Maso na povrchu ostrým nožem seřízneme a odstraníme tuk a spodní blánu masa. Pak maso hladkou stranou paličky naklepeme, aby bylo pružnější.
Osolíme,...
více o Roastbeef
Sýr nastrouháme na nudličky, vložíme na talíř, přidáme na nudličky nakrájenou cibuli a celer a zakapeme olejem.
Směs ochutíme kečupem, solí a pepřem a...
více o Předkrm z balkánského sýra
Šunku nakrájíme na malé kostičky. Pažitku omyjeme, osušíme a nadrobno nastříháme. V míse dobře promícháme mouku s kypřícím práškem a solí. Troubu...
více o Pikantní muffiny se šunkou
Očištěná a oloupaná jablka nakrájíme na plátky, podlijeme vodou a podusíme na másle, do kterého přidáme cukr.
Vejce rozšleháme se solí a mlékem,...
více o Omeleta s jablky
Žemli namočíme do studené vody.
Maso zpracujeme s dobře vymačkanou žemlí, drobně krájenou cibulí, bílkem a hořčicí. Ochutíme solí a pepřem a ze...
více o Königsbergské klopsy
Zeleninu očistíme a hrubě nastrouháme. Cibuli nakrájíme najemno a spolu se zeleninou krátce osmahneme na oleji. Zalijeme vodou a přidáme bobkový list,...
více o Krevetové noky v zeleninové omáčce
Maso nakrájíme na nudličky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na 2 hodiny odležet. Potom maso poprášíme moukou, vložíme na cibulku osmahnutou...
více o Hovězí Stroganov II.
Hovězí a kuřecí maso nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce s rozehřátým olejem a po všech stranách osmahneme. Potom k masu přidáme nadrobno...
více o Brazilská polévka
Příprava: V kastrůlku rozehřejeme sádlo, vsypeme nadrobno nakrájenou cibulku, česnek a maso, osmažíme, zalijeme trochou horké vody, vložíme bobkový...
více o Spaghetti
Kuře, nejlépe večer před tepelnou úpravou, posypat grilovacím kořením a vetřít do povrchu. Vnitřek kuřete můžeme trochu osolit, vložíme nadrobno...
více o Kuře - předpečené a grilované
Králíka rozdělíme na porce, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na oleji podusíme mrkev, celer s cibulí - vše pokrájené na plátky. Přidáme porce...
více o Králík na zelenině
Štičí hřbet prošpikujeme slaninou, do břišní dutiny vložíme houbovou směs.
Houby namočíme na 2 hodiny do studené vody, nakrájíme na kousky a podusíme....
více o Štika nadívaná houbami
Drobné ryby očistíme, vykucháme a uvaříme ve vodě. Vývar procedíme, přidáme krájené brambory, celé hlavičky drobné cibule, na kousky nakrájené ryby a...
více o Rybářská ucha
Očištěné kuře nakrájíme na čtvrtky, osolíme, opepříme a necháme chvíli odležet. Na plátky nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, posypeme paprikou,...
více o Jachnija z kuřete
Vždy mezi dva plátky sýra dáme sardinku a plátek kapie. Řízky osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Smažíme po obou stranách...
více o Plněný sýrový řízek
Naklepanou kýtu nakrájíme na menší kostky a osmažíme dočervena na rozehřátém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmažíme, vmícháme mouku,...
více o Vepřový kebab s vínem
Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky, oloupanou okurku a cibuli nakrájíme také na plátky a urovnáme na mísu.
Česnek utřeme se...
více o Cikánský salát
Na oleji osmažíme vločky, přisypeme jemně strouhanou mrkev, osmažíme a zalijeme asi litrem vody. Osolíme, opepříme, vsypeme na špičku nože muškátového...
více o Letní mrkvová polévka
Hrušky i jablka omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme jádřince a dužinu nakrájíme na menší kousky. Do misky vymačkáme šťávu z citronu, promícháme ji s troškou...
více o Portugalský salát
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kousky. Osolíme, obalíme v solamylu a dáme na chvíli do ledničky. Pórek i se zelenou částí nakrájíme na tenká...
více o Kuřecí prsíčka po orientálsku
Kuře omyjeme, osušíme, zvenku i zevnitř osolíme a opepříme, vložíme do dobře vymazaného pekáče a pečeme v horké troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn...
více o Kuře s rýží, brokolicí a mandlemi
Brambory ve slupce důkladně omyjeme, osušíme a zabalíme do alobalu. Urovnáme na plech a pečeme v horké troubě při vyšší teplotě asi 1 1/2 hodiny. Na...
více o Kuřecí křidýlka s chilli omáčkou
Celer nakrájíme na kousky, mrkev na plátky, cibuli a rajčata na měsíčky. Výhonky mungo přebereme. Na rozehřátém másle opečeme celer, mrkev a cibuli,...
více o Zelenina na kari
Hřiby namočíme do 1/4 l vlažné vody (nejlépe přes noc).
Na rozehřátém sádle orestujeme nakrájené maso se šalotkou, dochutíme solí a pepřem. K masu...
více o Guláš se smetanou a houbami
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu.
