Fazole nechte přes noc namáčet a poté je vařte 60–90 minut. Připravte si pánev, rozehřejte ji a opečte na ní slaninu. Na pánev přidejte trochu oleje a...
více o Vývar se slaninou a fazolemi
Mrkve a papriky nakrájejte na malé kousky a osmahněte je společně s cibulkou na másle. Dejte do misky mleté maso a vložte do něj připravenou zeleninu,...
více o Sekaná se slaninou a zeleninou
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, 2-3 lžíce sojové omáčky a solíme (nesolíme) dle chuti. Opepříme, přidáme čerstvě nastrouhaný česnek a zázvor....
více o Masové koule s brokolicí
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozšťoucháme.
Během vaření si na rozpuštěném másle osmažíme na kolečka pokrájené světlé (bílá a...
více o Bramborové placičky s máslovými cibulkami
Maso se slaninou nakrájejte na menší kousky. Přidejte 1 cibuli a dvakrát umelte. Vmíchejte máslo, vejce, víno a koňak. Směs osolte, promíchejte s...
více o Zaječí paštika s cibulkou
Kuře omyjte, osušte, potřete olejem, osolte a opepřete (zvenčí a uvnitř). Do břišní dutiny vložte pár snítek tymiánu a rozmarýnu. Vložte na 40 minut...
více o Pečené kuře s čočkou beluga
Lososa zbavte kůže, naporcujte na 4 kusy, osolte a opepřete. Každou porci položte na dva plátky slaniny a zabalte ji do nich. V pánvi důkladně...
více o Losos ve slanině s bramborovou kaší
Na oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli, ke které dáme dozlatova osmažit pokrájenou farmářskou slaninu na nudličky nebo kostičky.
Přidáme okapané...
více o Farmářské špecle
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na obdélníkový plát, který poklademe plátky uzené slaniny dle vlastního výběru nebo šunkou či jinou...
více o Šneci z remosky - na slano
Na dno zapékacího pekáče položím plátky slaniny, musí být tenké.
Na slaninu rozložím cibuli na kroužky , posolím mírně.
Rozprostřu houby (dávám...
více o Houbový pekáček
Nejdřív připravte citronovou majonézu. Žloutky dejte do vysoké nádoby se lžící citronové šťávy, hořčičným semínkem a špetkou soli. Ponorným mixérem...
více o Ledový salát s okurkou a mátou
Maso rozdělte na 4 díly.
Prošpikujte je slaninou tak, aby byla vidět z obou stran, ochuťte a zprudka opečte na sádle dozlatova.
Cibuli nakrájejte na...
více o Hovězí karabáček na světlém pivu
Maso ze všech stran osolíme a okmínujeme, vložíme ho do pekáče, podlijeme vodou, přiklopíme, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme zhruba 90 minut...
více o Vepřová pečeně s houskovými knedlíky a zelím
Hlávku zelí dáme vařit do osolené vody ve velkém hrnci. Košťál vyřízneme, aby se lépe oddělovaly jednotlivé listy. Necháme vychladnout a překrojíme je...
více o Zelné listy plněné mletým masem v bábovce
Dršťky nakrájejte na proužky o velikosti přibližně 2 x 5 cm, ochuťte kmínem, tymiánem, majoránkou, solí a pepřem. V misce smíchejte vejce s pivem,...
více o Obalované dršťky
Brambory a pastinák očistěte a nakrájejte na kostičky. Uvařte v osolené vodě do poloměkka a sceďte.
V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm krupici....
více o Pórková polévka se slaninou I.
Pokud máte krůtí stehno, vykostěte jej. Změklé máslo smíchejte s bylinkami, česnekem, solí a pepřem.
Vmáčkněte krůtě pod kůži a rozprostřete po celé...
více o Pečená krůta s čočkovým salátem
Troubu zapněte na 180 °C.
Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Šalotky a česnek nasekejte, šunku nakrájejte na kostičky.
Máslo rozehřejte a...
více o Tagliatelle se šunkou a sýrem
Troubu zapněte na 160 °C.
Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus.
Špenát spařte vroucí vodou a nasekejte. Bazalku natrhejte.
Slaninu nakrájejte na...
více o Penne se špenátem
Tresku z obou stran osolte a zlehka opepřete a poprašte paprikou. Zabalte ji do plátků slaniny a převažte provázkem. Na olivovém oleji z obou stran...
více o Treska se žampiony ve slanině
Žampiony nakrájejte na kousky, pórek na kolečka a opečte je na olivovém oleji. Zalijte 1 l vody.
Přidejte bobkový list, sůl a pepř a vařte asi 10...
více o Žampionový krém s krutony
Do kuřete vetřete sůl a pepř.
Připravte nádivku. Toastový chléb nakrájejte na drobné kostičky. Rozložte je na plech a za nízké teploty (50 °C) sušte v...
více o Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Cibuli a slaninu pokrájíme na drobno a dáme osmažit na rozpálenou pánev s troškou oleje dosklovata. Pak přidáme cuketu pokrájenou na silnější...
více o Cuketová směs se slaninou
Brambory už máme uvařené a vychlazené, pokud ne, počkáme až se uvaří a následovně vychladí.
