Oloupané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě ochucené drceným kmínem doměkka. Poté scedíme, přidáme majoránku, vlijeme mléko a brambory...
více o Lepenice s uzeným
Mouku a sůl nasypte do mísy, přidejte na kostičky pokrájené studené máslo a prsty rychle vypracujte sypkou drobenku. Přidejte mrkev, pomerančovou kůru...
více o Mrkvové rohlíčky s povidly
Droždí rozmíchejte se lžící cukru na kašičku, přilijte vlažné mléko a nechte 10 minut při pokojové teplotě vzejít kvásek.
Do velké mísy prosejte mouku...
více o Semlor
Do misky rozdrobte droždí, přidejte 40 g cukru a lžičkou rozetřete na hladkou kaši. Přilijte asi třetinu vlažného mléka, přidejte 2 lžíce mouky a vše...
více o Špaldový mazanec s ořechy
Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a mák. V robotu s třecím nástavcem nebo v ruce metlou utřete máslo s...
více o Citronovo-makový beránek
V misce rozetřete droždí se lžičkou cukru na hladkou kašičku. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte stát na teplém místě 5...
více o Jidáše
Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy prosejte mouku a promíchejte ji s práškem do pečiva, sodou, solí a skořicí. Dýňová i pistáciová semínka...
více o Mechové muffiny
Sýr dáme na chvíli do mrazáku, aby se nám dobře strouhal nebo velmi drobně pokrájel. Nastrouháme ho do mísy, přidáme drobně pokrájený stehenní nebo...
více o Hermelínovo-kuřecí řízečky
Vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli. Vmícháme prosátou mouku a asi 100 ml vody. Těsto necháme chvíli odpočinout a pak z něj na pánvi vytřené...
více o Slané palačinky
V hmoždíři nadrťte římský kmín a koriandr s trochou soli. Avokádo rozkrojte a zbavte pecky. Česnek oloupejte a naplocho nožem rozmáčkněte. Jarní...
více o Avokádový hummus
Římský kmín rozdrťte v hmoždíři se špetkou soli. Česnek oloupejte a rozdrťte plochou stranou nože. Cizrnu slijte a propláchněte.
Všechny suroviny...
více o Hummus
Mouku dáme do mísy, do středu uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme vanilkový cukr, přilijeme cca polovinu vlažného mléka a střed...
více o (ne)Kynutý závin podle Lidušky
Kuře očistíme, nasolíme (i uvnitř), okořeníme a posadíme do pekáčku, zapékací mísy nebo remosky na drobně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, bylinky...
více o Houbové kuře (nejen) s těstovinami
Na trošce oleje osmažíme cibuli do sklovata, přidáme na plátky nebo půlměsíčky pokrájenou cuketu a dále smažíme lehce do povadnutí cukety, kdy ke...
více o Cuketovo-sýrová omáčka
Ořechy dejte do mixéru, přidejte nahrubo nasekané bylinky, oloupaný a rozdrcený česnek, osolte a mixujte, dokud nevznikne hustá kaše. Přidejte olivový...
více o Těstoviny s vlašskými ořechy
Zeleninu a brambory vydrhněte, osušte a ostrým nožem do každého kusu udělejte zářezy asi 2 mm od sebe, dokrojte vždy jen asi do 3. Pomůže, když...
více o Zelenina Hasselback s čočkovým salátem
Pórek očistěte, odkrojte konce, podélně ho rozkrojte a propláchněte, v rozeklané zelené části rádo ulpívá bláto, tak se ho touto cestou zbavte. Čistý...
více o Čočková polévka s pórkem
Do výkonného mixéru nebo food processoru dejte fazole, 2/3 mandlí, citronovou šťávu, jemně nasekaný rozmarýn, česnek a přilijte olivový olej. Vše...
více o Sleď na másle s fazolovo-mandlovou kaší
Kadeřávek zbavte tuhých stonků a natrhejte na kousky velikosti sousta. Dejte do cedníku, osolte, dobře rukou promněte, propláchněte vodou a osušte v...
více o Salát s citrusy a fetou
Troubu předehřejte na 170 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny a postupně vmíchejte dýňové pyré a olej. Ve druhé míse smíchejte mouku, koření,...
více o Dýňová bábovka s čokoládovou polevou
Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Dýni vydrhněte, rozkrojte, vydlabejte, nakrájejte na měsíčky, zakápněte olivovým olejem a...
více o Salát z pečené dýně s granátovým jablkem
Vařené zchladlé oloupané brambory (nejlépe moučné) nastrouháme na jemném struhadle nebo dobře rozmačkáme a dáme do mísy, kam přidáme i řádně vymačkané...
