarujeme jako kapsy a potřeme lehce olejem. Na každou část poklademe nakrájené plátky...
více o Mořská štika v alobalu
Maso opláchneme, osušíme a nařízneme do něho kapsu. Omyjeme a očistíme cukety a asi 150 g nakrájíme na kostičky. Z toastové chleba odkrojíme kůrku a...
více o Plněná krůtí pečeně
Do opláchnutého a osušeného kuřete vetřeme utřený česnek se solí, pepř a chilli koření. Takto připravené kuře vložíme do pekáče na rozehřáté máslo,...
více o Pečené chilli kuře
Kotlety opláchneme a osušíme. Na okrajích je nařízneme a maso částečně uvolníme od kosti. Mírně naklepeme paličkou, osolíme, opepříme a na rozpáleném...
více o Zbojnické kotlety
Játra omyjeme, odblaníme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Po obvodu plátky na několika místech nařízneme. Potom játra lehce naklepeme a opepříme....
více o Vepřová játra s chilli omáčkou
Bylinky opereme, vytřepeme a lístky otrháme. Bazalku a velké listy šalvěje rozřežeme na proužky.
Z bagety odřízneme konce a rozkrájíme ji na 4 silné...
více o Plněná bageta
Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Vejce rozšleháme, přidáme do něj všechny přísady a důkladně promícháme. Do marinády vložíme řízky a necháme v...
více o Vepřová kýta rytíře Fryduše
Maso omyjeme a rozkrojíme přes vlákno na stejnoměrný plát. Osolíme a potřeme hořčicí.
Připravíme vaječnou omeletu do které zabalíme párek. Na maso...
více o Vepřová roláda na rajčatech
Maso nakrájíme přes vlákno na stejnoměrné plátky a zlehka naklepeme. Zeleninu nakrájíme na plátky.
Maso a zeleninu dostatečně okořeníme. Vše zalijeme...
více o Masová směs na grilu
Drobně nasekanou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájené brambory, osolíme a zaprášíme oběma druhy papriky. Chvíli restujeme, zalijeme vroucí vodou...
více o Oravská kulaša
Roštěnky omyjeme, odblaníme, po obvodu nařízneme a naklepeme. Prudce je po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji. Vyjmeme, osolíme, opepříme a...
více o Roštěnky Esterházy
Roštěnky naklepeme a po okrajích nařízneme. Osolíme, opepříme a jemně poprášíme moukou. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme ji na rozehřátém oleji....
více o Roštěnky pod sněhem
Maso omyjeme, zbavíme blan a nakrájíme na proužky. Osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky...
více o Hovězí Stroganov
Hovězí plátky naklepeme, osolíme a opepříme.
Uvařené brambory a uzený bůček nakrájíme na kostičky. Bůček vyškvaříme a dozlatova na něm osmahneme na...
více o Bavorské závitky
Brynzu dobře rozšleháme v mléce tak, aby nevznikly hrudky.
Za stálého míchání uvedeme do varu a krátce povaříme.
V osolené vodě uvaříme nudle, scedíme...
více o Brynzová polévka