Na rozehřátém másle dozlatova opečeme plátky žampionů, přidáme kolečka cibule, kostičky mrkve a krátce podusíme...
více o Pestrý těstovinový salát
Rajče nakrájíme na tenké plátky, cuketu podélně nakrájíme na slabé dlouhé plátky škrabkou na zeleninu. Chléb obložíme plátky rajčete a cuketou,...
více o Zapečený chléb s cuketou
Z kopřiv otrháme lístky, spaříme vroucí vodou, scedíme a necháme okapat. Vychladlé kopřivy jemně nasekáme nebo rozmixujeme.
Mléko rozšleháme s vejci,...
více o Zeleninová polévka s kopřivovým svítkem
Uvaříme brambory ve slupce a dáme vychladnout.
Mezitím uvaříme těstoviny (nejlépe vřetýnka) v osolené vodě s trochou oleje.
Uvaříme vejce natvrdo.
Na...
více o Míchanice
Máslo utřeme s tavenými sýry, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, okurky, petrželku, natvrdo uvařená a pokrájená vejce. Vše osolíme, opepříme, přidáme...
více o Sýrová roláda VII.
Fazole zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Uvařené fazole slijeme a promícháme je s kolečky pórku. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, troškou octa a...
více o Bílé fazole se slaninou a vejci
Meruňky necháme na sítu okapat. Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl utřeme do pěny. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, jedno po druhém zašleháme...
více o Meruňkové košíčky
Maso nakrájime na kostky. V katrole na sádle osmahneme pokrajenou cibuli,přidáme papriku, kmin, majoranku, utřený česnek se soli a ocet.
Vložime...
více o Zabijačka - guláš
Do zbyleho vyvaru pri vareni jaternic pridame utreny cesnek, mlety pepr, rozslehanou veprovou krev, kterou za staleho michani varime. Nakonec...
více o Zabijacka - Jaternicova polevka cerna
Okurku a oloupanou kedlubnu nakrájíme na velmi tenké plátky. Salát opláchneme a natrháme na kousky. Pažitku najemno posekáme. Ocet smícháme s hořčicí,...
více o Zeleninové carpaccio
Vejce nakrájíme na malé kousky, cibuli najemno posekáme, rajčata rozčtvrtíme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky. Vinný ocet smícháme s olejem...
více o Pampeliškový salát
Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět kostičky cibule, přidáme čtvrtky rajčat a otrhané listy kerblíku. Zalijeme vývarem a asi 20 minut povaříme....
více o Pikantní rajská polévka
Karotku a hrášek zalijeme vroucím vývarem a 5 minut zvolna povaříme. Pak sejmeme z plotny, za stálého míchání vsypeme krupičku a opět přivedeme k varu...
více o Krupičková polévka s vejcem
Na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme tenké plátky kedlubny, krátce podusíme, vmícháme papriku a necháme vychladnout. Ocet, olej a cukr smícháme,...
více o Kedlubnový salát
Jablka zbavená jádřinců nakrájíme ozdobným nožem na tenké plátky a ihned je pokapeme polovinou citronové šťávy. Mrkve nakrájíme na tenké proužky. Olej...
více o Jablkový salát s mrkví
Polovinu brambor uvaříme, druhou oloupeme a nastrouháme. Vychladlé uvařené brambory také nastrouháme. Smícháme syrové i uvařené brambory, přidáme...
více o Jihočeský bramborový bác
Mléko svaříme s trochou soli a máslem. Přidáme mouku a muškátový oříšek a mícháme tak dlouho, až se těsto odděluje od sebe. Poté kastrol sejmeme z...
více o Drůbeží knedlíčková polévka
Droždí rozdrobíme ve 50 ml vlažného mléka a přidáme trochu mouky. Promícháme a necháme kynout. K mouce přidáme tuk, žloutky, sůl, zbylé mléko a...
více o Obložené briošky
Na kousky pokrájené brambory, mrkev a celer zalijeme vodou a dáme vařit. Přidáme houby a celou neloupanou cibuli. Osolíme a okmínujeme. Chleba...
více o Chalupářská bramborka
Do prosáté mouky rozdrobíme změklé máslo, přidáme cukr, citronovou šťávu, špetku soli a smetanu, podle potřeby zalijeme vínem a zaděláme tužší těsto....
více o Smažené pečivo
Kachnu naporcujeme, odstraníme kůži a vykostíme. Porce protáhneme nudličkami slaniny, potřeme směsí oleje s citronovou šťávou, pepřem a drceným...
více o Kachna na roštu
Maso zbavíme viditelného tuku, nakrájíme na kostky silné asi 3 cm a ze všech stran opečeme na rozehřátém oleji.
Poté je vyjmeme, osolíme, opepříme a...
více o Pochoutka z Kréty
Z droždí, vlažného mléka cukru nehcáme vzejít kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli, vykynutý kvásek, vejce a změklý tuk. Vše smícháme...
více o Slavonické koláčky
Květák namočíme do teplé osolené vody, aby vyplaval případný hmyz. Poté květák vyjmeme a v osolené vodě vaříme asi 20 minut. Uvařený květák necháme...
více o Květák s kari omáčkou