Mléko promíchejte v míse s droždím a cukrem a nechte pár minut na teple stát, až se začnout tvořit bubliny. Ve velké míse zpracujte rukama mouku se...
více o Máslové briošky
Lilky propíchejte vidličkou a dejte na 20 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C. Upečené lilky dejte do mísy, zakryjte poklicí a nechte pár minut...
více o Lilkové kuličky v domácí briošce
Šneky vaříme ve vodě s octem okolo jedné hodiny, pak je vyjmeme a vidličkou oddělíme maso od ulit. Ulity vrátíme do vody s octem a necháme vyvařit...
více o Šneci po Burgundsku
Cizrnu slijte, ale tekutinu zachovejte. Čtvrtinu cizrny ponechte stranou, zbytek nasypte do mixéru a nahrubo rozmixujte. Přidejte na kostičky...
více o Falafel burger s halloumi a hummusem
V hluboké pánvi nebo kastrolu, které jsou vhodné do trouby, rozehřejte olej a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli a mrkev. Po 4 minutách...
více o Chilli sin carne
Mouku nasypte do mísy a promíchejte se solí a rozdrceným fenyklem.
Do odměrky nalijte 180 ml vlažné vody a promíchejte s droždím a cukrem. Nechte pár...
více o Chlebový šnek s tahini a fenyklem
Začněte těstem. Mouku promíchejte se solí a pepřem, do směsi nahrubo nastrouhejte máslo a prsty udělejte drobenku. Přilijte vodu a vymíchejte pevné...
více o Zeleninová galetka
Do kastrolu dejte mléko, máslo, cukr a sůl a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, odstavte ji z plotny a najednou vmíchejte všechnu...
více o Minivětrníky se šlehačkou a jahodami
Kuřecí prsa pokrájejte na menší kostky, asi 2 x 2 cm. Dejte je do mísy, zakápněte olivovým olejem a ochuťte čerstvě mletým pepřem, ale nesolte,...
více o Kuřecí špízy s hummusem a zeleninou
Dejte vařit vodu do širšího hrnce, fazole důkladně prolijte v cedníku horkou vodou, aby povolily, chřestu odlomte dřevnaté konce, cibuli pokrájejte na...
více o Těstoviny s fazolemi edamame a chřestem
Tofu dobře osušte a pokrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpalte asi 2 lžíce olivového oleje a tofu opečte ze všech stran, aby bylo křupavé.
Všechny...
více o Salát s opečeným tofu a hořčičnou zálivkou
Zeleninu očistěte a nakrouhejte na tenké delší nudličky. Koriandr nasekejte nahrubo a přidejte k zelenině.
V misce smíchejte ingredience na zálivku a...
více o Salát z červeného zelí
Brambory omyjte a dejte vařit ve slupce. Chřestu odlámejte dřevnaté konce, v kastrolu přiveďte k varu vodu, chřest povařte 2–3 minuty, podle tloušťky...
více o Bramborový salát s chřestem
Mango a avokádo zbavte slupky i pecky a nakrájejte na co nejmenší kostičky, asi 0,5 cm.
Cibuli, chilli papričku a koriandr nasekejte najemno. Vše...
více o Mangová salsa
Lístky tymiánu otrhejte, cibulku očistěte, česnek oloupejte a vše dejte do mixéru.
Přidejte všechny ostatní suroviny a dobře rozmixujte. Dochuťte solí...
více o Bylinková salsa
Rajčata rozkrojte a vydlabejte semínka. Dužninu pokrájejte na malé kostičky.
Okurku oloupejte, podélně rozkrojte a lžičkou vykrojte semínka. Zbytek...
více o Rajčatová salsa
Troubu předehřejte na 220 °C a nastavte na grilování. Papriky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ze všech stran, až je slupka černá, asi...
více o Omáčka z pečených paprik
Troubu rozehřejte na 180 °C. Celou palici česneku dejte na plech do trouby a pečte 35 minut. Nechte vychladnout, vymačkejte stroužky do misky a...
více o Zakysaná smetana s pečeným česnekem
Smíchejte majonézu a zakysanou smetanu, přidejte nadrobno nasekané jalapenos a koriandr. Dochuťte limetovou šťávou, solí, pepřem a uložte do ledničky....
více o Jalapeňos majonéza
Troubu předehřejte na 180 °C a nastavte na funkci horkého vzduchu. Batáty oloupejte, nakrájejte na hranolky silné 1 x 1 cm a dejte na plech vyložený...
více o Batátové hranolky s chilli majonézou
Cibuli, papriku a česnek osmažíme na troše oleje do změknutí, v sojové omáčce. Jakmile zelenina změkne přidáme trochu rajčatového protlaku na spojení...
více o Rychlá směs na topinky
Kuličky z veganského mletého masa (dá se koupit v obchodě Lidl) osmažíme ze všech stran na tenké vrstvě oleje, a poklademe na papír.
