Větší pánev nejlépe s nepřilnavým povrchem lehce pomažeme tukem. Vejce rozšleháme se smetanou a tabascem a vlijeme na horký tuk. Necháme usadit 20-30...
více o Jarní omeleta pro 2
Kuře uvaříme a necháme vychladnout. Do vývaru dáme kapary i s nálevem přidáme na másle orestované žampióny. Necháme přejít varem a přidáme vykostěné...
více o Kuře s kapary
Umícháme řídké těsto na palačinky, které usmažíme. Při smažení vytíráme pánev kůží ze slaniny či ji pokapeme olejem. V mikrovlnce či na pánvy necháme...
více o Palačinky se špenátem II.
Kuřecí prsíčka mírně naklepeme, osolíme, posypeme kořenící směsí Gyros, zakapeme olejem a necháme marinovat několik hodin v lednici (klidně i do...
více o Tajemství řeckého boha
Severská kuchyně, snad kromě té švédské, výrazně nevyniká mezi evropskými gurmánskými mocnostmi, ale i zde občas nalezneme pravé perly kulinářství......
více o Kalakukko
Panenku nakrájíme na plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, slaninu taktéž i šunku.
**Napícháme na párátko:** 1 plátek panenky, 1 slaniny, 1 šunky...
více o Zapečená panenka na párátku
Těsto rozprostřeme na pekáč či plech vyložený papírem na pečení. Slaninu nakrájíme na kousky, vložíme do kastrolu, necháme rozpustit a přidáme cibuli....
více o Slaninový či šunkový koláč (quiche)
Brambory nakrájíme na kolečka, kotlety naklepeme a osolíme. Pekáč vyložíme papírem na pečení a pokryjeme kolečky brambor. Na brambory dáme kotlety,...
více o Přátelské kotlety II.
Maso nakrájíme na menší nudličky, orestujeme na oleji, osolíme, opepříme, zastříkneme sójovkou, ještě při restování přidáme houby a restujeme do...
více o Prsa na žampionech
Houby namočíme do hrnku s vodou.
Nakrájíme si brambory na kostičky a dáme vařit (asi 4 hrnky vody) spolu s celou cibulí, solí a kmínem.
Jakmile začne...
více o Jednoduchá kulajda
Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky, vložíme je na velkou pánev s rozehřátým olejem a za stálého míchání je opékáme 3 minuty.
Osolíme je, opepříme...
více o Kuřecí minutkový guláš
Na pánvi rozpustíme sádlo. Mezitím vepřové maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a dáme na pánev společně s cibulí nakrájenou na kolečka....
více o Stroganov
Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a zamícháme, po chvíli zalijeme horkou vodou.
Přidáme celer, mrkev a kedlubnu na větší...
více o Pochoutková polévka
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a na másle je trošku osmažíme, osolíme a zalijeme vodou.
Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky, až...
více o Smetanová žampiónová polévka
Zelí nakrájíme na jemné proužky a dáme vařit do osolené vody spolu s asi půl lžičkou kmínu.(Zelí musí být ponořené). Během vaření na sádle orestujeme...
více o Budějická obi zelnice
Očištěnou rybí filetu opláchneme a nakrájíme na porce. Mírně osolíme, zvolna smažíme v horkém tuku do zlatova.
Mezitím na rozpálenou pánev nalijeme...
více o Losos se smetanovo-česnekovou omáčkou
Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a na oleji osmažíme.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
Zapékací pekáček vyložíme alobalem tak,...
více o Zapečený mls
Špalíček krůtích prsou rozkrajuji (rozbaluji) postupně kolem dokola tak, aby mi z něho vznikl jeden dlouhý a široký plát. Z tohoto plátu za pomoci...
více o Drůbeží maso s "ala indickou nádivkou"
Cibulku orestujeme na oleji, přidáme špek, klobásu, červenou papriku, sterilovanou řepu, zelí a zalijeme vývarem. Osolíme a přidáme koření. Necháme...
více o Polévka z červené řepy
Brokolici opláchneme a nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce, zalijeme asi do 1/3 vodou, osolíme, opepříme a chvilku provaříme, přidáme mléko,...
více o Brokolicová polévka s vločkami
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a opečeme kuřecí maso, nakrájené na kostky. Okořeníme, podlijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme dusit doměkka....
více o K3 - kuře, kari, kukuřice
Připravíme si klasické smažené řízky z vepřové kýty, nebo z čeho je máme rádi a osmažíme.
Na kousku másla chvilku podusíme sterilované žampiony, pokud...
více o Řízek se žampionovou omáčkou
Vypracujeme vláčné těsto.
Náplň maková: mléko svařte s cukrem a ostatními přísadami.
Těsto rozdělte na 2 části a obě vyválejte na 2 placky tenké,...
více o Makový závin II.
Kuřecí prsa naklepeme na tenké plátky, osolíme a opepříme. Na naklepané plátky vložíme plátek sýra, plátek šunky s nakrájenou kyselou okurku a...
více o Senátorské závitky
Ředkvičky nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka (podle velikosti) a krátce osmahneme na másle. Poté přidáme 3 vrchovaté lžíce hladké mouky a orestujeme...
více o Ředkvičková polévka
Brambory oloupeme a vaříme, jak jsme zvyklí. Poté je rozmixujeme společně se smetanou a jedním vejcem (popř. jen žloutkem - syrovým). Osolíme dle...
více o Nejlepší bramborová kaše od babičky
Vykostěné kuře osolíme a opepříme, obalíme v trojobalu a dáme na vymazaný plech. Zalijeme smetanou, ta nám do kuřete vsákne a maso získá krásnou...
více o Zlaté kuře
Bosáky: syrové i vařené brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku, sůl. V
ytváříme kuličky a ty necháme 20 minut vařit ve vroucí vodě.