Zatím si můžeme připravit směs dle uvedených ingrediencí,...
více o Kostky na tabu
Bramborovou kaši zbylou od oběda rozmícháme v misce s 1-2 vajíčky, přidáme nastrouhaný sýr, zelené natě a sušené bylinky podle chuti, přidáme slaninu...
více o Placičky ze zbylé bramborové kaše
Nejprve si připravíme zeleninu. Očištěnou půlku celeru, půlku cukety a brambory (u cukety i brambor necháme slupku) nakrájíme na kostky a vložíme do...
více o Zapečená kuřecí prsíčka se slaninou
Do osolené vroucí vody vložíme potřebné množství špaget a vaříme podle návodu. Scedíme. Správně uvařené špagety by měly být trošku tvrdší než je každý...
více o Špagety al pesto
Maso na pánvi rozdrobíme vařečkou, opepříme a zastříkneme olivovým olejem. Přidáme lístečky tymiánu a za občasného zamíchání opékáme maso dozlatova....
více o Mleté hovězí po anglicku
Cibuli na trošce oleje nebo na másle osmažíme dorůžova. Přidáme krátce osmažit i pokrájenou slaninu s česnekem. Do směsi vmícháme špenát, osolíme,...
více o Jednoduché špenátové špecle
Drobně pokrájenou slaninu (špek) s cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme mleté maso, které za občasného míchání osmažíme, osolíme, opepříme, přidáme...
více o Mletá směs s fazolemi
1. Těsto
Do těsta patří pouze výše uvedené suroviny. Žádný jogurt, žádné mléko.
Zp. č. 1: Do mísy dáme hladkou mouku a vodu v poměru 2:1 (na jednu...
více o Pizza IV.
Vezmeme si mleté maso, buď koupené, či nameleme doma půl na půl vepřové a hovězí. Maso smícháme s vejcem, hořčicí, solí, pepřem a majoránkou.
Vše pak...
více o Pečené želvičky dle Ládi Hrušky
Troubu dáme předehřát na 180°C.
Slaninu a cibuli nakrájíme najemno, nejdříve opražíme slaninu, pak přidáme cibuli a smažíme tak dlouho, aby cibule...
více o Sekaná s hořčičnou krustou
Láďa Hruška použil na tento recept formu na bábovku. Na její stěny a dno
pečlivě vyskládáme plátečky slaniny. Poté vezmeme očištěná kuřecí prsa, které...
více o Kuřecí bábovka dle Ládi Hrušky
1. Brambory oloupejte, nakrájejte a vařte v osolené vodě doměkka. Rozšlehejte vajíčko s cream cheese (nebo zakysankou), lehce osolte a dejte zatím...
více o Mini Shepherd´s Pies
Začneme tím, že si chřest rozkrájíme na malé kousky. V hrnci na polévku rozpustíme máslo a přisypeme lžíci hladké mouky. Lehce zasmažíme. Pak přidáme...
více o Chřestová polévka dle Ládi Hrušky
Králíka nakrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a osmahneme na oleji s máslem. Přidáme nakrájenou slaninu a po chvíli i nakrájenou cibuli a...
více o Králík po milánsku
Tento recept jsem našel v jedné opravdu staré kuchařce. Je to recept z 18. století a tehdy věděli, jak vařit, aby to bylo dobré. Musel jsem to...
více o Hovězí na pivě
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, přidáme jemně nasekanou cibuli, strouhaný sýr, petrželku a vložíme na malé kostky nakrájené tvrdší bílé veky....
více o Vídeňské slaninové knedlíčky
1. Předehřejte troubu na 190°C.
2. Dejte povařit čerstvý chřest (cca 3-5 minut) a pak schlaďte studenou vodou, slaninu opečte na pánvi (cca 1 minutu)...
více o Lotrinský quiche
Těsto vyválíme na pomoučněném stole na plát o síle cca 2,5 mm, který přeneseme na plech. Plát potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme kořením...
více o Chuťovky (jednohubky) z listového těsta
Porcování:
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Špenát překrájíme a kuřecí maso nakrájíme na menší kostky.
Příprava:
Na jedné pánvičce zpěníme cibulku...
více o Nočky se špenátem a slaninou
Naporcované kuře (stehna) osolíme a okořeníme a položíme do pekáče na pokrájenou cibuli, česnek a uzeninu. Stehna poklademe kousky másla, trochu...
více o Kuře (nejen) na zelí
Na másle a pokrájené slanině osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nebo nudličky pokrájené, osolené a opepřené maso a také...
více o Mléčná žampionová omáčka
Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo - vymačkejte z ní co nejvíc vody. Přidejte kukuřici, nasekanou jarní cibulku a chilli papričku (popřípadě slaninu...
více o Cuketové karbanátky s kukuřicí
Brambory (stejně velké) řádně očistíme, usušíme, uděláme do nich hlubší zářezy (čím víc, tím lépe), ale dáme pozor, abychom brambory neprokrojili!...
více o Bramborové vějíře (harmoniky)