Ke zbytku oleje...
více o Veganské masové koule
Do širokého hrnce na rozpálený olej přidáme všechnu zeleninu nakrájenou na kostičky, a osmažíme. Až se zelenina opeče a pustí svoje aroma, přidáme...
více o Zeleninová polévka s červenou čočkou
Připravte pesto. Do mixéru dejte všechny suroviny, koriandr použijte i se stonky, a důkladně rozmixujte. Osolte. Konzistenci můžete upravit přidáním...
více o Restovaná zelenina se sýrem halloumi
Slaninu pokrájejte na kostičky a na pánvi opečte dokřupava, tuk slijte. Cukety nastrouhejte nahrubo, dejte do cedníku, osolte, nechte pár minut...
více o Cuketové placičky
Brambory umyjte a uvařte ve slupce tak, aby byly na skus. Fazolky očistěte, pokrájejte na kousky velikosti sousta a na poslední 2–3 minuty přidejte do...
více o Sedlácký bramborový salát
Papriky a cibuli očistěte a spolu s okurkou a rajčaty pokrájejte na větší kusy. Od každého druhu zeleniny si trochu odložte a pokrájejte nadrobno,...
více o Gazpacho
Pomeranče oloupejte a pokrájejte na kousky, vařená vejce na kolečka, cibuli nasekejte nadrobno. Vše dejte do velké mísy.
Přidejte rajčata, tuňáka...
více o Pomerančový salát s tuňákem
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hluboké pánvi rozpalte větší množství olivového oleje a dejte do něj brambory. Oleje by mělo být...
více o Bramborová španělská tortilla
Krevety usmažte ve velké pánvi na větším množství oleje. Stačí jim pár minut – jakmile zčervenají, jsou hotové. Vyndejte je a odložte na papírovou...
více o Paella s mořskými plody
Králíka naporcujte, zadní stehna vykostěte, přední běhy rozsekněte na dvě či tři části. Páteř, žebra a kosti ze stehen můžete schovat na vývar. Maso...
více o Králík s rajčaty a tymiánem
Bulvy řepy očistěte a dejte vařit. Doba vaření závisí na velikosti řepy, měla by být měkká, ale stále ještě křehká. Snažte se ji nerozvařit. Ještě...
více o Červená řepa s česnekem a rozmarýnem
Chilli papričky pokrájejte na kolečka, většinu semínek odstraňte. Skládejte je do sklenic a prokládejte větvičkami rozmarýnu a tymiánu.
Všechny...
více o Chilli papričky s bylinkami
Připravte marinádu. Ve velké míse prošlehejte nastrouhanou kůru a šťávu z limety, chilli pastu a olej, vše osolte a opepřete. Jednu lžíci marinády...
více o Marinované kuřecí špízy s mangovým salátem
Mleté maso dáme do mísy, dochutíme sušeným česnekem, přistrouháme k němu Nivu, přidáme bílek a řádně promícháme. Solíme dle chuti, pozor Niva je hodně...
více o Mleté kuličky se sýrovým špenátem
Těstoviny uvaříme ve větším množství osolené vody téměř doměkka. Po chvilce vaření k těstovinám také přihodíme krátce předvařit i pokrájený květák....
více o Smetanové květákové těstoviny se šunkou
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme lehce dozlatava pokrájenou cibuli. Během smažení si pokrájíme kližku na větší kostky, osolíme, opepříme a po...
více o Dušená hovězí kližka na špeku
Jemně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na trošce tuku, přidáme mleté maso a drobně pokrájenou kapii a smažíme do rozdrobení masa (pomůžeme si...
více o Polévka z mletého masa s fazolemi
Hrášek krátce povařte a sceďte. Vývar v hrnci uveďte do varu, stáhněte plamen a nechte mírně vařit. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte...
více o Hráškové rizoto
Černou čočku uvaříme v čisté vodě - cca 20 minut.
Mezitím na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme nastrouhanou mrkev a restujeme...
více o Černá čočka s mrkví
V nepřilnavé pánvi s rozpuštěným máslem osmažíme drobně pokrájené uzené maso, přidáme prohřát okapaný hrášek, rozvonět nasekaný česnek. Poté přisypeme...
více o Omeleta s hráškem, uzeným a těstovinou
Starší zbylou francouzskou bagetu, která už není chutná k přímé konzumaci pokrájíme na plátky a na těsno vyskládáme do koláčové nebo dortové formy 22...
více o Slaný koláč z francouzské bagety
Do velkého hrnce s vařící osolenou vodou přidejte špagety a uvařte podle návodu na skus, 4 lžíce vody ze špaget uchovejte.
Cibuli a česnek nakrájejte...
více o Houbové aglio olio