Houbová omáčka...
více o Bosáky s houbovou omáčkou
Na oleji opražíme na kostky nakrájenou slaninu, přidáme prolisovaný česnek, na tenké nudličky nakrájený pórek a na kostky nakrájené brambory. Opékáme...
více o Pórková polévka se slaninou
Brambory oloupeme. Opláchneme vodou a nakrájíme na plátky. Ne moc tlusté, ani tenké.
Na plech nebo pekáč dáme trochu oleje a na něj poklademe plátky...
více o Česnekové brambory II.
Připravíme si náplň do zelných listů: do umletého vepřového masa přidáme sůl a pepř dle chuti, vejce a najemno nakrájenou cibuli a uvařenou rýži, vše...
více o Žitomírské holubce
Dáme vařit hovězí a vepřové maso přidáme pepř, bobkový list a sůl. Mezitím nakrájíme mrkev, celer, petržel a 1 cibuli na kostičky, brambory na větší...
více o Šťovíkový boršč oblast Žitomír
Dáme vařit hovězí a vepřové maso a přidáme pepř, bobkový list a sůl, také dáme vařit uzené maso zvlášť, dáme vařit červenou řepu neoloupanou...
více o Červený boršč oblast Žitomír
Listový špenát pokrájíme na tenčí proužky a vložíme do hrnce na olej a zalijeme smetanou, osolíme, opepříme. Necháme přijít k varu - poté vymáčkneme...
více o Penne Con Spinaci
Pohanku zalijeme vroucí vodou, přiklopíme a necháme asi 1 hodinu stát. Poté ji uvaříme v osolené vodě - cca 20 minut. Mezitím na oleji zpěníme cibuli...
více o Zapékaná pohanková musaka
Maso nakrájíme na nudličky jemné a dlouhé a okořeníme všemi druhy výše uvedeného koření. Dáme na rozpálenou pánev a rychle orestujeme, když je masso...
více o Opravdu super pošušňání
Na vál prošijeme mouku a sůl, přidáme tuk a nožem jej rozsekáme na drobné kousky. Promneme jej s moukou, přidáme sýr, smetanu (mléko) a krátce...
více o Slané sýrové tyčinky
Maso upravíme na plát, naklepeme, osolíme, rozetřeme máslo (na celý plát masa) a to celé posypeme nastrouhaným křenem. Zavineme rolku a omotáme nití ...
více o Hovězí křenová roláda II.
Na oleji dozlatova orestujeme nastrouhanou mrkev. Zaprášíme hrubou moukou a těsně před koncem přidáme dle chuti chilli. Vše přendáme do vroucího...
více o Mrkvová polévka
Do vroucí osolené vody s kořením - celý pepř, nové koření, bobkový list vložíme veškeré uvedené maso a necháme uvařit do poloměka. Poté přidáme...
více o Pravý bořšč od babičky z Ukrajiny
Svaříme cukr s medem, máslem a smetanou. Za stálého míchání asi 5 minut vaříme. Přimícháme mandle a semínka. Plech vyložíme pečícím papírem a nalijeme...
více o Florentýnky II.
Plátky masa jemně naklepeme a osolíme.
Na pánev si dáme rozehřát olej a osmahneme maso, přidáme nakrájenou cibuli, žampiony bez nálevu, na plátky...
více o Biftek alá Kašpárek
Namočíme na 24 hod. rozinky. Dáme do 2,5 l vody vařit na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a přidáme koření. Necháme asi tak 5 minut povařit. Do...
více o Bavorská svíčková
Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a okořeníme (sůl, pepř, paprika, majoránka - dle chuti), přidáme lžíci hořčice a tři...
více o Zapečené brambory s mletým masem II.
Oškrábané syrové brambory nastrouháme na plátkovém struhadle, promícháme se solí a pepřem, případně přidáme drobně krájenou uzeninu. Rovnoměrně...
více o Francouzké brambory
Utvoříme klasické palačinkové těsto, upečeme palačinky. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté maso a orestujeme. Přidáme na nudličky pokrájenou...
více o Lasagne po Česku
Vypracujeme těsto a upečeme klasické palačinky. Na hrubo rozmixujeme banány vmícháme do tvarohu s cukrem. Namažeme na palačinky, posypeme ořechy a...
více o Dýňové palačinky s náplní
Obecné informace: Kozí brada (dále jen KB) je z řady polévek tzv. vyprošťováků. Vyhovuje i slabším povahám nesnášejícím tzv. zaručené "česnekačky"...
více o Kozí brada - novoroční zelňačka
Nejprve oloupeme brambory a vcelku je uvaříme do poloměkka, scedíme a necháme mírně vychladnout, pak nakrájíme na kolečka. Na kolečka budeme krájet...
více o Sumec dle baštýře Jardy
Čokoládu nalámeme na kousky do mléka se smetanou a zvolna ohříváme, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidáme špetku skořice a cukr, necháme přejít varem,...
více o Horká čokoláda II.