Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Jemnější směs viz poznámka níže. Ovesnou směs v 0,5 l nádobě zalít... více o Fufu-ovesný valoun, základní recept
Cibule překrojíme napůl a pak nakrájíme na plátky (půlkolečka). Osmahneme ji zprudka na oleji až do hněda - udělá dobrou chuť. Před koncem přidáme na... více o Pizza se špenátem, slaninou a vejcem
Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem, 3 jemnějšími průchody, na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Jemnější směs viz poznámka níže. Ohřát vodu... více o Ovesné placky prosté, základní recept
Umlít kroupy ve šrotovníku, nebo je utlouct v hmoždíři. Lze umlít do zásoby. Krupici namočit ve vodě 2,5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem.... více o Hrachové pulmentum naruby, základní recept
Žlutý hrách namočit na 4,5-12 hodin do 0,35 l sklenice se šroubovacím víčkem s vodou. Jáhly vyprat 3-4x v čisté vodě, ve sklenici se šroubovacím... více o Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Do mísy prosejeme mouku smíchanou se solí, přidáme cukr, rozdrobené droždí, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Až vzejde kvásek,... více o Vánoční bábovka
Cuketu neloupeme, jen ji očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme. Papriky zbavíme semínek a... více o Chuťovka z cukety
Nakrájenou cibuli necháme 12 minut odležet. Poté ji na sádle zpěníme, přidáme nakrájenou klobásu a opečeme. Přidáme mrkev, orestujeme a poté zasypeme... více o Pražská polévka
Nedovolím si to nazvat Kimchi , ale chutná to rozhodně lépe než většina kupovaných "kimchi" v supermarketech. Variantu z bílého zelí jsem okoukala... více o fermentované zelí (a la Kimchi)
Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na olivovém oleji. Přidáme mleté maso a za stálého míchání ho lehce opečeme. Přidáme najemno nasekaný česnek,... více o Cuketové lasagne
Čokoládu nasekáme na menší kousky a dáme do mísy. Přisypeme oba druhy mouky, cukr, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva a kakao a vše promícháme.... více o Čokoládové cupcaky s mascarpone krémem
Z omytého chřestu odlomíme zdřevnatělé konce. Chřest nakrájíme na menší kousky a několik hlaviček si dáme stranou na ozdobu. Cibuli nasekáme najemno.... více o Krémová chřestová polévka
V rendlíku rozpustíme cukr na světle hnědý sirup. Smetanu zahřejeme a ještě horkou ji nalijeme do cukrového rozvaru. Necháme provařit, aby ve směsi... více o Slaný karamel
Rýži uvaříme dle návodu. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na plátky se solí. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a... více o Náplň do tortill 2
Ředkvičky očistěte, omyjte, nakrájejte na kostičky a nasypte do mísy. Přidejte nasekanou čerstvou petrželku a pažitku, olivový olej a citronovou šťávu... více o Ředkvičkový salát III.
Troubu předehřejte na 200 °C. Chřest omyjte, odřízněte dřevnaté konce stonků a rozložte je vedle sebe na půlku plechu vyloženého papírem na pečení.... více o Chřestové Caprese
Z mouky, soli a nakrájeného másla uděláme drobenku. Pak postupně přiléváme vodu a zpracováváme těsto. Na lehce pomoučeném válu ho rozválíme na kolo a... více o Zebra koláč
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na kousky nakrájené maso z vykostěného kuřecího stehna. Posypeme mletou paprikou a lehce... více o Uzená kuřecí polévka
Smíchat mouku, sůl a 45 ml vody dohromady pro nasáknutí mouky (asi 20 minut). Zamíchat vidličkou vejce. V 95 ml teplé vody rozmíchat cukr a kvasnice.... více o Kukuřičný vdolek kynutý (yeast cornbread), základní recept
Mixérem zjemnit rýži na krupici, nebo umlít na šrotovníku. Následně namočit rýži do 160 ml vody na 0,5-8 hodin. Hrách namočit zvlášť na 5-8 hodin.... více o Dosa indická falešná (palačinka), základní recept
Smíchat kukuřičnou mouku s vejci, vodou. Nechat odležet 20-60 minut přikryté. Po nasáknutí mouky osolit, přidat ocet a rozpuštěné máslo (šmolc, ghee).... více o Kukuřičný svítek (smaženec), základní recept
Namočit ječné kroupy (vel. 7-10) na 2,5-12 hodin do 0,35 l sklenice. Nejvhodnější je sypat kroupy do vody, nebo otočit namočené kroupy ve skledici s... více o Kočičí svarba vegan (šoulet, krupoto), základní recept
V míse 1-1,2 l zalít krupici vroucí vodou, nechat odstát zakryté 7 minut. Poté vmíchat žloutky a sůl. Dále šlehat bílky se 3 zrnky soli 6-7 minut na... více o Krupicový svítek pěnový (smaženec), základní recept
V míse 1-1,2 l smíchat mouku, sůl, skořici, rozpuštěné máslo, žloutky a vodu. Nechat odstát 15 minut. Dále šlehat bílky se 3 zrnky soli 6-7 minut na... více o Špaldový šmorn (trhanec), základní recept
Rozehřejte velkou pánev, osolte a opepřete kuřecí prsa a následně je opékejte dozlatova. Nechte na pár minut vychladnout a následně maso nakrájejte na... více o Caesar salát
