Nejprve připravte máslo. Nasekejte česnek a bylinky na velmi jemno a spolu s chilli a citronovou kůrou zatřete do másla. Máslo vytvarujte do hranolu a...
více o Kyjevský řízek s brokolicovou kaší
V malé misce rozetřete na hladkou kaši droždí se lžičkou cukru. Zalijte trochou teplého mléka a nechte vzejít kvásek. Ve velké míse prošlehejte...
více o Lívance s borůvkami a medovou slaninou
Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich všechnu vodu. V míse je smíchejte s prolisovaným česnekem, nasekanou...
více o Křepelčí vejce v bramborovém košíčku
Oloupané brambory dáme vařit do osolené vody. Pár minut (3-4) před dovařením brambor doměkka, přidáme do hrnce růžičky květáku a dovaříme doměkka....
více o Šťouchané brambory s květákem a slaninou
Na rozpuštěném másle krátce osmažíme na plátky pokrájené cibulky (bílou a světlezelenou část), ke kterým přidáme na plátky či klínky pokrájené...
více o Žampionová smaženice
Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme špenát, podusíme, osolíme a opepříme.
Rohlíky nakrájíme na menší kostičky, přidáme vejce, smetanu,...
více o Špenátová velikonoční nádivka bez masa
Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Na rozpuštěném másle ji osmažíme dosklovata, přidáme kari koření a promícháme.
Na cibuli nasypeme brokolici...
více o Smetanová kari brokolice
Žampiony očistíme a odstraníme z nich nohy, které použijeme do mleté směsi (případně do polévky či pod maso).
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na...
více o Plněné žampiony mletou směsí
Mražený hrášek nechte povolit, asi minutu ho povařte ve vroucí vodě, sceďte, promíchejte s nasekanými jarními cibulkami, petrželovou natí, citronovou...
více o Losos s hráškem
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a uvařte dobře očištěné brambory. Slijte je a po vychladnutí je nastrouhejte na vál. Uprostřed udělejte...
více o Bramborové knedlíky
Hlávku rozčtvrťte, vykrojte košťál a pokrájejte na jemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Ve velkém kastrolu ji asi 3 minuty...
více o Dušené bílé zelí
Hlávku rozčtvrťte, vykrojte košťál a pokrájejte na jemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Ve velkém kastrolu ji asi 3 minuty...
více o Dušené červené zelí
Troubu předehřejte na 170 °C. Z husy odřízněte křídla v druhém kloubu a zevně i uvnitř ji osolte, okmínujte, pak položte na pekáč na odříznutá křídla...
více o Svatomartinská husa
Na lžíci olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a necháme zchladnout. Do mističky si nasypeme lžíci chia semínek a...
více o Cizrnovo-žampionové placičky - bezlepkové
Játra očistíme a nakrájíme. Opereme je, osolíme, poprášíme částí koření a necháme 2 hodiny odležet.
Na náplň umeleme dohromady vepřové a telecí nebo...
více o Prvorepubliková paštika z kachních jater
Začněte lokšemi. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Vychladlé je oloupejte, prolisujte nebo na jemno nastrouhejte. Na pomoučněném vále k nim přidejte...
více o Husí játra v lokši
Maso nakrájejte na plátky silné asi 3 cm. Plátky prořízněte tak, abyste je mohli rozevřít jako knihu. Naklepejte je dotenka a nožem nařízněte blanky...
více o Vídeňský řízek se smetanovou kaší
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Po vychladnutí je oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku, vejce a sůl. Vypracujte hladké měkké...
více o Bramborové šišky se strouhankou a ořechy
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky velikosti 2 x 2 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
V kastrolu rozehřejte sádlo a asi 2 minuty na...
více o Perkelt s tarhoňou
Ve vlažném mléce rozmíchejte 2 lžíce cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
Na tvarohovou náplň prošlehejte...
více o Posvícenské koláče
Vindaloo pastu promíchejte v misce s kuřetem a nechte alespoň hodinu marinovat.
Na oleji orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Vložte maso i...
více o Kuře Vindaloo
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, nastrouhaný česnek, papriku, pepř, sůl a vodu. Vše řádně promícháme a přidáme strouhanku na zahuštění směsi,...
více o Mleté koule s romadurem
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, rozšťoucháme a necháme zchladnout.
