Čtyři vejce uvaříme natvrdo. Mleté maso dáme do větší mísy a dobře propracujeme se zbylými 2 vejci, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Rohlíky...
více o Skotská vejce II.
Filety z kapra dobře osolíme z obou stran, položíme kůží dolů a necháme minimálně 3 hodiny odležet. Pak z obou stran potřeme rozetřeným česnekem a...
více o Pravý staročeský smažený kapr
Brambory umyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme na osminky, vložíme do misky, pokapeme olejem a promícháme. Smícháme strouhanku, papriku, římský kmín,...
více o Domácí bramborové hranolky
Filé necháme rozmrazit, poté je osolíme a pokapeme citrónem, aby se maso zpevnilo. Před smažením plátky masa osušíme, obalíme v mouce smíchané se...
více o Smažený pangasius trochu netradičně
Dáme plátek šunky na to anglickou slaninu a doprostřed hranolek sýra. Zabalíme, zajistíme párátkem nebo nití a obalíme jako řízek.
Podáváme nejlépe s...
více o Šunkový závitek
Zeleninu i se salámem nastrouháme na těsto jako na placky. Přidáme mouku a strouhanku podle toho jak je těsto řídké a zamícháme. Dále tam vmícháme...
více o Zeleninový koláč II.
Strouhanku jemně opražíme. Játra umeleme, přidáme všechny ingredience, dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Dáme do dobře vymazané a...
více o Labužnická játrová sekaná
Cuketu oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na malé kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji do sklovata, zaprášíme sladkou a pálivou...
více o Cuketový guláš na pivu
**Těsto:** všechny suroviny smícháme vařečkou s teplým (ne HORKÝM) mlékem, nezaděláváme kvásek, výsledek má konzistenci hustšího litého těsta. Mísu...
více o Borůvkový koláč IV.
Cuketu oloupeme, nahrubo nastrouháme, prosolíme a necháme 15 minut odležet. Mezitím nastrouháme nahrubo tvarůžky. Poté vymačkáme z cukety přebytečnou...
více o Cuketové karbanátky s olomouckými tvarůžky
Na pánvičce zpěníme na trošce oleje najemno nakrájenou cibulku, přidáme játra a orestujeme je. Z žampionů vykroutíme nožičky, najemno je nakrájíme a...
více o Dušičky na houby
Kuřecí maso umyjeme. Ananas oddělíme od nálevu. Ananas společně se sýrem a masem nakrájíme na kostky. Pak vše napichujeme střídavě na špejli, až bude...
více o Kuře na špejli
Sóju namočíme na 1 hod. do horké vody. Potom sóju scedíme, a společně s 1 cibulí umeleme. Přidáme vejce, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme,...
více o Sójové koule
Kroupy uvaříme. Na másle opražíme nakrájenou cibuli, přidáme špenát a podusíme ho.
Odstavíme z ohně a přidáme jogurt, mouku, vejce, bazalku, sůl,...
více o Kroupové karbanátky se špenátem
Uzené pokrájíme na kostičky, nastrouháme cibuli a sýr, prolisujeme česnek. Vše dáváme do větší misky, přidáme mleté maso, nasypeme celý sáček koření,...
více o Štěrboholský sekaný řízek
Květák rozmixujeme s trochou vody na kaši, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a sýr a nasekanou petrželku. Do směsi vmícháme vajíčko a hmotu zahustíme...
více o Květákové placky pro děti
Kuřecí prsíčka naklepeme abychom měli co největší plochu - snažíme se je nepotrhat. Osolíme a opepříme z obou stran. Každý plátek kuřecích prsou...
více o Kuřecí závitek s hermelínem
Prsa nakrájíme na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm, osolíme a obalíme v trojobalu (klasika jako řízky) a osmažime (zkrátka uděláme pidi řízky). Mezitím si do...
více o Řízečkový salát
Z mouky a vody uděláme těsto, které se bude podobat konzistenci žvýkačce. Z těsta vyválíme tenčí placku.
Dáme vařit větší hrnec s vodou.
Placku jakoby...
více o Povidlové pirohy
Řízky nakrájíme, naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme ve strouhance (lehce), v rozšlehaných vajíčkách, znovu ve strouhance a na závěr opět ve...
více o Obrácené řízky se skvělým sosíkem
Povidla rozvaříme s 200 ml vody, přidáme koření a lžíci strouhanky a vaříme do zhoustnutí. Ořechy umeleme a smícháme s 80 g cukru. Nudle uvaříme al...
více o Nákyp s povidly a ořechy
Do ohnivzdorné mísy na dno nasypeme trochu strouhanky (není potřeba mísu vymazávat), na ni poklademe nakrájenou čekanku nebo lístky špenátu. Používáme...
více o Květákový gratin
Pekáček silně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou (může jí být více i na dně, dělá omáčku). Kotlety naklepeme, nařízneme po okrajích, osolíme....
více o Vinařské kotlety
Den předem namočenou čočku uvaříme do měkka, osolíme, opepříme, přidáme kari a trochu česneku, kdo chce, může přidat na malé kousky nakrájenou a...
více o Čočkové placičky
Nakrájené ingredience (syrečky na čtvrtky, babán na kolečka) obalíme jako řízky a usmažíme. Jedli jsme toto v Loštické restauraci se syrečkovými...
více o Banánový šokšpíz
Máslo, vejce a sůl dobře vymícháme. Přidáme tvaroh, strouhanku, krupičku a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto a uvaříme v osolené...
více o Tvarohové knedlíčky V.