Do 0,7 l sklenice namočit světlou pohanku na 2 - 3 hodiny do studené vody (650 ml). Vylít namočenou pohanku do hrnce se silným dnem, vymýt sklenici... více o Pohanková kaše (falešná houbová), základní recept
Hrách namočit sypáním do studené vody na 5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem. Vyprat 2 x, jednou v nové vodě a sbírat pěnu z hladiny.... více o Slaná krupicová kaše s hrachem, základní recept
1 hodinu před vařením smíchat mouky v 0,25 l nádobě. V 0,5 l nádobě v 300 ml studené vody kvedláním rozmíchat z mouk záklechtku. Mouky samy skoro... více o Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Do 0,7 l sklenice namočit krupici na 20 minut do studené vody (460 ml). Pro lepší výsledek namočit 2 - 3 hodiny. Vylít namočenou krupici do hrnce se... více o Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Uděláme kvásek. Na vál dáme mouku, přidáme změklý tuk a vejce. Přilijeme kvásek a zpracujeme těsto, které necháme cca 1/2 hodiny odpočinout v ledničce... více o Koláčky
Cibuli osmažíme na oleji do zlatova a přidáme játra. Mezitím utřeme česnek se solí a rozemeleme koření najemno. Když jsou játra dobře propečená,... více o Paštika z kuřecích jater
Do misky dáme žloutky, hořčici a trochu soli. Poté dobře prošleháme a tenkým pramínkem postupně přiléváme polovinu množství oleje. Dávkujeme za... více o Majolka
Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Hermelín a vejce nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli očistíme, nakrájíme najemno. Salám nakrájíme na malé... více o Snadná hermelínová pomazánka
Mouku, kypřicí prášek a moučkový cukr prosejeme do mísy. Přidáme vanilkový cukr, tvaroh, máslo, vejce, rum a špetku soli. Ze zmíněných ingrediencí... více o Štola s marcipánem
Loupaný hrách namočíme na 5 - 12 hodin do 0,35 l sklenice se studenou vodou. Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do sklenice se studenou vodou.... více o Matar dal khichdi falešný, základní recept
Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do studené vody. Pouze slijeme vodu přes sítko. Vaříme ze studené vody 850 ml v hrnci se silnějším dnem. Před... více o Ryžogalo falešné, základní recept
Fazole namočíme na 5-12 hodin do 0,35 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody, včetně vyprání. 10 minut po namočení... více o Gallo pinto karibské, základní recept
Lososa nakrájíme na drobné kousky. Z poloviny limety vymačkáme šťávu. Kopr a jarní cibulku nasekáme najemno. Tvaroh smícháme s lososem, limetkovou... více o Lososová pomazánka
Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozehřátém másle necháme zpěnit cibuli. Přidáme nakrájenou mrkev, bramboru i petržel a vše... více o Nejlepší mrkvový krém
Oloupanou půlku cibule nakrájíme na kostičky. Na másle ji necháme zesklovatět. Přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme... více o Krémový dušený špenát
Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Moravanku scedíme a nálev dáme stranou. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Šunku, okurky i větší kusy nakládané... více o Vaječná tlačenka
Rozinky zalijeme rumem a necháme nasáknout. Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, sůl,... více o Velikonoční věnec
Namočit přebraný hrách na 5 - 12 hodin, hnědou rýži namočit na 5 - 12 hodin zvlášť. Po namočení vyprat rýži 1x. Do 600 ml vařící osolené vody nasypat... více o Riži-piži (rizoto), základní recept
Špagety v tenké vrstvě namočit v malém množství vody v pekáčku nebo na pečícím plechu na 20 - 30 minut. Déle ne, nepřijaly by sůl z vody. 10 minut po... více o Progresivní špagety, základní recept
Utlouct ječné kroupy v hmoždíři, nebo je umlít ve šrotovníku. (Lze umlít do zásoby na 2 měsíce). Namočit na 5 - 12 hod ve sklenici se šroubovacím... více o Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Loupanou čočku namočíme na 2,5 hodiny do 0,5 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody (včetně vyprání). 10 minut po... více o Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept
Půl hodiny před vařením zalijeme kukuřičnou mouku 300 ml vody, důkladně ji rozmícháme a zakryjeme pokličkou. V hrnci se silnějším dnem zahřejeme 550... více o Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hrách namočíme sypáním do studené vody na 5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem. Vypereme 2 x, jednou v nové vodě a sebereme pěnu z hladiny.... více o Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Brambory oloupeme a dáme do hrnce s vodou. Nakrájíme je na kostky, propláchneme a zalijeme čerstvou vodou. Osolíme, přidáme kmín a dáme vařit. Vaříme... více o Vařené brambory
V menší míse smícháme všechny mouky se solí. Mohou být bez prosátí. Je-li sůl hrubší, rozmícháme ji nejdříve v teplé vodě. Na dno větší mísy nasypeme... více o Žitno-špaldové placky prosté, základní recept