K rozšťouchaným bramborám přidáme vejce, drobně pokrájená, od...
více o Bramborové placky - bezmasé, se zeleninou
Na másle osmažíme mix očištěné, na kousky pokrájené zeleniny. Výběr je na naší chuti, od kořenové zeleniny, přes kousek brokolice či květáku, pórek,...
více o Farářská polévka (s vaječnými nočky)
Mouku nasypeme do mísy, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do...
více o Pečené masopustní koblihy
Tvaroh dáme do většího hrnku, osolíme a šleháme za postupného přilévání mléka do požadované krémové konzistence zálivky. Přidáme rozetřený nebo jemně...
více o Tvarohová zálivka na zeleninové saláty
Česnek oloupejte, zázvor dobře umyjte. Všechny suroviny utřete dohladka v hmoždíři nebo v mixéru.
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D....
více o Vindaloo pasta
Brambory pečlivě umyjte, pokrájejte na čtvrtiny, v míse promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a solí. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem...
více o Salát s bramborami a makrelou
Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev očistěte a pokrájejte na kolečka. Restujte v hlubším hrnci na 2 lžících oleje asi 5 minut. Přisypte čočku, zalijte...
více o Čočka Beluga s pstruhem lososovitým
Batáty pečlivě omyjte, několikrát propíchněte vidličkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Délka pečení závisí na velikosti hlíz, menším...
více o Batáty s cizrnou a brokolicí
Maso rozeberte nadrobno do velké mísy a přidejte vejce. Fazolky nakrájejte na velmi jemné plátky, na jemno nasekejte chilli papričky s koriandrem,...
více o Rybí karbanátky
Kachní stehna očistíme, nasolíme a necháme přes noc v chladnu odležet. Druhý den vložíme stehna do zapékací misky, zaklopíme a vložíme do předehřáté...
více o Kachna na žampionech a tymiánu
Připravte pesto: rozmixujte rukolu, slunečnicová semínka a 3 - 4 lžíce olivového oleje na řidší konzistenci. Dochuťte solí a pepřem.
Dejte vařit...
více o Penne s rajčaty, rukolou a mozzarellou
Papriky pokrájíme na cca 3 - 4 cm široké "kroužky". Papriku zbavenou semínek, kterou nespotřebujeme, například zbylou od stopky nebo špičku, pokrájíme...
více o Mleté maso se sýrem pečené v paprice
Plátky toustového chleba rozválíme na tenčí placičky. Není nutné odkrajovat jejich okraje, jen ho nenecháme zbytečně dlouho osychat na stole a...
více o Pečené toustové roládky s ledovým salátem
Podmáslí promícháme s cukry, rumem, solí, skořicí, vajíčkem, mouku a sodou na hladké husté těstíčko, které necháme asi čtvrt hodiny odpočinout....
více o Smažené jahody v těstíčku
Do mísy nasypte hladkou mouku a do důlku uprostřed vlijte vlažné mléko s rozpuštěným máslem. Přidejte rozdrobené droždí s moučkovým cukrem a solí....
více o Rohlíčky s povidly
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu se špetkou soli. Následně do sněhu zašleháme cukr a poté i kokos s moukou.
Těsto nalijeme na nízký velký plech,...
více o Svěží bílkové kokosové řezy s krémem
Nejprve naložte zelí. Nakrájejte je na tenké nudličky a promačkejte rukama se solí, aby zkřehlo. Dochuťte rýžovým octem, cukrem a omáčkou sriracha a...
více o Sushi sendvič Onigirazu
Jogurt promíchejte v míse s kari a do směsi naložte kuřecí prsa tak, aby byla dobře obalená, nechte je alespoň 20 minut odležet při pokojové teplotě. ...
více o Kuskus s kuřecím masem na kari
Do pekáče dejte rajčata, oloupané stroužky česneku a byliny. Na zeleninu rozložte plátky slaniny a vše dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na...
více o Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty
Cibuli oloupejte, pokrájejte na tenké klínky a restujte asi minutu na troše oleje ve větším hrnci. Přidejte najemno nasekaný česnek a mrkev pokrájenou...
více o Zeleninová letní polévka s těstovinovou rýží