více o Bramborové šišky / noky se zelím
Cibuli nakrájejte na kostky a dejte do mixéru. Přidejte uvařené nebo upečené vychladlé nakrájené maso, na kostky nakrájený celer, sýr, majonézu,...
více o Kuřecí krémová pomazánka
Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte jádřince. Dýni překrojte napůl,...
více o Dýňová polévka s hruškami
Vybíráme těstoviny bez vajíčka! Všechny ingredience vložíme na části do široké pánve, nebo širokého hrnce. Zalijeme vodou, přidáme bujón, a dusíme....
více o Vegan těstoviny z jedné pánve
Nejprve začneme zelím, které zabere nejvíce času. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme cuk a počkáme až se rozpustí, mírně do hněda. Potom přidáme na...
více o Veganské plněné knedlíky s červeným zelím
Hermelín dáme na chvíli do mrazáku, aby se nám lépe krájel nebo strouhal na velkých slzách struhadla. Vařená vejce oloupeme, šalotku pokrájíme na...
více o Hermelínový salát se smetanou
Kosti dáme na 15-20min do předehřáté trouby aby pustili šťávu.
Z cibule sloupneme svrchní slupku a rozkrojíme napůl. Jemně ji osmažíme na rozkrojených...
více o Hovězí vývar / hovězí polévka
Troubu rozehřejeme na 230°C. Maso nakrájíme na kostky o hraně asi 4 cm a dobře osušíme. Slaninu nakrájíme na kousky cca 3x2 cm, vložíme do vroucí vody...
více o Hovězí po Burngunsku
Nejprve si připravte těsto. Droždí promíchejte s trochou vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a 2 lžičky mouky. Nechte vzejít kvásek. Potom k němu...
více o Řepánky
Vejce dejte do kastrolu s vroucí vodou, vařte 7 minut, zchlaďte v ledové vodě a oloupejte.
Stonkovou brokolici očistěte, případně podélně rozkrojte a...
více o Jarní bramborový salát s vejcem
Kachní prsa, která jsme nechali ohřát na pokojovou teplotu omyjeme, osušíme, kůži pokrájíme ostrým nožem na mřížku, osolíme a opepříme. Pánev bez tuku...
více o Kachní prsa s jablkovým sosem
Kuřecí řízky pokrájíme na menší kusy, osolíme opepříme, přidáme nastrouhaný nebo rozetřený česnek, lžíci oleje a promícháme. Necháme v talíři odležet....
více o Smetanovo-sýrové kuřecí maso s bramborem
Starší pečivo pokrájíme na kostičky a dáme do mísy. Na pečivo nastrouháme na hrubém struhadle cuketu, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového...
více o Rohlíkový koláč (nejen) s cuketou
Cuketový základ: na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, osolíme, necháme pustit...
více o Cuketová pomazánka ala tatarák
Pekáč vymažeme máslem a zasypeme nadrobno nakrájenou cibulí. Na cibuli položíme plátky naklepané, osolené a opepřené krkovice.
Pekáč přiklopíme a...
více o Vepřová krkovice v troubě
Na jemno pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle nebo drobně pokrájeném špeku lehce dozlatova. Pak přidáme na menší kusy pokrájený květák nebo...
více o Květákové / brokolicové flíčky
Kuřecí řízky upravíme na plátek (prsní rozkrojíme a rozložíme). Maso osolíme, ochutíme lístky tymiánu, sušeným česnekem dle chuti a pevně zavineme....
více o Kuřecí závitky v bramborách s jablky
Na kousku rozpuštěného másla osmažíme na menší kousky pokrájené, osolené kuřecí řízky. Po zatažení masa přidáme osmažit i na kostičky pokrájený pršut...
více o Kuřecí ragú se zeleninou
Květák dáme povařit do osolené vody doměkka, scedíme a necháme dobře okapat. Kdo chce, může ho povařit na páře. Poté v míse rozmačkáme šťouchadlem na...
více o Květákové karbanátky (placičky) se žampiony
Fazolky zalijte studenou vodou a nechte odstát přes noc.
Druhý den je uvařte.
Krátce před dovařením přidejte brambory nakrájené na kostky, osolte a...
více o Kopaničářská zelňačka
Nakládané zelí nakrájejte na menší kousky a opláchněte.
Poté dejte do hrnce s vodou, přidejte kmín, sůl, na kostičky nakrájené brambory a vařte.
Poté,...
více o Rychlá zelňačka