Připravíme si 8 kapustových listů, ze středu listu podélně vyřízneme tvrdý koš. Listy vložíme do velkého hrnce a zalijeme vroucí vodou, necháme je...
více o Kapustové měšce plněné masem
Rozmícháme přísady na těsto a upečeme z něj na pánvi 4 placky. Necháme vychladnout. Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme...
více o Špenátovo-masové rolky
Na másle zesklovatíme cibuli a na ní rozdrobíme droždí. Za stálého míchání se nám droždí rozpustí a následně vytvoří hrudky. Statečně mícháme dále a...
více o Maminčina drožďová pomazánka
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme. V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat minimálně 1...
více o Kuřecí řízek s hořčicí
Žloutky utřeme s cukrem, vmícháme mouku a nakonec sníh z bílků. Nalijeme na plech a po upečení natřeme marmeládou a stočíme do rolády. Vymažeme formu...
více o Paví oko
Plátky masa z obou stran osolíme a zlehka naklepeme. Na každou stranu masa přiložíme plátek anglické slaniny. Ostrým párátkem přichytíme, aby slanina...
více o Drůbeží šťavnatý řízek
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na 1 cm silné plátky. Povaříme je v osolené vodě doměkka. Kedlubnové plátky by měly být pevné, aby se při obalování...
více o Řízečky z kedluben
Maso nakrájíme na kostičky a vše dobře promícháme - nejlépe rukou. Naplníme do rukávu na tlačenku a vaříme v papiňáku 1 hodinu. Poté vyndáme, občas...
více o Vepřovo-vaječná tlačenka
Brokolici uvaříme tak, aby byla "al dente", to znamená hezky česky ještě křupavá. Nejlépe to jde v páře. Horké růžičky nandáme na talíře, ihned...
více o Jednoduše brokolice
Houskový knedlík - může být i starší nakrájíme na plátky a vždy mezi 2 kolečka knedlíku vložíme stejně velký plátek tvrdého sýra. Kdo má rád uzeninu,...
více o Rychlá a levná večeře
Fetu několikrát otočíme v Ouzu a necháme v něm ležet asi 10 min.
Během této doby smícháme strouhanku s pepřem a bylinkami. V této směsi obalíme fetu...
více o Asopovo řecké Saganaki
Tip na začátek: Kdo nesežene Créme fraîche může si jej doma snadno vyrobit. Do jednoho kelímku šlehačky (min. 30% tuku) se přidají dvě lžíce podmáslí...
více o Achillova řecká souzukakia
Veku nakrájíme na tenké plátky. Jeden plátek potřeme tvarohem smíchaný s mletým cukrem a troškou mléka (můžeme přidat i vanilkový cukr) a přiklopíme...
více o Tvarohové smaženky II.
Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme. Polovinu množství listového těsta rozválíme a přeneseme na plech. Posypeme strouhankou nebo piškoty, jablky,...
více o Jablkový "nářez"
Z bílků ušlehám tuhý sníh. Do toho vmíchám uvařený a rozmačkaný květák. Osolím, opepřím, přidám muškátový oříšek, nasekanou petrželku a žloutky, asi...
více o Květákové placičky III.
Na másle orestuji na kolečka nakrájený pórek, zaliju vodou a nechám povařit. Přidám na kostičky nakrájené brambory, bujón, ev. sůl. Když je vše měkké,...
více o Pórková polévka s kvasnicovými knedlíčky
Máslo třeme se žloutky a solí. Pak přidáme měkký jemný tvaroh, strouhanku a tuhý snih z bílků. Z těsta děláme malé knedlíčky, které vaříme asi 8 minut...
více o Tvarohové knedlíčky IV.
Maso našpekujeme (v případě kýty), posypeme steakovým kořením, podlejeme vodou a vcelku pečeme téměř do měkka.
Smícháme všechny ingredience na krustu ...
více o Vepřová pečeně s petrželkovou krustou
Řízky dáme do mísy, nasolíme, okořeníme kari kořením, přidáme trochu divokého koření, tabasco a sojovou omáčku. Necháme přes noc takto naložit.
Druhý...
více o Kuřecí řízky Avery Island
Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody, změklý necháme okapat, rozebereme na drobné růžičky a košťál nakrájíme na drobné nudličky.
Nákyp lze...
více o Květákový nákyp se šunkou
Z celých vajec, cukru, ořechů a strouhanky vyšleháme těsto, které nalejeme na plech vyložený dortovými oplatky a dáme upéct.
Po upečení necháme...
více o Ořechové řezy na dortových oplatcích
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno, na drobno nakrájíme i cibuli. Všechny suroviny společně smícháme, necháme chviličku odstát. Tvoříme malé...
více o Karbanátky z konzervy